Skocz do zawartości
IGNORED

AUDIONOVA vs AUDIOQUEST vs ATLAS

Mr.Black

Jaki Kabel Głośnikowy Do Onkyo i Monitor Audio  

73 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki Kabel Głośnikowy Do Onkyo

• AUDIONOVA (Euphoria lub Quasarus mk 3)
    • AUDIOQUEST (MIDNIGHT 2 HYPERLITZ lub Type-8)
    • ATLAS (Hyper 2.0 lub Hyper 3.0)
    • Żaden z powyższych

Rekomendowane odpowiedzi

bierz aq type 8, swietny kabel za nieduże pieniądze, nieźle gra w całym paśmie, nie obcina basu nie muląc jednocześnie

ale troszkę jednak detaliczność przygasza, i lekko wycofuje wyższą średnicę i górę, ogólnie fajny kabel do ostrzejszych systemów i amplitunerów

Focal + Naim

aq dobrze się spisze w muzyce rockowej, w plumkaniu czy klasyce zagra ale na pewno inni będę lepsi, klotz w swojej cenie jest ok do tanich sprzetów tak jednak w lepszym systemie szczególnie przy głośniejszym słuchaniu jego cena rzuca się konkretnie w uszy

Lada dzień kupię MIDNIGHTa

Wie ktoś może czy jest jakaś różnica między midnight 2 a midnight 3 lub midnight + ?

Wreszcie dokonałeś właściwego wyboru, gratuluję Miałem pożyczone midnighty+ ,a kupiłem 3.Plusy słuchałem 3 tygodnie i stwierdziłem że to wybitny kabel.Po oddaniu na midnighta 3 czekałem tydzień, także bezpośrednio nie mogłem porównać.Powiem tylko tyle to ta sama szkoła grania.Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

• 9 miesięcy później...

>>Violet

Nie mieści mi się w głowie to co napisałeś o kablach. Po co piszesz jakieś recenzje audio i udajesz specjaliste, skoro nie słyszysz różnic w kablach??? Siejesz zament i wprowadzasz ludzi w błąd a potem jeden z drugim powtarza takie rzeczy na forum i w rezultacie mamy właśnie taki śmietnik.

Wielki wstyd. Jesteś duży chłopak, masz fajny sprzęt w domu a takie bzdury wypisujesz.

Mam naprawdę dosyć takich odpowiedzi i muszę stanąć w obronie Violet

Są dwie przyczyny dla których "kable grają"

1. Jeśli zastosujemy w systemie audiofilski kabel głośnikowy (czyli kabel o małej średnicy). W miejscu gdzie na charakterystyce kolumny występują największe spadki impedancji powstaną największe spadki mocy. Bardzo dużo kolumn ma charakterystykę przetwarzania taką, że przy częstotliwości 80 do 120 Hz występują maksima na charakterystyce przetwarzania i minima na charakterystyce impedancji. Zastosowanie kabla o małym przekroju spowoduje wyrównanie charakterystyki przetwarzania kolumny.

2. Druga przyczyna - o wiele bardziej istotna to marża na kabelki. Za kabel który w cenniku kosztuje 1000 zł dystrybutor płaci około 3 euro. Całe szczęście na kable zawsze dostaje się duży rabat.

Kable to dodatkowy sposób zdzierania kasy z klienta.

System działa tak:

Jeśli ktoś chce przeznaczyć na zestaw audio 5000 zł, to dobry sprzedawca przekona go żeby wydał na sprzęt 6500, bo wydanie tych dodatkowych 1500 zł przyniesie duże korzyści w czasie odsłuchów i taki zestaw pogra u klienta dłużej. Jednocześnie nadmieni, że zainwestowanie w lepsze kable przyniesie dodatkowe korzyści, ale to można odłożyć na potem - gdy klient dozbiera pieniądze.

Po pewnym czasie klient zaczyna słyszeć pewne mankamenty w swoim zestawie, które chce zlikwidować, więc pozostaje mu tylko inwestycja w kable. Do zestawu za 6500 najlepiej kupić kable za 2500 - będą na przyszłość do jeszcze lepszego zestawu.

