Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon + preamp do 6 -7 tys

frost1971

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jest do 24 marca "Taniej niż bez VAT",czyli dużo czasu nie zostało .Ten Clearaudio Passion jest lepszy od tej Samby ? Generalnie to ta Samba była podstawowym modelem Acoustic signature ? Teraz jest chyba Manfred,później jest Challenger.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Tak jest do 24 marca "Taniej niż bez VAT",czyli dużo czasu nie zostało .Ten Clearaudio Passion jest lepszy od tej Samby ? Generalnie to ta Samba była podstawowym modelem Acoustic signature ? Teraz jest chyba Manfred,później jest Challenger.

Lubię i cenię Clearaudio, nawet tego podstawowego Emotion. Natomiast wspominany tu Clearaudio Concept ma być może trochę zbyt eksperymentalne, "nowatorskie" ramię. Tak mi się coś widzi, że ten pivot magnetyczny po prostu firmie się dobrze opłaca, chyba to jest tańsze w produkcji niż zrobić dwie pary dobrych łożysk do ramienia typu gimbal. O problemach jakich nastręczył Concept było już na forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przed Challengerem chylę czoła, no ale to nie ten budżet. Jakiegoś "drewnianego" Acoustica słyszałem i owszem, ale ze słabszym ramieniam Rega i podstwowym Goldringiem 1006. Jak dla mnie nic szczególnego. Bezpośrednio zatem Ci nie porównam, ale myślę, że udasz się osobiście na jakiś odsłuch, bo tak wydać kilka tysięcy w oparciu o suflowanie z forum byłoby jednak dużą lekkomyślnością. Ruszyłbym się na Twoim miejscu posłuchać, bo czas płynie, a wszysko drożeje. W okolicach tych 5 tysięcy za nowego Passion z nowym Virtuoso, ja konkurencji nie widzę.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Wybiorę się u mnie jest akurat TOP HIFI,choć nie ma dobrych opinii ten sklep niestety,ale mam nadzieję że mają ten gramofon na sklepie,bo z tym kiepsko w sklepach,no chyba tylko AVID'y w Intradzie Na razie wysłałem maila z zapytaniem ile ten Passion z pokrywą wyjdzie,i może na przeczekanie kupię Musical Fidelity V-LPS MKII,a potem coś lepszego.dużo dobrego pojawia się jak czytam o pre RCM,ile ono w przybliżeniu może kosztować

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

RCM Sensor Prelude IC kosztuje 6tyś.

Ale jest tego warte.

Dzięki.

frost ,

robiąc takie zakupy na pewno warto poważnie przemysleć propozycję andrzeja analogowego, wszak to nie marka gra ,a wszystkie elementy umiejętnie złożone do kupy -zrobiłbym wszystko żeby tego sedesa posłuchać przed zakupem

przeczytaj co Yul napisał w ostatnich wpisach przeanalizuj i jeszcze raz przeczytaj bo tak wyważonych wypowiedzi w tym dziale ostatnimi czasy po prostu nie ma.

teraz coś odemnie

rozrzut producencki duży więc pewne jest tylko to, że mało jest ludzi którzy w jednym systemie odsłuchali wszystkie proponowane urządzenia, ja do nich nie należę jednak miałem -mam do czynienia z produktami tych firm na codzień.

nottingama kiedyś rozpatrywałem ale sprawa umarła,co nie zmienia faktu ze facet umie budować napędy, co do jego ramion w necie piszą różnie jednak przed zakupem koniecznie chciałbym zabaczyć je w akcji.

clearaudio tego też nie ugryziesz bez odsłuchu to moze być strzał w kolano lub nie ,chyba miniabyr miał i całkowicie przesiadł się na pom-owy as z kolei violet mocno chwali wszystko zależy od setupu*,co do wkładek clearaudio tutaj opieram sie tylko na opiniach sprawdzonych osób i wyszło mi ze to nie mój dzwięk ,

dalej mnie też jak Yul-a to nowe ramię nie przekonuje, natomiast jeśli zostaniesz z satisfy nie idz w ich wkładki tylko -------koniecznie------- odsłuchaj z tym ramieniem wkładkę serii ortofon kontrapunkt a lub h -lacrimosa wiedział co poleca lata temu w innym wątku.

