Skocz do zawartości
IGNORED

Xindak CD-06 jak to możliwe?

marekwaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że był już temat o problemach odczytu tego odtwarzacza, zdarza się każdemu. Zwracam się jednak do bardziej doświadczonych i osłuchanych, do elektroników. Nie potrafię zrozumieć jak może dochodzić do zmiany kanałów miejscami podczas problemu z odczytywaniem ścieżki, a po wymianie płyty na inną kanały zostają w tym samym "położeniu" do czasu następnego problemu lub resetu urządzenia. Jak działa transport, przetwornik , gdzie może dochodzić do takiego błędu??? Mój egz. przeskoczył parę razy na różnych płytach, serwis sugeruje ze mam je skopane (oryginały z wielu lat w idealnym stanie), podczas gdy dotychczasowe urządzenia nie miały problemów z tymi krążkami. Zresztą ten sam odtwarzacz grając kolejny raz utwór i krążek na którym coś przeskoczyło, nie ma problemu - czyli występują losowo zdarzenia. Po którymś skoku na osłuchanej płycie zauważyłem że dźwięki dochodzą z niewłaściwych głośników. Myślałem że oszalałem albo mam źle przewody. Uzylem parę razy płyty z sygnałami testowymi AVT, i o dziwo raz tak następnego dnia inaczej. Ponieważ trudno było wyłapać błąd a chciałem go udokumentować, przegrałem sygnały na płytę CDR zakładając że odtwarzacz będzie miał problemy i potwierdziło się. Mam niemal 40 lat, wykształcenie elektroniczne, trochę słucham, i miałem kilka odtwarzaczy różnych i nigdy nie spotkałem się z czymś podobnym. Serwis POLPAK nie widzi problemu mimo dostarczenia filmiku do którego link wstawiam i tutaj,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz sugeruje że mam nie porównywać żadnymi metodami urządzeń Nie porównuję jednak brzmienia ale stabilność techniczną , która wypada blado. Jeśli serwis nie może zdiagnozować co to, może być to objawem jakiejś wady ukrytej lub/i konstrukcyjnej. Polecam uwadze wszystkich użytkowników Xindaka nie tylko tego, czy być może nie jest to jakiś globalny problem. Wierzę że każdy swoją ulubioną płytę potrafi poznać, i wie gdzie co ma być. Jakość pokazanego analizatora nie ma znaczenia, chodziło o zobrazowanie wysterowania kanałów. Niestety nie mam kamery więc jakość nocnego filmowania jest jaka jest. Proszę o techniczne o ile to możliwe rozwikłania. PZDR

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/93688-xindak-cd-06-jak-to-mo%C5%BCliwe/

Cholera - Archiwum X normalnie :D Oprogramowanie tego odtawrzacza czy sam procesor sterujący musi być skopany - innego wytłumaczenia nie ma.....ale pierwszy raz coś takiego widzę.....niesamowite cholewcia.....;-)

Wyślij filmik do Polpaku - jest dowód ! Niech Ci wymienią CD, bo i tak tego nie naprawią choćby skonali !

TEN film jest w POLPAKU wraz z odtwarzaczem. Dziś dostałem maila że słuchali i im nie przeskoczyło więc nie widzą podstaw do naprawy, a ja mam na pewno płyty słabej jakości.Jakiejkolwiek jakości by ni ebyły (a są dobre), przeskok nie powinien być powodem zamiany kanałow na wyjściu RCA (może cyfrowe by ktoś inaczej interpretował). Dodam że odtwarzacz mam miesiąc i kupowałem bezpośrednio u nich

Polpak jak nie widzi wady to ma obowiązek wysłać do producenta, nie im oceniać czy jest dobry czy nie. A Ty masz od nich dostać wszystkie papiery, że został wysłany i co odpowiedział producent, takie rzeczy muszą być dostarczone klientowi. To, że oni nie widzą wady to nie znaczy, że mogą odmówić przyjęcia. Też czasami reklamuję różne części samochodowe i wiem jak jest.

Tak to jest jak kupuje się jakiegoś chinola zamiast po żądnego JAPOŃCA ;)))

Odpowiedź mało techniczna.

Obecnie większość urządzeń jest ze wschodu

Nie jakiegoś tylko całkiem ładnie brzmiącego. Nie uprzedzajmy się, miałem już i "japońce", fakt niezawodne ale kto nie próbuje ten nie pozna innego brzmienia może jak kolega MrB.

Ale tu nie ma co dyskutować z nimi -żądać wymiany i już ! Nie ma prawa odtwarzacz sobie sam kanałów zamieniać.....nie rozumiem Polpaku....

Polpak to "fachowcy" na sprzęcie znają się jak mało kto,ludzie ze sklepów audio biorących od nich towar też wiedza.

a ja mam na pewno płyty słabej jakości.Jakiejkolwiek jakości by ni ebyły (a są dobre),

Nie wiem co do tego mają słabej jakości płyty.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Proszę o techniczne o ile to możliwe rozwikłania.

