Skocz do zawartości
IGNORED

Spadek napięcia w sieci a jakość dźwięku

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem u siebie dość znaczny spadek napięcia dziś miałem 223V a parę dni temu 237V. Czy ktoś może mi wytłumaczyć jaki ma to wpływ na jakość dźwięku. Np. dziś odniosłem wrażenie że dźwięk był jakiś przymulony i mniej otwarty.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Zauważyłem u siebie dość znaczny spadek napięcia dziś miałem 223V a parę dni temu 237V. Czy ktoś może mi wytłumaczyć jaki ma to wpływ na jakość dźwięku. Np. dziś odniosłem wrażenie że dźwięk był jakiś przymulony i mniej otwarty.

Lucky to zwykła autosugestia.Ale i my miewamy lepsze i gorsze dni tak jak napięcie w sieci.

Lepiej napisz czy kupiłeś ASR I ?

Na najwyższej klasy sprzęcie słychać sieć...

- napiszą zaraz doświadczeni forumowi hi-end`owcy...

;)

U mnie nawet radyjko kuchenne jest niewrażliwe na skoki sieci...

U mnie nawet radyjko kuchenne jest niewrażliwe na skoki sieci...

U mnie też; nie mam radyjka w kuchni :)

ale kiedyś na starych śmieciach przy nieaudiofilskiej sieci stara audiofilska lodówka grała kompresorem zależnie od napięcia w sieci

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ok czyli wg was nie ma wpływu. Pozwolę sobie jednak zacytować pewien post :)

Użytkownik Wovo

Napisano 24.12.2007 - 00:15

nie jestem psychologiem ale psycholog miałby z tego niezły ubaw, bo sprawa przypomina gadke o kablach :) Problem w tymże (pomijam tzw, "świerzaków" w audio) są tutaj ludzie którzy mają naprawde dobry i drogi sprzęt a upierają sięprzy tym że kable nie grają , natomiast jak na ironie nie łączą kolumn ze wzmakiem za pomocą kabla z kosiarki tylko za pomocą drogich kabli ... po co ??

Prąd w gniazdu, tak jak sieciówki, głośnikowce i IC to prawda, i tyn kto wie o tym ten wie. W stopni różnym wkóywajana dzwięk ale wpływają. A na dowód tego niech sobie ktoś przeliczy jaki wpływ na dzwięk ma skok napięcia w gniazdku z 225 na 230V dla lampowca zasilanego np 450V nie mówiac jużo np. 845 z 800V. Jak zmieniajasię napięcia i prądy, i jak zmiana małych 5mA wpływa na granie lampy. I skończcie juz pier**lić ściemy z promieniowaniem kosmicznym i rozmnarzaniem misia Pandy w niewoli... niby to żarty ale ile można ??

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

W niektórych lampach potrafi zmienić się wtedy bias. A jak tu można doczytać na forum to ma to podobno kluczowe (dla wielu) znaczenie dla dźwięku. Nie wiem jak w tranach. Na pewno ważna jest dobra stabilizacja w klockach lub przed nimi wtedy ten wpływ może być znikomy.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

W niektórych lampach potrafi zmienić się wtedy bias. A jak tu można doczytać na forum to ma to podobno kluczowe (dla wielu) znaczenie dla dźwięku. Nie wiem jak w tranach. Na pewno ważna jest dobra stabilizacja w klockach lub przed nimi wtedy ten wpływ może być znikomy.

mam rozbudowana stabilizacje napiecia w tranzystorze.

praktycznie klocek nie jest podatny na zmiany napiecia, dzwiek daje bardzo gladki co czasem jest odczytywane jako wycofana srednica, ale na paczkach z glosnikami podobnymi do szerokopasmowcow gdzie nie ma kondensatorow wszystko slychac. oprucz dynamiki samego klocka liczy sie stabilnosc pradowa. wzmacniacz jest wiec podwojnie stabilizowany. i to dziala w tym konkretnym przypadku ;]

natomiast czesto w systemach klasycznych filtry i stabilizacje daja wrazenie przymulenia dziweku, bo staje sie on "zbyt" gladki co jest odczytywane jako wycofany i przy mniej szybkich i sprawnych paczkach objawia sie przymuleniem.

Jedno jest pewne, prad jest bardzo wazny w dzwieku, po to kupujemy te listwy i kondycjonery chyba...

Najlepiej bylo by miec prad a akumulatora podawany bezposrednio do urzadzenia, zadnych zaklocen, gladkosc i stabilnosc.

