Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner w przedziale 3000-3500pln

PatLove

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem nowy na forum i chciałbym poprosić o pomoc w wyborze ampliunera(kino/muzyka 50/50) w budżecie 3000-3500pln.

Amplituner na chwilę obecną będzie współpracował z komulnami podłogowymi Grand High FS2188, a do kina dodatkowo monitory i centralny CS3000 i subwoofer(którego modelu w tym momencie nie pamiętam) również wszystko GrandHigh. Napisałem na chwilę obecną bo ewentualnie za jakiś rok,/półtora planuję także wymianę głośników ale odnośnie tego będzie odpowiedni temat w swoim czasie.

Generalnie nie zależy mi na bajerach typu radio internetowe, obsługa plików z iPhone/iPod itp, tylko na jakości dźwięku zarówno przy kinie domowym, jak i audio.

Na ten moment w moim budżecie brałem pod uwagę:

-ANTHEM MRX-300

-MARANTZ SR5006

-ONKYO TX-NR708

-DENON AVR-2311/2312

-NAD T737

Nie znam się za bardzo na sprzęcie dlatego proszę o poradę i ewentualnie rekomendację innych modeli i producentów. Mile widziane byłyby również jakieś argumnety i konkrety.

Z góry dzięki za pomoc.

Witaj,

pod względem jakości dźwięku zdecydowanie polecam urządzenia marki NAD. Model T737 będzie napewno optymalnym wyborem.

Zapraszam jednak na odsłuchy, które pozwolą Ci na dokonanie optymalnego wyboru,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Z wyżej wymienionych też polecam NADa, miałem przez jakiś czas 747 i wg. mnie jakość dźwięku rewelacyjna.

A Q21 to chyba ma formułkę gotową, tylko nazwy urządzeń zmieniają, w zalezności od tego co w danej chwili mają w magazynie :)

Sent from my iPad using Tapatalk HD

A jak się ma wyraźnie większy budżecik i chce sie zrobić tak jak ja i moja kobieta takie fulwypas kino domowe to co wtedy sugerujecie z cześci dzwiękowej ?. Nie chce mieć ograniczeń, by niczego nie zabrakło. mam duze pomieszczenie sali która na nasze milutkie kino przerabiamy obecnie na wakacje , bo to juz czas nadszedł i 40cha na karku, prawie 100 mkw i dosyć wysokie 3.5 m miejscami.

czekam na poważne sugestie

tu zaznaczam że odpada to co możemy kupić w jakimś Auchan czy Mediamarkecie bo to żart dla nas.

A jak się ma wyraźnie większy budżecik i chce sie zrobić tak jak ja i moja kobieta takie fulwypas kino domowe to co wtedy sugerujecie z cześci dzwiękowej ?. Nie chce mieć ograniczeń, by niczego nie zabrakło. mam duze pomieszczenie sali która na nasze milutkie kino przerabiamy obecnie na wakacje , bo to juz czas nadszedł i 40cha na karku, prawie 100 mkw i dosyć wysokie 3.5 m miejscami.

czekam na poważne sugestie

tu zaznaczam że odpada to co możemy kupić w jakimś Auchan czy Mediamarkecie bo to żart dla nas.

No jak pomieszczenie 100m i duży budżecik to najlepiej wynająć fachowców od akustyki do adaptacji, głośniczki jakieś w rodzaju Genelec HT324A (nie trzeba się martwić o wybór kabli głośnikowych ;))) itp. do tego jakieś OnkyoPR-SC5508 i "będzie Pan zadowolony: ;)

Z wymienionych przez Ciebie modeli moim zdaniem dźwiękowo najlepiej wypadnie Nad (stereo). Zaraz za nim będzie Anthem. Jego ogromnym atutem jest autorski system korekcji dźwiękowej ARC. Daje naprawdę fajne efekty, szczególnie w przypadku konfiguracji wielokanałowej. Różnica sprzed korekcji i po korekcji jest ogromna. Jedyny minus jest taki, że dla zwykłego użytkownika może to być zadanie bardzo trudne. Pod względem funkcjonalności pomiędzy Nadem a Anthemem postawiłbym znak równości. Dźwiękowo ciężko ocenić, gdyż każdy słyszy inaczej, moim zdaniem Nad z lekkim wskazaniem do stereo, jednak przy wielokanałowym dźwięku chyba bardziej w stronę Anthema.

