Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze podstawek pod kolumny

bushi_pl

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem ciekaw co bardziej doświadczeni użytkownicy sądzą o podstawkach tego typu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy według was hartowane szkło jest dobrym materiałem?

Obecnie moje kolumny podstawkowe stoją na najtańszych stołkach z Ikei, co nie wygląda zbyt dobrze.

Kolejne moje pytanie dotyczy powierzchni jaką powinien mieć górny blat podstawki. Te wskazane powyżej mają powierzchnie 20x20 cm natomiast głośniki, które mają na nich stać mają wymiary 18 cm x 25 cm (szer.x głęb.). Czy jest to dopuszczalna sytuacja?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/93341-pomoc-w-doborze-podstawek-pod-kolumny/

Proponuje Targeta sa dobre dosc i mozna w dobrej cenie kupic co do tego ze szkla odradzam totalnie nieporozumienie dasz glosniej i one same zacznal grac....

Co do wymiarow nie musi byc zadna zachowana rownowaga wymiarow powierzchni mam o wiele mniejsza powierzchnie podstawki niz same glosniki do tego stoi glosnik na absorbatorach i jest naprawde ok

ps;to tylko moje osobiste odczucie i opinia...

pozdr

Polowac na Allegro proponuje,a prosze napisz mi pod jakie glosniki te Standy potrzebujesz poniewaz to rowniez wazne by nie wydac kilka razy wiecej nic ssame glosniki kosztowaly

pozdr

Słuszna uwaga - Monitor Audio BX2

Rozważam jeszcze coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Standami można w pewien sposób modelować brzmienie, ciężkie standy mogą lekko wyostrzyć brzmienie przez brak dudnienia basu, lżejsze (np. drewniane) standy lekko zmiękczają dźwięk.

Standy Targeta są bardzo fajne, masywne i niektóre modele można zasypać piaskiem dla stabilności.

Szkło odradzam.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Proponuje to -

Ukryta Zawartość

z biegiem czasu nawet przy wymianie monitorow moga zostac te Standy ,mozna pomyslec tak jak ja mam Targeta zasypywane piaskiem wywiercic otwor i wspomoc sie piaskiem oczywiscie zdecydowanie suchym..

Ukryta Zawartość

No nie wiem, 120zł za parę i w dodatku bez kolców (mogą się chwiać),

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Standami można w pewien sposób modelować brzmienie, ciężkie standy mogą lekko wyostrzyć brzmienie przez brak dudnienia basu, lżejsze (np. drewniane) standy lekko zmiękczają dźwięk.

Standy Targeta są bardzo fajne, masywne i niektóre modele można zasypać piaskiem dla stabilności.

Szkło odradzam.

Co do Modelowania dzwieku poprzez standy pierwsze slysze ale Czlowiek uczy sie cale zycie....

No nie wiem, 120zł za parę i w dodatku bez kolców (mogą się chwiać),

Fajnie by bylo oczywiscie z kolcami,tu albo doinwestujesz w kolce z biegiem czasu albo poluj na cos ciekawego na Allegro jak sie pojawi...

Słuszna uwaga - Monitor Audio BX2

Rozważam jeszcze coś takiego:

Ukryta Zawartość

Monitor Audio na czyms takim to profanacja !!!!

Ukryta Zawartość

lub zaznajomiony pan ze spawarka da rade

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Polecam VAP, bardzo dobre wykonanie, i solidne, i estetyczne, brak efektu garażowej produkcji, można zasypać piaskiem dla lepszej stabilności. Czas jakiś temu szukałem dla siebie podstawek, sporo opcji rozważałem i finalnie kupiłem właśnie te VAPy z symbolem 96.

Polecam VAP, bardzo dobre wykonanie, i solidne, i estetyczne, brak efektu garażowej produkcji, można zasypać piaskiem dla lepszej stabilności. Czas jakiś temu szukałem dla siebie podstawek, sporo opcji rozważałem i finalnie kupiłem właśnie te VAPy z symbolem 96.

Dokladnie TAK dosc ciekawe juz....

