Skocz do zawartości
IGNORED

REL T5 a może inny?

Piniu2906

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zmiana subwoofera bo ten który mam Magnat Betasub 20a oferuje rozlazły dudniący bass. W filmach jest jeszcze ok ale do muzyki(pod muzykę szukam nowego suba) po prostu się nie spełnia. Wiem że ten Magnat to sprzęt z niższej półki i nie może być uwazany za solidny punkt mojego audio. Pokój mam mały, jakieś `12m w zwiazku z czym nie potrzebuje suba który będzie tłukł okna i wztrząsał scianami. Po 2 tygodniowym researchu jestem skłonny kupić suba z rodziny REL. Szczególnie mnie zaintrygował nowy REL t5, jednakże przeglądając oferty na allegro trafiłem na model REL'a sprzed 12 lat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Byłbym skłonny zakupić REL q50 tylko nurtuje mnie kwestia czy oby 50 watt to nie za mało nawet do tak małego pokoju odsłuchowego jak mój, oraz jestem ciekawy czy starsze suby REL'a jak wspomniany przeze mnie q50 oferują równie dobrą jakość co ich nowe systemy subbasowe? W skrócie czy opłaca się kupować q50 za jak sądze mniej niż 1tys. czy też lepiej dołożyć kasy i kupić REL't T5?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/93449-rel-t5-a-mo%C5%BCe-inny/

Odpuść sobie tego suba z allegro. Jak sam napisałeś masz 12m2, a ten sub jest na głośniku 12" czyli 30cm. To moim zdaniem za duży sub do takiego małego pokoju.

Zbyt duży sub w za małym pokoju już nieraz dał złe efekty. Dudnienie, brumienie, bas wszędzie tylko nie tam gdzie być powinien itp.

Na dodatek jeśli ma on jak piszesz 12 lat to tym bardziej już bym nie inwestował w takie wiekowe urządzenie.

Po obudowie też widać, że jakiś zmęczony przez życie.

Witaj,

subwoofer REL Q50 idealnie sprawdzi się w pomieszczeniach 30m2 a nie w Twoim. Z dużym prawdopodobieństwem będą problemy z prawidłową kontrolą basu.

Do Rwojego pomieszczenia zdecydowanie potwierdzam Twój wybór REL T5.

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

T5 jak najbardziej sprawdzi się w stereo chociaż wstawianie subwoofera do12m jest trochę ryzykowne. Jesli juz koniecznie ma być w tym pokoju subwoofer to nie znam subwoofera o lepszej kontroli i lepszej dynamice niż REL.

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

...na marginesie ten REL Q50 mimo że staruszek to gra zacnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, używam tego suba w ok.15m - ustawienie w rogu. T5 sprawuje się wyśmienicie w muzyce. Podejrzewam, że w 12m nie będzie gorzej. Postawiony na płycie granitowej zagra zdecydowanie lepiej. Przy kalibracji suba polecam zacząć od najwyższego punktu odcięcia na bodajże 120Hz i potem ewentualnie stopniowo zjeżdżać w dół. Z moimi CM1 początkowo ustawiłem odcięcie na 50Hz i coś mi nie grało. Miałem wrażenie, że w pewnym momencie zaczyna się jakaś luka a potem coś bez sensu mruczy.

Nie mogę się zdecydować czy kupić tego REL'a T5. Niestety nie mam mozliwości odsłuchu. Sub kosztuje 2k a to dla mnie dużo. Nie chcaiałbym się rozczarować po zakupie. Czy mógłby ktoś mi powiedzieć czy odczuje znaczną różnicę w muzyce po przesiadce z Magnat Betasub 20A na REL T5? "Kardas" szczególnie byłbym zainteresowany Twoją opinią: czy T5 spełnił Twoje oczekiwania?

...

"Kardas" szczególnie byłbym zainteresowany Twoją opinią: czy T5 spełnił Twoje oczekiwania?

