Skocz do zawartości
IGNORED

Czym czyścicie zabrudzony sprzęt kupiony na aukcjach

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znalazłem tutaj na forum podobnego tematu więc napiszę.

Otóż kupiłem wzmacniacz na allegro, stan panelu przedniego jest bardzo dobry ale strasznie brudny. Na selektorach brud od tłustych łap zmieszany z kurzem, zwykła szmatka wilgotna nic nie daje.

Może da się to jakoś usunąć domowym sposobem.

Na pewno nie ja pierwszy spotykam się z takim problemem.

Płyty winylowe czyszczę roztworem IPA z woda destylowaną i jest GIT, tutaj się troche boję czy nie usunę tym samym napisów na przednim panelu ,lub nie porobię jakis plam.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Letnia woda z mydłem lub odrobiną płynu do naczyń + szmatka na początek.

Można użyć sprayu do czyczenia wszelkiej maści obudów komputerowych, drukarek, klawiatur it. Ropuszcza brud i tłuszcz. Do kupienia w każdym sklepie komputerowym za 15 zł.

Może być też podobny spray do czyszczenia (nie nabłyszczania) kokpitów w samochodach.

Odtłuszczacz (ten zółty) zmieszany z ciepłą wodą i miękka szmatka. ABSOLUTNIE nie psikać bezpośrednio na sprzęt bo wywabi kolor!! Nie ważne czy na plastiku, metalu czy drewnie.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

A ja uzywam zwyklego plynu do szyb plus ręczniki papierowe plus patyczki takie do uszu zeby wyczyscic zakamarki itd. Pokretla wyjmuje z panelu zeby miec do wszystkiego lepszy dostep.

?👈

Zawsze rozbieram i dokładnie czyszcze piloty, czysto ze względów higienicznych.

Przeważnie rozbieram też cały przedni panel, przyciski itp. i myje miękką szczoteczką w wodzie z mydłem. Sprzęt wygląda jak nowy, aż tak dużo roboty z tym nie ma.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Przepraszam ale podepnę się do tematu. Jak czyścicie tył sprzętu, chodzi mi dokładnie o wejścia/wyjścia? Czy dobry będzie "kontakt"? Jeżeli tak to który? W sklepie polecali mi kontakt 60 jest jeszcze 61, czym się różnią? Który lepszy? Dzięki za odpowiedź.

Otóż kupiłem wzmacniacz na allegro, stan panelu przedniego jest bardzo dobry ale strasznie brudny. Na selektorach brud od tłustych łap zmieszany z kurzem, zwykła szmatka wilgotna nic nie daje.

Moim zdaniem najbezpieczniejsze rozwiązanie to pianka do czyszczenia "komputerów". W sklepach ze sprzętem PC powinieneś znaleźć.

Rozebrałem pokretła i płynem do ekranów LCD wyczysciłem. Zeszło wsio.

Dzieki.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Gość

(Konto usunięte)

A ja uzywam zwyklego plynu do szyb plus ręczniki papierowe plus patyczki takie do uszu zeby wyczyscic zakamarki itd. Pokretla wyjmuje z panelu zeby miec do wszystkiego lepszy dostep.

Stosuję ten sam patent - sprawdza się bardzo dobrze :)

Płyn do szyb na tamponiki higieniczne, oczywiście tylko je nawilażam, a na koniec przetarcie szmatką z delikatnego włókna zwilżoną tylko w ciepłej wodzie.

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Stosuję ten sam patent - sprawdza się bardzo dobrze :)

Płyn do szyb na tamponiki higieniczne, oczywiście tylko je nawilażam, a na koniec przetarcie szmatką z delikatnego włókna zwilżoną tylko w ciepłej wodzie.

najlepiej nawizyc dobrze wodeczka potem jeszcze raz a potem jeszcze raz....a wiecie co potem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.