Lucky you or not nie pisz BZDUR tylko napisz co z ASR?

Brak możliwości ogólnie mówiąc ????

Sorry, jakich bzdur i jakich możliwości ? ASR jest do Magnepanów dla mojego kumpla. Obecnie nie ma ciekawej oferty na ebay. Ja już mam lampowe granie i nic obecnie nie zmieniam.

Myślałem, że mówimy o wysokiej klasy sprzęcie...

Czego Wy słuchacie jak wam napięcie anodowe skacze proporcjonalnie do napięcia w sieci?!

Skoro tak to macie również przydźwięk.

Tylko pogratulować jakości...

Ale kable słychać?

W kilku zdaniach rzeczywiście ciężko.

Oby jednak odpowiedź nie poszła w kierunku budowania atmosfery tajemniczości, majestatu niesamowitości...

Temat jest prosty.

W kilku zdaniach rzeczywiście ciężko.

Oby jednak odpowiedź nie poszła w kierunku budowania atmosfery tajemniczości, majestatu niesamowitości...

Temat jest prosty.

w cale nie wydaje mi sie ze jest to prosta kwestia.

sporo sprzetu jest robione tak ze firma wypuszcza np 3 modele, praktycznie sa identyczne z czego najwyzszy jest zrobiony poprawnie jak pan bog przykazal z nizsze dwa maja np skopane zasilanie i czasem tamnsze podzespoly. a najprosciej zrobic lub skopac wlasnie zasilanie. dobre trafo lub nawet kilka + stabilizacje napiecia.

najlepszy przyklad to rdac i zasilacz do niego, temat o ktorym sporo sie pisalo na forum.

zle zasilanie, szumy, skoki napiecia, przyszum z sieci i wszystko slychac w dzwieku.

wracam do pracy i sluchania nutki

pozdrawiam wszystkich sedecznie

I ja się z tym zgadzam.

Zasilanie jest fundamentem.

W szczególności w DAC`ach. Pisałem o tym wielokrotnie.

Wzrost kosztów dobrego zasilania nie jest związany z żadnym wzrostem trudności. Koszty rosną, bo stosuje się większe i lepsze podzespoły. Po trosze oczywiście lepsze najczęściej jest trudniej wykonać, zgoda.

Kupne trafa toroidalne za 200zł po właściwym zaekranowaniu uzwojenia pierwotnego i nawinięcia wtórnego wyceniałem na wielokrotność tej kwoty po oszacowaniu materiałów i robocizny. Lepsze musi kosztować więcej i najczęściej być trudniejsze.

Ale nie ma tu niczego niezrozumiałego...

• Użytkownicy+

Zmiana polaryzacji wtyczki, łączenie obudów masami, naładowania elektrostatyczne sprzętu (zwłaszcza kabli), mają znaczenie. O skokach napięcia trudno mi mówić, bo nie badałem tego nigdy. Ale skoro powyższe rzeczy jak zmiana polaryzacji mają wpływ, to przypuszczam, że coś w tym jest.

Sami mędrcy na tym forum jeden modrzejszy od drugiego :-)

Problem jest na tyle rozległy że w kilku zdaniach nie da się odpowiedzieć.

Jacy mędrcy? Chciałbym jednak zaznaczyć, że napisać należało...mądrzejszy, miast modrzejszy. No.... i nikt się tu nie mądrzy! :)

• Użytkownicy+

Kiedyś założyłem taki wątek w DIY o tym traktujący.

Coś w tym jest ;)

Najzupełniej realne zjawisko.

Żadnej magii.

Podaj link.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W komentarzu do rysunku 5 wspomniano o wpływie kierunku włączenia wtyczki. Również przejawia się to dalej w trakcie wątka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
No.... i nikt się tu nie mądrzy! :)

Dwa posty i żaden w temacie. Faktycznie trudno to nazwać mądrzeniem się. Ale jak to nazwać?

Dwa posty i żaden w temacie. Faktycznie trudno to nazwać mądrzeniem się. Ale jak to nazwać?

jak tam odtwarzacz sie sprawuje??

poprawiales zasilanie czy jeszcze nie??

ten gosc o ktorym ci mowiles ostatnio coraz czasciej bierze starsze odtwarzacze cd do upgradu, jest podobno jeszcze kilka patentow ktore mozna zrobic, glownie zasilanie oczywiscie.

zadziwiajace ze potrafi z taniego cd wykrzesac tyle glownie robiac porzadnie zasilanie.

ostatnio wzial na warsztat marantza cd 52 i zrobil z nim cuda heh ;]

ogolnie potwierdza to cala teorie o zasilaniu i jego wplywie za dzwiek i wlasciwym zaaplikowaniu stabilizacji na elementach dyskretnych, urzadzenie staje sie praktycznie nieczule na niedoskonalosci pradowe sieci.