T5 jak najbardziej sprawdzi się w stereo chociaż wstawianie subwoofera do12m jest trochę ryzykowne. Jesli juz koniecznie ma być w tym pokoju subwoofer to nie znam subwoofera o lepszej kontroli i lepszej dynamice niż REL.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Na pewno REL T5 jest wart swojej ceny. Ja jestem bardzo zadowolony ze swojego RELa T3. Miałem przed nim w domu parę innych modeli oczywiście w określonym budżecie ale REL to był jedyny subwoofer który był w stanie dorównać dynamiką do reszty zestawu. REL ma bas punktowy, szybki, absolutnie nie ma się wrażenia że w pomieszczeniu gra subwoofer. Jest bardzo dobry do stereo, w kinie bywa różnie, znam lepsze modele, ale przecież nie po to go kupowałem. Inne modele z jakimi miałem do czynienia miały bas gęsty, lejący się i w stereo miały tendencję do ciągłego buczenia i niepotrzebnego wybudzania się. W kinie domowym oczywiście to się sprawdza ale w stereo niekoniecznie. W stereo chodzi o to aby subwoofer uzupełnił tylko te rejestry z którymi nie radzą sobie kolumny, chodzi o to żeby delikatnie ocieplić brzmienie i sprawić że takie smaczki jak na przykład stopa perkusji była bardziej wyczuwalna.

Cały czas jednak podtrzymuję opinię że subwoofer do 12m2 to trochę ryzykowne zagranie, jak masz możliwość to najpierw wypożycz i wypróbuj.

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Mam pytanie odnośnie REL'a T5: do suba jest dołączony kabel neutrik z 3ma zakonczeniami w postaci kabelkow do zacisku we wzmacniaczu. Ja jednak nie mam wzmacniacza tylko zaewnętrzną kartę dzwiękową e-mu 0202 usb. Chciałem się zapytać czy jeśli kupię kabel neutrik speakon z zakończeniem na duży jack

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to czy wszystko będzie dzialało?

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem nie, ale mogę się mylić. Pozostaje Ci tylko połączenie niskopoziomowe ale Twoja karta dźwiękowa to stereo i raczej nie widzę możliwości aby to współpracowało tak jak trzeba.

• 2 tygodnie później...

No i kupiłem REL'a T5. Miałem obawy jak to zagra, zwłaszcza że nie miałem możliwości odsłuchu a i pokój mam tylko 12m2. Jak to gra? - świetna kontrola niskich częstotliwości. Bas jest tak jak pisał Kardas punktowy i dobrze się synchronizuje z kolumnami, kiedy trzeba potrafi uderzyć, jest szybki. Zakup wart zachodu i mogłem go podłączyć bezpośrednio do e-mu 0202. Jestem zadowolony z tego suba i Tym co się wachają polecam ten sprzęt.

No i kupiłem REL'a T5. Miałem obawy jak to zagra, zwłaszcza że nie miałem możliwości odsłuchu a i pokój mam tylko 12m2. Jak to gra? - świetna kontrola niskich częstotliwości. Bas jest tak jak pisał Kardas punktowy i dobrze się synchronizuje z kolumnami, kiedy trzeba potrafi uderzyć, jest szybki. Zakup wart zachodu i mogłem go podłączyć bezpośrednio do e-mu 0202. Jestem zadowolony z tego suba i Tym co się wachają polecam ten sprzęt.

Dobry wybór, ten sub potrafi naprawdę sporo. U mnie pchnął ogólne brzmienie systemu klasę wyżej. Acha, od razu przygotuj się na wielodniowe strojenie. Dobrze zestrojony z resztą toru "znika" integrując się z głównymi kolumnami. Tak przynajmniej da się zrobić podłaczając go po wyjściu wysokopoziomowym.

• 4 tygodnie później...

Jeżeli w pre-ampie jest wyjście rca na sub to można go podpiąć takimi chinchami ? tyle że pokój ma nieco ponad 25m2 , po prostu chciał być poprawić jakość basu przy cichszym słuchaniu bo go prawie nie ma

Jeżeli w pre-ampie jest wyjście rca na sub to można go podpiąć takimi chinchami ? tyle że pokój ma nieco ponad 25m2 , po prostu chciał być poprawić jakość basu przy cichszym słuchaniu bo go prawie nie ma

Może po prostu napisz pod co chcesz go podpiąć - jaki wzmak.

• 2 lata później...

Odświeżam temat, żeby nie zakładać nowego.

Będę wkrótce szukał suba do siebie. Tylko że głównie kino domowe, bo z basem w muzyce w pokoju 14m2 Focusy 160 pewnie spokojnie wystarczą.

Do zeszłego tygodnia miałem całkowicie odrębny od stereo system kina domowego. Jednak podłogówek KEF C7 z kina ani suba C4 już nie mam.

