Skocz do zawartości
IGNORED

Sony KDL-55HX923 czy LG 55lw980w?

szymcio1435

Rekomendowane odpowiedzi

LG, dlatego że stosują matryce IPS, dające lepsze kolory i umożliwiające oglądanie pod większym kątem niż PVA/MVA bez utraty jakości. Zarzucano matrcom IPS gorszą czerń i przez to gorszy kontrast, ale przy wygaszaniu lokalnym (LW980W to ma) problem ten nie istnieje.

Kolory w zbyt znacznym stopniu zależą od elektroniki by można było tak napisać.

Zgoda. Wszelako gdy dwa telewizory mają elektronikę tej samej lub porównywalnej jakości - ten z matrycą IPS będzie miał lepsze kolory.

Przy dobrej elektronice nie ma znaczenia czy siedzi PVA czy IPS - kolory będą tak samo dobre ... przynajmniej na wprost. Przewaga IPS wynika z tego co się dzieje pod kątem.

Pod kątem - to sprawa oczywista. Nie czyniłem dogłębnych porównań na wprost. Słyszałem jednak, że na IPS kolory są żywsze, lepiej nasycone, ładniejsze i bardziej naturalne. Spotkałem się ze zdaniem, że na PVA kolory są bardziej "plastikowe", a na IPS nawet trochę "plazmowe". Nie potrafię się ustosunkować do tych opinii, nie mam zdania, tylko przytaczam zasłyszane.

• Moderatorzy

stawiam na LG, bo mam poprzednika czyli 47lx9500 i sprawuje się bardzio dobrze w dzień w jasnym prześwietlonym pomieszczeniu i w nocy dając absolutną czerń(ekran nie jest widoczny na tle brązowej/czarnej w nocy ściany), ma świetne lokalne wygaszanie, wystarczająco sprawdza się na tv sd, a jak dostanie sygnał hd to jest bajka, nie znam specyfikacji twojego tv ale jeśli (a raczej tak) ma pasywne 3D to będzie pan zadowolony(choć 3d to i tak gniot w porównaniu z Imax).

bierz LG, poczekaj tylko jak ceny ostygną

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

dzieki panowie za pomoc ale wracam ze sklepu i za za 10 dni dostana ten model LG 55LM760T ktorego sprzedadza za ta sama cene co LG 55lw980w.Wiec chyba wybor padnie na nowy model.Jezeli cos wiecie na jego temat to smialo piszcie a ja z checia wezme pod uwage kazda wasza rade.pozdrawiam

Innymi słowy, proponują Ci tv o klasę gorszy ale w tej samej cenie (bo nowość).

Wg specyfikacji LM760T ma wygaszanie LED PLus - takie coś jak np w LV570s/5500, a tam było ledwie 16 stref wygaszania.

Na rysunku na stronie LG jest pokazanych nawet 12 stref (LM760T).

Dobrze byłoby poczekać na kompletną recenzję, być może ogólnie jest lepszy od LW980.

PS. Odpowiednik LW980 to LM960.

ma wygaszanie LED PLus - takie coś jak np w LV570s/5500, a tam było ledwie 16 stref wygaszania

Mam LV5500 i to "zaledwie 16 stref" działa zaskakująco dobrze, na co zwrócono uwagę również w Audio Video przy okazji testu LW570S (też mającego LED Plus)

Mam LV5500 i to "zaledwie 16 stref" działa zaskakująco dobrze, na co zwrócono uwagę również w Audio Video przy okazji testu LW570S (też mającego LED Plus)

Hmmm ... zastanawia mnie tylko dla czego ludzie narzekają na efekt "halo" (wyświetlane fajerwerki lub gwiazdy generują widoczną poświatę) przy dokładniejszym lokalnym wygaszaniu od 16 strefowego.

Wydaje mi się, że przy róźnicy np. 216 stref (47lx9500) a 16 stref (47lv550) halo będzie bardziej widać na tym pierwszym, bo bardziej szczegółowy (mniejsze odległości między strefami, bardziej widać kontrast). Przy 16 strefach one zajmują tyle powierzchni, że praktycznie nie widać róźnicy.