Z pozostałych, bardziej popularnych producentów moim zdaniem zdecydowanie Marantz SR5006 - gra bardzo przyzwoicie i jest fajnie wyposażony (pytanie czy Ci na tym zależy? Z tego co wyczytałem nie).

Pozdrawiam,

Michał

Dzięki za sugrstie. Wiem, że takich zakupów nie robi się w ciemno ale niestety w moim mieście-Lublinie nikt nie sprzedaje Anthem-a więc pewnie będę musiał przejechać się na odsłuch do wa-wy.

Na razie słuchałem Maranza SR5006 i Denona 2311(2312 nie mieli) i z tych dwóch zdecydowanie bardziej podszedł mi Marantz. Po świętach posłucham Onkyo i NAD-a i zobaczymy jaki będzie efekt...

Co do wyposażenia to tak, jak pisałem nie zależy mi na "bajerach" typu radio internetowe itp bo tu dużo bardziej liczy się dla mnie dźwięk i jego jakość ale oczywiście HDMI i podstawowa ilość wejść cyfrowych i analogowych musi być ze względu na obsługę kina domowego.

Poczytałem już trochę forum i wiem, że nie do końca da się połączyć audio z kinem ale ten sprzęt ma "grać" u moich rodziców, którzy audiofilami nie są, chociaż lubią dory i czysty dźwięk zarówno w audio, jak i w kinie więc myślę, że coś na poziomie Anthem-a bądź NAD-a będzie w zupełności wystarczające...

" Jestem nowy na forum i chciałbym poprosić o pomoc w wyborze ampliunera(kino/muzyka 50/50) w budżecie 3000-3500pln. "

Krótko i na temat . Yamaha Rx-v 3900 / 3800 i tyle na ten temat .

co do podzialu na muzyke to zaden amplituner kina domowego do przedzialu przynajmiej 10 tys nie zagra jak wzmacniacz stereo . sprawdzalem i nikt mnie nie wmowi czegos innego a jak widze ze ktos pisze amplituner do stereo to aż mnie sie kotłuje w środku

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

DJ_Achmed mógłbyś jakoś konkretniej uargumentować swoją wypowiedź? Jakieś za i przeciw, czym ta Yamaha wyróżnia się na tle konkurencji? Jest zauważalna przepaść w jakśoci dźwięku pomiędzy innymi amlitunerami?

zaden amplituner kina domowego do przedzialu przynajmiej 10 tys nie zagra jak wzmacniacz stereo . sprawdzalem

a czerwony samochod zawsze bedzie szybszy od zielonego. sprawdzilem na kilku parach aut i czerwone zawsze bylo szybsze

DJ_Achmed mógłbyś jakoś konkretniej uargumentować swoją wypowiedź? Jakieś za i przeciw, czym ta Yamaha wyróżnia się na tle konkurencji? Jest zauważalna przepaść w jakśoci dźwięku pomiędzy innymi amlitunerami?

BEZAWARYJNŚĆ / nie ma tam wpakowanej elektroniki na siłe . do oporu bo jest jeszcze troche miejsca . dobra elektronika ktora nie psuje sie . posiada wszystko co porzeba . hdmi 1.3 . wszelkie dekodery . mase ustawien dzieki ktorym mozemy manipulowac naszym brzmieniem jak chcemy . co dzwieku to jest on realistyczny . dobrze dekodowany . tworzy swietne odwzorowanie efektów . ogolnie efekty . Yamaha to mocny bas i dobra realistyczność .

zaden amplituner kina domowego do przedzialu przynajmiej 10 tys nie zagra jak wzmacniacz stereo . sprawdzalem

a czerwony samochod zawsze bedzie szybszy od zielonego. sprawdzilem na kilku parach aut i czerwone zawsze bylo szybsze

Tłumacz sobie jak tylko chcesz i czytaj te kolorowe pisemka recenzentów . przerabiałem to i nikt mnie nie wcisnie takiej bajki ze jest inaczej . Amplitunery do Przynajmiej 10 tys nie nadaja sie do stereo . oczywiscie zaówazy to osoba ktora słuchała drozsze konstrukcje i wie na czym sie opierac a zwykły kowalski bedzie zafascynowany amplitunerem . dla mnie smierdzi cyfrą .

