Skocz do zawartości
IGNORED

HK 6350R i Tannyo M4 bez jaj :/

Archangeli

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupiłem na naszym narodowym portalu aukcyjnym głośniki firmy Tannyo M4 i wzmacniacz HK 6350R... I muszę powiedzieć że dupy nie urywa :/ kiedy wchodzi bas wokal cichnie uszy bolą po dłuższym słuchaniu. Kiedy wchodzą wysokie tony w głośnikach trzeszczy na dole mam głośniki 5.1 za 300 zł i grają o niebo lepiej co może być przyczyną takiej przypadłości ? Muzykę puszczam z laptopa, kolumny do wzmacniacza są podpięte skrętką, a lapiec z wzmacniaczem kablem hama 20 zł za 5m. I moje pytanie co jest zrąbane, wzmacniacz, lapiec, kolumny, czy kable :( mam nadzieje że nie wszystko :/

https://www.audiostereo.pl/topic/93530-hk-6350r-i-tannyo-m4-bez-jaj/

Ricon nie strasz 1000 zł w plecy a pytałem na forum jaki wzmacniacz to nikt nie pisał :/ Myślę że to wina wzmacniacza i po części słabego lapca. Mam skłonności tak myśleć ponieważ na słuchawkach wzmacniacz też dziwnie chodzi i są te trzaski np. przy zmianie basu :( zaraz podłącze wzmacniacz pod zewnętrzną kartę graficzną i zobaczymy... a może dzisiaj nie grzebać za duże święto. Jest ktoś kto powie mi na podstawie danych technicznych że np. "Wzmacniacz jest do dupy kup sobie denona" lub coś w tym stylu :)

Laptop przesterowuje wzmacniacz.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Aktualnie mam podłączonego kompa kablem minijack-chinch do aplitunera -> największy miałem problem z dobraniem kabla bo wprowadzał dodatkowe trzaski i szumy. Śmieszne to jest, ale minijack wcale nie jest "standardem" potrafią być różnice w kształcie i wielkości na tyle duże, że po prostu kabel "nie działa". A "kabel hama 20 zł za 5m" -> nie jest to szczyt jakości.

Karta dźwiękowa w kompie też potrafi sporo namieszać w dźwięku, a laptopowe są zazwyczaj nędzne -> ludzie dokupują zewnętrzne karty dźwiękowe do laptopów. Na pewno wyłącz wszelkie bajery, uzdatniacze dźwięku, eq i ogranicz głośność.

Możesz zamiast laptopa podłącz coś innego -> mp3 playera z wyłączonym EQ i głośnością na 50-70%.

Odpowie to na pytanie czy problem leży po stronie laptopa czy kabla / wzmacniacza / kolumn.

Masz kilka newralgicznych punktów w swoim zestawie.

Po pierwsze zmień źródło, dokup jakiś dac jeżeli chcesz koniecznie z laptopa słuchać, a po drugie - za niewielkie pieniądze nie powinno się oczekiwać wielkich efektów. Ale to tylko moje zdanie.

No ja wam powiem że testowałem na innym laptopie i gra zupełnie inaczej zależy od karty kupię jakiegoś sb na allegro na usb i będę Cieszył :) teraz posłuchałem czegoś na moim lapcu z zewnętrzną kartą ale w sumie na jedno wychodzi jakby z laptopa leciało ponieważ karta jest już archaiczna i nie mam do niej sterowników. I po 30 min słuchania filmiku na YT zaczęło strasznie trzeszczeć :/ A na lapcu brata chodzi tak jak miało chodzić :) nic zmienię kabel i kupię kartę na USB i zobaczymy. A btw czytałem że ktoś tu przerabia Tannoy aktualne to jest jeszcze ?

Miałem kiedyś Tannoy M4 i po wymianie zwrotnic zagrały o wiele lepiej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poszukaj w dziale ze zwrotnicami - UKŁADY DWU I PÓŁDROŻNE

Głośniki mają potencjał, ale ogranicza je budżetowa zwrotnica.