Zasilania nie robiłem jeszcze. To musiałbym zlecić bo na to za mało elektroniczny jestem ale popróbuję na razie zamiast tego zasilania podłaczyć po prostu za mostkami prostowniczymi odpowiednio dobrane Accu jak zauważę różnicę to pomyslę nad zasilaniem. Wymieniłem zwykły TDA na ten z A, filtr cyfrowy z A na B, załączanie wyłączanie OS, wymiana opków na AD797, radiatory z miedzi na TDA i filtr już zrobione ale jeszcze nie przyklejone... tu i tam kondensatory BG. W planach zabawy z tym analogowym filtrem na opkach wyjściowych- wycięcie lub modyfikacja. tyle co na razie pamiętam.

Wracając do tematu, to pewnie zależy wiele od zakresu możliwości stabilizatorów wewnątrz klocka do wahań napięcia w sieci. A te potrafią sięgać (pewnie rzadko) ale nawet i 30V jak pisano tu na forum. Może fachowcy się wypowiedzą z jakimi wahaniami napięć urządzenia audio z marszu powinny sobie radzić a z jakimi już nie. Chociaż pewnie w każdej instrukcji jest taki zakres opisany, czyli pewnie jakieś +/- 5 lub 10% napięcia znamionowego sieci.

Pytanie też powstaje inne. Czy małe wahania w sieci te w ramach dozwolonych instrukcją sprzętu przekładają się na brzmienie o innym charakterze.

Może warto właśnie mierzyć i notować sobie czy czasem nie zachodzi korelacja dobrego grania systemu z tzw. "dobrym prądem" w postaci nieco wyższego napięcia w sieci akurat.

Kiedyś to były spadki napięcia w latach 90-tych jak włączyłem telewizor to przez cały ekran przechodził poziomy pasek od spadku

Dopiero pomagał stabilizator napięcia i do tego ruski hehehe..

Może warto właśnie mierzyć i notować sobie czy czasem nie zachodzi korelacja dobrego grania systemu z tzw. "dobrym prądem" w postaci nieco wyższego napięcia w sieci akurat.

regulacja biasu przy lampach bardzo przydatny dodatek

w topowym unisonie za 150kzł jest rowniez reczna regulacja i stały podgląd ale zapewne nie znaja sie na budowaniu wzmacniaczy

spadki napiecia w sieci sa o dosc stałych porach dnia i nocy

jak zawsze oczywiscie najlepiej gra nocą :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

regulacja biasu przy lampach bardzo przydatny dodatek

w topowym unisonie za 150kzł jest rowniez reczna regulacja i stały podgląd ale zapewne nie znaja sie na budowaniu wzmacniaczy

spadki napiecia w sieci sa o dosc stałych porach dnia i nocy

jak zawsze oczywiscie najlepiej gra nocą :)

Nocą i w weekendy :)

Ja też mam nie tylko, ręczną regulację biasu ale i wygodną, dostępną bez rozbierania sprzętu, razem z wyświetlaniem w postaci cyfrowej wartości bieżącej co do 1mA :). I nie kosztowało to 150kzł :).

mmaarrcciinn

Kiedyś byliśmy zdani na łaskę i niełaskę Polskiej Energetyki bez prawa głosu czy protestu na stopień zasilania :).

Współcześnie wahania napięcia powinny teoretycznie zawierać się w zasadzie w granicach +/-10% napięcia znamionowego sieci.

jarkog

Dokładnie współcześnie to powinna byc sprawa raczej pomijalna ...ale nie zaprzeczam że ma jednak jakiś wpływ

Oczywiście wieczorkiem najlepiej gra :) zwłaszcza radyjko

Co do nocnych brzmień to też trzeba wziąć pod uwagę wpływ mniejszego hałasu tła-otoczenia jak i uspokojenie się naszego organizmu a tym samym prawdopodobnie większej wrażliwości zrelaksowanych zmysłów. :). Na pewno notowanie/monitorowanie na własne potrzeby poziomu napięcia w sieci nie zaszkodzi a może pomóc w odkrywaniu pewnych korelacji z jakością odsłuchu :).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.