Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o wkładkę ORTOFON

rroman

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem z demobilu wkładkę jak na zdjęciach. Igła była przegięta pod kątem prostym do wkładki, napewno jest uszkodzona. Moje pytanie dotyczy klasy tej wkładki i kupna nowej igły. Na allegro można dostać zamiennik firmy STYLUS. Nie wiem co on jest wart. Oryginalne igły są strasznie drogie, zresztą w przypadku tych wkładek panuje straszny bałagan, jest milion różnych wersji i odmian. Nie wiem czy warto się tym zajmować. Wkładka ew. pracowałaby w ramieniu Bernarda FONIKI (wygiętym, ciężkim).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-34974-0-85863900-1332600550_thumb.jpg

post-34974-0-54341800-1332600558_thumb.jpg

post-34974-0-07245200-1332600568_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/93131-pytanie-o-wk%C5%82adk%C4%99-ortofon/

Ja bym zakupił zamiennik i grał. Nie będzie drogo, a będzie efekt dobry do bernarda. Te zamienniki są podobno dobrej jakości, niekiedy nawet wzbogacają dźwięk. Zawsze za niewielką kwotę dowiesz się czegoś- może być bardzo ciekawie. Co masz do stracenia? Zakup igły do mf100-105 to podobne kwoty, a brzmienie tych wkładek jest znane powszechnie.

To bardzo muzykalna seria wkladek tej firmy i nie spotkalem sie ze zle grajacym sarym Ortofonem, czesto gesto oferowanym w uzywanych gramofonach z epoki.

Jesli sama wkladka nie jest ,,zmeczona,, zyciem powinna spokojnie zagrac lepiej od MF ki wiec dokup nowa igle i nie niszcz sobie plyt oraz ciesz muzyka.

robix

Zamiennik do tej wkładki sprzedawany przez Wamata jest naprawdę niezły. Trochę gorszy od oryginału, ale spokojnie można słuchać. Tyle że to wkładka do lekkich ramion. Ale możesz spróbować. I tak nie wiadomo jaką podatność ma zamiennik.

Zwykle zamienniki są mniej podatne(przynajmniej na początku) ,tak więc powinien dobrze się zbilansowac z opisanym ramieniem.

Choć oryginał jest podatny bardziej i raczej jak pisano do lekkich i średnio ciężkich ramion.

Zamiennik od Wamata raczej nie będzie pasował proszę przyjrzeć się rysunkom z linku mamy tam dwa widoki oryginał i zamiennik.W lewym dolnym rogu rysunek przedstawia kształt mocowania centrującego igłę. Na zdjęciach Wamata kształt ten jest zupełnie inny.Ortofon wykonał dla różnych wkładek i igieł mocowania odpowiednie dla danej serii.Tak więc inne będzie mocowanie dla igły FF15 O MK II inne dla FF15 XE MK II i jeszcze inne dla VMS15 XE MK II

Chcąc kupić trzeba szukać igły oryginalnej lub zamiennika według specyfikacji katalogu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4321, niestety nie mogę otworzyć wszystkiego w Twoim wpisie (jakieś dziwne znaki).Wydaje się jednak że inny kształt części centrującej zamiennika nie powinien być przeszkodą. Oryginał ma wycięcie u góry i proste boki, a zamiennik wycięcie u góry i na dole oraz wklęsłe boki. Odwrotnie nie dałoby się założyć ale w tę stronę tak (chyba że inne wymiary). Moje ramię ma masę ok.19 gr (temat o efektywnej masie ramienia). Znalazłem parametry tej seri wkładek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rroman

Zamiennik będzie pasował. Tak jak piszesz, jest on zrobiony tak aby pasować do różnych wkładek z tej serii. Zapytaj Wamata czy nie ma wersji tej igły ze szlifem eliptycznym. Kiedyś miał.

Jeśli się oczywiście na nią zdecydujesz.

Dzięki za odpowiedzi (4321 teraz mogę przeczytać, ciekawa lektura tej strony). Seniortelefono, Wamat na allegro ma tylko jeden rodzaj, ale w sklepie dwa. niestety nie za bardzo wiadomo czym się różnią.

Ukryta Zawartość

Jestem w trakcie renowacji swojego Bernarda, jak skończę to pomyślę co przyczepić do końca ramienia.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.