Skocz do zawartości
IGNORED

Różnica w subwooferach domowych i car-audio

marlowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Rozglądałem się za głośnikiem niskotonowym do subwoofera DYI. Napotykam różne moce głośników, ale jednej rzeczy nie potrafię zrozumieć.

Jedne mają moc 100W inne 250W, jeszcze inne 550W i 1400W.

Zauważyłem, że z reguły te o większych mocach dedykowane są do car audio. Mniejsze moce do domu.

Nie zgadza mi się to jednak z teorią, że nagłośnienie większej kubatury wymaga większej mocy.

W aucie mam suba 800W (250 RMS) i bass jest bardzo mocny.

Czy dobrze rozumiem, że do mieszkania potrzebny będzie sub o większej mocy?

np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A może wystarczy coś takiego:

Ukryta Zawartość

Gubię się w tym, niech ktoś życzliwy poukłada to jakoś.

Najlepiej, jak by ktoś doradził jakiś głośnik do suba w rozsądnej cenie, który można będzie podpiąć do BPA300 na 6xlm3886, żeby w pełni wykorzystać zarówno głośnik jak i końcówkę mocy. Czyli głośnik 300W RMS. Czy taki będzie dobry do mieszkania? Pokój kwadrat 5x5m.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moc bez podanej normy jest parametrem nic nie mówiącym o własnościach głośnika. W kwestii wytrzymałości cieplnej - patrzyłbym na średnicę cewki napędowej, jej długość oraz takie gadżety jak wentylacja dolnego zawieszenia. Poza tym - głośniki potrafią istotnie różnić się sprawnością - bywają takie które mają 0.07% efektywności mocowej (co pomaga w osiągnięciu niskiego zejścia w małej obudowie - Scanspeak 23W4557) a są też takie które mają 3% - wielkie woofery estradowe o słabym zejściu. Było nie było 16dB rozpiętości poziomu SPL generowanego z 1W mocy.

O zejściu, wymaganej objętości obudowy i jej rodzaju jak również zdolnościach wytworzenia SPL na basie decydują inne parametry. Dla początkującego - Fs, Qts i Vas oraz parametry geometryczne Sd i Xmax (tu bywają oszustwa) które po pomnożeniu dają wychylenie objętościowe - decydujące o potencjale basowym.

Subwoofery car audio różnią się od głośników domowych głównie odpustowym wyglądem oraz tym, że mają za zadanie wytrzymać wibracje budy samochodu, wstrząsy oraz duże skoki temperatury - od +70C jak słoneczko budę nagrzeje do -30C kiedy samochód stoi w mrozy na zewnątrz. Za to zejście nie musi być takie znowu znakomite, kabina samochodu wzmacnia niższe basy chyba że ktoś szyby otworzy.

PS. Obie przedstawione aukcje nie mają wiele wspólnego z dobrym głośnikiem do domowego subwoofera.

Tu masz przykład projektu solidnego subwoofera:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ja jakiś czas temu zbudowałem subwoofer na głośniku Visation TIW200 XS w obudowie zamkniętej jako uzupełnienie dolnego pasma, głośnik o mocy chyba 120 W napędzany panelem Irka SUB150. I naprawdę musze przyznać że bardzo fajnie kopie szybki, mięciutki i konturowy stopę perkusji odwzorowywuje pięknie a i nieraz mnie zaskoczył niskim jak na cloused zejściem. Demonem mocy i zejścia to on nie jest ale chciałem aby było przyjemnie i już nie chce znać subwooferów z długą rurą BR

Koszt głośnika to 450zł

Panel 300zł

Forniry kleje i MDF lakiery 200-250zł

Pokój w jakim pracuje to 16 m2

e05f8362261e.jpg05eac70e81af.jpgf615c2e5ba5d.jpg

Jak by były problemy ze zdjęciami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

samochodowe a domowe różnią się Db samochodowe mają mniej Db a domowe więcej dzięki czemu grają głośniej przy mniejszej mocy.

gdyby samochodowy głośnik miał np;93Db i 500w to auto by się rozsypało.

zazwyczaj te moce wysokie nie wiadomego pochodzenia są zawyżone przez producentów.

Głośniki samochodowe robione są pod mniejsze skrzynki- stąd mała sprawność przy niskim zejściu. Tu liczy się zaoszczędzenie każdego litra pozostałości bagażnika :)

W przeciwieństwie do samochodowych, w domu skrzynka może być większa, za to jakość wyższa (dzięki mniejszym zniekształceniom -kompresja na skutek sprężania powietrza w małej skrzynce i mniejszej nieliniowości działania).

Moje głośniki w CA schodzą tak nisko że nie potrzebuje suba, a każdy jak do mnie przychodzi na odsłuch to pyta się na jakim głośniku zrobiłem subwoofer ;p Ale jak już coś budżetowego to polecam intertecnik MDS08 sprawdzi się w CA i w domowym HI-FI

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.