W 47lx9500 halo widać głównie po kątem ( z boku, z dołu) oraz na napisach końcowych.

Wydaje mi się, że przy róźnicy np. 216 stref (47lx9500) a 16 stref (47lv550) halo będzie bardziej widać na tym pierwszym, bo bardziej szczegółowy (mniejsze odległości między strefami, bardziej widać kontrast). Przy 16 strefach one zajmują tyle powierzchni, że praktycznie nie widać róźnicy.

W 47lx9500 halo widać głównie po kątem ( z boku, z dołu) oraz na napisach końcowych.

Innymi słowy, proponują Ci tv o klasę gorszy ale w tej samej cenie (bo nowość).

Wg specyfikacji LM760T ma wygaszanie LED PLus - takie coś jak np w LV570s/5500, a tam było ledwie 16 stref wygaszania.

Na rysunku na stronie LG jest pokazanych nawet 12 stref (LM760T).

Dobrze byłoby poczekać na kompletną recenzję, być może ogólnie jest lepszy od LW980.

PS. Odpowiednik LW980 to LM960.

To juz bardziej pomysl o najbardziej topowym modelu lg z nowej serii podswietlany krawedziowo tj. model LW 860 bo 960 to juz full led

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

przy tym LG z 16 strefami nie ma w ogóle halo, bo ekran nie wygasza się całkowicie (być może całkowicie gdy nie ma nic na całym ekranie np czarna plansza)

na LX9500 też jak ustawimy czerń np +3 (jasność) to tv już nie będzie niewidoczny w pokoju w zaciemnieniu i powiedzmy ta czerń będzie na poziomie np VT30 Panasonica, nie będzie tu już widocznego efektu halo (choć wciąż kontrast tych jaśniejszych elementów może być nieco niższy w stosunku do ciemnych obszarów, niż na plaźmie)

ogolnie to ze mnie laik i kiedy czytam wasze wypowiedzi to juz nic nie wiem.Myslalem ze ten bedzie lepszy a tu sie okazuje ze nie dokonca tak moze byc.ale dobrze piszcie bo mam jeszcze 10 dni zanim przyjdzie ten telewizor....Najgorsze jest to ze nie moge znalezc za wiele informacji na forach o nim a to zwykle pomaga w wyborze:);lipa

Ale jezeli chodzi o wyglad to ten model na polskim rynku 55LM760 S zdecydowanie sie rozni od tego 55lm760t.Poza tym kiedy pytalem sie sprzedawcy o strefy to powiedzial ze ten ma 288 stref.dobre bo moze mi wcisnac kazdy kit a ja za bardzo nie moge znalezc szczegolowych informacji na jego temat.

ogolnie to ze mnie laik i kiedy czytam wasze wypowiedzi to juz nic nie wiem.Myslalem ze ten bedzie lepszy a tu sie okazuje ze nie dokonca tak moze byc.ale dobrze piszcie bo mam jeszcze 10 dni zanim przyjdzie ten telewizor....Najgorsze jest to ze nie moge znalezc za wiele informacji na forach o nim a to zwykle pomaga w wyborze:);lipa

ma być full led (diody za panelem) z local dimming a nie żaden edge led (diody na krawędziach) z oszukanym wygaszaniem i nierównym podświetleniem matrycy

teraz rozumiem bo sprzedawca wprowadzil mnie w blad,ten wyzszy model 55lm960t jest full led z tego co wyczytalem ale kosztuje okolo 2000-2500zl wiecej.kolejny raz sprzedawca sam do konca nie wie i wprowadza w blad

Twoje opinie są delikatnie mówiąc przesadne.

