Skocz do zawartości
IGNORED

"brzmienie" kabla a jego budowa

1siedem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do dobierania okablowania do niemal zbudowanego już systemu. Chcę zamówić do odsłuchu trochę kabli. Wszystkich nie sprowadzę :)

Stąd moje rozważania - być może głupawe/dziwne...

Chodzi mi o to czy istnieje zależność pomiędzy budową a przenoszeniem sygnału.

Np czy kabel z miedzi beztlenowej ma swoją charakterysykę np ucinanie wysokich i niskich itp lub IC ze srebra spłaszcza średnicę ( przykłady mogą być bzdurne ale chodzi mi o zasadę) Jaki jest wpływ izolacji/ekranowania (jaki typ, o ile taki jest, - co daje?) Czy miedź w środku a powłoka ze srebra daje...

Jedzie do mnie źródło i wkrótce zamawiam kabelki - tak jak pisałem wszystkich nie zamówię. Czy teoretycznie mogę sugerować się "składem" kabla (tzn czym najbardziej ?) by wywnioskować jego zdolności przenoszenia informacji ? np by wysokie były wyraziste i dźwięczne to... by bas stanowił dobrą podstawę to ...

jeśli nie ma zależności przujdzie mi długo bawic się w dobieranie ...

pozdrawiam Forumowiczów

PS (cross z działu muzyka) znacie jakieś dobre wykonanie Addagio for strings Barbera w transkrypcji na organy?

https://www.audiostereo.pl/topic/93216-brzmienie-kabla-a-jego-budowa/

W sprawie "budowy" kabli głośnikowych wiem tylko tyle, że miedziane solid core wypadały zawsze lepiej od "plecionek" etc. w moich uszach. I osobiście nie chciałbym mieć innych niż solid core.

Skoro i tak chcesz przetestować kilka, po prostu wybierz na początek np:

- miedziany solid-core

- miedzianą plecionkę

- plecionkę z posrebrzanej miedzi

- jakiś srebrny (nie wiem czy są plecionki czy raczej zwykle to kilka solid core we wspólnej "obudowie")

A po wstępnej selekcji, jeżeli uznasz, że typ kabla o danej budowie najbardziej Ci podpasował, możesz zrobić sobie drugą rundę biorąc kilka o wytypowanej już wstępnie konstrukcji.

I tak, mając dużo czasu i zapału, metodą kolejnych przybliżeń, dojdziesz do jakiegoś optimum. Własnego.

Bo opinie innych są zarówno subiektywne, jak i często dość rozbieżne. Ale można np. przeczytać że:

- kable solid core miedziane "utwardzają bas, ale ucinają (wycofują w wersji łagodniejszej) wysokie częstotliwości

- plecionka miedziana rozmiękcza brzmienie, jest ono plastyczniejsze (cokolwiek to znaczy) ale bardziej zamulające (im więcej drobnych splecionych drucików tym bardziej)

- srebro daje dużo szczegółów, ale "osusza" brzmienie

- a posrebrzana miedź w zależnosci od autora wypowiedzi albo łączy zalety obydwu przewodników, albo kumuluje wady.

- no i te bardziej egzotyczne materiały, węgiel czy molibden: wegiel albo zamula, albo przeciwnie, jak podłączysz elektrownię i "przewietrzysz" kabel, jesteś u progu nirvany :)

Jak dla mnie to wystarczy, aby jednak popróbować samemu wg schematu, jak na górze mojego postu.

Gość rydz

(Konto usunięte)

- kable solid core miedziane "utwardzają bas, ale ucinają (wycofują w wersji łagodniejszej) wysokie częstotliwości

- plecionka miedziana rozmiękcza brzmienie, jest ono plastyczniejsze (cokolwiek to znaczy) ale bardziej zamulające (im więcej drobnych splecionych drucików tym bardziej)

- srebro daje dużo szczegółów, ale "osusza" brzmienie

Jak to się utarło wszystko już:)

Solid core-lity drut,taki monolit,więc bas twardy musi być i kropka.

Plecionka-wiadomo bas już miększy i plastyczny musi być i kropka.

Srebro-szczegóły,szczegóły do ciemnych systemów musi być i kropka.

