Skocz do zawartości
IGNORED

Harman Kardon HK 990 czy Advance Acostic MAX 450

piotrella41

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie witam szanowne grono forumowiczów. Koledzy, zrodził się niemały problem i szukam rady. Od pewnego czasu zastanawiam się nad wyborem dobrego wzmacniacza zintegrowanego do odsłuchu typowego stereo. Wybór padł na dwa klocki HK 990 i AA MAX 450. Wybraniec miałby współpracować w zestawie z CD HD 990, kolumnami Paradigm 11 v 7, przy okablowaniu Koda. Zestaw ma do dyspozycji nie zagracone pomieszczenie około 23 metrów. Preferuję muzykę rockową, elektroniczną, dance. Zależy mi na szczegółowości środka, dynamicznym kontrolowanym basie. Nadto wzmak winien posiadać wejścia optyczne na rzecz rezygnacji z byłego kina domowego mowa tu o dvd i dekoderze telewizji satelitarnej. Nie jestem zainteresowany wyjściami na suby. Dodam, że niniejszy dylemat podyktowany jest faktem, iż klocek HK990 jest już nieco stary bo jego premiera to przecież 2009 rok. Słyszałem również o częstych usterkach rodziny harmanów. Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat chętnie posłucham, poczytam. Jestem otwarty na krytykę. Pozdrawiam Piotr

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

Witaj Piotrze,

biorąc pod uwagę Twoje wymagania, wielkość pomieszczenia odsłuchowego, preferencje muzyczne, sugerowałbym posłuchać dwa wzmacniacze, które powinny najlepiej spełnić u Ciebie swoją rolę. Pierwszym jest wspomniany przez Ciebie Harman Kardon HK990 - mocny, dynamiczny wzmacniacz, idealny do rocka, dance. Druga propozycją jest Hegel H70.

Nie martwiłbym się awaryjnością modelu HK990, urządzenie to jest mało awaryjne. Problemy z urządzeniami HK dotyczyły innych, tańszych produktów. Także kwestia "wieku na rynku" HK990 nie powinna decydować o ewentualnym zakupie - dobrze skonstruowany wzmacniacz oferowany jest na rynku zazwyczaj przez wiele lat.

Wybór jednak należy do Ciebie, zdecydowanie sugeruję odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wybór padł na dwa klocki HK 990 i AA MAX 450.

Nie słuchałem żadnego z nich. HK990 ma system dopasowujący sprzęt do charakterystyki pomieszczenia. Jest to funkcja często spotykana w amplitunerach wielokanałowych (w różnym wykonaniu w zależności od modelu i producenta) i w takim przypadku zdecydowanie wpływa pozytywnie na brzmienie. Powinieneś wziąć pod uwagę, że sprzęt pokazuje swoje zalety w sprzyjających warunkach akustycznych, a tu mamy możliwość dostosowania charakterystyki odtwarzania do akustyki. Idź na odsłuch i sam oceń, co bardziej Ci odpowiada, no i możesz napisać o wrażeniach z odsłuchu na forum (przed zakupem).

Miałem przez jakiś czas HK990 i uważam, że to porządny klocek. Nie słyszałem też o jego awaryjności. AA bym sobie nawet głowy nie zawracał. Wg mnie nie ma polotu do HK, począwszy od wyglądu i skończywszy na właściwościach.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Tak się składa, że sklep Q21 nie ma w ofercie produktów Advance Acoustic. Tak się składa, że wypowiadają sie ludki , którzy wróżą z fusów, tak się składa, że akurat ten model AA to zupełna nowość i fizycznie na dziś niewielu ludzi go słyszało. Kolega sward również, prawda?

