Skocz do zawartości
IGNORED

Denon RCD-N7 + Dali Zensor 1 czy Pylon Pearl

ever6

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do zakupu Denon RCD-N7 i poszukuje odpowiednich głośników do tego malucha.

Pokój przedstawia się następująco (na czerwono powierzchnia, gdzie mogę głośniki "usadowić"):

yGttw.jpg

Zastanawiam się nad głośnikami Dali Zensor 1 lub Pylon Pearl Sat White (czy dużo słabsze są od Pearl Monitor?). Próbowałem

Muzyka: głównie rockowa (Tenacious D, Queen, Guns'n'Roses, Foo Fighters) oraz elektroniczna (Daft Punk, Carl Cox, Röyksopp, John B, Nero, Michael Cassette, Prodigy), czasem jazz, blues, hip-hop, rnb, pop, klubowa, filmowa.

Witaj,

RCD-N7 to świetny wybór do pomieszczenia takiej wielkości, szczególnie teraz gdy jest możliwość zakpu systemu bez kolumn.

Biorąc pod uwagę gatunki muzyczne, bardziej skłaniałbym się do Pylon Audio. Zdecydowanie natomiast proponuję model Pylon Audio Pearl Monitor - model Pearl Sat jest skonstruowany pod kątem pracy jako kolumny efektowe w systemie wielokanałowym.

W miarę możliwości zapraszam na odsłuchy,

w przypadku pytań służe pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Moderatorzy

Witam,

Przymierzam się do zakupu Denon RCD-N7 i poszukuje odpowiednich głośników do tego malucha.

Pokój przedstawia się następująco (na czerwono powierzchnia, gdzie mogę głośniki "usadowić"):

yGttw.jpg

Zastanawiam się nad głośnikami Dali Zensor 1 lub Pylon Pearl Sat White (czy dużo słabsze są od Pearl Monitor?). Próbowałem

Muzyka: głównie rockowa (Tenacious D, Queen, Guns'n'Roses, Foo Fighters) oraz elektroniczna (Daft Punk, Carl Cox, Röyksopp, John B, Nero, Michael Cassette, Prodigy), czasem jazz, blues, hip-hop, rnb, pop, klubowa, filmowa.

masz 2 wyjścia:

1 - 1 m od okna i możliwie blisko ściany ale tak by nie tłumić dźwięku( głośniki w stronę drzwi)

2 - jw, ale od komina w stronę okna

eksperymentów typu po rombie bym nie robił bo miejsce odsłuchowe będzie w najlepszym razie wielkości fotela a na reszcie dźwięk będzie kicha,

głośniki postaw na metrowych stendach i będzie ok

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

@q21

Denon już zakupiony, czekam właśnie na przesyłkę. Pozostały jeszcze kolumny i kable.

Pylon Pearl Monitor to sporo większa kolumna od Pearl Sat i Dali .. nie będzie to za duże na ten mikry pokój? Patrzyłem też na używkii na allegro, ale aktualnie chyba nic konkretnego nie ma w cenie do max 1000zł.

Odsłuch w Pabianicach niestety nie podrodze :/

@stench

Wielkie dzięki za wskazówki. Kolumny na 90% będą stały tak jak opisujesz w pierwszym przypadku. Jeśli dobrze rozumiem, chodzi mniej więcej o takie umiejscowienie:

85Acy.jpg

Drugie wyjście, masz na myśli coś takiego?

bI2aN.jpg

ps. To pojemna szafa, nie komin ;)

Widziałem na żywo Pylon Pearl Monitor, niestety jestem trochę zawiedziony jeśli chodzi o wielkość skrzynek i jakość wykonania. Trochę również powertowałem forum whathifi i często ludzie polecali co Marantza 503(603), który ma podobny środek do Denona, następujące głośniki:

Tannoy Mercury V1

Mission MX1 (te na pewno odpadają, bo wyglądają za bardzo plastikowo)

Dali Zensor 1 (parę osób wypowiadało się o bardzo słabym basie)

Monitor Audio BX2 i RX2 (ten pierwszy to mój faworyt, niestety poza moim budżetem, a nie mogę znaleźć używek)

Monitor Audio BR2 (tańsza alternatywa do tych powyższych, ale musiałbym się przekonać do wyglądu)

Q Acoustics 2010 (jakieś opinie o nich wśród forumowiczów?)

Rega R3 (niestety też poza moim budżetem)

Dali Lektor 2 (nie przemawia do mnie ich wygląd, ale to sprawa dyskusyjna)

Wharfedale 9.1 oraz 10.1

Hej,

z wymienionych przez Ciebie głośników zdecydowanie RX2 ale wiadomo, inny budżet. Z pozostałych porównałbym te Zensory 1 i BX2. Wharfedale bym odpuścił, w porównaniu do innych wskazanych przez Ciebie kolumn nic specjalnego. Może zerknij na Magnaty Quantum 653 lub Focale Chorus 705 ? Masz dość szerokie zainteresowania muzyczne ciężko jednoznacznie coś wytypować. I przede wszystkim posłuchaj, bo z opiniami jest tak, że każdy ma swoją.

Pozdrawiam,

Michał

Monitor Audio BX2 na www.hifi.pl chodziły po ok 800-850 zł. Osłuchiwałem BX2 i to dobry wybór, jednak jeżeli będziesz miał możliwość to polecam odsłuchać Monitor Audio RX1, które wg mnie do Twojego pokoju będą pasowały idealnie, a są lepsze od BX2. Obecnie RX1 na można je kupić za ok 1500 zł (używki). Sam posiadam RX1 z Denonem D-F107 i jestem z nich bardzo zadowolony. Przed zakupem odsłuchiwałem Magnat Quantum 653, MA BX2, MA RS1 i MA RX1. Zostały te ostatnie. Pomimo swoich małych gabarytów bas jest dobrej jakości.

Dzięki za stronkę, może tam coś się pojawi, bo od tygodnia siedzę na allegro i nic nie mogę sensownego wypatrzeć tam. Była tylko czerwona wiśnia eposów m5i (słuchałem m5 i kolegi, i byłem zakochany) .. niestety przepadła nieodwracalnie.

O MA BX najwięcej pozytywnych opinii czytałem (i tyle samo, że RX1 będą lepszym wyborem), ale najniższa cena jaką widziałem to 1350zł. Jeśli faktycznie udałoby się je kupić za taką kwotę, o jakiej piszesz, byłbym bardzo szczęśliwy.

Jest aukcja MA RS1 Silver, ale lekko zmęczone życiem, trochę za szpetnie by wyglądały przy lśniącym nowym denonku.

Swoją drogą nie sądziłem, że poszukiwanie kolumn to może być taki pożeracz czasu. Jak kupowałem parę lat temu Tonsile Sierry dla ojca parę lat temu, to jakoś szybciej to poszło.

edit

Zna ktoś kolumny AE Aelite 1? Próbuje znaleźć jakieś konkretne informacje o tym modelu i nic. Ba nawet nie mogę znaleźć po ile one tak naprawdę chodziły, bo jedne źródło mówi 3000zł a inne 1300zł za nówki. Zgłupiałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.