Stereo powinno grac jak najbardziej analogowo miekko dynamicznie . nisko schodzic i tworzyc swietną stereofonie . i co NAJWAZNIEJSZE - GRAC REALISTYCZNIE .

Amplitunery są dobre do kina domowego . do stereo juz nie .

Amplitunery są cyfrowymi urzadzeniami . jesli mamy koncowke do amplitunera podłaczoną jako pre out to przepuszczajac sygnal analogowy z cd do amplitunera zmieniany jest na cyfrowy w celu obróbki nastepnie na analog i dalej do koncowki pre out . co za tym idzie ? sygnał traci na wartosci . a sama jakosc dzwieku traci bardzo na jakosci . najlepiej jest podlaczyc wtedy cd bezposrednio do wzmacniacza stereo . koncowki pre out pomijajac wszelką elektornike amplitunera .

jesli Ktos z was ma dobry wzmak jako pre out i ma chociaz troche słuchu to zaowazy duzą roznice bezposredniego podlaczenia cd do wzmacniacza pomijajac przy tym amplituner

Achmed ma rację , nie naczytał się , lecz pytał na forum i sam praktycznie sprawdził ( chodzi o to że drogi amplituner polegnie w konfrontacji z tanim wzmakiem zintegrowanym dwukanałowym w stereo ) . Sam uczestniczyłem w poradach , gdyż wcześniej to spraktykowałem .

Jedna ważna rzecz ---- wzmak trzeba dopasować do kolumn i odwrotnie , każdy ma inne preferencje , robi się to za pomocą odsłuchów .

Poczytałem już trochę forum i wiem, że nie do końca da się połączyć audio z kinem ale ten sprzęt ma "grać" u moich rodziców, którzy audiofilami nie są, chociaż lubią dory i czysty dźwięk zarówno w audio, jak i w kinie

Da się , połączenie poprawnego stereo z kinem domowym ( amplituner wielokanałowy z wyjściem pre - out 5.1 , lub 7.1 " sprzężony " z wzmacniaczem zintegrowanym stereo ) .

Tego było na forum dużo .

Pytający może zacząć od amplitunera , a z czasem dokupić wzmacniacz stereo jeśli rodzice nie będą zadowoleni .

Tłumacz sobie jak tylko chcesz i czytaj te kolorowe pisemka recenzentów . przerabiałem to i nikt mnie nie wcisnie takiej bajki ze jest inaczej . .

nikt nam nie wmowi ze czanre jest czarne a biale jest biale!!!

a z pisemkami i recenzentami to trafiles kula w plot - nie czytam.

Amplitunery są dobre do kina domowego . do stereo juz nie .

dobry ampli w stereo gra lepiej niz gowniany wzmak. co wiecej - w przeciwnienstwie do klocka stereo nie potrzebujemy odtwarzacza z dobrym wyjsciem analogowym

Amplitunery są cyfrowymi urzadzeniami . jesli mamy koncowke do amplitunera podłaczoną jako pre out to przepuszczajac sygnal analogowy z cd do amplitunera zmieniany jest na cyfrowy w celu obróbki nastepnie na analog i dalej do koncowki pre out . co za tym idzie ? sygnał traci na wartosci . a sama jakosc dzwieku traci bardzo na jakosci . najlepiej jest podlaczyc wtedy cd bezposrednio do wzmacniacza stereo . koncowki pre out pomijajac wszelką elektornike amplitunera .

po pierwsze

integry stereo tez moga miec wejscia cyfrowe

pod drugie

koncowke do ampli mozesz podlaczyc tylko jako kocowke pod preout a nie jako preout

po trzecie

sygnal analogowy z CD nie przechodzi przez ADC/DAC ani przez DSP jesli korzystamy z trybu direct/pure ( i nie ma tu nic do rzeczy czy mamy wpieta koncowke pod pre czy tez nie)

jesli Ktos z was ma dobry wzmak jako pre out i ma chociaz troche słuchu to zaowazy duzą roznice bezposredniego podlaczenia cd do wzmacniacza pomijajac przy tym amplituner

i znowu to samo - wzmak podpiety pod pre out jako koncowka mocy a nie jako pre out