Focusy generalnie będą głównie do stereo, ale i do KD, bo integra będzie robiła za końcówkę mocy wpięta w amplituner

.

Sub ma stać w rogu i zależy mi, aby nie ustawiać go pół roku, zanim się zintegruje z frontami i "zniknie z pokoju". Interesuje mnie REL T5, ale wielu pisało, że są kłopoty z jego ustawieniem, a tańczyć z nim tygodniami nie zamierzam.

Jeśli nie T5, to co w takiej cenie (lub taniej) by się u mnie sprawdziło ?

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Jeśli sub nie ma procesora DSP i mikrofonu z którym kalibruje swoje parametry względem pokoju oraz pozycji ustawienia to zapomnij o "znikaniu suba z pokoju" oraz integracji z głównymi kolumnami. Jeśli ma stać w rogu gdzie bas lubi się kotłować to tym bardziej niezbędny jest sub z DSP. Wtedy są szanse na "zniknięcie". Ale w takim położeniu cieżko będzie o integracje w stereo.

Rel musi stać w rogu pomieszczenia, tak zaleca producent. Czy subwoofer to dobry pomysł w stereo? Kiedyś myślałem że tak, teraz odradzam zdecydowanie. Jeśli ktoś ma problem z basem radzę szukać zmian w konfiguracji systemu a nie dokładać głośnik niskotonowy. Nigdy subwoofer nie będzie stanowił całości przekazu w zestawach stereo.

Masz dużo racji ale czasem z różnych powodów trzeba subem jakoś ratować system. I to jest ciężki temat w stereo. Musi być bardzo szybki sub, nie taki typowo kinowy i do tego koniecznie z DSP. Odcinając go nisko, np na 80hz można osiągnąć niezły rezultat. Ale zawsze lepiej mieć duże kolumny z poważną sekcją basową i trochę powalczyć z akustyką.

Witam,ja miałem rela t5 prawie 2 lata był podłączony do różnych monitorów głównie dynaudio. Również myślałem że będzie w stereo bardzo pomocny lecz w praktyce bardzo rzadko był włączony. Owszem monitory na których gram mają same w sobie konkretne zejście więc sub raczej niepotrzebny. Jednak będę niebawem miał u siebie dynaudio c1 i się okaże czy będą wystarczające bez suba. Pokój mój ma 21m więc myślę że będzie ok.

Ja mam REL ale T7 do stereo z Monitor Audio GS20 i jest OK , chciałem kupić REL T5 ale jakoś za namową sprzedawcy kupiłem T7 , do stereo przy małych monitorkach nadaje się dobrze , ma szybki i mocny bas , w kinie wydaje mi się ze lepiej kupić coś tańszego

Dzięki, Panowie

No właśnie różnie z tym RELem i jego ustawieniem bywa. Raczej do stereo, niż do kina.

Dlatego też ja pytałem u alternatywę dla T5 bardziej do kina, niż stereo.

Owszem, fajnie jakby i w stereo fajnie uzupełniał głęgoki dół w parze z focusami 160, ale wiem, że nie ma uniwersalnego ideału :)

Zatem, jeśli nie T5, to co do około 2 tysi ?

Może jakiś Velodyne?

bym polecil swoj ktory mam juz jakis czas ale pewnie bedzie za drogi mowa o Velodyne SPL1000 Ultra- uzywam go tylko do kina na 18mkw moc ustawiona na 34 i jest swietnie a przetwornik basowy tylko 10cali- uzywany bym poszukal..

Dzięki Firma, spróbowałbym, ale, jak zauważyłeś, przewyższa mój budżet.

Może ktoś poleci/ma jakiś tańszy Velodyne?

Wiesz, masz duże oczekiwania bo chcesz żeby grał dobrze w narożniku pokoju co jest trudnym miejscem dla basu, a do tego chcesz żeby dobrze integrował się z systemem stereo ale niestety to kosztuje. Musi mieć DSP i Velodyne mają, choć nie wiem, które z tych tańszych modeli.

sly30,

Za info dotyczące DSP dzięki.

Może ktoś np. ma/zna Velodyne EQ-MAX 10 (lub 8) i mógłby napisać o nim kilka słów?

Widzę, że one mają DSP i ciekaw jestem jak się sprawują zarówno w kinie jak i w stereo w niedużym pomieszeczeniu 15m2.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.