Bobcat, mniej lub bardziej nierówne podświetlenie ma każdy edge led, jeśli masz przyzwoity egzemplarz swojego LG to miałeś szczęście

tyle że nie widziałeś w domowych warunkach full leda z prawdziwym lokalnym wygaszaniem, jakbyś zobaczył nocne sceny na jednym i drugim to dopiero byś się przekonał, że wygaszanie w tym Twoim to tylko pic na wodę fotomontaż

teraz rozumiem bo sprzedawca wprowadzil mnie w blad,ten wyzszy model 55lm960t jest full led z tego co wyczytalem ale kosztuje okolo 2000-2500zl wiecej.kolejny raz sprzedawca sam do konca nie wie i wprowadza w blad

Dokładnie - full led czyli w tym wypadku nano full led to tylko lm960 i jego warianty.

Swoją drogą jestem ciekaw jak na tych nowych będą działać strefy (banding), upłynniacze (trumotion) i kinowe 24p.

nie widziałeś w domowych warunkach full leda z prawdziwym lokalnym wygaszaniem, jakbyś zobaczył nocne sceny na jednym i drugim to dopiero byś się przekonał, że wygaszanie w tym Twoim to tylko pic na wodę fotomontaż

Nie neguję, że Full LED z pełnym lokalnym wygaszaniem jest rozwiązaniem lepszym. Ale ten 16-strefowy LED Plus naprawdę nie jest rozwiązaniem złym. Nocne sceny wypadają u Ciebie z pewnością jeszcze lepiej, ale tu są bardzo dobre i nazwanie ich "picem na wodę i fotomontażem" jest opinią nieprawdziwą, niesprawiedliwą i krzywdzącą.

strefy (banding),

Określenie "banding" jakoś mi się kojarzy jedynie z niską gradacją/małą ilością odcieni. To na te strefy też mówią "banding"? ... a później bajzel bo wiele rzeczy nazwane jest jedną nazwą.

Nocne sceny wypadają u Ciebie z pewnością jeszcze lepiej, ale tu są bardzo dobre i nazwanie ich "picem na wodę i fotomontażem" jest opinią nieprawdziwą, niesprawiedliwą i krzywdzącą.

niezupełnie "jeszcze lepiej", tylko wyglądają normalnie, zgodnie z tym jak działa local dimming - czyli tv ma możliwość wygaszenia całkowicie ekranu w drobnych punktach, niezależnie od tego co jest na ekranie

dlaczego nocne sceny miałyby u mnie wyglądać lepiej, skoro obydwa mają local dimming ? no właśnie, to w tańszych modelach to tylko taka namiastka prawdziwego wygaszania

wyglądają normalnie

w tańszych modelach to tylko taka namiastka prawdziwego wygaszania

U mnie też nie wyglądają nienormalnie. Teoretyzujesz. Dorozumiewam się, że chyba mało miałeś do czynienia z LED Plus. Proponuję przejdź się do jakiegoś marketu i pobaw którymkolwiek modelem z taką funkcją, choćby LV5500. Może się przekonasz. Jak ja do plazmy. Też byłem kiedyś na nią najeżony. Potem się okazało, że zupełnie bezpodstawnie.

kiedyś pytałem Ciebie jak to jest z tym wygaszaniem i nie wyjaśniłeś, w sklepie nie ma szans tego ocenić

natomiast w pomiarach wychodzi wszystko, nie wiem o jakim wygaszaniu tu może być mowa skoro czerń w teście szachownicy jest na poziomie ~0,1 cd/m2

Wydawało mi się, że odpowiedziałem na wszystkie Twoje pytania. Jeśli coś przeoczyłem - powtórz je proszę, postaram się odpowiedzieć.

Nie wiem skąd wziąłeś czerń na poziomie 0.1. Red. Kulpa pisał w teście że w ciemnych scenach czerń schodziła do 0.015. Ale wiesz: teoretyczne rozważania i akademickie pomiary to jedno, a wrażenia z oglądania to drugie. Teoria nie zawsze przystaje do praktyki. Zgodnie z nauką zwaną aerodynamiką chrabąszcz nie ma prawa latać. A jak jest w rzeczywistości - każdy widzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.