Podstawki powinny być solidne z możliwością dociażenia np:piaskiem,muszą mieć swoją wagę,tak aby nie przenosiły drgań,co do górnej części to nie ma znaczenia czy będzie większa,grunt żeby kolumny stały stabilnie,no i jakoś w miarę estetycznie to wyglądało.

Większość tych z Allegro,to co najwyżej jako podstawki pod kwiaty się nadają,albo jakieś plastikowe głośniczki.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Wielkie dzięki za duży odzew i praktyczne porady. Mimo wszystko chyba zdecyduję się na te (z uwagi na cenę):

Ukryta Zawartość

Myślę, że w razie czego nie będzie problemu z dorobieniem do nich kolców.

Ukryta Zawartość

Górna podstawa to mizerota 16x16cm:)

Mam rozumieć, że się nie nadają? Czy zatem szukać podstawek z górnym blatem o wymiarach odpowiadających wymiarom głośnika lub większym?

To nie lepiej na razie mieć je na tych stołkach z ikei, i dozbierać kasy i kupic raz a pożadne? Te w srodku puste i podstawy są pewnie na stałe przyspawane,pięknie będa dudnić.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Osobiscie uwazam ze to nie klopot zaden no ale jak kto woli..

ps.dokladnie jak przedmowca powyzej opisal poczekac nawet kilka miesiecy i odrazu kupic jakie trzeba to sluszna uwaga,w sumie z wszystkim tak powinno sie postepowac.

To nie lepiej na razie mieć je na tych stołkach z ikei, i dozbierać kasy i kupic raz a pożadne? Te w srodku puste i podstawy są pewnie na stałe przyspawane,pięknie będa dudnić.

Wierz mi, że mam dość patrzenia na obecne "podstawki":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam rozumieć, że się nie nadają? Czy zatem szukać podstawek z górnym blatem o wymiarach odpowiadających wymiarom głośnika lub większym?

Przede wszystkim szukaj żeby podstawy były z grubej blachy,skręcane a nie spawane na stałe,tak żebyś mógł je dodatkowo dociążyc i wytłumić piachem

Może coś z tego się nada.

Ukryta Zawartość

Na zdjęciach wydają się w miarę przyzwoite, jak na początek.

Ukryta Zawartość

Chcesz patrzec i zaspokoic swoj wzrok czy lepiej kupic cos praktycznego?ja wolal bym nawet na parapecie trzymac glosniki i kupic cos co naprawde zda egzamin a nie pchac sie w kolejny Badziew!

Szkoda kasiorki...

Gość rydz

(Konto usunięte)

To jest podstawa pod mini-moniterek,monitor ma stać stabilnie niemal całą powierzchnią,poza podstawę może wystawać 1-1,5cm,to wszystko.

Kolega frost mnie przekonał. Myślę, że jak dla mnie w tej chwili najlepszym wyborem będzie coś z polecanych przez niego standów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapytaj ile chca za takie podstawki jak są na zdjęciach u tego sprzedającego,którego link podałem wyżej.

moim zdaniem lepiej jeszcze przecierpieć i kupić od razu coś lepszego,a tak wydasz dwa razy.

Kolega frost mnie przekonał. Myślę, że jak dla mnie w tej chwili najlepszym wyborem będzie coś z polecanych przez niego standów:

Ukryta Zawartość

Tam w aukcjach tego sprzedającego są zdjęcia takich podstawek jak wkleiłem powyżej,zapytaj ile by kosztowały,tu widać ze góra jest przykręcana na śruby ,więc nie ma problemu z zasypaniem kolumn,i pamiętaj żeby dobrze dobrać wysokość tych podstawek do miejsca odsłuchu,żeby nie były za niskie,ani za wysokie.

Ukryta Zawartość

Odradzam zakup standów z cienkiej rezonującej,dzwoniącej blaszki,tylko solidne wykonana podstawa ma sens jej zastosowania pod monitor.

Masz na myśli te których fotki są powyżej ? 6 mm to już nie taka cienka blacha.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.