, jeśli chodzi o a solida nie mogę sie wypowiadać bo też z werka tego producenta korzystam i moja wypowiedź nie jest bezstronna ;)

*co prawda modele gramniaków różne ale obaj producenci wiedza co budują i raczej nic sie nie zatrze czy odpadnie

excel

bogatsi audiofile wchodzą w winyl ! Wykupią nam wszystkie płyty ! Ratuj się kto może !

ty na poważnie?

teraz widzę różnice między forumem z przed kilku lat ,a tym tworem.

aaa, obiecuje nie kupywać płyt ponizej 10zł .

amen.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ja także poponuję posłuchać zestawu Andrzeja Analogowego a najlepiej całego jego toru. Jeśli mieszkasz niedaleko Inowrocławia umów się z nim. Wiem że jego gramofony są specyficznej urody, ale człowiek wie co robi. Nie twierdzę że to najlepsze gramofony na świecie, ale wiem że potafią zagrać, wiem bo mam.

Chciaż Clearaudio które proponuje Yulek jest super jednak warto posłuchac jednego i drugiego. Clearaudio to firma Andrzej Analogowy to też firma tylko trochę inna.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Rozglądałem się u nas za Linn'ami,ale nic nie znalazłem. nie wiem czy bym się zdecydował na zakup za granicą,i wysyłkę.

Znalazłem jeszcze coś takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zacznij od propozycji Yula odnosnie tych promocji bo sa nadwyraz ciekawe,co do AD Fontes to rowniez jest pomysl tyle ,ze to DIY a one sie raczej gorzej sprzedaja w razie takiej potrzeby i trzeba brac to pod uwage.

Challengera tez sluchalem z opcjonalnym ramieniem olejowym (chyba Jelco) i z Wkladka Benz Micro Gold ,nie powiem szczene zbieralem z dywanu a to wszystko za kwote 6 klz jako uzywka zakupione w RCM (kolega Desino z niniejszego forum sprzedawal jakis czas temu)

Tego z linka klamota sobie daruj:)

robix

Tak myślę ,że najpierw obadam ten Passion w TOPHIFI ,bo mało czasu zostało (AD Fontes zawsze można zamówić) ,a jak mi się nie spodoba,to pomyślę co dalej.

Umówiłem się na jutro posuchać tego Clearaudio. Z pokrywa kosztuje 6 tyś.

Zastanawiam sie jak to zagra,bo w sklepie podłącza go pod dzielonego Rotela,i Bowers&Wilkins 805 . Nie znam tego wzmacniacza,i kolumn,ale Rotele graja trochę ciepło,a ja mam Baltlaba Epoca III,i Ushery mini one berylowe. Epoca to neutralny wzmacniacz.

Zastanawiam sie jak to zagra,bo w sklepie podłącza go pod dzielonego Rotela,i Bowers&Wilkins 805 . Nie znam tego wzmacniacza,i kolumn,ale Rotele graja trochę ciepło,a ja mam Baltlaba Epoca III,i Ushery mini one berylowe. Epoca to neutralny wzmacniacz.

Jednyne wyjście to zatachać Baltlaba, kable głośnikowe i Ushery do sklepu :( Wtedy masz bardziej obiektywne warunki odsłuchu, choć w Twoim mieszkaniu może i tak zagrać trochę inaczej. Podłączają pod Rotele, bo one mają pewnie wbudowane pre gramofonowe, nie wiem jakiej jakości, a akurat od tego sporo zależy. Pokrywa wychodzi około 600 zł, jak byś przez nią miał np. kupić jakieś słabe pre gramofonowe, to zakup pokrywy chwilowo odradzam. W firmach które robią rzeczy z plexiglasu zrobią Ci pokrywę pod wymiar za 200-300 zł.

