Skocz do zawartości
IGNORED

Charczenie Altusów 300 + Technics SU-460 Probelm

tuning06

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam nowe altusy 300 podłączone pod wzmak technics SU-V460 który ma 120W na kanał przy 4 ohm a przy 8 ohm około 80W. Kolumienki grają pięknie lecz podczas gdy podgłoszczę na 100% w windows 7 i w winampie. Zaczynają charczeć

gdy na wzmaku mam połowę! Muze puszczam sobie z laptopa plikach w formacie mp3. Słyszałem że "mp3 są pozbawione górnego pasma" i domyślam się że przez to zaczynają charczeń na wysokiej głośności xd bo skoro mam 80 W wzmak to wiencej kolumny nie powinny dostać a mają w rms 150. Czy to może wina słabej karty dźwiękowej ? Jakie pliki muzycznę mają najlepszą jakość ? Proszę o pomoc :) Proszę uwzględnić że nie znam się na takich żeczach to mój pierwszy sprzęcior xD)

Nie pogłaśniaj "na laptopie" do 100%, pewnie połączyłeś komputer ze wzmacniaczem przez wyjście słuchawkowe i po prostu robisz sobie przester na wejściu wzmacniacza. Spróbuj ustawić głośność na wyjściu z komputera na max 30%, a głośność reguluj tylko wzmacniaczem. Mało który laptop ma wyjście liniowe, które zapewnia lepszą jakość niż słuchawkowe.

Witam posiadam nowe altusy 300 podłączone pod wzmak technics SU-V460 który ma 120W na kanał przy 4 ohm a przy 8 ohm około 80W. Kolumienki grają pięknie lecz podczas gdy podgłoszczę na 100% w windows 7 i w winampie. Zaczynają charczeć

gdy na wzmaku mam połowę! Muze puszczam sobie z laptopa plikach w formacie mp3. Słyszałem że "mp3 są pozbawione górnego pasma" i domyślam się że przez to zaczynają charczeń na wysokiej głośności xd bo skoro mam 80 W wzmak to wiencej kolumny nie powinny dostać a mają w rms 150. Czy to może wina słabej karty dźwiękowej ? Jakie pliki muzycznę mają najlepszą jakość ? Proszę o pomoc :) Proszę uwzględnić że nie znam się na takich żeczach to mój pierwszy sprzęcior xD)

A nie lepiej ci będzie kupić najtańszy CD? Dźwięk o niebo lepszy. A jak zależy Ci na mp3 to jakis odtwarzacz multimedialny, dostaniesz za jakąś stówkę na allegro np taki Asmax

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Laptop to nie najlepsze źródło dźwięku.

Jeśli chodzi o mp3 to staraj się wybierać te z 320kbps a juz na pewno nie mniej niż 192kbps

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Dzięki za pomoc i sorki za błędy jeśli je kogoś zdenerwowały . Dzisiaj kupiłem kabel podobny RCA Thomson

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a miałem chiński i zapłaciłem tylko 5zł za 3 m xD na allegro chodzi po 49zł. A co do Asmaxa to muszę przemyśleć(nie wiem czy warto)

Ukryta Zawartość

podłączyłem wzmacniacz pod dvd sony DVP-NS15 i gdy jest ponad 60% mocy na wzmacniaczu też charczą nie rozumiem tego. Co z tego że kupie asmaxa jak będzie to samo :( Czy ktoś może mi w miarę sensownie to wytłumaczyć i pomóc ?

To normalne. Odkręciłeś wzmacniacz powyżej godziny 12 a to zapewne już szczyt możliwości wzmacniacza. Dalej już tylko zniekształcenia. Nic dziwnego, że charczy

a jak masz ustawione pokrętła od basu i wysokich?

spróbuj wyłączyć tone control i wtedy podgłaszaj.

Jak mam wyłączone tone control na kompie mam ustawione już 100% i na winampie 10% i max na wzmacniaczu to chodzi dobrze i bardzo głośno :)

1.Na ile radzisz mi ustawić przyjacielu żebym nie miał przesterowania?

2.Z tone control + loundness jak miałem bass na 4 i ponad 50% na kompie to jeden głośnik bassowy strzela, jakie są tego przyczyny i jak temu zapobiec?

3.Jakie CD technics kupić i czy wtedy jak włączę CD direct to na maksie ładnie będzie grać bez stresu że coś się zjara ?

Teraz już posiadam Technics SU-V85A 120 przy 8 ohm Xd

jak wszystko jest ok to powinno być ustawione na 100% ,ale nie zawsze jest tak kolorowo.

Pod jakie wejście podłączasz PC?

jakie CD to nie wiem bo sam nie mam.używam czasem dvd romu przerobionego na odtwarzacz podłączonego cyfrowo.

piszesz że muzy słuchasz z lapka,możesz sprubować zmontować sobie specjalny przewód który będzie imitował słuchawki np:50ohm.

jak włączysz loud i tone control +bas na max volume po przekręceniu na około 50% nie powinno nic trzeszczeć pod warunkiem że wszystko jest podłączone tak jak powinno być.

