Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory do zasilacza.

Krzych600

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Buduję wzmacniacz Pass Labs Aleph-X i mam dylemat z kondensatorami do zasilacza. Interesuje mnie ich wpływ na brzmienie wzmacniacza. Duża część konstruktorów wkłada do swoich wzmacniaczy zwykłe Jamicon-y, a część inwestuje w drogie BC, lub Rify, tylko, czy to się opłaca? Byłoby fajnie, gdyby wypowiedział się ktoś, kto robił jakieś testy i porównania. Druga sprawa to jaki prąd muszą wytrzymywać te kondensatory? Tuż za mostkiem występują duże tętnienia, toteż potrzeba dość solidne kond. ( zamierzam wstawić tam Philips-y 33000uF 40V 40A, myślę, że wytrzymają). Interesuje mnie jakie muszę wstawić za nimi. Byłbym wdzięczy za podpowiedzi co do marek i modeli, które nadają się do tego projektu, oraz jakich Wy używacie.

https://www.audiostereo.pl/topic/93399-kondensatory-do-zasilacza/

To akurat wiem, tylko jaka jest minimalna wartość wymagana dla tego wzmacniacza? Fajnie byłoby stworzyć ranking kondensatorów do zasilacza pod względem jakości i ewentualnego wpływu na brzmienie.

Kolego Sav!O, znam tą stronę i czytałem ją, lecz tam nic nie pisze o tym jakie zastosować kondensatory pod względem prądowym ( jednie podane jest napięcie i pojemność stosowanych kond.) Poza tym nie doszukałem się nic o wpływie kondensatorów na brzmienie wzmacniacza.

wpływ kondensatorów na brzmienie - odczucie subiektywne -> należny eksperymentować i znaleźć dla siebie najlepsze rozwiązanie

kondensatory w zasilaczu dla takich konstrukcji i wpływ na brzmienie? jakoś nie "chwytam" tematu, u siebie w F4 wpinam Snap-In SMH Nippona (moze uda sie pozniej zamowiec U36D)

jakie wybrać? można polecić Nippon'a Screw Terminale U36D chyba najlepsze pod względem wydajność/cena i najlepiej stosować te z lepsza wydajnością prądową.

ekspertem nie jestem

Spośród kondensatorów warto wybrać te o niższej rezystancji wewnętrznej. większych gabarytach i wyższej temp pracy.

Uzasadnienie:

Rezystancja wewnętrzna wprost decyduje o możliwym wydatku prądowym. Wyższa wydajność to lepszy impuls związany z przenoszeniem tzw. transientów. Ludzie gadają, że słychać to na basie (kontrola basu;). Słychać to przy wspomnianych transientach. Oczywiście bas może być w to i zazwyczaj jest, zamieszany.

Większe gabaryty oznaczają zazwyczaj zmniejszenie rezystancji wewnętrznej. Można to łatwo stwierdzić porównując dwa kondy tego samego typu, pojemności, napięcie a zamknięte w różne obudowy. Jest taka prawidłowość. Większe gabaryty to również lepsze rozpraszanie ciepła ale tym mało kto się przejmuje. Oczywiście większe gabaryty mają też wady.

Temperatura pracy to zazwyczaj 85C i 105C. Te na wyższą mają lepsza technologię. Mimo pracy z mniejszą temp, będą miały dłuższy czas eksploatacji. Żywotność kondów znacznie się skraca ze wzrostem temperatury. W nie grzejących się ponad 60C (już parzy) urządzeń nie ma to znaczenia.

Nie stwierdziłem innych zależności jakie kondensatory elektrolityczne powodują w klasycznych układach zasilaczy. W impulsowych jest trochę inaczej.

A więc wpływ na "brzmienie" może mieć miejsce. Z tego powodu napięcia zasilania mają znaczny zapas (zapas energii w kondensatorze) a na samej płytce końcówki zazwyczaj stosuje się "szybkie" (bezindukcyjne) kondy o mniejszej pojemności (1000uF). Te szybko dostarczają prądu do końcówki zanim zareaguje inercja rezystancji wewnętrznej, rezystancji i indukcyjności przewodów i ścieżek zasilających.

Pamiętajmy również o dużych prądach doładowujących o kształcie impulsowym, pamiętajmy o minimalizacji "okna" przewodów doprowadzających i odprowadzających prąd do/z kondensatora.

Koledzy dzięki za zainteresowanie. Zastanawiam się nad tym, w jaki sposób określić przybliżoną temp. kondensatora, ponieważ ta bardzo silnie wpływa na żywotność. Szukałem w katalogach, lecz tam raczej nie ma wykresów zależności temp. od prądu i napięcia. Interesują mnie głównie dwa kond.

1. Rifa PEH169 47000uF 40V symbol PEH169KT5470QB2

2. Nippon E36D 47000uF 50V symbol E36D500HPN473MC79M

Co myślicie o tych dwóch kondensatorach ?

Krzych600, a ile Ty potrzebujesz łącznej pojemnosci? W sumie to przemysłowe long, long... life kondy do ekstremalnych zastosowań i zatem bardzo drogie. Ja się zastanawiam czy nie wystarczyłaby bateria z mniejszych pojemnosci np. po 10.000uF jakiś firmowywych ciepłolubnych (105st.) low ESR przyzwoitych kondensatorów.

Z pojemnościami również różnie bywa w różnych konstrukcjach tego wzmacniacza. Oryginalnie na schematach dla jednego kanału jest po 4 kondensatory każdy po 47000uF na każdą z szyn zasilania, łącznie 376000uF na jeden kanał. Ja póki co posiadam po jednym kond. 33000uF Philips-a na każdą z szyn, które na pewno włożę zaraz za mostkiem, oraz po 2 kond. 22000uF F&T na każdą z szyn ( lecz są używane i nie znam ich faktycznego stanu i daty produkcju, raczej je wymienię i właśnie myślę na jakie ). Zastosuje filtr CRC a nie CLC, więc trzeba więcej pojemności. Myślałem dać te Philips'y za mostkiem, później rezystor i po dwa kond. 47000uF, które zamierzam kupić.

Krzych600, no widzę, że masz głód na pojemność. Podpytaj może kolegi zurka, myślę, że ma tutaj doswiadczenie. Widziałem chyba kiedyś na zjęciach w necie jego wzmak i był to chyba właśnie AlephX.

Coś już z nim gadałem na tym forum i wiem, że zrobił ten wzmacniacz. Z tego co widziałem to On zastosował baterie kond. Snap-in o znacznej pojemności. Ja wolałbym z wyprowadzeniami śrubowymi by móc zastosować solidne szyny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.