Ukryta Zawartość

USB DAC Audiotrak Maya U5

Dzięki za info wydaje się dobrą kartą muszę o tym poczytać :) Ale na pewno będzie lepsza od ww. sb ?

Polecisz jeszcze jakąś firmę ?

Miałem kiedyś Tannoy M4 i po wymianie zwrotnic zagrały o wiele lepiej:

Dzięki za info ale ja jestem zupełnym laikiem w tych sprawach wole zapłacić jakiemuś specowi za pimp my stereo.

Dzięki za info ale ja jestem zupełnym laikiem w tych sprawach wole zapłacić jakiemuś specowi za pimp my stereo.

Wszystko jest poznaczone i opisane na tych zwrotnicach, ja przy okazji też wymieniałem kable na Jantzeny. Jak umiesz posłużyć się lutownicą, to zrobisz to sam. Koszt śmieszny, a poprawa znacząca.

Wybitnie słaby wzmacniacz, do tych kolumn potrzeba żywego wzmacniacza o sporej dynamice i mocy, coś pokroju Denona PMA-860, żądnych mułowatych Roteli czy NADów

Dlatego założyłem wątek na tym forum i pytałem ale nikt nie odpowiedział więc poczytałem i ludzi byli zadowoleni z tego harmana btw. jak na zewnętrznej karcie gra miło się słucha :)

Wszystko jest poznaczone i opisane na tych zwrotnicach, ja przy okazji też wymieniałem kable na Jantzeny. Jak umiesz posłużyć się lutownicą, to zrobisz to sam. Koszt śmieszny, a poprawa znacząca.

A jakie zwrotnice dobrać ? Znajdę tu gdzieś na forum ? Może jakiś schemat czy bardziej już na elektrodę pójść ?

A jakie zwrotnice dobrać

Podałem Ci linka do strony gdzie są już gotowe zwrotnice, takich użyłem do upgrade M4 i grały o wiele lepiej. Swego czasu sprzedałem kolumny na Allegro, gdzie nowy właściciel potwierdził wyższość tych zwrotnic, bo miał możliwość porównać modyfikowane kolumny do niemodyfikowanych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Modyfikowałem M4 w/g recepty Mc G..vera.

Kolumny zyskaly nieporównywalnie w stosunku dofabrycznej gotowizny,

Problem byl w zwrotnicach.Dodatkowe wtłumienie tez pomogło.posdstawa modyfikacji-cewki i rezystory,Jest sporo materiału na ten temat,

Pamiętam ten wątek, był dla mnie pewnego rodzaju natchnieniem do mojej modyfikacji tych sympatycznych budżetowych kolumienek.

choć nadal pozostaje niedosyt tonów wysokich. Ale to kwestia przetwornika (i jego fasonu)

No ten Mc G to jakiś majstersztyk, a hardona lepszego kupię jak uskładam kasę. Dzięki za pomoc w pierwszej kolejności karta i kable bo na innym lapcu dużo lepiej się tego słucha :) Dzięki chłopaki za pomoc :)

Ten Denon to dopiero złom.

Nie wszystko co ma znaczek H/K, Rotel, NAD, CA jest dobre

zamiast kierować się audiofilskimi markami lepiej przemysleć propozycje i polecić coś co naprawde gra dobrze.

Dla mnie taki denon 860 bije na głowe wszystkie audiofilskie masówki do kwoty 700zl

• 11 miesięcy później...

Hej,

Odkopie temat z przed roku :) Nie słucham za dużo swojego zestawu praca, praca, praca... Ale teraz chciałbym dodać mu kopa :) Znalazłem PMA-560 za 450 zł wiem że na pewno lepiej zagra z moimi głośnikami ale może ma ktoś pomysł na inny wzmacniacz ? 860 jest za droga nie mówiąc już o 1060 w dobrym stanie :) Tak się zastanawiam co zrobić z starym wzmacniaczem... A i pytanie czy u kogoś kiedykolwiek grało takie połączenie ? I jeszcze takie poza konkursem pytanie wie ktoś co się stało z Panem Adamem McG można jakoś się skontaktować bo jak już odkopie się po kupnie samochodu z kasy chciałbym mu zlecić jakiś zestawik do roboty.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.