To sprawa serwisu i producenta, dlaczego konsumenta miało by obchodzić rozwiązywanie takich problemów.

Co tam jest w regulaminie do gwarancji: czy klient ma ponad wszelką wątpliwość udowadniać usterkę i dochodzić czym jest spowodowane, czy ma wskazać serwisowi element do wymiany?

Może trzeba się zwrócić do producenta, opisać problem, dodać orzeczenie serwisu.

Ukryta Zawartość

Miłej lektury:)

Ukryta Zawartość

Tak więc w związku z doświadczeniami innych ludzi, napisałem "twardziej" do serwisu, żeby głupka nie robili ze mnie, bo już mi go odsyłać chcieli stwierdzając brak usterki i arogancko że ten filmik niczego nie dowodzi.

Nie daj sobie wciskać kitu, że to wina płyty.....odtwarzacz nie ma prawa sobie sam zamieniać kanałów...płyta nie ma tu nic do rzeczy.....a filmik jest dowodem - czarno na białym dowodzi usterki.

Komu gra ten zadowolony. Zastanawiam się czy wogóle korekcje błędów odczytu nie są wyłączone na poziomie konstrukcyjnym, np dla wierniejszego odtwarzania..dźwięk jest dobry gdy jest wszystko na miejscu... A może by tak bazę testowanych,naprawianych, wypożyczanych numerów seryjnych pisać żeby w handlu się znów nie pojawiły.jako nieśmigane...?/

Mój kolega ma tego Xindaka C-06 już od 2 lat i tylko raz laser wymagał czyszczenia a gość słucha z 8 godzin dziennie i ma 5000 płyt zmienia płytę za płytą, każdego dnia w odtwarzaczu ląduje kilkadziesiąt płyt. Jak widać wszystko zależy od egzemplarza. Natomiast co do japończyków to oczywiście są super tylko, żeby kupić coś z napisem Made in Japan to trzeba z 4000zł wydać na CD najmniej. Najtańszy z takim napisem jaki mi przychodzi do głowy to Denon DCD-1510.

Czekam drugi tydzień na rozstrzygnięcie.

Daj znać jak się zakończyła sprawa. Ciekawy jestem :)

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Właśnie dostałem wiadomość mailem z serwisu centralnego , że mój odtwarzacz zostaje wysłany do mnie. Czyli ten sam egz. Jeśli usterka będzie nadal taka sama i nie będzie opisu wykonanych czynności to skończy się myślę krokami prawnymi.Żadnej innej informacji, wytłumaczenia nic, minął termin w jakim są zobligowani więc odsyłają. Napisałem do Chin i czekam czy w ogóle coś odpowiedzą - jak to możliwe......

Sorry za czarny humor, ale tak sobie pomyślałem, że niezłe jajca by były jakby np. blu-ray w konfiguracji 7.1 sam losowo zmieniał sobie kanały :D

A co do tematu to naprawdę nie ma pojęcia jak to możliwe....

Napisałem do Chin i czekam czy w ogóle coś odpowiedzą

Nie,nie odpowiedzą,nawet nie czekaj.

Szybciutko idż do jakiegoś radcy prawnego i niech Ci podpowie co i jak z tym fantem dalej robić.

Tak sądzę że na moje koślawe 3 zdania w j.angielskim, może być cisza. W sumie przedstawicielem na PL jest Polpak i ciągle mam nadzieję że jednak zachowają się z honorem o co ich niejednokrotnie prosiłem. Skoro nie można rozwikłać zagadki myślę że w ciemno się wymienia całe moduły albo i urządzenia, a nie sugeruje użytkownikowi że jest ciemniakiem.Cała ta historia niestety albo stety weryfikuje dostawców, producentów - dyskredytuje jeśli nie ma szczęśliwego końca. W gwarancji napisano że jeśli ze 3 razy usterka nie zostanie naprawiona to dochodzi do zwrotów i wymian, tak możemy też się bawić ale po co. Powiem szczerze że dostałem zniżkę przy zakupie i obawiam się że ktoś coś wiedział a teraz idzie w zaparte, żeby nie ponieść strat - ale zobaczymy gdy dokonam prób. Użytkownicy CD-06 testujcie je. Prawników mam na swoim piętrze jak i dochodzeniowców itd, ale mam nadzieję ze się obędzie bez cyrków.

Zniżka nie ma znaczenia - rabaty przy zakupie to rzecz normalna, produkt nie ma prawa być wadliwy.

Urządzenie powinno zostać wymienione, bo trudno stwierdzić co szwankuje, a na pewno szwankuje, bo widać to na filmiku czarno na białym.

Nie wiem po co taki potentat jak Polpak bawi się w taki sposób dodatkowo psując już i tak nienajlepszą opinię o sobie......z miejsca powinien wymienić sprzęt, a wadliwego Xindaka odesłać do Chin.

