Skocz do zawartości
IGNORED

Czym czyścić PCB?

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w domu dwa wzmaki Urei 6260, oba w środku bardzo brudne (smoła z papierosów). Próbowałem odkurzyć go pędzelkiem i odkurzaczem ale to nic nie daje, Kontakt spray robi jeszcze większy syf i w dodatku strasznie śmierdzi.

Czy to prawda że mogę wsadzić całą płytkę z wymontowanymi przekaźnikami do zmywarki? Pytam poważnie bo ktoś mi tak poradził i nie wiem czy nie robi sobie żartów.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

https://www.audiostereo.pl/topic/93169-czym-czy%C5%9Bci%C4%87-pcb/

A czy przypadkiem alkohol nie zostawi paskudnego białego osadu?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Alkohol tak, ale nie etylowy. Izopropylowy - uzywa sie go do czyszczenia elektroniki / odtluszczania, czasem rozcienczonego woda destylowana (nie bedzie zaciekow) jak elementy moga byc podatne. Ja tak myje czesci komputerowe. Nie daje gwarancji, ze smola z papierosow tez sie w nim rozpuszcza.

Moze ktos kto ci doradzal zmywarke mial na mysli myjke ultradzwiekowa?

server unreachable;--

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stosowany do czyszczenia elektroniki i optyki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Alkohol izopropylowy.

Sprawdzony!

Doraźnie w przypadku zalania sokiem np. pilota, kalkulatora:

Rozebrać. Wrzucić wszystko do ciepłej wody, płukać.

Na końcu opłukać wodą destylowaną (do akumulatorów, żelazek,...), w ostateczności chłodną przegotowaną.

Dokładnie wysuszyć i złożyć.

Zazwyczaj działa...

Nie zbierze sie gdzies woda pod konensatorami itp?

To jest dosc duza plytka ale jest wyogdnie bo wzsystkie kable sa na wsuwki.

Trzeba wysuszyć, dokładnie.

Wody nie polecam.

Izopropanol 1l kosztuje z 30zł.

Polewasz płytkę i rozprowadzasz twardym pędzlem. Nie dajesz wyschnąć płytce. Psikasz na płytkę alkoholem i rozpuszczasz osady pędzlując. Stopniowo oczyścisz całą płytkę od "góry" do "dołu". Z płytki ma kapać brud.

W zasadzie izopropanol na pewno pomoże. CO do wody nie jestem pewien w stosunku do tego typu osadów.

Izopropanol nie reaguje z tworzywami,...

Izopropanolem czyszczę płytki montażu powierzchniowego, z resztek topnika, z odkrytymi miniaturowymi potencjometrami cermetowymi. Nie ma najmniejszego problemu.

do alkocholu izopropylowego można dodać troche benzyny ekstrakcyjnej ale tylko ekstrakcyjnej czystej (zadnej innej)

rozpuszcza prawie każdy syf

nic to nie zostawia i rozpuszcza to czego alkochol nie rozpuści ale nie rozpuści też nic na PCB

Chyba jednak zdecyduje się na IPA z domieszką tej benzyny. Trzeba te PCB później czym spłukać czy benzyna+ipa sama wyschnie i zostawić?

p.s

Jak wygląda sprawa z zapachem takiego sprzętu, wywietrzy się czy będzie strasznie cuchnąć?

Ktoś polecał mi też spray Valvoline'a do czyszczenia hamulców ale nie mam pojęcia co tam siedzi.

A spirytus sie nie nadaje? IPA ciężko kupić w Holandii a spiritys bez problemu, jako środek to czyszczenia łazienek itp.

Myślałem tez nad odtłuszczaczem (nazywa się chyba Dasty albo Meglio) ale boje się że mi plamy na PCB zostawi.

