Skocz do zawartości
IGNORED

Pro - Ject RPM 1.3 genie z wkładką ortofon 2Mred - jaki przedwzmacniacz ?

nocturne

Rekomendowane odpowiedzi

Yul'a coś ostatnio zabrakło, a szkoda...

Powiem jeszcze krótko dwa zdania o co chodzi... i zapytam raz jeszcze ! :(

Dziś odebrałem upragniony gramofon (weekend się zaczął) - jakież było moje rozczarowanie :((( gdy okazał się być biały a nie czerwony - kolor nie wpływa na dźwięk, ale wpływa na samopoczucie - oglądając go :( - odechciało mi się gramofono-zajawki totalnie :(((

Kusi cena tego nowego kompletu z 2m RED'em - bo po dogadaniu sprawy z firmą sprzedającą mi go okazało się, że z ceny można zejść ale do jakiejś tam bariery...

Teraz pytanie : Czy są na forum - sprzedawcy w sensie ludzie, którzy prowadza sklepy audio ? Chodzi mi o ustalenie dobrej ceny ?

Być może jest ktoś kto chciałby mi go sprzedać ale w kolorze czerwonym w podobnej cenie co za biały, który leży zapakowany w kartonie póki co..

Pomóżcie proszę.. bo już wysiadam.. tyle było emocji od wczoraj, a tu taki zawód... :((

Szansa jest - takie prawo konsumenta.

Bardziej cierpię na rozterki typu zostawić sobie biały czy dopłacać minimum 400 zł do czerwonego :(

Moim zdaniem lepiej za 400zł kupić akrylowy talerz - ten zestaw prezentuję się nieźle. Z resztą moim zdaniem liczy się dźwięk, a gramofon ma nie straszyć, wiadomo, że fajnie jest nacieszyć oko, ale nigdy bym nie dopłacał tyle za kolor. Twoja decyzja. Gdybym się bawił w "designerstwo i lans" to biały z akrylowym talerzem można by podświetlić na kosmiczny niebieski etc.

Mi szczerze mówiąc nie bardzo przypadają do gustu futurystyczne gramofony z akrylem,jeśli mówimy tylko wyglądzie, no ale jak gustuje w złomie, runchlach i kornikach więc nie powinienem zabierać głosu:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

kolega SATOX007 ma problem a ja mam pytanie co do konstrukcji pro-jectów

w 1.3 silnik odseparowany , w 5.1 już nie , i co tu ma większe znaczenie :lepsze ramię czy odseparowany silnik?

Moim zdaniem lepsze ramie - silnik w RPM 5.1 i tak jest mało słyszalny, ale po prostu nie rozumiem tego podziału. Ramie w RPM 1.3 ma 8,6 cala, 2m red/blue to takie maximum, co ma sens montować na tym ramieniu, na PJ 9c czy 9cc można się pokusić o lepsze wkładki.

To jest właśnie spory minus PJ - brak możliwości łatwego ulepszenia, tylko od razu skok na wyższy model (bo wątpie, żeby ktoś się zabrał za coś takiego, jak podałem wcześniej - lin z vinylengine), a różnica w cenach jest wyraźna. W thorensie mogę sobie odseparować silnik, zmienić ramie, dociążyć gramofon, pozbyć się zawieszenia, albo dać inne sprężyny, zmienić plintę, kolor, a nawet długość ramienia jeżeli się ma możliwości.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Lepszą wkładkę można zawsze włożyć, będzie różnica na plus, ale gramofon nie zagra tak dobrze jak lepszy gramofon z lepszym ramieniem i tą samą wkładką.

Trudno to pojać, szczególnie na początku zabawy, ale tak jest.

Tomasz, to Twój na zdjęciu? Fakt, zupełnie inna bajka :)

P.S. Biały dla mnie fajniejszy jak czerwony :)

Racja Tomaszu

tak jak napisałeś na poprzedniej stronie aby mieć full wypas to trzeba wziąć 9.1 lub 9.2 , tylko czy warto przeskakiwać z takiego 1.3 na 5.1 z lepszym ramieniem (gdyby kosztował jakieś 2000 to bez zastanowienia ale w tej sytuacji to nie wiem, a cena 9 to już dla mnie baardzo dużo

pozdr

Niestety nie mój, ale to moja inspiracja, to model TD150, już mam dawce części, tylko będe robił wersje na 12' ramie w mniej więcej takim wykończeniu jak na zdjęciu. W TD160 nie da się zamontować nic oprócz 9', a chciałbym spróbować dłuższego ramienia, stąd taka decyzja. Na 150-tce już zarobiłem - oryginalny headshell z ramienia tp13 osiąga ponad 300zł:) Po za tym mając dwa gramofony - jeden masz sprawny, w drugim można grzebać do woli. Dlatego tak się męczyłem ze 160 - to był mój jedyny gramiak przez pewien okres, a chciałem na czymś słuchać muzyki. Możliwe, że zamówie ramie u Andrzeja A., chociaż jeszcze nie ustalaliśmy szczegółów. Czas pokaże.

