Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz smochodowy i ilość watów

NADek

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chodzi o ten model i takie pytanie, czy taki wzmacniacz jest w stanie dać te przynajmiej 75W na kanał tak jak jest napisane??? czy wystarczy do tego 12 V zasilania z akumulatora w samochodzie??? tak sie pytam bo radia oferowane na rynku dają maxymalnie ok 25W, aha i pominmy jkość dźwięku chodzi mi tylko o W.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pewnie w środku jeden scalak w końcówce i to wszystko. Bezczelność. No ale facet co go sprzedaje pisze :4x75W, bo zawsze może sie wyłgać jakąś mocą szczytową przy dwoch omach.

No to ja wam zadam zagadke.

OStatnio przyszłą do mnie reklamóka z niejakiej sieci Selgros Cash&Carry.

No patrze - a tam wzmacniacz 1200W (tak, 1200!) za 120zł. Firmy FIRST.

LOL buehehehh

tylko jak oni do cholery liczą te 1200W z takiego szajsu, bo tam nawet nie pisalo ze to PMPO czy coś :|

Wiem że to totalna bzdura te 1200W i pewnie faktycznie ma jak dobrze pójdzie to 50-100W, ale sposob wyliczenia tej zabójczej mocy nie daje mi spokoju :(

IMO jest to mozliwe - przynajmniej sądząc po wielkości wzmacniacza. boschmann to typowa taniocha, więc nie ma tu jakis zaawansowancyh rozwiazań układowych, tudziez pracy w klasie A. w tej chwili nie pamietam juz jakie bezpieczniki miały moje wzmacniacze Audison HV Sedici THK (2x200W lub 1x800W) ale nie było to chyba więcej niż 20A, więc 10A tutaj nie budzi moich podejrzeń.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Trochę matematyki: 10A * 12V = 120W. Tyle max może to pudełko pociągnąć, żeby nie spaliło bezpiecznika. Zakładając, że bezpiecznik jest zwłoczny i w impulsie moc dochodzi do tych 120W, przy 100% sprawności wzmacniacz mógłby oddać max 4 * 30 W. Czyli rzeczywista moc 4x 20W jest jak najbardziej prawdopodobna.

czyli co??? jednym słowem że będzie to taka sama moc jak w radiu samochodowym czyli tak ok 17-25 W na kanał??? a może radia mają jeszcze mniej??? teraz to ja juz zupełnie nie wiem :( to po co robia takie wzmacniacze jak w radiach samochodowych????

Pozdr.

No się nie zgodzę. Mają najczęściej kilkanascie watów, powiedzmy że do 18 (RMS). Są tacy, co mierzyli i wyniki podawali publicznie w prasie fachowej typu Auto Hi Fi. Ten wzmacniacz pewnie też ma tyle. Zresztą, w 75% radii siedzi w końcówce ten sam czterokanałowy scalak w paru odmianach. W tym wzmacniaczu zresztą - jak sądzę -też.

Znów trochę obliczeń - jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi:

Radioodtwarzacz jest zasilany napięciem 12V (przy pracującym silniku do 14,4V). Impedancja głośnika wynosi 4 Ohm. W idealnym przypadku możemy uzyskać napięcie międzyszczytowe na wyjściu 12V, czyli amplitudę 6V. Przy sygnale sinusoidalnym wartość skuteczna wyniesie 4,24V. Licząc moc przy takim napięciu otrzymamy jakieś 4,5W. Przy wzmacniaczu mostkowym mamy teoretycznie 4* większą moc, czyli 18W.

Natomiast zewnętrzne dopalacze mają zazwyczaj przetwornicę, umożliwiającą uzyskanie dużo większego zasilania, najczęściej symetrycznego. Przy napięciu +-30V, w idealnym przypadku, w układzie mostkowym mielibyśmy ponad 100W na 4Ohm. Oczywiście te 100W nie bierze się z nikąd. Conajmniej tyle samo musimy dostarczyć z 12V zasilania, co daje prąd zasilania ponad 8A.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.