A jednak sprecyzowales ze chodzi o dobry wzmak a nie dowolna integre stereo - i tu sie kazdy zgodzi ze dobry wzmacniacz zagra lepiej w stereo od dobrego amplitunera. oczywiscie ten pierszy potrzebuje jeszcze zrodla z dobrym wyjsciem analogowym czego amplituner juz nie wymaga. I chyba nikt przy zdrowych zmyslach dysponujac dobrym CD i dobrym wzmakiem nie puszcza sygnalu analogowego za posrednictwem amplitunera

dobry ampli w stereo gra lepiej niz gowniany wzmak. co wiecej - w przeciwnienstwie do klocka stereo nie potrzebujemy odtwarzacza z dobrym wyjsciem analogowym

Sorry ale co to jest za granie .... ja mialem dobry system kina domowego ktory gral realistycznie i wogole dobrze w stereo ale zrezygnowalem z kina domowego bo wole miec dobre stereo na lampach niz kino domowe . takie stereo daje mnie wiecej przyjemnosci obcowania z dzwiekiem niz kino domowe i koncerty sa cd dts-hd

przeciez mozna sobie podlaczyc amplituner i sluchac na nim stereo . przeciez nikt nikomu tego nie broni . kazdy robi co chce a pisze tutaj zeby wymienic sie zdaniami . tylko po co ? jak to złe połączenie . ludzie pisza ze chca zlozyc zestaw kina domowego i pisza 30 /70 % muzyka / kino tylko ok . moza tak zrobic ale jesli ktos cos chce na powaznie to niech ustawi sie w 100 % na jedno i bedzie miec mega zadowolenie . chyba ze ma tyle $$ na zastosowanie koncowek mocy to wtedy mozna sie w t bawic ale strasznie duzo z tym roboty zeby to zlozyc i wogole . mozna to zrobic oczywiscie i bedzie ekeft zadowalajacy ale to kosztuje duuuzo $$

Amplituner nie nadaje sie do stereo . od tego są wzmacniacze stereo . w czasopismach pisza o doznaniach sluchania stereo na amplitunerach ale to jest dodatek do kina domowego . dodatkowa opcja dzieki ktorej mozna sluchac stereo . amplitunery są cyfrową machina do odtwarzania filmow itp . jednemu wystarczy dzwiek amplitunera w stereo a wydane pieniadze na ten zestaw beda dla niego wystarczajace i powie wtedy ze wiecej mu nie potrzeba . ja mowie nie .

sygnal analogowy z CD nie przechodzi przez ADC/DAC ani przez DSP jesli korzystamy z trybu direct/pure ( i nie ma tu nic do rzeczy czy mamy wpieta koncowke pod pre czy tez nie)

to jest teoria ale dzwiek i tak jest degradowany przez amplituner jesli sygnal z źródła przechodzi przez ampli do zewnetrznej koncowki . sprawdzalem . najsesowniejsze wyjscie to nie podlaczac koncowki . wzmacniacza bezposrednio pod in

nie omijac przed wzmacniacza tylko sygnal z amplli wpiac w wejscie np aux i ustawic pokretło np na 12 . zaznaczyc czyms i tak skalibrowac ampli i wzmak mikrofonem . cd podlaczyc pod cd i jesli chcemy sluchac stereo to włączamy sobie cd na wzmaku i sluchamy dobrego stereo . jesli kina to ustawiamy na aux , pokretlo głosnosci wzmaka na 12 na wyznaczony pk i wtedy ogladamy kino . wtedy mozna pogodzic jedno z drugim . duzo zabawy ale opłaca sie bo roznica jest duzo jesli nie wykozystujemy ampli do stereo

Jedna ważna rzecz ---- wzmak trzeba dopasować do kolumn i odwrotnie , każdy ma inne preferencje , robi się to za pomocą odsłuchów .