Art - są jeszcze inne modele tej firmy - ja szukałbym w używkach. Ciężko jest dokładnie określić cenę "rynkową", ale to pewnie dałoby się kupić za 3200-3500 jak aukcja poleży trochę dłużej na allegro i nie będzie chętnych

Ukryta Zawartość

Chociaż w ogóle przekraczając budżet 3000zł rozważałbym głównie ad fontesa.

Ukryta Zawartość

Propozycja bardzo kusząca , ale niestety w tej chwili nie mam takiej kwoty aby licytowac lub kupic teraz,

czy do 4000pln da się kupic ad fontesa z odseparowanym silnikiem i np. akrylowym talerzem , no i jaka wkładka?

Dzięki

póki co zbieram mamonę ,a jak już będzie tyle co trzeba i nadal będzie parcie na coś lepszego to wezmę to pod uwagę

pozdr

Chyba jednak sobie odpuszczę tego RPM'a i zwracam go w poniedziałek do sklepu - biały kolor totalnie nie idzie w temacie moich "ustrojów" :|

Gdyby ktoś był zainteresowany kupnem tego modelu to mogę rzucić namiar na PW do sklepu w którym będzie go można nabyć od środy-czwartku w chyba całkiem sensownej cenie.. biały kolor zniechęcił mnie na tyle, że nawet nie postawiłem go na półce - został nietknięty w pudle.. ;|

Ma ktoś jakiś zaprzyjaźniony sklep z dobrymi rabatami ?

Chcę kupić czerwony tylko nie w cenie "katalogowej" bo to lekka przesada cenowa..

Nie kolor butów, a kolor - zamierzonej komody, koloru ścian i kilku innych elementów wiszących na ścianach.. ogólnie całości - spójności..

Cel zamierzony podobny do tego poniżej.. poza tym o gustach się nie dyskutuje... ;) ostatnio każde zakupy on-line mam ostro pod górkę więc zmierzam do tego żeby było po mojemu, a nie tak jak inni chcą - i wciskają byle co..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie kolor butów, a kolor - zamierzonej komody, koloru ścian i kilku innych elementów wiszących na ścianach.. ogólnie całości - spójności..

Cel zamierzony podobny do tego poniżej.. poza tym o gustach się nie dyskutuje... ;) ostatnio każde zakupy on-line mam ostro pod górkę więc zmierzam do tego żeby było po mojemu, a nie tak jak inni chcą - i wciskają byle co..

Nie kwestionuję chęci posiadania gramofonu wyglądającego tak czy siak, tylko nie bardzo mamy jak Ci pomóc. Sam musisz znaleźć sklep i coś utargować. Sam policzyłeś, ile będzie to kosztować. Dziwi mnie czemu nie posłuchałeś gramofonu...

Pamiętaj, że winyle są czarne, mogą nie pasować do reszty pomieszczenia podczas odsłuchu:)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Dziwi mnie czemu nie posłuchałeś gramofonu...

Hehe,Tomku,miałem zapytać o to samo.

Nie wyobrażam siebie w takiej sytuacji,oczekując na upragniony gramofon,który odbieram,otwieram pudło,nie ten kolor,

nie wyjmuje nie ustawiam,nie kalibruje,nie kładę płyty,nie słucham.:)))

Ale kto wie,może jakieś foto wrzuci?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Bo wy jesteście stare wygi, i byście posłuchali, a kolega może boi się coś uszkodzić i będą robili mu pod górę, bo gdzieś zostawił ślad majstrowania.

Co mi przychodzi jako pierwsze do głowy? A to, że np śrubki wkładki nie mają podkładek i szuranie nią w otworach headshell-u zostawi ślady.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br /> a kolega może boi się coś uszkodzić i będą robili mu pod górę, bo gdzieś zostawił ślad majstrowania<br />

Być może,gdyby tak się stało,można zawiązać czerwoną kokardę:)))

Gość StaryM

(Konto usunięte)

A ja tam kolegę rozumiem. Wymarzył sobie czerwony, więc nie chce białego. W tej zabawie wygląd ma znaczenie. To trochę jak z kobietami. ;)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jestem w stanie zrozumieć to, ale...

Czerwony to detal przykuwający uwagę w jakimś monochromatycznym- jak sądzę- pomieszczeniu. Wszystko masz białe, szare i nagle detalik pierdut- czerwony.