Spirytus spożywczy może być ok . Żadne inne wynalazki , bo nigdy nie wiadomo co tam jeszcze rozpuścił producent, mogą być środki powierzchniowo czynne o np zasadowym odczynie i wtedy z wilgocią mogą przewodzić

etylowy jest po prostu najbardziej dostępny, izopropylowy spirytus jest rozpuszczalnikiem dla większej ilości substancji niż etylowy, więc łatwiej rozpuszcza brudy i odparowuje dużo szybciej, stosuje się go w lotnictwie również do mycia szyb w myśliwcach, chociaż ruscy żołnierze potrafią go też wypić zamiast umyć nim szyby.

Zaryzykowałem i wymyłem go odtłuszczaczem potem przepłukałem całkowicie wodą destylowaną. Spirytusem ten syf nie chciał zejść.

Suszyłem go teraz suszarką ale przy takiej pogodzie będę go wynosił na słońce przez tydzień.

Suszyłem go pół godziny suszarką, wygląda na suchy ale nie będę ryzykował, będę go wynosił codziennie na pare godzin na zewnątrz żeby sobie w słońcu sechł.

Nie wygląda na skorodowany, nie ma żadnych odbarwień czy coś.

Zaryzykowałem i wymyłem go odtłuszczaczem potem przepłukałem całkowicie wodą destylowaną. Spirytusem ten syf nie chciał zejść.

Pędzelka używałeś? Czy tak samo zlazło?

Troche tak, trochę tak, większość zlazła sama ale poszło z 400-500ml.

Tak jeszcze dorzuce w kwestii suszenia - mozna dosuszac ryzem. Niegotowany ryz wstawiamy na chwile do piekarnika, zeby go podsuszyc, czekamy az ostygnie i zasypujemy nim suszony element na kilka dni. To wyciagnie to resztki wilgoci, a ryz mozna uzyc do suszenia ponownie jak bedzie trzeba. :)

server unreachable;--

większość elementów jest miedzianych i pobielanych więc korozja raczej nie grozi, ale warto żeby odleżało z dzień czy dwa i doschło jeżeli woda się gdzieś ukryła, niż oglądać fajerwerki.

Jeżeli ktoś przeczytał to o piciu izopropylu i dziwne myśli chodzą mu po głowie kiedy widzi go w warsztacie, to stanowczo i zdecydowanie odradzam, jest bardziej trujący niż najgorsza wódka z bazaru, a do tego po jego wypiciu zdarzają się ponoć niebezpieczne stany paranoidalne.

Ciekawa rzecz z tym ryżem, najbardziej boję się że woda wlazła pod kondensatory.

Dam mu spokojnie wyschnąć, szkoda żeby gdzieś się sfajczył.

Jeszcze takie pytanie: czy ten wzmacniacz faktycznie ma "tylko" 150W/8R? Tam jest tyle Sankenów 2SC3858 (6 albo 8) że z tego byłoby jakieś 700-1000W możliwe.

Mam końcówki z 4 równolegle w gałęzi takimi tranzystorami (razem 8 na kanał).

Ma to mocy 200W na kanał.

Takie są zasady konstruowania.

Ma to mocy 200W na kanał.

Ale przy 4 omach da prawie 400 a i przy 2 omach wywali 720W...

Taki wzmacniacz jest zaprojektowany na wydatek prądowy (chwilowy mocy) w przypadku istnienia transientów w sygnale i zasilaniu tzw. trudnych zespołów głośnikowych w specyficznych warunkach...

Czyli chodzi tu bardziej o rezerwe pradowa, dobry wzmacniacz do elektrostatow i magnetostatow. Pytalem z ciekawosci bo ktos na innym forum pisal ze ten wzmacniacz pracuje na 35% mocy (nie zebym chcial go podkrecac).

Tak jeszcze dorzuce w kwestii suszenia - mozna dosuszac ryzem. Niegotowany ryz wstawiamy na chwile do piekarnika, zeby go podsuszyc, czekamy az ostygnie i zasypujemy nim suszony element na kilka dni. To wyciagnie to resztki wilgoci, a ryz mozna uzyc do suszenia ponownie jak bedzie trzeba. :)

Masz rację, ryż jest bardzo higroskopijnym nasionem.

Stare dobre "przepisy Babuni" - wsypuje się parę ziaren do solniczki, aby sól była sypka a nie skawalona i wilgotna.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.