Skocz do zawartości
IGNORED

PHY-HP niesamowite francuskie głośniki coaxialne

yoachim

Rekomendowane odpowiedzi

Jako wielki fan głośników Dual Concentric Tannoy'a (używam HPD 295), i w ogóle głośników coaxialnych, współosiowych itp, itd, zacząłem się zastanawiać jaki kolejny upgrade wykonać.

Moje myśli początkowo oscylowały wokół Tannoy'a, ale jako użytkownik kabli od Auditorium 23, zacząłem się zastanawiać co to oni za kolumienki budują z głośnikami coaxialnymi.

Okazało się, że do budowy swoich zestawów wykorzystują właśnie głośniki PHY.

A PHY robi swoje jednostki na magnesach Alnico, z papierowymi membranami w wersjach normalnych i wersjach SAG, czyli zamiast miedzi, jest srebro, plus jedwab i odchudzona papierowa membrana.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Większość firm, które wykorzystują ich jednostki, buduje obudowy o cienkich ściankach, m.in. typ Solo Vox, Rondo, OB, patrz również kolumny Ocellia (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), czyli obudowy rezonujące na podobieństwo instrumentów.

Ceny oczywiście firmowych konstrukcji są bardzo wysokie, więc w grę wchodzi tylko s/h lub DIY.

"This $10,000 speaker is a bargain compared to other $10,000 speakers I recently heard, and I believe it is superior to the Tannoy Churchill's which cost about $5K more, ARE available in stores, but do not have alnico magnets."

- Te słowa jakoś mnie zaintrygowały.

Ceny samych "drajwerów" są również wysokie, za najwyższy model KM30 SAG trzeba zapłacić prawie 4000euro! ...więc są to najdroższe jednostki jakimi się interesowałem, i mówiąc szczerze nawet najtańsze H21 LB15 za 2000euro wydają się dosyć drogie ... szczególnie przy pospolitych Scan'ach czy Accuton'ach, które wszyscy uwielbiają.

Czy jest ktoś na Forum kto zna PHY w jakiejkolwiek formie, słyszał je przez chwile, miał je na odsłuch, czy może jest ich właścicielem?

Może ktoś porównywał z Tannoy'em, to byłoby dla mnie niezwykle cenne.

pozdr.

joa.

ps. kilka fotek:

post-30954-0-10763400-1334123740_thumb.jpg

post-30954-0-75428600-1334123748_thumb.jpg

post-30954-0-91727900-1334123761_thumb.jpg

post-30954-0-32735700-1334123815_thumb.jpg

post-30954-0-17166700-1334123834_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

też tak słyszałem że już tego nie produkują a szkoda. sam się przymierzałem do nich swojego czasu ale wole grać na HPD315A - obecnie nie do pobicia po gruntownym tuningu zwrotki w obudowie 95L. wiem ze forumowy Koteczek miał PHY-HP. porównanie na bank było z tannoyami, gdyż Koteczek i Maciek Parvi wspólnie coś testowali a Maciek miał właśnie (i pewnie dalej ma) tannoye, uściślając jakiś 12 lub 15 cali model z późniejszej produkcji. było to opisane w jakimś wątku na AS. pozdrawiam

Dzięki, okazuje się, że duży wątek był, niestety nie udało mi się tego znaleźć. Muszę to przerobić.

...najprawdopodobniej jednak są, ponieważ już się z firmą kontaktowałem, i nic nie wskazywało na to by zaprzestała produkcji. Dostałem nawet kontakt do dystrybutora w Polsce, jest taka możliwość że uda się zorganizować odsłuch na najwyższym modelu, zobaczymy.

W mailu zapytałem się o niemal wszystkie modele i dostałem szczegółową odpowiedź, nawet w ciągu ostatnich kilku dni ceny zostały zaktualizowane, (choć data na stronie na to nie wskazuje), więc sądzę, że produkcja nie została przerwana, nie wiem może mają duże zapasy.

U Koteczka te glosniki graly w duzych odgrodach i brzmialo to swietnie. Tyle, ze odgrody byly wielkosci sporych drzwi i potrzebowaly duuzo miejsca wokol siebie. Wtedy bylem na tyle zachwycony, ze gdybym mial w domu wystarczajaca ilosc miejsca to zrobilbym sobie takie same. Obecnie chyba faktycznie jest problem z driverami - nie wiem czy jakos sie spadkobiercy PHY w koncu dogadali.

Dzięki, okazuje się, że duży wątek był, niestety nie udało mi się tego znaleźć. Muszę to przerobić.

