Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-A2010 - jakie kolumny?

BMC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę o pomoc w doborze kolumn głośnikowych frontowych do Yamaha RX-A2010.

Proszę o jakieś sugestie, które z oferowanych na rynku warto wziąć pod uwagę przy wyborze.

Pomieszczenie 25 m2.

Muzyka: rock, rock-blues, blues, hard rock.

https://www.audiostereo.pl/topic/93173-yamaha-rx-a2010-jakie-kolumny/

Witaj,

nie podałeś przeznaczonego budżetu, dlatego trudno jest mi podać konkretne rozwiązania.

Napewno dobrym wyborem byłby zestaw Kef serii Q oparty na frontach Q700. Dobrze zgrają się także kolumny Monitor Audio serii Rx (fronty w Twoim przypadku Rx6) oraz Dali Ikon Mk2 (fronty Dali Ikon 6 Mk2). W przypadku wyższego budżetu natomiast namawiałbym na posłuchanie najnowszej serii kolumn Kef R.

Zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomicą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dlaczego akurat ta Yamaha,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Według mnie to błąd.,amplituner dobry,ale 5000 pln to sporo.

Jestem pewien na 100 procent że nie będziesz zbyt zadowolony z tego jak on gra.Chyba że kupujesz tylko do kina,koncertów..Pisze jako osoba trochę obeznana w amplitunerach,mam też Yamahę model trochę starszy ale,jednak lepszy od tych nowych.W zasadzie ciągle amplituner grał razem ze wzmacniaczem,i było super.Jednak tydz temu sprzedałem wzmacniacz,bo czekam na nowy,no i jestem zmuszony słuchać samego amplitunera,gra bardzo licho,nie poznaje swoich płyt.Yamaha robi dobre nie zawodne amplitunery,zdecydowanie lepsze niż Onkyo,i Harman.Może kup model niższy,i do niego wzmacniacz stereo.

Ukryta Zawartość

Witam.

Dzięki dariusz964 za poradę, ale za późno. Już kupiłem RX-A2010 (przesiadka z ONKYO 608). Cieszę się, że Ty też uważasz go za dobry amplituner. Często oglądam koncerty z BR i DVD, kino też, więc mam nadzieję, że będę zadowolony.

Co do muzyki, to również sporo słucham i tu zobaczymy: jeśli w stereo będzie za słabo to zawsze można dokupić wzmacniacz. Biorę to w przyszłości pod uwagę.

Muzyka: rock, rock-blues, blues, hard rock.

Teraz jestem na etapie decyzji, co z kolumnami i tu prośba o pomoc. W tej chwili fronty to CELESTION F38, po małym liftingu (wymiana elementów zwrotnic na lepsze + mata bitumiczna), centralny CELESTION F48.

Paradigm Monitor 11 v.7 będą odpowiednie (dobra efektywność)? A może KEF Q700, które ktoś wyżej mi polecał? Drugi wariant to pozostanie przy tych głośnikach co mam, a trzeci jaki biorę pod uwagę to zamówienie kolumn w SONUS Oliva.

Będę wdzięczny za pomoc.

CELESTION co ci w nich nie pasuje.Masz suba,Kefy nie będą lepsze.

Dzięki za odpowiedź.

Mam subwoofer VELODYNE CHT-8Q.

Zastanawiam się po prostu czy CELESTION nie są za słabe do tego amplitunera. Jeśli mam wydać pieniądze i nie odczuć tego wyraźnie słuchając, to odpowiedź oczywiście jest jedna.

Kup sobie wzmacniacz i posłuchaj jak wtedy zagrają kolumny,sam amplituner mimo tego co piszą w danych technicznych nie ma takiej mocy.

Kup sobie wzmacniacz i posłuchaj jak wtedy zagrają kolumny,sam amplituner mimo tego co piszą w danych technicznych nie ma takiej mocy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Droga zabawka.

Jeśli już to będę szukał wzmacniacza, który ma opcję HT-bypass lub inną analogiczną, że by w kinie nie trzeba było kręcić gałą.

Ale dzięki za rozsądne rady.

posłuchaj jak wtedy zagrają kolumny,sam amplituner mimo tego co piszą w danych technicznych nie ma takiej mocy.

Mam wrażenie, że to wszystko gra za cicho. Głośność na -25dB i dopiero robi się odpowiednio głośno. Nie wiem, czy to wina ampli tak ja Ty wyżej napisałeś - moc, czy skuteczność kolumn - choć wg producenta - 90 dB, więc nie mało.

Mam to samo Yamaha RX-V 3800 ,to i tak nie złe amplitunery,nie dawno słuchałem Onkyo 809 i yto była kiszka ,zero wykopu.Jak chcesz main-in we wzmacniaczu to tez jest tego sporo.Marantz PM7001,7001 ki tylko nie wygodnie bo przełącznik z tyłu,moze Yamaha ax-1090,1070,1050.lepsza jest ax-900 ale nie ma przełącznika i jest stara..Uwierz ze amplituner dostanie mocy i kolumny ożyją jak dasz mu do pomocy wzmacniacz.

Wierzę. Zastanawiam się poważnie nad tym wariantem. Tylko czy jesteś pewien, że moje CELESTION F38 nie są do takiej konfiguracji za słabe?

W temacie wzmacniaczy stereo: może MARANTZ PM-7004?

I czy znasz w ogóle jakiś wzmacniacz, który ma włączanie funkcji 'power amp direct' z pilota?