PS.we wzmacniaczu diory miałem dawno temu podobny problem po podkręceniu po za połowę wzmocnienia i dodaniu basu na + w głośnikach było słychać trzeszczenie,przy cichym słuchaniu było OK,okazało się że jakieś tranzystory były popalone ale nie wiem jakie bo naprawiał ten wzmak "fachowiec".

jak wszystko jest ok to powinno być ustawione na 100% ,ale nie zawsze jest tak kolorowo.

Pod jakie wejście podłączasz PC?

jakie CD to nie wiem bo sam nie mam.używam czasem dvd romu przerobionego na odtwarzacz podłączonego cyfrowo.

piszesz że muzy słuchasz z lapka,możesz sprubować zmontować sobie specjalny przewód który będzie imitował słuchawki np:50ohm.

jak włączysz loud i tone control +bas na max volume po przekręceniu na około 50% nie powinno nic trzeszczeć pod warunkiem że wszystko jest podłączone tak jak powinno być.

PS.we wzmacniaczu diory miałem dawno temu podobny problem po podkręceniu po za połowę wzmocnienia i dodaniu basu na + w głośnikach było słychać trzeszczenie,przy cichym słuchaniu było OK,okazało się że jakieś tranzystory były popalone ale nie wiem jakie bo naprawiał ten wzmak "fachowiec".

Wystarczyło że na laptopie mam 65% głośności 10% na winampie, połowa na wzmacniaczu przy włączonym loundness oraz tone control i bassie podkręconym na maxa strzela z jednej kolumny a konkretnie z głośnika basowego (myślę że może to być silne uderzenie basu w tą piankę od zawieszenia która jeszcze się nie dopasowała xd ponieważ altuski są nowe). Wstawiam filmik na którym tak tragicznie to nie słychać ale w realu strasznie.

filmik:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a spróbuj zamienić kolumny z lewej na prawą a prawą na lewą.

jak charczenie będzie cały czas w tym jednym głośniku być może ktoś żle zamontował zestaw naprawczy.

a spróbuj zamienić kolumny z lewej na prawą a prawą na lewą.

jak charczenie będzie cały czas w tym jednym głośniku być może ktoś źle zamontował zestaw naprawczy.

Zamieniłem i to samo na tej jednej. Kolumny kupiłem nowe.Teraz czekam z nadzieją że ta pianka się "dotrze" bo wydaję mi się że głośnik w nią uderza przy mocniejszym basie.Xd Zawsze mam gwarancje.
  • 2 tygodnie później...

Witam to znowu ja, znalazł się nowy problem a mianowicie jeden z głośników wysoko-tonowych daje dziwne dźwięki podczas niskich częstotliwości typu uderzenia basu w jakieś pudło. Tym bardziej mnie to zdziwiło ponieważ wysokie tony mam przyciszone (niektórzy wiedzą że od gwizdka altusa można ogłuchnąć xd )

Więc tak przy częstotliwościach 250Hz , 500Hz, 1KHz, 2KHz, 4KHz, 8KHZ, 16KHz pod głoszonych w korektorze na laptopie jest wszystko ok podczas gdy od zera dodaje częstotliwości 62Hz oraz w mniejszym stopniu 125Hz przy ustawionym dźwiękiem na systemie 90%, 10% na winampie i na połowie wzmaka zaczyna się niekorzystny efekt z gwizdka. :( Szukam cały czas wyjaśnienia ale wujek google nie ma za dużo informacji na ten temat.

Te wcześniejsze strzelanie basu jest wynikiem chyba przesterowania.

Napisałem Ci wcześniej, że owa połowa to już max wzmacniacza. Wzmacniacz ledwo zipie, a Ty się dziwisz, że słyszysz trzaski i inne.

Moim zdaniem jest uszkodzony gwizdek, piszczy przy 62Hz. Jak jest możliwe że jedna gra ok a druga nie a poza tym wzmacniacz jest sprawny i mogę dać na maxa i nic nie charczy tylko miałem przestera basu bo używam laptopa z wyjściem słuchawkowym w korektorze dałem ponad 0 punktów i głośnik nie wyrabiał i strzelał sobie na większej głośności. Nie wiem co ty masz do używanych wzmacniaczy, mogę cie zapewnić ze niektóre mogę cie pozytywnie zaskoczyć. Wiem co mówię bo kumpel ma wzmacniacz i jego odpowiada twojemu opisowi że ponad połowę i nie wyrabia. Poza tym sprawdzałem na 2 wzmacniaczach i gwizdek nie ogarnia coś 62Hz. Ten wcześniejszy post o strzelaniu basu był moim błędem ponieważ jak inny kolega trafnie stwierdził że to jest przester. (jestem nowym w tym ale nie kompletnym idiotom)

• 2 miesiące później...

Po oddaniu na gwarancje okazało się że owe trzeszczenie z gwizdka jest spowodowane uszkodzeniem zwrotnicy (gwizdek próbował grać 62HZ) W jaki sposób można uszkodzić zwrotnicę? Jak temu zapobiec?