Wśród osób które wydały tyle kasy na kable 90% usłyszy znaczącą poprawę dźwięku. Wśród 10% które nie usłyszały wyraźnej różnicy po przeczytaniu takiego komentarza jak Audio Academy 8% się nawróci i usłyszy różnicę.

Podejście ludzi z branży do tematu jest takie, że czym większa marża tym lepiej grający sprzęt - a marże są chore.

Poniżej przedstawiam marże na produkty audio (różnica pomiędzy ceną "cennikową" a tym co płaci dystrybutor:

Wzmacniacze: 200 - 400%

CD: 250 - 500%

Kolumny: 250 - 1000%

Kable: 1000 - 50000%

Czym droższy sprzęt tym większa marża. W innych dziedzinach niż audio jest odwrotnie.

Nikt nie pozwoli sobie na to żeby zrezygnować z takiego zarobku.

KABLE GRAJĄ!!!

Po przeczytaniu tego bardzo interesującego postu można się tylko śmiać z rozpaczy, albo się roschorować.

Stawiam kolejkę.Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

• Użytkownicy+

Temat dotyczy konkretnych kabli, a nie gdybania o ich wpływ. Do tego ostatniego, są inne wątki, w tym jest to nie na temat.

Uważam, że AQ midnight to wybitny kabel. Miałem okazję porównywać obie wersje i różnice są niewielkie. Napisz o swoich wrażeniach, jak posłuchasz już trochę.

• 9 miesięcy później...

Dlaczego jako ostatni wpis widzę to ?

"

Napisano 27.01.2013 - 00:54Temat dotyczy konkretnych kabli, a nie gdybania o ich wpływ. Do tego ostatniego, są inne wątki, w tym jest to nie na temat.

Uważam, że AQ midnight to wybitny kabel. Miałem okazję porównywać obie wersje i różnice są niewielkie. Napisz o swoich wrażeniach, jak posłuchasz już trochę."

• 1 rok później...

I bym pozostał przy tym Klotzu. Nie ma sensu wymieniać kabli, nic to nie przyniesie dla polepszenia dźwięku. Klotz to świetny kabel.

Z całym szacunkiem ale zdębiałem stereo i kolorowo Ty prowadzisz czy ktoś inny ?

Zrozumiała dla mnie jest niechęć do kabli wynikająca z ich przesadzonej ceny z gatunku do produktu za 30 zł kosztu wytworzenia dopisujemy dwa zera i gra gitara choć dźwięk zmienia się w 5 % nie zawsze koniecznie na lepsze ( często po prostu na inne brzmienie ) , taki chory wyzysk ograniczający dostęp bądź co bądź do zmiany dźwięku trzeba tępić ale żeby zaraz twierdzić że nie ma sensu wymieniać kabli bo to nic nie przyniesie dla polepszenia dźwięku ? Dobra czysta miedź to podstawa w audio .

• 7 miesięcy później...

Z całym szacunkiem ale zdębiałem stereo i kolorowo Ty prowadzisz czy ktoś inny ?

Ostatnio zapytalem Viloeta o to samo pod jedna z jego recenzji kabli (a testuje i opisuje brzmienie nawet kabli sieciowych) stwierdzil ze sie nawrocil i teraz juz slyszy mimo ze wczesniej nie

• 7 miesięcy później...

Według statystyki wygrywa Atlas Hyper 2.0.

Ten kabel działa jak odwrócona lornetka, pomniejsza scenę i źródła "na ucho" co najmniej dwukrotnie. Reszta kontrola podzakresów, prezentacja detali, planów itd. - na nie wyróżniającym się poziomie. Nie ryzykowałbym, ale jeśli koniecznie chcesz, to problemu nie widzę. ;)

2. Druga przyczyna - o wiele bardziej istotna to marża na kabelki. Za kabel który w cenniku kosztuje 1000 zł dystrybutor płaci około 3 euro. Całe szczęście na kable zawsze dostaje się duży rabat.

Z tego co napisałeś wynika, że np. Audio System kupuje Tara Labs The 0.8 (28k) w cenie ok. 84EUR.

Nie chce mi się wierzyć, żeby Tara Labs dawała takie upusty, ale może, może... nie wiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.