Dobre te kable som i jusch:))

ofc (Oxygen Free Copper) tzn miedź beztlenowa

occ (Ohno Continous Casting) mniejsza liczba kryształów w przewodniku co zmniejsza liczbę mikropęknięć, miedź jest bardziej jednorodna(lita masa)

skk

Tak jak pisze Staszek_s musisz dobierać przewody aż któryś Tobie będzie pasował.

Różnice w ocenie biorą się stąd że ten sam kabel z różną elektroniką i głośnikami będzie inaczej grał.

Nie ma reguły.

Tak jak pisze Staszek_s musisz dobierać przewody aż któryś Tobie będzie pasował.

Różnice w ocenie biorą się stąd że ten sam kabel z różną elektroniką i głośnikami będzie inaczej grał.

Nie ma reguły.

W takim razie to dziadowski kabel.

Nie kabel dziadowski, ale elektronika. "Praw fizyki Pan nie zmienisz, więc nie bądź Pan rura i nie pękaj". Robiłem ćwiczenia z różnymi przekrojami ze zwykłej miedzi, nie żadnej OFC , zwykły solid do 0,5 mm średnicy "także zarówno" na IC, jak i na głośniki. IMHO - nie wprowadza ŻADNYCH (na moje zużyte ucho) zmian w dźwięku, porównywanych na wyjściach słuchawkowych CD i WZM. Co do głośników, trochę ciężko porównywać, ale dźwięk na Vifie XT jest na pewno wystarczający, a używam materiału muzycznego porównawczego dość trudnego, bo akustycznego - skrzypce, perkusja, gitara, wokal i kontrabas z fortepianem. Tu muszę mocno zaznaczyć - DLA MNIE, bo dla PRAWIE każdego z WAS, drodzy forumowicze jest to argument ostateczny i niepodważalny; no chyba, że się naczyta i jest mocno nabuzowany różnymi teoriami. To jeśli idzie o druty, bo wiele systemów, a także użytkowników, czasem słuchaczy potrzebuje sporej ingerencji w brzmienie. Jeśli chce to robić, to niech zapomni o kablach solid o małym przekroju i dobrej taśmie; nie tędy droga.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki za wskazówki,

Po wstępnych odsłuchach dam znać- nie będzie to wcześniej niż za 2 tygodnie.Nowe źródło dotrze do mnie za kilka dni , dam mu tydzień na wygrzanie a potem ruszę po kabelki IC i głośnikowe. Ciekawe co z tego wyjdzie...

Dziś stary, tymczasowy, budżetowy odtwarzacz podłączyłem, zamiast zwykłymi kabelkami typu "chinch", IC vivanco za kilka dych i wysokie wyszły spod koca a bas stał się głębszy i mocniejszy ale jeszcze daleko...

Ja dobierałem kable dość długo, ale składem nigdy się nie sugerowałem.

Między pre i końcówką mam Cambridge Audio Pacific, do CD podpięty Chord Crimson Plus, do gramofonu (po przeróbce wejść - musiałem odciąć ten denonowski szmelc) Wireworld Luna 6, a głośnikowy to szwedzka Supra Ply 3.4S.

Ale powiem, że dopiero po wymianie kabla głośnikowego zaczęło grać... Oraz po wymianie nóżek na kolce, wibrapody, pod gramofon platforma SMO-40 Rogoz. Wychodzi na to, że wibracje szkodzą bardziej niż zły kabel...

To jeśli idzie o druty, bo wiele systemów, a także użytkowników, czasem słuchaczy potrzebuje sporej ingerencji w brzmienie. Jeśli chce to robić, to niech zapomni o kablach solid o małym przekroju i dobrej taśmie; nie tędy droga.

Właśnie, dobrze, że taśmy zostały wspomniane, zachowują zalety solid core dla przenoszenia basu, a zmniejszają wpływ efektu naskórkowego na przenoszenie wysokich tonów. Aczkolwiek to tylko teoria z mojej strony.

poszukaj w googlu to się dowiesz.

Odp na moje pytanie padła już wyżej i jakoś nie była problemem dla osób które ją udzieliły więc mogłeś już sobie odpuścić swoją nic nie wnoszącą odpowiedz ( no oprócz kolejnego postu na liczniku ) wszystkiego dowiadujesz się z google? Jak tak gratuluje ilości wolnego czasu bo ja jakoś go tyle nie mam żeby wszystko googlować. Padly pewne nazwy więc spytałem o szczegóły i tyle...

