Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kable głośnikowe Jolida 502B do Dali Ikon5?

pawel71

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam kabli głośnikowych do połączenia Jolidy 502B z kolumnami Dali ikon5. Obecnie gram bi-wiring na miedzi OFC a lampa na tungsolach sterujące i mocy 6550. Źródłem Arcam FMJ23. Szukam kabla temperującego górę, przesuwając równowagę tonalną w dół podkreślając średnicę (redukując sybilanty), wypełnienie instrumentów czy wokali z mocniejszą acz konturową podstawą basową przy zachowaniu holografii sceny. Jakie kable w przedziale 200-400zł za metr warto przesłuchać? Słuchałem kabli Dali i QED i nie pasują do tego zestawienia. Inne sugestie? pozdrawiam

Witam, szukam kabli głośnikowych do połączenia Jolidy 502B z kolumnami Dali ikon5. Obecnie gram bi-wiring na miedzi OFC a lampa na tungsolach sterujące i mocy 6550. Źródłem Arcam FMJ23. Szukam kabla temperującego górę, przesuwając równowagę tonalną w dół podkreślając średnicę (redukując sybilanty), wypełnienie instrumentów czy wokali z mocniejszą acz konturową podstawą basową przy zachowaniu holografii sceny. Jakie kable w przedziale 200-400zł za metr warto przesłuchać? Słuchałem kabli Dali i QED i nie pasują do tego zestawienia. Inne sugestie? pozdrawiam

Dali tak mają, kabel nie zmieni ich natury, pomimo tego co inni będę pewnie tu twierdzić. Miałem Dali szóstki przez 4 lata, znam je, tak właśnie mają.

Zgadzam się z przedmówcą. Mam podobne odczucia co do tych Dali. Czyszczą uszy aż (nie) miło...

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Jeśli to oznacza wymianę kolumn to czego posłuchać co miałoby pożądana sygnaturę dźwiękową to znaczy nie byłyby zbyt jasne/ostre na górze i wyższej średnicy? Co sądzicie o np. używkach AP tempo 6, Harbethach, Monitor Audio, Dynaudio? Czego warto posłuchać, żeby kieszeń za mocno nie zabolała? 5-7tys.

Jeśli to oznacza wymianę kolumn to czego posłuchać co miałoby pożądana sygnaturę dźwiękową to znaczy nie byłyby zbyt jasne/ostre na górze i wyższej średnicy? Co sądzicie o np. używkach AP tempo 6, Harbethach, Monitor Audio, Dynaudio? Czego warto posłuchać, żeby kieszeń za mocno nie zabolała? 5-7tys.

No wlasnie te Dali ikon 6 zamienilem na AP Tempo 6. To zupelnie inna szkoda dzwieku, do tego z Jolida powinno sie swietnie zgrac. Tempo to brzmienie dosc selektywne, soczyste, cieple z bardzo fajna gora, jest jej tyle ile powinno byc. Nie ma tam tego rozjasnienia znanego z Dali. Jesli sie polubi te szkole grania, to sa to glosniki na lata. Wszystkich MA nie slyszalem, ale kolegi MA GX300 tez graja fajnie. Nie sa tak cieple jak AP, kontur jest rysowany ciensza linia, natomiast sa to tez muzykalne glosniki z duzo iloscia detali, jest ich w moim odczucie wiecej niz w AP.

Może wypróbuj Harpię 300B Mini ,w Klubie jest chyba ich recenzja.

Niestety nie jestem klubowiczem a bardzo ciekaw jestem opinii na ich temat. Nazwa sugeruje spasowanie z lampą 300B o niewielkiej mocy. Czy do tego można podłączyć mocny tranzystor alternatywnie jak NAD 355BEE czy 60Watową JoLidę? i nie zadudni basem?

No wlasnie te Dali ikon 6 zamienilem na AP Tempo 6. To zupelnie inna szkoda dzwieku, do tego z Jolida powinno sie swietnie zgrać. Tempo to brzmienie dosc selektywne, soczyste, cieple z bardzo fajna gora, jest jej tyle ile powinno byc. Nie ma tam tego rozjasnienia znanego z Dali.

Moja obawa czy Jolida w pełni zapanuje nad kontrolą basu w AP. Czy bedzie on odpowiedniej kontroli i jakości w równowadze z resztą pasma. (czy w ogóle będzie) Czy może bardziej obnaży lampowy niski damping faktor czyli poluzowany dwuwymiarowy bas i będę szukał tranzystora za 30kzł albo lampowych monobloków w klasie A zastępujących centralne ogrzewanie w domu (obie opcje poza budżetem). Mogę nie miec niskiego basu ale nie ma nic gorszego kiedy źle wybrzmiewa i przy końcu wybrzmiewania jest już plamą dźwięku albo zwyczajnie nagle urywa się ginie zaskakujac słuchacza:) Inna wersja jak słyszałem z Haberth, że tego basu nie ma tyle by stanowić podporę dla reszty pasma i cały dźwięk chudy jest...

W AP podoba mi się, że nie są meblami ale paradoksalnie mogą "zagracać pomieszczenie" w sensie odległości od ściań.

pzdr

pzdr,

W Hi Fi i muzyce zestawienie Audio Physic Tempo 6 z Jolida 502B bylo uznane za bardzo dobre. NadRedaktor :) czyli Maciek Stryjecki gral na takim zestawie cos kolo 2 lat. AP zostaly mu do dzis. Trudno go uznac za czlowieka nieosluchanego, aczkolwiek kazdy ma rozne gusta. Kiedys sam sie zwrocilem do niego z prosba o piec do Tempo i rowniez polecal mi Jolide. Osobiscie nigdy nie slyszalem, ale 502B nie jest slabowita lampa, a AP nie sa pradozernymi kolumnami, ktore musza miec koniecznie super wydajny piec. Tak czysto teoretycznie wiec i z tego co mi sie o uszy obilo jest to polaczenie mocno synergiczne. Ostatecznym sedzia jednak jestes sobie sam. Wiesz jak jest, albo klasniesz z radosc i powiesz, ze to jest to, albo szalu nie bedzie. Bez wczesniejszego sprawdzenia we wlasnym domu, kazde urzadzenie bedzie jakims tam ryzykiem. Pozycz, sprawdz i daj znac. Warto sprawdzac, unika sie zonkow potem. Masz nawet latwiej, bo trudniej znalezc ten Twoj piec do kolumn, niz spotkac kolumny. AP ma kazde w miare cywilizowane miasto, gorzej z piecem, ktory sam bym chcial przesluchac. W Szczecinie zaden sklep go nie ma z tego co wiem.

A Harbeth to brytyjska szkola grania, gdzie najbardziej dopieszczonym fragmentem pasma jest srednica. W mojej ocenie to mniej uniwersalne kolumny, choc w pewnych aspektach wybitne. Basu w AP jest wiecej, ale nie jest on bardzo trudny do zdyscyplinowania, nie leje sie po podlodze jak brzuch opaslej Niemki. Jolida z ta moca spokojnie zapewni mu kontrole, to w koncu 2x60W. Akurat o to bym sie nie bal....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.