Skocz do zawartości
IGNORED

Kuchenka mikrofalowa - doradźcie coś dobrego

konradskala

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Poszukuję w miarę prostej kuchenki mikrofalowej. Nie mam specjalnych wymagań, głownie zależy mi na prostocie obsługi i trwałości.

Nie mam żadnego doświadczenia, a tu XXI wiek...

Chciałbym żeby miała takie coś, że jak podgrzewam np. placki ziemniaczane, pizze, zapiekanki to żeby nie było to to jak guma, ale w miarę chrupkie. Termoobieg z grilem czy coś takiego - nie wiem.

Nie wiem jak działa automatyczny dobór mocy i co to warte. I jaki sterownik mechaniczny na pokrętła czy elektroniczny na guziki. I jaka moc?

Aha, i na co uważać, czego unikać. Byłem w sklepie, a tam ze 40 różnistych modeli, zgłupiałem i nic nie kupiłem.

• Moderatorzy

tak jak pisałeś ma mieć termoobieg i grila, szukaj możliwie dużej bo większy talerz wsadzisz i tyle, reszta na oko, użytkowo bez znaczenia

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Chcesz nie szkodzić zdrowiu , to nadal żyj bez mikrofalówki .

Chciałbym żeby miała takie coś, że jak podgrzewam np. placki ziemniaczane, pizze, zapiekanki to żeby nie było to to jak guma, ale w miarę chrupkie

To jest zaprzeczenie mikrofalówki .

Kup jakiś kombiwar , lub zwykły piekarnik .

Gość

(Konto usunięte)

Witam!

Poszukuję w miarę prostej kuchenki mikrofalowej. Nie mam specjalnych wymagań, głownie zależy mi na prostocie obsługi i trwałości.

Nie mam żadnego doświadczenia, a tu XXI wiek...

Chciałbym żeby miała takie coś, że jak podgrzewam np. placki ziemniaczane, pizze, zapiekanki to żeby nie było to to jak guma, ale w miarę chrupkie. Termoobieg z grilem czy coś takiego - nie wiem.

Nie wiem jak działa automatyczny dobór mocy i co to warte. I jaki sterownik mechaniczny na pokrętła czy elektroniczny na guziki. I jaka moc?

Aha, i na co uważać, czego unikać. Byłem w sklepie, a tam ze 40 różnistych modeli, zgłupiałem i nic nie kupiłem.

jest propozycja dość wyrafinowana i jednocześnie prosta w obsłudze, obsługa oczywiście manualna

Eeee... Konrad.

Wydaje mi się, że coś kombinujesz...

Dual CV1700 i kompania stoją tymczasowo w kuchni. Unikam tych amplitunerów i tunerów, które mają wbudowany zegar, a w starszym niemieckim sprzęcie taka była moda. Zdecydowanie wole wskaźniki VU, wycieraczki i pokretła zamiast diód.

jest propozycja dość wyrafinowana i jednocześnie prosta w obsłudze, obsługa oczywiście manualna

No całkiem niezły model:)

taki Medion jest ok (jak nie trzeba Miele odrazu kupować) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

-tylko to chyba jakiś powystawowy, leżak magazynowy czy coś (leżaki są ok)

jego nowszy model może być ok tylko trochę kicha - nie wiem jak ustawić programy

w stylu najpierw grzej falami na 70% minutę a potem ciepłe powietrze 215stopni 50

sekund, po czym grzej górnym grillem minutę piętnaście.

generalnie to działa nie psuje się, w firmie mamy takich kilka - są ok

Minusy:

-brak automatycznej wagi

-brak jakiegoś "laserowego" czujnika temperatury

-brak gotowania na parze

-grill zwykły a nie kwarcowy

-brak programu zwęglania wszystkiego w środku (czyszczenia)

poza tym "wypasione" i fajne :), programy, "programowanie", 2 grille, precyzyjny piekarnik, fale, timer

Ukryta Zawartość

Gość Gość

(Konto usunięte)

Nie kupuj LG. Ja kupiłem jakiś podstawowy model za około 400zł 10lat temu. Od tego czasu zamieniłem mieszkanie na dom, mam inną kuchnię i chciałbym pod nią wymienić mikrofalówkę. A ta cholera działa cały czas bezbłędnie i bezawaryjnie. Można się załamać. Nie polecam.