...

Chodzi mi o to czy istnieje zależność pomiędzy budową a przenoszeniem sygnału.

Np czy kabel z miedzi beztlenowej ma swoją charakterysykę np ucinanie wysokich i niskich itp lub IC ze srebra spłaszcza średnicę ( przykłady mogą być bzdurne ale chodzi mi o zasadę) Jaki jest wpływ izolacji/ekranowania (jaki typ, o ile taki jest, - co daje?) Czy miedź w środku a powłoka ze srebra daje...

...

Czy teoretycznie mogę sugerować się "składem" kabla (tzn czym najbardziej ?) by wywnioskować jego zdolności przenoszenia informacji ? np by wysokie były wyraziste i dźwięczne to... by bas stanowił dobrą podstawę to ...

jeśli nie ma zależności przujdzie mi długo bawic się w dobieranie ...

Tlen nie ma żadnego znaczenia, zwłaszcza w IC.

Budowa ma znaczenie. Jak kabelek jest cienki to zapewne ma duża pojemność. Przy wysokiej impedancji źródła może dojść do ograniczeń na krańcach pasma. Ale to prawie niemożliwe ;).

Srebrzenie może pomóc... na psychikę... A jest to ważne (nie żartuję).

Zależności bas a średnie wsadź między bajki.

Nie baw się w dobieranie. Kup po prostu komplet kabli za kilkaset zł (tyle wyjdzie) i poświęć się muzyce. Nie warto tracić życia.

Równie dobrze osobie lubiącej dobre jedzenie można by odradzać gotowanie i przyprawianie potraw! :)

Smakuj, próbuj, baw się wiedz ze żyjesz !

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To artysta, akustyk i producent podają danie w postaci muzyki.

Grzebaniem można jedynie paprać czyjąś sztukę...

Podobnie w wysokiej klasy lokalu. Tam szef kuchni dogląda wszystkiego i przyprawia...

Klient siedzi na tyłku i oczekuje samych wspaniałości...

To artysta, akustyk i producent podają danie w postaci muzyki.

Grzebaniem można jedynie paprać czyjąś sztukę...

Podobnie w wysokiej klasy lokalu. Tam szef kuchni dogląda wszystkiego i przyprawia...

Klient siedzi na tyłku i oczekuje samych wspaniałości...

Jakoś nie widziałem aby w dobrym lokalu nie można było skorzystać z przypraw?

A w sumie też grzebiesz w elektronice i co niszczysz sztukę!?

To tak samo jak w dobrym lokalu też prawie zawsze kucharz nie napluje Ci do potrawy, ale może właśnie był w toalecie i zapomniał umyć rąk? :D

i potrawy beda mialy coskolwiek glebszy smak, Rafaell,opisz swoje kable i podaj ceny,potwierdz mozliwosc wypozyczenia

i potrawy beda mialy coskolwiek glebszy smak, Rafaell,opisz swoje kable i podaj ceny,potwierdz mozliwosc wypozyczenia

Dlaczego w ślepą?

Przecież:

i potrawy beda mialy coskolwiek glebszy smak, ...

oddaje wszystko.

Kable "grające" są po to abyśmy mieli lepsze samopoczucie.

Z neutralnością nic nie mają wspólnego. Ta gwarantowałaby, że zjemy to co przygotował Kucharz.

Kable "grające" są po to abyśmy mieli lepsze samopoczucie.

Grzegorz7,

wbrew temu co tu wypisujesz o kablach, kable grają, tylko wymagają specjalnej budowy...

załóż na taki kabel głośnikowy taki zapinany ferryt przeciwzakłóceniowy, daj głośniej i posłuchaj... gra?

ale fajnie wątki skręcają w ślepe uliczki... Ta prawidłowość występuje na każdym forum :)

Też to zauważyłem i mam już tego przesyt

Kilkoro dzieciaków na plaży buduje sobie zamki z piasku, bo sprawia to im przyjemność,

Podchodzi do nich jeden i wszystko im burzy tylko dlatego że nie rozumie po co oni to robią - frustrat jaki czy co ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.