...najprawdopodobniej jednak są, ponieważ już się z firmą kontaktowałem, i nic nie wskazywało na to by zaprzestała produkcji. Dostałem nawet kontakt do dystrybutora w Polsce, jest taka możliwość że uda się zorganizować odsłuch na najwyższym modelu, zobaczymy.

W mailu zapytałem się o niemal wszystkie modele i dostałem szczegółową odpowiedź, nawet w ciągu ostatnich kilku dni ceny zostały zaktualizowane, (choć data na stronie na to nie wskazuje), więc sądzę, że produkcja nie została przerwana, nie wiem może mają duże zapasy.

Jeśli uda się zorganizować odsłuch podaj proszę namiar, też niedawno trafiłem na te głośniki bardzo mnie zainteresowały.

Ukryta Zawartość

Tu jest link do tego starego i ciekawego wątku, który powiedzmy, że trochę mi wyjaśnia sprawę... kurcze, ile tam wiedzy.

Jak będzie odsłuch, to na pewno dam znak, jak co to odbędzie się w w-wie.

A tu link do producenta kolumn na PHY i smacznej elektroniki:

Ukryta Zawartość

pozdr.

joa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowiek, z którym się kontaktuję we Francji to Jean-Pierre Dumont, bardzo miły i odpowiada wręcz natychmiastowo.

...A firma, która teraz jest odpowiedzialna za sprowadzanie driver'ów to Wally International Co. Ltd

Wydaje mi się, że to osoba prywatna, znajomy firmy, z rozmowy wynikało, że kumaty audiofil, trochę z nim pogadałem, wie z czym "zjeść" PHY, sam gra na 2a3.

Mam nadzieję, że uda się ten odsłuch zorganizować.

Wiedziałem, że to firma niszowa, ale nie spodziewałem się, że spośród 40000 forumowiczów, nie znajdzie się właściciel. Chyba jedynie Koteczek, je przewałkował.

Rzeczywiście, było tam porównanie do Tannoy'a , i to do Westminstera, więc sądzę, że klasę prezentują wybitną, choć to nieco inne granie jest...

Człowiek, z którym się kontaktuję we Francji to Jean-Pierre Dumont, bardzo miły i odpowiada wręcz natychmiastowo.

...A firma, która teraz jest odpowiedzialna za sprowadzanie driver'ów to Wally International Co. Ltd

Wydaje mi się, że to osoba prywatna, znajomy firmy, z rozmowy wynikało, że kumaty audiofil, trochę z nim pogadałem, wie z czym "zjeść" PHY, sam gra na 2a3.

Mam nadzieję, że uda się ten odsłuch zorganizować.

Wiedziałem, że to firma niszowa, ale nie spodziewałem się, że spośród 40000 forumowiczów, nie znajdzie się właściciel. Chyba jedynie Koteczek, je przewałkował.

Rzeczywiście, było tam porównanie do Tannoy'a , i to do Westminstera, więc sądzę, że klasę prezentują wybitną, choć to nieco inne granie jest...

Jesteś pewien że chcesz wejść w takie kolumny?

Ja ich zupełnie nie znam, nie mam żadnej wiedzy o nich ale życiowe doświadczenie mówi mi żeby uważać na takie tematy.

Dobry produkt broni się sam a skoro o tej firmie jest cisza i nikt tego nie zna to czy na pewno są takie super?

Gdyby były takie super to czy nie byłyby jednak bardziej popularne?

Tannoy jednak ma mocną pozycję rynkową a tu?

Czy tak mało znana firma będzie istnieć za kilka lat?

Czy uda się tobie odsprzedać te kolumny np za 5 lat gdy zechcesz kupić sobie inne, jeszcze lepsze?

Czy będzie serwis i dostęp np do przetworników gdyby coś padło?

Nie dziw się ze nikt ich nie ma lub nawet nie zna.Wybór na rynku jest ogromny i ludzie kupują z reguły coś z dostępnej oferty,

produkty bardziej znane, uznane itd.

Nie zniechęcam ciebie ale przemyśl nim wydasz kasę bo wydać łatwo a potem?

Spokojnie ;) ...ja ze swoimi Tannoy'ami się nie rozstaje. Za bardzo się udały. To nie o to chodzi. "Uprgade" to złe słowo, przepraszam. Lepsze było by "next move".

Myślę raczej o drugim projekcie opartym o 2a3 lub 300b i stąd moje zainteresowanie.