otóż to . nie sztuka połączyć najdroższe komponety . drogie kolumny drogi wzmak . jeden bedzie zadowolony kierujac sie ceną ale drugi ktory wie o co biega i wie co od takiego zestawu wymagac powie ze nie jest dobrze . do tego trzeba cierpliwosci i odsluchów . mozna jechac do sklepu i kupic to co polecaja ale co z tego jak za ta samą kwote mozna szukac odsluchac kilka konstrukcji i za ta samą kwote miec cos owiele lepszego

Odsłuchiwałem ładnych parę lat temu wzmak primare i20 jak był jeszcze dość nowym modelem (z dual mono) z zamiarem kupna na kolumnach b&w nautilus 804, to był ten model kolumn albo bardzo podobny model tej firmy, ale zauważyłem że tuż obok podłączonego primare stał amplituner kina domowego yamaha rx-v800, korciło mnie aby odczuć jaka będzie przepaść (a byłem tego święcie pewny) na rzecz wzmacniacza więc nie mogłem się tej chęci oprzeć i zapytałem sprzedawcy czy by nie mógł go podłaczyć dla porównania, sprzedawca przystał na to i zaczęliśmy słuchać (oczywiście amplituner został ustawiony w trybie direct, tj bez barwy z odłączonym torem DSP itp), no i lekko się zdziwiłem bo ampli nie grał wcale gorzej pod takimi względami jak szczegółowość, głębia, kontrola basu itp a barwa według mnie była nawet nieco przyjemniejsza niż w primare, sprzedawca podczas tego porównania miał według mnie lekko dziwny wyraz twarzy ale powiedział że dla niego primare ewidentnie gra lepiej, no ale ja jednak byłem odmiennego zdania.

Być może akurat te kolumny nie były dla tej yamahy zbyt dużym obciążeniem i nie wyłożyła się prądowo względem porówywanego wzmacniacza, tak jak to często bywa w podobnych przypadkach.

Dlatego trzeba uwzględnić taką rzecz, że w zależności od tego jakie podłaczycie kolumny (tj jakim obciążeniem będą dane kolumny,ewentualnie od jeszcze jakiś innych dopasowań), to w przypadku np porównania amplitunera z wydajniejszym prądowo wzmakiem, różnicę będą od znacznych na korzyść wzmaka do bardzo nieznacznych przy tej samej głośności. Podejrzewam że w takich sklepach gdzie mają duży wybór kolumn, można by dobierać do wielu amplitunerów kolumny na takiej zasadzie że bierzemy jakiś drogi i wydajny wzmacniacz i wybrany przez nas ampli i podłączamy do nich kolejne kolumny aż do takiego momentu w którym różnice pomiędzy nimi będą jak najmniejsze, no i wtedy będziemy mieli pewność że wybaraliśmy kolumny będące optymalnym obciążeniem dla tego amplitunera. No ale ilu sprzedawców zgodzi się na takie zabawy ? na pewno niewielu bo przy takim sposobie dobierania sprzedaż droższych klocków mogła by na tym ucierpieć.

Nie jestem tego pewien , może w nowych amplitunerach ? . Jednak mocno wątpię .

Ta funkcja omija DSP , korekcję , wyłącza wyświetlacz . Natomiast gdy jest CD podłączone analogiem i ta funkcja jest włączona to ammpli nadal zamienia sygnał analogowy na cyfrowy i z powrotem na analog . Żeby szło bezpośrednio to jest potrzebny oddzielny układ analogowy ( dobry ) , a wiadomo dobry układ analogowy kosztuje tyle co " pół " wzmacniacza stereo .

W amplitunerach trzeba płacić za wiele gniazd znaki handlowe itp . , więc są oszczędności , wszystko załatwia " jeden kombajn płytka " , jest to robione kosztem dźwięku stereo , natomiast do kina w zupełności wystarcza .

Być może akurat te kolumny nie były dla tej yamahy zbyt dużym obciążeniem i nie wyłożyła się prądowo względem porówywanego wzmacniacza, tak jak to często bywa w podobnych przypadkach.

Jest jest jeszcze jedna możliwość , wzmacniacz stereo totalnie nie nadawał się do tych kolumn .