• Moderatorzy

Stench, a jak wychodzi marchewka z KM?

preferuję surową, ale koniecznie mytą i skrobaną, wyciągnięta z ziemi i otrzepana odpada bo najlepszy nawóz to obornik :)

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Nie kupuj LG. Ja kupiłem jakiś podstawowy model za około 400zł 10lat temu. Od tego czasu zamieniłem mieszkanie na dom, mam inną kuchnię i chciałbym pod nią wymienić mikrofalówkę. A ta cholera działa cały czas bezbłędnie i bezawaryjnie. Można się załamać. Nie polecam.

Mam to samo z samsungiem.

Kiedyś w swojej miejscowości otworzyłem pierwszy sklep prywatny RTV-AGD i sprowadziłem mikrofalę samsunga.

Ludzie przychodzili, oglądali podziwiali - nikt nie kupił.

Po ponad roku stania na regale w sklepie - zabrałem do domu.

Prawie 20 lat temu... cholerstwo działa do tej pory, żadnej awarii, przyciski wyswietlacz, wszystko ok.

No i kupiłem - tylko jedno pokrętło, ale ma 24 gotowe programy, grill kwarcowy z możliwością jednoczesnej pracy z mikrofalami, podgrzewanie, rozmrażanie z opcją zatrzymania dla sprawdzenia postępu i dużo innych funkcji.

Wykonanie lustrzane, wygląda to bardzo nowocześnie. No i wyświetlacz - bardzo duży i kolorowy, na wszystkie programy ma osobne napisy i okienka - jak w samolocie:)

Jak coś upiekę i przeżyję to napisze coś więcej:)

Taka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z mojego doswiadczenia Samsungi sa nie do zajechania. Moi rodzice maja juz takowa grubo ponad 10lat i nic jej nie rusza. W firmie tez juz stoja kilka lat "męczone" codziennie i tez jakos nie chca sie zepsuc. Normalne na pokretlach plus opcja grilla i nic wiecej nie trzeba. Osobiscie mam Panasonica. Ma dopiero 3 lata i juz sie raz zepsula. Oby zelmer wytrzymal. Cenie ta marke. Kupilem ostatnio och odkurzacz. Bardzo dobry jak na swoja cene :)

?👈

kup najtańszą... To wszytko to i tak wytwory Chinskiego rezimu sinansowanego iperialistycznym kapitałem... Wiec nalezy kupowac najtańsze, żeby jak najmniej zasilać rezim.

Z mojego doswiadczenia Samsungi sa nie do zajechania. Moi rodzice maja juz takowa grubo ponad 10lat i nic jej nie rusza. W firmie tez juz stoja kilka lat "męczone" codziennie i tez jakos nie chca sie zepsuc. Normalne na pokretlach plus opcja grilla i nic wiecej nie trzeba. Osobiscie mam Panasonica. Ma dopiero 3 lata i juz sie raz zepsula. Oby zelmer wytrzymal. Cenie ta marke. Kupilem ostatnio och odkurzacz. Bardzo dobry jak na swoja cene :)

No tak, ale coś wykonane 10 lat temu jest dużo lepsze wytrzymałościowo niż obecnie. Teraz to należy się cieszyć jak coś wytrzyma do końca gwarancji i się nie rozleci. Kilka miesięcy temu kupiłem telewizor i dopłaciłem dwieście parę złotych do przedłużonej gwarancji na 5 lat.