Jeżeli chodzi o wydanie kasy to nie trzeba się, aż tak rujnować.

Kilka miesięcy temu były do kupienia za 1800euro kolumny Auditorium23 Solo Vox na głośniku PHY , więc wcale nie aż tak dużo.

Dziś może bym je kupił, wtedy nie bardzo wiedziałem.

Takich kolumn się potem nie odsprzedaje... ;)

...Po za tym przestałem się przejmować tym czy firma znana czy nie, ponieważ większość marek, którymi się ostatnio interesuję, należy właśnie do mniej znanych, choć w wąskich gronach wielbicieli pewnego rodzaju sprzętu uchodzą za niemal legendarne.

"Nie zniechęcam ciebie ale przemyśl nim wydasz kasę bo wydać łatwo a potem?"

Na pewno kasy tak prędko nie wydam, ponieważ jeszcze kilka elementów w obecnym systemie chcę dopracować.

PHY i 2a3 lub 300B to na razie tylko plany...

"Czy będzie serwis i dostęp np do przetworników gdyby coś padło?"

Z serwisem może być rzeczywiście problem, tego nie wiem.

"Ja ich zupełnie nie znam, nie mam żadnej wiedzy o nich ale życiowe doświadczenie mówi mi żeby uważać na takie tematy."

...ale przyznaj, że wyglądają niesamowicie.

pozdr.

joa.

Jeżeli można uznać Pana Naborowskiego za autorytet w temacie sprzetu Vintage, a myslę, że można, to podzielił się on ze mną refleksją na temat osobistego odsłuchu głośników Ocellia (które nota bene chciał wziąć w dystrybucję). Nietety zagrały one (podobno) jak stare, zepsute radyjka... Ile w tym prawdy, nie wiem, ale może kiedyś będę miał możliwość zweryfikować te tezy samodzielnie.

W w/w starym wątku Koteczek, również coś podobnego napisał, mówił o totalnej porażce wersji SAG , ale z kolei potem pisał, że po wymianie głośnika na miedziany czyli wersję standardową dźwięk się całkowicie odmienił, i był zachwycony...

...Po za tym przestałem się przejmować tym czy firma znana czy nie, ponieważ większość marek, którymi się ostatnio interesuję, należy właśnie do mniej znanych, choć w wąskich gronach wielbicieli pewnego rodzaju sprzętu uchodzą za niemal legendarne.

Mój pies ma spora grupę wielbicieli na osiedlu uważają go za najlepiej ułożonego psa. Mimo że to mi schlebia ja tak nie uważam. Myślę że warto czasem zweryfikować pewne punkty widzenia, szukaj Yoachimie bezpośrednich użytkowników PHY-HP dalej :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jak będzie odsłuch, to na pewno dam znak, jak co to odbędzie się w w-wie.

Napisz z laski swojej o takim odsluchu tu w watku. Gdyby byly latwiejsze w dostepie paczki z tymi glosnikami, to chetnie bym zorganizowal jakies bezposrednie porownania z udzialem moichTannoy-i. Dopiero takie porownania by nam wiele powiedzialy.

W kazdym razie...,gdybys kiedys - lub ktorys z kolegow - mial mozliwosc zdobycia, to prosze o info.

Oczywiście , że napiszę w tym wątku o odsłuchu jak i o wrażeniach po nim.

Sądzę, że bezpośrednie porównanie było by najlepsze, ale oczywiście Tannoy i PHY potrzebują nieco innej elektroniki i w innych systemach pewnie pokazały by swoje możliwości...

Wg. mnie podejście z mocną Lampa do PHY to nie najlepsze rozwiązanie, tak jak do Tannoy'a niezbyt dobrym partnerem była by 2a3.

Podobno PHY można napędzić jednym watem...

Sądzę, że bezpośrednie porównanie było by najlepsze, ale oczywiście Tannoy i PHY potrzebują nieco innej elektroniki i w innych systemach pewnie pokazały by swoje możliwości...

Wg. mnie podejście z mocną Lampa do PHY to nie najlepsze rozwiązanie, tak jak do Tannoy'a niezbyt dobrym partnerem była by 2a3.

Podobno PHY można napędzić jednym watem...