Raz gdy poszedłem do sklepu audiofilskiego rozeznać się jaki tu by wzmacniacz kupić za 2000 PLN do moich kolumn ( kolumn kupionych w tym sklepie i znanych dobrze przez sprzedawcę ) , to usłyszałem odpowiedź na moje " propozycję wzmacniaczy " :

i kupisz wzmacniacz za 5000 PLN i źle zagra . Wzmacniacz trzeba dobrać do kolumn .

A ta Yamaha to stary model , one mogły lepiej grać lepiej w stereo niż współczesne .

trybu direct/pure ( i nie ma tu nic do rzeczy czy mamy wpieta koncowke pod pre czy tez nie)

Mylisz się . wiesz z skąd się bierze sygnał na wyjściu pre-out amplitunera wielokanałowego ?

Otóż z " odczepów " końcówek mocy , sygnał ten jest wielokrotnie pomniejszony i i sprowadzony do " poziomu przedwzmacniacza " ( na pewno tak jest w któreś Yamasze , na tym forum był analizowany schemat )

Dopiero np . Onkyo 905 ma oddzielne zasilanie " trofo " dla sekcji przedwzmacniacza , dlatego jako ampli ma dobre pre- out .

Mylisz się . wiesz z skąd się bierze sygnał na wyjściu pre-out amplitunera wielokanałowego ?

Otóż z " odczepów " końcówek mocy , sygnał ten jest wielokrotnie pomniejszony i i sprowadzony do " poziomu przedwzmacniacza " ( na pewno tak jest w któreś Yamasze , na tym forum był analizowany schemat )

Dopiero np . Onkyo 905 ma oddzielne zasilanie " trofo " dla sekcji przedwzmacniacza , dlatego jako ampli ma dobre pre- out .

ale to o czym piszesz to jest przebieg sygnalu wychodzacego z przedwzamcaniacza. Natomiast moja wypowiedz dotyczyla wczesniejszego fragmentu toru analogowego i mozliwosci ominiecia DSP oraz ADC/DAC a tutaj nie ma absolutnie znaczenia fakt czy korzystamy z zewnetrznego wzmacniacza mocy czy tez nie.

ja nie bronie tutaj amplitunerow KD bo sam uzywam integry stereo do sluchania muzyki 2-ch. Stwierdzam tylko fakt ze pierwszy z brzegu tani wzmak stereo nie zagra lepiej od naprawde dobrego amplitunera KD. Zeby uzyskac wyraznie lepszy dzwiek od mojego onkyo 803 musialem przeciwstawic mu naprawde solidne integry (audiolab 8000s, AA MAP303) + przyzwoity DAC. A przypominam ze ten ampli to nie jest najwyzsza polka, nie ma tak dobrego zasilania jak 805/905 czy inne topowe yamahy,denony i marantze z tamtych lat. Wczesniej tracilem tylko czas i kase na tansze wzmaki bo sugerowalem sie takimi bzdurnymi jak sie okazalo wpisami na forach audio. Odsluchy pokazaly ze te najtansze wzmacniacze graja slabiutko i dostaja w dupe od wysmiewanych tak licznie amplitunerow.

Napiszcie konkretnie - jakie wzmaki z jakimi amplitunerami porownywaliscie.Bo w podobnym watku jakis oszolom jako przyklad taniego wzmaka podal marantza za 2500zl

Napiszcie konkretnie - jakie wzmaki z jakimi amplitunerami porownywaliscie.Bo w podobnym watku jakis oszolom jako przyklad taniego wzmaka podal marantza za 2500zl

Moje doświadczenie ---- Yamaha RXV 750 ( cieniutka , ale najdroższa z najtańszej serii )

Achmed ----- przyrównywał do swojej Yamahy RXV 3900 ( jedna z lepszych , chyba nawet w stereo )

Autentyczne doświadczenie użytkownika innego forum ze współczesnym Marantzem za 5000 PLN . ----

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dodam jeszcze , że obecnie amplituner np . Yamahy za 5000 PLN jest taki sam jak amplituner Yamahy za 10000 PLN ( ten droższy ma tylko obudowę flagowca i lepsze układy wizyjne )

Ukryta Zawartość

Ja o swoich doświadczeniach pisalem już parę razy, więc nie będę się powtarzał, natomiast ostatnio np. Filip Kulpa testując Yamahę 2010 napisał że była lepsza od integry Arcama, zdaje się A65.