No chyba, że kryterium asów ma polegać na tym, który ma więcej wiatraczków w sobie. Harman wygrywa :), albo którego trzeba słuchać w trybie EQ ( equalizer) bo gra słabo- Harman wygrywa. Źródło:

http://audio.com.pl/testy/harman-kardon-hk-990:2

Dziś 90% amplitunerów kina domowego ma mikrofon i system dostosowywania dźwięku do akustyki pomieszczenia. Czasem gra lepiej, czasem gorzej, ale zwykle źle! Bo nasze pokoje są z reguły trochę trudniejsze niż się wydaje.

Podsumowujac. Harman i AA to różne szkoły reprodukcji dźwięku i rzeczywiście bardziej może się komuś spodobac jeden lub drugi, ale trzeba sobie samemu posłuchać. Amen!

Dziś 90% amplitunerów kina domowego ma mikrofon i system dostosowywania dźwięku do akustyki pomieszczenia. Czasem gra lepiej, czasem gorzej, ale zwykle źle! Bo nasze pokoje są z reguły trochę trudniejsze niż się wydaje.

Aby nie było niejasności: uważasz, że system dopasowania dźwięku do akustyki (inaczej auto kalibracja, room setup, korekcja akustyki) powoduje, że dźwięk z filmów lub muzyka gra gorzej czy wręcz przeciwnie?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Aby nie było niejasności: uważasz, że system dopasowania dźwięku do akustyki (inaczej auto kalibracja, room setup, korekcja akustyki) powoduje, że dźwięk z filmów lub muzyka gra gorzej czy wręcz przeciwnie?

Czytaj mi z ust: NIE SPRAWDZA SIĘ.

jeśli masz spore pomieszczenie i jak jesteś zdecydowany na takiego wielkiego i mocnego kloca jak HK 990 to możesz pójść w kolumny Infinity Kappa 8.2 lub podobnej klasy, starsze kolumny w cenie tych Paradigm

taki wzmacniacz nie wydusi z nich wszystkiego najlepszego, ale to wystarczy aby takie zestawienie zagrało o klasę lepiej

Gość Gość

(Konto usunięte)

jeśli masz spore pomieszczenie i jak jesteś zdecydowany na takiego wielkiego i mocnego kloca jak HK 990 to możesz pójść w kolumny Infinity Kappa 8.2 lub podobnej klasy, starsze kolumny w cenie tych Paradigm

taki wzmacniacz nie wydusi z nich wszystkiego najlepszego, ale to wystarczy aby takie zestawienie zagrało o klasę lepiej

Potwierdzam w 100%. Miałem HK990 spięte z Kappami 8.2i. I co prawda teraz Kappami steruje ASR Emitter I , ale i z HK było rewelacyjnie. HK tym potworom daje radę. Zresztą ode mnie kupił go znajomy, który jak usłyszał to brzmienie, to nie chce lepiej. Teraz dla niego następnych Kapp szukam.

Drodzy koledzy jak zawsze w takich przypadkach związanych z dobrym brzmieniem jest wiele szkół i opinii. Zdaję sobie sprawę, że każdy z Nas ma różne wartości słuchowe. Moim zamiarem nie było spierać się o nie, lecz porównać wiele opinii. Nigdy nie zaprzeczę, że potęga Harmana nie tylko w swojej klasie jest nieporównywalna w zakresie cenowym przy audiofilskiej jakości. Moje pytanie w kwestii staroci nie miało zamiaru podważenia już rzeczy znanych i sprawdzonych. Pojawienie się jednak Advance Acostic z sugerowanymi nielicznymi niestety opiniami na temat rzeczonego sprzętu skłoniło mnie do zastanowienia. Napotkałem również informacje o czystych 25 watach w klasie A. Optymalizuje to sprzęt w zakresie odsłuchu niektórych urządzeń lampowych. Jednak posiadane juz w moim komplecie urządzenie hd 990 wraz z Paradigmami nadaje kierunek na rodzime, seryjne i dedykowane hk 990. Ale to tylko logika no i łącze HRS Link. Tak więc jak wcześniej napisalem spokojnie wysłuchuję opinii, w tym i krytycznych. Dzięki również za zainteresownie. Pozdrawiam Piotr.

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.