Po oddaniu na gwarancje okazało się że owe trzeszczenie z gwizdka jest spowodowane uszkodzeniem zwrotnicy (gwizdek próbował grać 62HZ) W jaki sposób można uszkodzić zwrotnicę? Jak temu zapobiec?

Domyslam sie ze "zepsuty" gwizdek jest w tej samej kolumnie co "zepsuty" basowiec? Rozkrec obie kolumny na tyle zeby dostac sie do zwrotnicy, albo przez odkrecenie niskotonowca albo od terminali z tylu. Zapamietaj ktora kolumna gra poprawnie i porownaj polaczenia glosnikow ze zwrotnica pomiedzy dobra a zla, jesli jest inaczej - popraw/przelacz/przelutuj. W tonsilach bardzo czesto sie kiedys zdarzalo ze precyzyjny montaz mylil sie co do tego gdzie ktory glosnik ma byc podlaczony i np. wysokotonowy gral w przedziale przeznaczonym dla sredniotonowego i odwrotnie. Jesli tymi "eksperymentami" nie spaliles wysokotonowego to wystarczy pobawienie sie kabelkami i bedzie OK.

Altusy to bardzo kiepskie kolumny. Kiedys robione na odpier..al. Kupowałem je kiedys w sklepie z kumplem, (nie dla siebie ,bron Boże), i testowalismy płyta testową pochodem częstotliwosci 20-20000Hz. Z 4 sztuk dwie grały poprawnie, drugie dwie miały cos z obudową bo wpadały w dziwny rezonans. Aż sam sprzedawca był zdziwiony że nowe tak grają. No ale to było kilkanaście lat temu. Odkąd kupiłem kiedys monitory Kef Coda 7 , które przy pewnej częstotliwosci dziwnie drżały (tylna plastikowa obudowa na dziwaczne wkręty), zawsze jeżdżę na zakupy kolumn z płytą testową no i z muzyką.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Domyslam sie ze "zepsuty" gwizdek jest w tej samej kolumnie co "zepsuty" basowiec? Rozkrec obie kolumny na tyle zeby dostac sie do zwrotnicy, albo przez odkrecenie niskotonowca albo od terminali z tylu. Zapamietaj ktora kolumna gra poprawnie i porownaj polaczenia glosnikow ze zwrotnica pomiedzy dobra a zla, jesli jest inaczej - popraw/przelacz/przelutuj. W tonsilach bardzo czesto sie kiedys zdarzalo ze precyzyjny montaz mylil sie co do tego gdzie ktory glosnik ma byc podlaczony i np. wysokotonowy gral w przedziale przeznaczonym dla sredniotonowego i odwrotnie. Jesli tymi "eksperymentami" nie spaliles wysokotonowego to wystarczy pobawienie sie kabelkami i bedzie OK.

Problem z tą zwrotnicą mam na 2 kolumnach(kolumny są nowe w tym roku wyprodukowane) najpierw oddałem na gwarancje jedną (trzeszczał wysokotonowy jak miałem trochę basu 62Hz w korektorze) tylko ten problem nie był od nowości tylko nagle wystąpił zrobili mi i powiedzieli że coś z zwrotnicą a gwizdka nie wymienili bo było wszystko ok, po 2 tygodniach słucham sobie z 2 godzinki przy połowie mocy wzmaka 10% winamp 100% głośności na windows tone control wyłączone loudness włączony i w korektorze troche bassu dodane i nagle siadła druga kolumna taki sam problem. Dodam że wzmacniacz mam Technics SU-V85A 120W przy 8Ohm. I co daję jeśli na wzmacniaczu włączę tone control czy nie? Mam jeszcze przycisk subsonic filter. Po odebraniu kolumny zamierzam kupić jakieś cd technicsa i zobaczyć czy czasami przyczyną nie jest komp który przesterowuje wzmak.

bum bum na tym wzmaku na włączonym loundness grają super że aż mam kanapę z masażem:)

Gwizdek ma nie ogarniać 62 Hz

Wiem że ma nie ogarniać ale jak mi coś z tą zwrotnicą się zrobiło to próbuje grać 62Hz i wtedy trzeszczy no chyba że w korektorze wyciszę 62Hz. Teraz wielkim pytaniem jest to co ja źle robię że zwrotnice siadają bo dziwne że aż na 2 kolumnach to się dzieje.

Tone control to pominięcie regulatorów barwy i loudness, subsonic to filtr niskich częstotliwosci dla sekscji gramofonowej.

Twój wzmacniacz to stary model juz, rzekłbym ze bardzo stary.

Moze po prostu lubisz słuchac baaardzo głośno, do tego przester, do tego spuchnięte kondensatory we wzmaku..

750w to sporo rezerwy prądowej wiec wzmacniacz powinien dawac rade.

Sprawdź inne źródło, CD najlepiej.

Obstawiam ze albo podajesz zły sygnał z kompa, przesterowany, albo wzmacniacz walnięty

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.