Skocz do zawartości
IGNORED

CD przesterowuje mi wzmacniacz Luxman LV113

Artur Gawlikowski

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie

może uzyskam od was podpowiedź, jaka jest przyczyna i jak zaradzić w sytuacji kiedy po podłączeniu CD (np LUXMANA D111 i jakiegoś HK) wzmacniacz jest przesterowany w znacznym stopniu, natomiast po podłączeniu jakiegoś chinola dvd wszystko jest OK (oprócz jakości dźwięku:) ). Czy można obniżyć jakoś napięcie sygnału na wyjściu CD i czy to coś da??. Podłączenie ww cd-ków do innej integry - jest OK

sorki za mój laicyzm

pozdr

Luxman D111 ma na wyjsciu 2V i przesteruje każde wejscie we wzmacniaczu stereo gdzie napięcia wejściowe mają kilka dziesiatych volta. Zobacz czy masz we wzmacnaczu wejście bezpośrednio na końcówke mocy(przez potencjometr Volume)Bez tego trzeba wstawić dodatkowy dzielnik potencjometr na jednym z wejść wzmacniacza.

.....

Luxman D111 ma na wyjsciu 2V i przesteruje każde wejscie we wzmacniaczu stereo gdzie napięcia wejściowe mają kilka dziesiatych volta. Zobacz czy masz we wzmacnaczu wejście bezpośrednio na końcówke mocy(przez potencjometr Volume)Bez tego trzeba wstawić dodatkowy dzielnik potencjometr na jednym z wejść wzmacniacza.

Na mój gust to kompletna bzdura.

Luxman LV113 to normalna integra z kilkoma wejściami. jedyne wejście jakie może przesterować jakiekolwiek urządzenie to wejście Phono (poza gramofonem, bo jest ono jemu dedykowane). Podłączenie CD pod dowolne inne wejście nie powinno sprawiać problemów.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Na mój gust to kompletna bzdura.

...

Też uważam, że to bzdura.

Luxman LV-113. http://elektrotanya.com/luxman_lv113_sm.pdf/download.html

Czułość (dla 1Khz) wejść DAT/Tape1, VCR/Tape-2 = 150mV +- 20%.

Podanie, na jedno z tych wejść, sygnału 1-2V z odtwarzacza CD, w żaden sposób nie wywoła przesterowania przedwzmacniacza napięciowego wbudowanego w ten wzmacniacz.*

GM

P.S. * Czytać odwrotnie.

A ja uważam że ma to znaczenie. Rzeczywiście "kompletna bzdura" -skąd wiadomo że chodzi o Luxmana LV113? autor tematu nic takiego nie napisał i nie określił jakie jest to przesterowanie.

.....

W temacie jest informacja, że chodzi o Luxmana LV113.

Gdyby miało znaczenie, to każdy CD (wydaje mi się, że wzmiankowane 2V na wyjściu to taki standard w tym przypadku) przesterowywałby każdy wzmacniacz.

No tak przepraszam w temacie jest LV113. Każdy CD nie przesteruje typowego wzmacniacza bo jedne mają na wyjsciu 1V a inne 2V. W tym przypadku jest to komplet: -wzmak plus cd-ek i przyczyna jest inna niz napięcie wyjsciowe.

.....

oczywiście podłączam CD pod wejście CD ew. dla sprawdzenia pod wejście tunera -przester jest tragiczny nie daje się słuchać. Na wejściach cyfrowych wszystko jest OK , Podłączyłem na momencik do wej. gramofonowego to oczywiście przester był jeszcze tragiczniejszy. Chyba jakiś konkretny feler musi być w tym wzmacniaczu. Połączenie przez DIRECT, nie nie daje. Zrobiłem w pająku taki dzielniczek napięcia to nie ma zniekształceń ale jest b.cicho.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.