Tannoy-e, ktore posiadam akurat graja w zasadzie z kazdym wzmakiem (nie wiem tylko czy z jednowatowym) - z Sun Audio SV 2A3 rowniez. Mialem dwa do testow: jeden firmowy i drugi klon z oddzielnym zasilaczem - ten nawet o nieco lepszej wydajnosci, co sie uwidacznialo odrobine lepszym impulsem basu. Zreszta interesowaly by nas raczej bardziej istotne roznice wynikajace z porownania tych glosnikow, a nie takie, ze muwilibysmy: "mnie sie wydaje, ze... :-) "

• Użytkownicy+

Tannoy-e, ktore posiadam akurat graja w zasadzie z kazdym wzmakiem (nie wiem tylko czy z jednowatowym) - z Sun Audio SV 2A3 rowniez. Mialem dwa do testow: jeden firmowy i drugi klon z oddzielnym zasilaczem - ten nawet o nieco lepszej wydajnosci, co sie uwidacznialo odrobine lepszym impulsem basu. Zreszta interesowaly by nas raczej bardziej istotne roznice wynikajace z porownania tych glosnikow, a nie takie, ze muwilibysmy: "mnie sie wydaje, ze... :-) "

Lutek, Yoachimowi nic się nie wydaje ... różnice są i to spore. Czas zapomnieć o ślepych testach, to droga do nikąd. Sam jestem ciekaw Tannoy-ów Yachima, jak i PHY. Pewnie wkrótce się przekonam, co Tannoy potrafi, a PHY - no cóż... pewnie pozostanie pozostanie nieznanym.

Zreszta interesowaly by nas raczej bardziej istotne roznice wynikajace z porownania tych glosnikow, a nie takie, ze muwilibysmy: "mnie sie wydaje, ze... :-) "

Jestem przekonany, że różnice pomiędzy Tannoy'em a PHY byłyby bardzo wyraźne... na pewno nie na granicy "wydaje mnie się". ;)

W tym starym wątku Koteczek na PHY grał właśnie na Sun Audio...

Tannoy-e, ktore posiadam akurat graja w zasadzie z kazdym wzmakiem

Coś w tym jest, że Tannoy rzeczywiście gra , i nie jest wybredny jeżeli chodzi o elektronikę. Pamiętam jak moje stare Tannoy'e zasuwały u mojej dziewczyny na Amplitunerze Fidek'a ;))) (joke)

...ale uważam, wybitnie zagrają (zresztą jak każde kolumny) dopiero gdy elektronika dobrana będzie starannie.

Swoją drogą Lutek, zbieram się od dawna, żeby się do Ciebie odezwać, moje Tannoy'e są nie skończone, i właśnie chcę się za nie zabrać, żeby je dopracować i zamknąć już ten projekt muszę Cię poprosić o kilka wskazówek... dalej PW.

pozdr

joa.

Wally International Co. Ltd to właśnie FotoPub.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Taka ciekawostka- głośnik wysokotonowy (co za szumna nazwa dla tego "czegoś") ze środka tych pokazanych na początku tematu, to wydłubana część drgająca z plastikowych "pieziaków- 5zł/szt na Allegro :))

Tam jest dokładnie taki tweeter, TW37 na magnesie Alnico:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taka ciekawostka- głośnik wysokotonowy (co za szumna nazwa dla tego "czegoś") ze środka tych pokazanych na początku tematu, to wydłubana część drgająca z plastikowych "pieziaków- 5zł/szt na Allegro :))

Jesteś wstanie to jakoś udokumentować ?

Tak, oto foto: Już wcześniej o tym czytałem- to podobno największy przekręt w historii audio. Magnes alnico jest TYLKO w części niskośredniotonowej, na wysokich tonach siedzi pieziak , a właściwie sam układ drgający, reszta to tylko obudowa z mosiądzu.

Na fotce nr2 widać to jeszcze lepiej.

Ukryta Zawartość

post-7066-0-05180000-1334951652_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Co do głośników piezo to sam producent z tym się nie kryje, ot choćby tutaj:

http://www.phy-hp.com/English/Products/KM30_E.html

Zatem gdzie tutaj jest przekręt?

Być może warto ograniczyć oglądanie Prezesa w telewizji.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

....to są wysokotonowe Array ?

Nie, no faktycznie producent się nie kryje z tym numerem.

Choć za tą kasę, to nie powinno mieć racji bytu.

Przecież para tych głośników powinna zabijać technologicznie.

No ale psychologia jak zwykle górą.

Cena robi swoje :). Zaraz jakiś ortodoksyjny audiofil stwierdzi ale jak gra.

No ale za taką kasę wszystkim audiofilom gra tak że ho ho ho...

Choć nie powiem sam kiedyś oglądałem je z dość dużym zaciekawieniem.

Audio zrobiło recenzję z pomiarami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.