Pozdro,

Yul

Sprzętu nie zatacham,bo jade zaraz po pracy,po za tym mam chwilowo auto zastępcze Pande,więc jakbym wsadził do niej kolumny,to juz dla mnie nie byłoby miejsca :-).

Na razie myślałem o preampie Musical Fidelity V-LPS MKII,na przeczekanie.

Jednak zamiast Rotela podłączyli Coplanda, preamp Musical Fidelity M1 VINL

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No chyba lepiej jak mój Primare CD31 :-),ogólnie bardzo ładna przestrzeń,głębia,detal,blachy czyściutko,słychać że to metal,bas niski czysty,no i tam gdzie być powinien.Bardziej mi się podobało,a niżeli Avid z Nagrą na AudioShow,ten miał trochę chudy dźwięk.

Na początku był Musical Fidelity M1 VINL potem podłączyli mi ten tańszy Musical Fidelity V-LPS MKII też dawał radę,ale jakby trzaski były bardziej słyszałne i resza ciut gorzej,chociaż nie wiem czy basu nie było trochę więcej.Co tu dużo pisać podobało mi się,i w zasadzie już bym nie musiał szukać dalej

:-),ale dałem sobie czas na przemyślenie.

frost1971 >>> Cos nie widze entuzjazmu w Twojej wypowiedzi ,bardzo zdawkowo odpowiedziales na pytanie kolegi Yula .

Moze pokusisz sie o nieco dokladniejszy opis wrazen z odsluchu tegoz gramofonu ,mysle ,ze przyda sie to innym poszukujacym zrodla za 6-7klz?

robix

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Hej Frost czy wiesz jak długo wkładka w tym gramofonie "rozgrywała" się. To istotne , bo wkładki clearaudio na początku grają strasznie i trudno jest sobie to docelowe brzmienie wyobrazić. Ja miałem gramofon clearaudio performance i po roku się go pozbyłem ,mimo że był wykonany perfekcyjnie - grał do dupy. Ja myślę,że kierumek na wyroby Andrzeja Analogowego to kierunek właściwy ,bo może brzmienie togo gramofonu zdeklasować bezduszne i pozbawione muzykalności clearaudio.

frost1971 >>> Cos nie widze entuzjazmu w Twojej wypowiedzi ,bardzo zdawkowo odpowiedziales na pytanie kolegi Yula .

Moze pokusisz sie o nieco dokladniejszy opis wrazen z odsluchu tegoz gramofonu ,mysle ,ze przyda sie to innym poszukujacym zrodla za 6-7klz?

robix

Entuzjazm jest,ale nie jestem ekspertem w kwestii pisania o takich rzeczach,ani jeżeli chodzi o gramofony.Nie wiem co jeszcze mógłbym napisać,co mogłoby się komuś przydać teraz, i w przyszłości przy zakupie gramofonu w tym przedziale cenowym.

Hej Frost czy wiesz jak długo wkładka w tym gramofonie "rozgrywała" się. To istotne , bo wkładki clearaudio na początku grają strasznie i trudno jest sobie to docelowe brzmienie wyobrazić. Ja miałem gramofon clearaudio performance i po roku się go pozbyłem ,mimo że był wykonany perfekcyjnie - grał do dupy. Ja myślę,że kierumek na wyroby Andrzeja Analogowego to kierunek właściwy ,bo może brzmienie togo gramofonu zdeklasować bezduszne i pozbawione muzykalności clearaudio.

Trudno powiedzieć,ale prawdopodobnie był to pierwszy dzień tego gramofonu(tak przynajmniej wynikało z tego co mówił sprzedający), i wkładki,wcześniej był uruchomiony rano,też ktoś go odsłuchiwał

Ja nie odebrałem tego jako kiepski dźwięk,mimo nowej wkładki,a właściwie to całości.Prócz gramofonu preampy też były nowe,więc raczej można założyć,że po wygrzaniu może być tylko jeszcze lepiej.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Entuzjazm jest,ale nie jestem ekspertem w kwestii pisania o takich rzeczach,ani jeżeli chodzi o gramofony.Nie wiem co jeszcze mógłbym napisać,co mogłoby się komuś przydać teraz, i w przyszłości przy zakupie gramofonu w tym przedziale cenowym.