Audiolab 8000A

Ja rozumiem, że w przypadku starszych modeli, jak ten, trzeba kręcić gałą? Nie widzę przełączników ani nic takiego. Tak?

Z drugiej strony bałbym się trochę kupić na allegro.

-Audiolab 8000S

Tył :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Masz 'power amp in'

Przód :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Masz 'pre power av' i ten tryb wybierasz.

-Marantz PM17 i PM14 chyba tylko wersje mk2

Tył PM17mk2 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Masz 'main in' oraz przełącznik separate, coupled.

- Marantz PMx00y gdzie x=7 i 8 y=3 i 4

Tył :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Masz 'power amp direct in'

Przód :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Masz przycisk 'power amp direct in'

Jest jeszcze Roksan Kandy K2 z wejsciem 'HT Bypass', Musiacl Fidelity, Krell i inne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naprawdę w nowych modelach ani jeden nie ma funkcji przełączania z pilota? Ja myślałem, że to "oczywista oczywistość", że powinno być. Ale jak zacząłem przeglądać w internecie po kolei to zwątpiłem. Tyle, że pomyślałem sobie, że po prostu nie trafiłem na taki co ma, ale taki istnieje.

Nie wiem w takim razie czy nie wróci koncepcja wykonania odpowiedniego switch'a. Gdzieś to już było na tym forum. Ale wtedy też trzeba będzie się pofatygować i przełączyć osobiście. Z drugiej strony kręcenie gałą odpadnie.

Myślę, że gdybym się decydował na wzmacniacz to jednak chyba coś nowego z funkcją, o której wcześniej pisaliśmy.

Powtórzę jeszcze moje pytanie: czy jesteś pewien, że moje CELESTION F38 nie są do takiej konfiguracji za słabe?

W końcu wątek dotyczył głośników do YAMAHA RX-A2010.

Dlaczego znjdz jakiegos allegrowicza który ma same pozytywy min kilkaset ,zobacz czy nie handluje sprzetem ile ma wystawionych aukcji,sprawdz historie sprzedaży zadaj pare pytań,wydaje mi sie że kupno takiego wzmacniacza co ma pieć lat to żadne ryzyko,a w kieszeni zostaje ci kupe kasy.PM7004 ze sklepu nie warto,miałem 7003 i ża

dna różnica a 7004 jest sporo drozszy,ja twierdze ze z tych trzech to 7001,7001ki to lepszy wybór.

Nie miałem tych kolumn,wjec nie wypowiem się czy są słabe .Wiem na 100 proc że na to że amplituner nie gra tak jak byś chciał ,nie maja wpływu te kolumny lecz sam amplituner,one po prostu tak grają.,każdy amplituner jaki miałem ,a było ich kilkadzieśiąt nie grzeszył mocą,i grały one głośno dopiero na 10 db.a nawet musiały dochodzić do 0.Wzmacniacze grały tak na godz 12 ot taka prawda,nie wszystkie bo są słabiaki i cherlawe wzmaki,ale pisze tu o przyzwoitych integrach.Pożycz jakikolwiek wzmacniacz,lub wez swoje kolumny na odsłuch i wtedy sam się przekonasz.

Dzięki za odpowiedź.

Chyba pójdę w tym kierunku. Z kolumnami na razie na spokojnie, a rozejrzę się mocniej za wzmacniaczem, raczej za nowym, chyba, ze trafi się coś wyjątkowego.

Sprawdziłem Twoje propozycje z drugiej ręki. Na allegro niewiele albo nic. Z nowych w rozsądnej cenie z wiadomą funkcją chyba tylko PM-7004, ale patrzę na niego z dużą rezerwa - jeśli prawda co napisałeś (porównanie do tańszych, starszych modeli), to stosunek jakości do ceny mierny.

Dokładnie 7004 nie jest wart tych pieniędzy.

Ukryta Zawartość

Może po negocjuj .kup komplet a cd sprzedaż.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może po negocjuj .kup komplet a cd sprzedaż.

Ja mam wszystko czarne, a to srebrne jest.

Odbiór osobisty w Łodzi. Odpada.

A przy okazji, sam wzmacniacz ile może być wart?

Ukryta Zawartość

Ja mam wszystko czarne, a to srebrne jest.

Odbiór osobisty w Łodzi. Odpada.

A przy okazji, sam wzmacniacz ile może być wart?

1600=1700

Ukryta Zawartość

Szukasz daleko może ta Yamaha,nie słuchałem,sale gra na pewno dużo lepiej niż amplituner,można go trafić używanego za około 2000 PLN.

Ukryta Zawartość

Ale ta YAMAHA nie ma chyba funkcji 'power amp direct' i trzeba regulować dodatkowo głośność. Samo wejście main in to chyba za mało.

Nie odrobiłeś lekcji to poczytaj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ale, w którym miejscu to jest napisane? Bo ja nie widzę.

Ukryta Zawartość

Starsze wzmacniacze Yamahy np ax-1070 pure-direct miały z przodu i w momencie jak miałes podłączony amplituner pod main in w tym wzmacniaczu wciskając ten przycisk grał jako wzmacniacz ,wyciskajac jako końcówka w kinie i sterowałeś tylko amplitunerem.Te nowe nie maja tego,ale jest napisane ze jak wszystko masz na zero to ta funkcja sie włącza.Może idz gdzieś do sklepu i to przetestuj,bo ja nie miałem z tym stycznosci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.