W Twojej liście oczekiwań pojawiło się słowo "chrupkie". Idea mikrofali zaprzecza by taki stan osiągnąć gdyż idzie w niej o wzbudzene cząsteczek wody czyli ok 100stopni C miało być standardem. Jako że jedzenie z takiego urządzenia było formalnie ugotowane ale niezbyt smaczne i niezbyt estetyczne (blade, gumowate) więc zaczęto wprowadzać różne wynalazki ( grill kwarcowy itp) . Jeżeli standardowo będziesz odgrzewał kluski lub gotowane pierogi to wybierz najprostszego Samsunga ( w firmie działa od 5 lat katowny przez 100 osób) . Jeżeli chcesz chrupiące COKOLWIEK to mikrofalówka jest nieporozumieniem... OK, grill kwarcowy ci to umożliwi ALE nie w 1 minutę ani we dwie. To już musisz chwilkę na gamonia poświęcić by go poprawnie ustawić i by swoje odczekać by grill się rozgrzał i podziałał na jedzenie temperaturą powyżej 100 stopni. W takiej chwili pojawia się pytanie: Dlaczego nie pozostać przy zwykłym piekarniku z funkcją Grill ? Trwa to dłużej niż odgrzewanie mikrofalą ale masz efekt chrupkości. Ostatecznie nie kupiliśmy żadnej mikrofalówki. Miękkie rzeczy odgrzewamy na grubej patelni pod przykrywką na płycie indukcyjnej (zarombisty wynalazek ta indukcja) a chrupkie jedzenie w zwykłym piekarniku Whirlpool z grillem.

Zdaję sobie sprawę, że mikrofala nie zastąpi pieca czy piekarnika gazowego/elektrycznego. Zawsze jest to jakiś kompromis. Nie oczekuję cudów z grilla od mikrofali za 350 zł. Muszę wypróbować i mam nadzieję że chociaż trochę zarumieni np. wczorajsze placki ziemniaczane.

Ponadto zastanawiałem się nad czynnikiem czysto ekonomicznym. Może jestem w błędzie, ale wydaje mi się, że odgrzewanie w mikrofali jest chyba oszczędniejsze od odgrzewania tego samego produktu np. na płycie indukcyjnej. Odpada czas i konieczność zużycia energii do rozgrzania płyty i samego naczynia z potrawą.

Tak tylko sobie tłumaczę, proszę o wypowiedzi kolegów.

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 1 Kwietnia 2012 - personalny atak
Ukryte przez misiomor, 1 Kwietnia 2012 - personalny atak

Fr@ntza poleca:)

obiad z mikrofali bez....

"Oyaide byłby równie niezjadliwy jak nieposolony ryż, bądź niedoprawiony stek."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponadto zastanawiałem się nad czynnikiem czysto ekonomicznym

Według mnie ten czynnik jest mało istotny , możesz porównać w parametrach technicznych .

Obróbka termiczna zabija to co potrzebne nam w organizmie , a mikrofale dokończą w 100 % dzieła .

Ludzi cierpiący np. na cukrzycę nie mogą jeść z mikrofalówki .

jasio

Nie ma obowiązku czytania i po kilku zdaniach odpadłem.Siłowe pisanie niemniej doceniam ambicję.Nawet usunęli i zablokowali temat krytycznie oceniający artykuł.Może przy następnym zrozumie ,że opis kabla nie jest bajką dla upośledzonych tylko portretem pamięciowym złoczyńcy który bajeczne cudo ukradł.

Gość

(Konto usunięte)

No tak, ale coś wykonane 10 lat temu jest dużo lepsze wytrzymałościowo niż obecnie.

niekoniecznie musi tak być, w 95' kupiłem najnowszy i również najdroższy model philipsa z jakimś szóstym zmysłem, i "grzała" kiedy chciała. Kolejną kupiłem w sklepie agd w Matarni w trójmieście, leżała ułożona na "hałdzie" przy wyjściu i nie sposób było nie kupić, raptem 96 zł. Philipsa sprzedałem a ta, Matsui, kręci do dzisiaj.

Miałem Samsunga- obsługa dziecinnie prosta, działała super, ale jak padła pół roku po gwarancji, w serwisie powiedzieli, że naprawa będzie kosztować 80% ceny nowej.

Kapitalna sprawa jak trzeba szybko podgrzać pół szklanki wody, mikrofalówka do gotowania smacznego jedzenia się po prostu nie nadaje!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.