A więc, kurier przyjechał i jakież było zdziwienie gdy w środku były dziesiątki obrusów...nie żartuję , paczki się pomyliły...

Złapałem pana na schodach i wszystko się wyjaśniło :) /fatum?/

Testowałem do 1 w nocy, więcej czasu nie było. Nie udało mi się wyprowadzić odtwarzacza z równowagi, nawet najgorszymi płytami, nawet przerywając inicjalizację. Mam jedną płytę na której każdy odtwarzacz przeskakuje i CD06 na szczęscie też (bo dziwne by było gdyby aż tak uśrednił), ale po tym nic złego z kanałami się nie stało. Wpis w karcie gwarancyjnej brzmi " wymiana napędu w testach". Widać intuicja mnie nie zawiodła i widać trzeba się upierać odpierając sugestie specjalistów że płyty albo słuch albo coś tam. Nie wiem ile ze sobą transport zabiera przy wymianie ale widać pomogło i serwis może wpisać w procedury że jak jest objaw jak u mnie to trzeba wymienić właśnie te cześci. Jeszcze jeden mały objawik zniknął: na włączonym wzmacniaczu, gdy wyłączało się i wyłączało CD było lekko słychać pyknięcie. Teraz jest lepiej. Dlatego właśnie podejrzewałem jakis blok zasilania o niestabilność. Nie dowiemy się co naprawdę zawiodło i zagadka może zostać nierozwikłana. Testy będę prowadził dalej bo już mam zaufanie nadwyrężone, i widać chocby z tego forum ze spory odsetek Xindaków ma rozrzuty parametrów delikatnie ujmując. Subiektywnie dźwięk wydaje mi się jeszcze bardziej ocieplony analogowo, ale mogę się mylić, a może tak właśnie brzmi sprawny CD-06. Powiem że ładnie z nim sprawiają się żywsze połączeniówki Chord Crimson Plus (dziękuję Mediahit Gliwice za dobór). Reasumując jak dla mnie mogła pozostać tylko stara skorupa z numerem fabrycznym. Mam nadzieję że laser nie jest tak ustawiony że się wyjara po pół roku, ale widać to coś musiało być zrobione i niepotrzebnie trzeba było toczyć batalię o sprawę oczywistą. A ha i przykry zapach wygrzanego bakielitu jest mniejszy, może te testy pracy ciągłej były na otwartej obudowie i uleciał. Użytkownicy Xindaków obserwujcie ......Dziękuję wszystkim tutaj za wsparcie bo myślałem już że wariuję.

Ostatnio mocno zaciekawił mnie temat sprzętu xindaka. Nie miałem narazie możliwości odsłuchu czegokolwiek z tej firmy, ale chyba skuszę się na wypad odsłuchowy do salonu. Mam pytanie czy słuchałes swojego C-06 w komplecie ze wzmacniaczem A-06, pytam ponieważ słyszałem już opinię, że jest on ciekawszą propozycją niż np: Advance map-105, rotel ra-05, Nad 326bee czy też yamaha as500.

Z Advancem powinno być OK, ja słuchałem z ampli Yamahy rs700 i niestety z nim wypadło gumiasto (wzmacniacz nawet z innym CD tak wychodzi czy to na direct czy normalnie). Niedawno sprzedałem też kino Yamahy właśnie dlatego że już miałem ochotę na zmianę w inną stronę. U mnie Xindak chodzi z Harmanem (póki co bo słuchałem wiele lepszego ale też droższego Arcama), kolumny DIY przewody do nich Supra.

Czyli dedykowany do c-06 wzmacniacz xindaka a-06 nie jest jednak lepszy niz advance map-105? Pytam bo słyszałem opinie w drugą stronę tzn, że właśnie xindak a-06 ma większą roździelczość i ciepły charakter brzmienia. Advanca nie mam narazie możliwości posłuchać. Czytałem opinie że harman 980 i advance map-105 to bardzo podobne brzmienia. Harmana 980 słyszałem i bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.

Takie mam preferencje że do ciepłego CD już nie podłączam ciepłego wzmacniacza, choć mogą się uzupełniać skoro to dedykowana para, i ktoś może mieć suche kolumny. A06 ma napewno większe szumy na to warto zwrócić uwagę. Yamaha dla mnie nie jest ciepła tylko techniczna i gumiasta. Każdy myśle słyszy inaczej i dostosowuje do reszty klocków. Niedługo wracam też z polipropylenów do celulozy.... Co do Harmana podobnie byłem zaskoczony i mam go, wg mnie ładnie analogowy dość otwarty. Pomaga mi np przy odtwarzaczu plików/inetradiu podratować scenę. Wszystko oczywiscie w tym zakresie cenowym, nie porównuję z Accuphase który mnie na AS zawsze przyciąga, a którego pewnie nie będę miał nigdy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.