Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-A2010 vs ARCAM AVR 360 vs Cambridge Audio 551

BMC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zamierzam kupić amplituner.

Zastanawiam się nad wyborem między:

- Yamaha RX-A2010

- ARCAM AVR 360

- Cambridge Audio 551

Na temat Yamahy jest sporo w internecie. Poczytałem i jestem bliski, aby kupić właśnie ten ampli.

Pozostałe dwa to nowe modele i niewiele można przeczytać na ich temat. Czy ktoś z Was ma już jakieś zdanie o nich?

Nie ukrywam, że zdecydowanie wolałbym nie dokładać do ARCAM AVR360, jest sporo droższy od pozostałych. No ale jeśli różnica miałaby być powalająca... to może.

Mam trudny akustycznie pokój. Ważny jest dla mnie system korekcji akustyki zainstalowany w ampli.

Kompletnie nie wiem co proponuje tu ARCAM i CA.

Poczytałem o YPAO YAMAHA. Wygląda nieźle. Wynik autokalibracji można skopiować i potem samemu jeszcze wg własnych preferencji poprawić.

Dla mnie to ważne, bo np Audyssey tego nie umożliwiał, a w opcji manual EQ było tylko 5 punktów korekcji i nie można było tego precyzyjnie ustawić. Audyssey nie radził sobie w moim pokoju.

Dla mnie to ważne i tu plus dla YAMAHA.

Słucham rocka i rock bluesa, a także hard rocka. Głównie, bo zdarza się również co innego.

Oglądam koncerty z DVD i BR. Słucham muzyki z CD i FLAC.

Dlatego ważne dla mnie aby ampli był w miarę uniwersalny z przyzwoitą stereofonią.

Wiem, że mając dwa w jednym nie będzie bardzo dobrze, ale idę na ten kompromis.

Proszę tylko o podpowiedzi, który z tych co wymieniłem wyżej.

Z góry dziękuję za wskazówki, bo chciałbym kupić na ładnych parę lat i być z tego sprzętu zadowolony.

Jako punkt odniesienia: przesiądę się na nowy ampli z ONKYO 608, z którym miałem ostatnio problemy (opisane w innym wątku)

Pozdrawiam.

Witaj,

wyposażenie przemawia na korzyść amplitunera Yamaha, odsłuchy wielokanałowe, przede wszystkim filmy będą przedstawiane bardzo efektownie, przestrzennie. Przy porównaniu natomiast odsłuchu muzyki szczególnie w trybie 2-kanałowym, Arcam pokaże o przynajmniej klasę wyższą jakość brzmienia.

W Twoim przypadku brałbym pod uwagę właśnie te dwa amplitunery.

Proponuję odsłuchy porownawcze, które umożliwią podjęcie optymalnego wyboru.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za odpowiedź.

Możliwości porównawczego odsłuchu raczej nie będę miał.

Muszę zaufać marce, Waszym opiniom i trochę własnej intuicji.

Osobiście też skłaniam się ku wyborowi między YAMAHA RX-A2010 i ARCAM AVR 360.

Poczytałem obie instrukcje. Faktycznie YAMAHA daje dużo więcej jeśli chodzi o opcje i ustawienia korekcji, konfigurację głośników.

ARCAM - wiadomo. Jakość stereo w tej klasie ampli i za te pieniądze w opinii wielu osób bardzo dobra.

Muszę też pamiętać o moim trudnym akustycznie, prawie kwadratowym pokoju.

Więc ja, gdybym oczywiście przekonał się, że YAMAHA daje przyzwoite stereo (nawet klasę niżej niż ARCAM), wybrałbym właśnie ją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.