Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz vintage - warto?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Napewno warto sprawdzić jak wyglada w srodku,bo to decyduje jak dlugo jeszcze pociągnie. Chyba,że Znasz sie na rzeczy i pózniej sam Dokonasz naprawy,wymiany,jak coś siądzie. Kupując na aukcji nie Wiesz jaką ma historie,kto i jak go użytkował.Ja kiedyś kupiłem,z wierzchu w ładnym stanie,a po jakimś czasie,około roku przestał grać. Oddałem znajomemu do naprawy,i okazało sie,że wcześniej musiał dostać zdrowo do wiwatu,lub był trzymany w jakimś ciasnym segmencie,i nie miał zapewnionej właściwej wentylacji,wzmacniacz przegrzany,kondensatory spuchły,do wymiany,i jeszcze kilka innych elementów.

Z tym się Musisz liczyć,przy zakupie takiego zwmacniacza.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Jeśli będzie długo działał - warto. Jeśli się zepsuje ale da się naprawić - umiarkowanie warto. Jeśli się zepsuje i nie ma do tego części - to jest sadomasochizm :-)

Jeśli wybierzesz 3 opcję, polecam coś na V-fetach. Kupisz, dasz fachowcowi do sprawdzenia/zrobienia kilku niezbędnych poprawek, w celu zabezpieczenia tranzystorów przed nagłym zgonem i powinno to grać bezawaryjnie przez długi czas. Konkretnych modeli Tobie nie polecę, słuchałem tylko topowej końcówki i średni model wzmacniacza, bodajże 5650.

Wzmacniacze na V-fetach to prawdziwie muzykalne bestie.

W tej chwili na aledrogo jest komplet TA-E86B + TA-N88B. Z integr TA-F7B zbiera bdb opinie.

Stare Luxmany także są bliskie moim uszom, ale słuchałem tylko serię L4xx i stary amplituner, więc tutaj się nie wypowiadam. Wiem tylko, że do kultowych L-510 i L-530 oryginalnych tranzystorów raczej nie znajdziesz. Taki to już urok starych dziadków.

Owocnych poszukiwań życzę.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

• 2 tygodnie później...
Gość Arek__45

(Konto usunięte)

No i pieknie. Wiedziony radosną hifi-nekrofilia z ciekawosci nabylem Kenwooda ka-8004, bodajze wysoki model z lat 70tych. Integra. Wyglada super, a co wiecej hmmm gra naprawde niezle i to bez zadnego upgradeu, czyszczenia, itd. Coraz bardziej zastanawiam sie nad tym jaki sens ma wydawanie dziesiatek tysiecy pln na sprzet...

Należy ziarna oddzielić od plew, są przecież i rodzynki warte swojej ceny.

Niby Audio Stereo jest takim portalem opiniującym sprzęt audio/video, ale nie sadzę aby z tego powodu ceny na Allegro miały znacznie pójść w górę, z racji nabycia przez któregoś z Forumowiczów takiego, czy innego klocka.

Ludzie jednak myślą przed zakupem i zbyt wygórowana cena nie zawsze jest adekwatna do zysku wynikającego z jakości oferowanego urządzenia.

Czasami spoglądam na wystawiane na Allegro urządzenia, a wystawiane są niektóre z nich wielokrotnie.

W myśl powiedzenia - chytry traci dwa razy - dlatego sprzedawcom, a nawet handlarzom nie opłaca się zawyżać cen tych urządzeń.

Musi być obrót, a nie zapychanie piwnic i strychów tymi "klamotami".

Nie jestem ani sprzedawcą ani handlarzem z Allegro, i choć czasami coś tam kupuję, to zastanawiam się dłużej nad transakcją niż miałoby to miejsce na eBayu.

A najbardziej przykre jest to że czasami swój swojego robi w ch.j, czyli funkcjonuje w dalszym ciągu polska mentalność.

A co kto kupi, to już Jego sprawa, i tylko należy podzielać Jego zadowolenie z dobrze wydanych pieniędzy.

Coraz bardziej zastanawiam sie nad tym jaki sens ma wydawanie dziesiatek tysiecy pln na sprzet...

Po latach szaleństw widzę, że nadchodzi otrzeźwienie :-) To dobry znak, kiełkujący zdrowy rozsądek to podstawa w tej chorobie....

to piękny klasyk vintage, do tego jak gra!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

To dobry znak, kiełkujący zdrowy rozsądek to podstawa w tej chorobie....

...ja tak mialem od razu ...i nikt mnie chwali...:-((

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

polecam jeszcze tego, znów sansui, ale akurat teraz to są najciekawsze z ofert vintage:

Ukryta Zawartość

warto go mieć, choć przez jakiś czas.