" Jestem nowy na forum i chciałbym poprosić o pomoc w wyborze ampliunera(kino/muzyka 50/50) w budżecie 3000-3500pln. "

Krótko i na temat . Yamaha Rx-v 3900 / 3800 i tyle na ten temat .

co do podzialu na muzyke to zaden amplituner kina domowego do przedzialu przynajmiej 10 tys nie zagra jak wzmacniacz stereo . sprawdzalem i nikt mnie nie wmowi czegos innego a jak widze ze ktos pisze amplituner do stereo to aż mnie sie kotłuje w środku

Potwierdzam! Żaden! ale to absolutnie żaden amplituner kd nie nadaje się do stereo, z tego co przerabiałem w kinie i stereo to Yamaha DSP-AX1 była tylko POPRAWNA w stereo ale mimo wszystko przy AX-900 wymiękała, nawet oglądanie filmów przy dobrym stereo jest przyjemniejsze (z pewnymi wyjątkami) dlatego że dzwięk jest dużo bardziej precyzyjny i realistyczny. Przy standartowym kinie jest tylko dookólny hałas bez żadnej precyzji, alternatywą są wzmacniacze do kina a jeszcze najlepiej dzielone + jakiś tunerek który też zagra przyjemniej niż z kombajnu. Pozdrawiam.

Kiedyś pisałem jak stary ampli Yamahy 630-ka rozjechała legendarnego Creeka 4330 z sześcioma gwiazdkami w Hifi i Muzyce pracując z kolumnami JBL XTI 100 - mina właściciela Creeka bezcenna :-)))

Poniżej jest odsłuch porównawczy kompletu MARK LEVINSON Nº 38S + MARK LEVINSON Nº 333 vs YAMAHA RX-V 540. Poziom głośności został ustawiony dokładnie taki sam za pomocą urządzeń pomiarowych oraz użyto urządzenia umożliwiającego natychmiastowe przełączanie się między wzmacniaczami.

Ukryta Zawartość

Wynik: Nie stwierdzono różnic

Ukryta Zawartość

Poniżej jest odsłuch porównawczy kompletu MARK LEVINSON Nº 38S + MARK LEVINSON Nº 333 vs YAMAHA RX-V 540. Poziom głośności został ustawiony dokładnie taki sam za pomocą urządzeń pomiarowych oraz użyto urządzenia umożliwiającego natychmiastowe przełączanie się między wzmacniaczami.

Ukryta Zawartość

Dla mnie to jakaś EWIDENTNA BZDURA!Bazując na swoich własnych doświadczeniach osobiście nie łykam tego a test wzięty z kosmosu i dla głuchych ale każdy ma prawo do swojego zdania oczywiście i to trzeba uszanować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O , to nieźle , wystarczy kupić amplituner wielokanałowy Yamahy ( nie wspomnę że nawet niskobudżetowy ) , żeby mieć poprawne stereo .

Hahahaha hahahahahahaha hahahahhhahahahaha .

Ukryta Zawartość

Temat zależności jakości wzmacniaczy od obciążenia różnymi kolumnami był już wiele razy wałkowany, ale napiszę w skrócie, jeżeli weźmiemy dwa wzmaki o wyrażnej różnicy w ich wydolności prądowej (ale oba dobrej jakości) i podłączyme je pod typowe kolumny o dość sporych spadkach krzywej impedancji i o umiarkowanej skuteczności, to i różnica w zaburzeniach/destrukcji wychodzącego z nich sygnału może się wyrażnie różnić ale jeśli podepniemy kolumny będące łatwym obciążeniem i o wysokiej skuteczności, to przy średnich poziomach głośności różnice zaburzeń wyjściowego sygnału przy takiej samej głośności (jak we wcześniejszym porównaniu) pomiędzy wzmacniaczami znacznie zmaleją. Czyli jednym słowem dobrym doborem kolumn można bardzo zminimalizować różnice. No ale wiadomo że drogi i wydajny wzmak (nawet na łatwych kolumnach) będzie miał większą rezerwę niezniekształconej mocy no i oczywiście będzie bardziej elegancki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.