Jestem w stanie to zrozumieć, tylko po pierwsze, sprzęt biały jest w domu, biały to kolor neutralny, łatwiej go adaptować w różnych miejscach niż czerwony, biały z półprzeżroczystym talerzem akrylowym chyba jednak wygląda lepiej, spójniej, chyba też bardziej nobliwie. Natomiast czerwoną plamę można pieprznąć na ścianie. Np konary tych drzew mogłyby być czerwone. Albo wazonik :)

Nie po to napisałem tego posta żebyście darli ze mnie łacha.

Chciałem żeby ktoś kto ma w planach zakup RPM'a miał okazję go kupić za niewiele ponad 1000 zł, w danym sklepie a nie ode mnie.

Z drugiej strony już Was widzę w sytuacji jak dostajecie inne buty do biegania niż zamawialiście, zakładacie na nie foliowe wory i biegacie po parku żeby sprawdzić czy aby na pewno są tak lekkie i wygodne jak sobie wyobrażaliście - pogratulować.

Nie kwestionuję chęci posiadania gramofonu wyglądającego tak czy siak, tylko nie bardzo mamy jak Ci pomóc. Sam musisz znaleźć sklep i coś utargować. Sam policzyłeś, ile będzie to kosztować. Dziwi mnie czemu nie posłuchałeś gramofonu...

Pamiętaj, że winyle są czarne, mogą nie pasować do reszty pomieszczenia podczas odsłuchu:)

Tomasz, towar przeze mnie nie chciany więc nie ruszam. Też nie chciałbym dostać "nowego" ze sklepu - już przez kogoś śmiganego.

Apropos szukania, czasami są na forach ludzie - sprzedawcy którzy chcą sprzedać jakiś towar w okazyjnej cenie - warto było zapytać.

Winyle zazwyczaj to w różnych kolorach bywają, ale w większej części spędzają czas w okładkach...

Bo wy jesteście stare wygi, i byście posłuchali, a kolega może boi się coś uszkodzić i będą robili mu pod górę, bo gdzieś zostawił ślad majstrowania.

Co mi przychodzi jako pierwsze do głowy? A to, że np śrubki wkładki nie mają podkładek i szuranie nią w otworach headshell-u zostawi ślady.

Może żadne stary wyga ze mnie, ale mam już za sobą dwa systemy i trochę przesłuchanych płyt - mistrzu majstrowania więc daruj ucinki...

Dzięki za wyrozumiałość - "koledzy" :)

Na forum jest kilku ludzi "branżowców", ale rzadko dostaje się duży upust w sklepie, zwłaszcza w tym przedziale cenowym. (jest ktoś z Q21 i RCM-u) Mogę spytać, dlaczego gramofon, który kupiłeś był aż o tyle tańszy? Na mój zdrowy rozsądek, pewnie był to sprzęt tzw. poekspozycyjny, sam kupiłem PJ debut'a który stał w szklanej gablotce przez parę miesięcy - utargowałem 200 albo 250zł, nie pamiętam.

Ja chociaż przymierzyłbym buty, tak jak robie to w sklepie przed kupnem. Co jeżeli przyjdzie wymarzony czerwony, postawisz na bałej szafce, i nagle się okaże, że bez wielkiej, brzydkiej czarnej, granitowej płyty nie da się słuchać? Stąd moje zdziwienie. Zwłaszcza skoro nie jesteś zielony w analogu i wiesz, że wyjęcie gramofonu ze styropianu nie uczyni go "śmiganym".

Ceny RPM są wszędzie zbliżone, nie widzę, by ktoś sprzedawał za mniej niż 1300 z wkładką 2m red,

Nie dziw się naszej konsternacji, Twoje posty zabrzmiały tak, jakby tylko wygląd gramofonu miał znaczenie. Ja najpierw zapewniam dobry dźwięk i warunki dla odtwarzania czarnej płyty - a wygląd to już smaczki na końcu. Chociaż czerwone gramofony po za tym na zdjęciu do mnie nie przemawiają...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 17 Lutego 2013 - na prośbę autora
Ukryte przez misiomor, 17 Lutego 2013 - na prośbę autora

I znowu pierdzielisz...Ciekawe czy znowu na PW będziesz mnie straszył,że dostanę po mordzie???Miłej niedzieli!

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

chłopaki nie bić się. Niedziela. Dzień święty święcić.

Da się 1,3 wyciągnąć za 1300zł? Przecież sama wkładka kosztuje 330zł. Toć jak za darmo maszyna.

Gramofon zapewne odsłuchany,gra jak gra,znaczy się słabiutko,może znajdzie się chętny? :)

Gościu - Jesteś jak jakiś bot postawiony na serwerze przez zdesperowanego programisty w celu prowokowania odwiedzających - odreagowania swoich życiowych cierpień <face_plam>

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.