Ukryta Zawartość

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

kup tego Kena, to naprawdę niezły sprzęt, mam KA-9150 (gra bardziej analogowo) oraz KA-7300 (gra bardziej transparentnie). Obydwa dysponują dużym zapasem mocy

Żyj chwilą! Przyszłość i tak jest nieznana...

polecam jeszcze tego, znów sansui, ale akurat teraz to są najciekawsze z ofert vintage:

Ukryta Zawartość

warto go mieć, choć przez jakiś czas.

O ja pierdziu, a to przecież tylko jeden z mniejszych modeli Sansui...

Ukryta Zawartość

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

a tu dowód - Kenwood 8004 w pełnej krasie...

...

Ukryta Zawartość

post-3626-0-73790100-1335807230_thumb.jpg

post-3626-0-25242900-1335807236_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukasz 9100, lub 9150 :) pisz do mnie, mam również KA-7002, KA-5500, Jakieś magiczne TRIO amp.Tylko dla pasjonatów.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

taki vintage to ma smak; daje też możliwość cofnięcia się w czasie...

Jako że jest mowa o klockach kenwood, postanowiłem wtrącić swoje 3 grosze, wczoraj nabyłem za 50zł kombinowaną segmentówkę: wzmacniacz KA-33, tuner KT-33L (obydwa 1984 rok), deck fisher studio standard cr 4130 (1982 rok) korektor hgs-2000, wszystko sprawne w 100%, zestaw połączyłem z przerobionymi kolumnami "skart 160"-(ze zwrotnicą od alton 110 i GDM-ami 16/80) i powiem jedno słowo: zachwyt, jak puściłem "Nothing else matters" w 320 kbps, nie wierzyłem własnym uszom (przesiadka z wieży aiwa nsx-v929-1999 rok), gorąco polecam stare kenwoody

Obecnie mam Kenwooda KA-8004 i KA-9100. Oba zacne integry - topowe modele swoich lat (1973 i 1978). Wyglądają bajecznie, ergonomia miodna (te wszystkie przełączniki, wskaźniki w KA-9100 itd.). Co do brzmienia - porównywać mogę tylko do Shindo Aurieges/Montille. Cóż, może nie jest to przepaść wielkości Wielkiego Kanionu, no ale jednak różnica jest. Co daje Shindo - wybrzmienia, czarne tło, oddech, przestrzeń, "spokój". Te Kenwoody choć brzmią super to mam wrażenie, że do pewnego stopnia brak im "swobody" i "fantazji", dźwięk jest jednak dość agresywny, płaski i nie ma tego oddechu, tych drugich-trzecich planów, za dużo jest wyciągnięte na pierwszy plan z tabliczką "tu teraz" - brakuje "wygładzenia" (nie mylić z pozbwieniem szczegółów, chodzi mi raczej o pewną oleistość brzmienia, ocieplenie). To tak jak słuchać instrumenty na żywo - mimo wszystko nie czuje się nerwowości czy kłucia w uszach...

no ale w kategorii cena/jakość to nie ma co w ogóle porównywać - różnica cen jest kilkunastokrotna!

Obecnie mam Kenwooda KA-8004 i KA-9100. Oba zacne integry - topowe modele swoich lat (1973 i 1978). Wyglądają bajecznie, ergonomia miodna (te wszystkie przełączniki, wskaźniki w KA-9100 itd.). Co do brzmienia - porównywać mogę tylko do Shindo Aurieges/Montille. Cóż, może nie jest to przepaść wielkości Wielkiego Kanionu, no ale jednak różnica jest. Co daje Shindo - wybrzmienia, czarne tło, oddech, przestrzeń, "spokój". Te Kenwoody choć brzmią super to mam wrażenie, że do pewnego stopnia brak im "swobody" i "fantazji", dźwięk jest jednak dość agresywny, płaski i nie ma tego oddechu, tych drugich-trzecich planów, za dużo jest wyciągnięte na pierwszy plan z tabliczką "tu teraz" - brakuje "wygładzenia" (nie mylić z pozbwieniem szczegółów, chodzi mi raczej o pewną oleistość brzmienia, ocieplenie). To tak jak słuchać instrumenty na żywo - mimo wszystko nie czuje się nerwowości czy kłucia w uszach...

no ale w kategorii cena/jakość to nie ma co w ogóle porównywać - różnica cen jest kilkunastokrotna!

Agresywność, natarczywość wysokich tonów, dość przeciętne zróżnicowanie oraz ograniczenie swobody, przestrzeni wgłąb, to dość typowe cechy dla starych, nieraz olbrzymich kloców. Może częściowo związane z częściową utratą parametrów, a może nie...

Wszystkim miłośnikom dobrego brzmienia, polecam poszukać coś z serii Nakamichi TA! Im wyższy numerem, tym lepiej:) I większe kolumny poruszy. Może i niepełne Vintage (1989). Ale to jest COŚ!

Co ciekawe. To AMPLITUNERY (!!!)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.