Mam dziwne wrażenie, że Robix trafił w sedno.

Posłuchaj jeszcze innych zestawień.

Jak trafisz na swoje to po prostu kupisz bez dodatkowego zastanawiania się.

Po prostu powinno Cię trafić na miejscu i tyle.

Nic na siłę bo potem tylko płacz i zgrzytanie :-{

Nie to nie tak.Pewnie gdybym miał ze sobą pieniądze to już bym z nim wyszedł ze sklepu.Generalnie chciałem przemyśleć jak to zagra u mnie inny sprzęt inne warunki odsłuchowe,myślę że u mnie może być nawet lepiej,jest drobna adaptacja panele absorbcyjne,dyfuzory.Do tego co usłyszałem nie mam żadnych zastrzeżeń podobało mi się,ale jak wcześniej napisałem nie jestem ekspertem w kwestii gramofonów,więc trudno mi powiedzieć czy w tym przedziale może być jeszcze lepiej.po za tym jest jeszcze kwestia taka,że ten gramofon można kupić teraz taniej,ale do 24 marca,a do tego czasu raczej nie zdążę posłuchać zbyt wiele o ile w ogóle co kolwiek.

Kwota jaką masz pozwala już na zakup gramofonu (używanego wysokiej klasy) i ramienia 12". Gdzie indziej niekoniecznie ;-) ale w tym przypadku długość ma znaczenie. Bardzo duże.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość masza1968

(Konto usunięte)

ZESTAW GRAMOFON VPI SCOUT +WKŁADKA DYNAVECTOR DV20

http://allegro.pl/zestaw-gramofon-vpi-scout-wkladka-dynavector-dv20-i2171269621.html

Nie tak dawno na alle był do wzięcia za 8k Zet 3. Teraz jest Scout z DV20.

Przy takich maszynkach na żadne clearaudio bym nawet nie spojrzał :)

Tyle tylko,że ja mogę przeznaczyć 6-7 tyś na gramofon z preampem,a tu już jest 8600 za sam gramofon,a gdzie preamp. Przy tym Clearaudio z pokrywa ledwie starczy na najtańszy pre Musical'a. Nie mam nawet tyle żeby się porywać na tego Scout'a. Nie można mieć wszystkiego :-)

Tyle tylko,że ja mogę przeznaczyć 6-7 tyś na gramofon z preampem,a tu już jest 8600 za sam gramofon,a gdzie preamp. Przy tym Clearaudio z pokrywa ledwie starczy na najtańszy pre Musical'a. Nie mam nawet tyle żeby się porywać na tego Scout'a. Nie można mieć wszystkiego :-)

Posłuchać jeszcze czegoś by się przydało, ale pamiętaj: przede wszystkim to ma się podobać Tobie, a nie kolegom z forum. Jednym się podoba VPI, innym Trasrotor, a ja miałem tego VPI Scouta w domu do posłuchania, a wybrałem jednak Pro-Jecta RPM 9.1, bo grał od niego bardziej interesująco. Zawsze można lepiej - można wydać 10 tysięcy zamiast 5 i będzie najprawdopodobnej lepiej. Zamiast 10 tysięcy można wydać 20 i też będzie lepiej, to są sprawy zrozumiałe. "Wsiewo mira nie prejebiosz", jak mawiają Rosjanie - wszystkiego nie przesłuchasz i wszystkiego nie kupisz.

Jeszcze uwaga co do pre gramofonowego - poważnie bym się zastanowił czy nie brać jednak tego Musicala M-1 VINL, zamiast prostszego V-LPS. To jest pre regulowane, regulacje są bogate, zawsze w ten sposób lepiej dopasujesz się do wkładki, do tego Virtuoso Wood, jak i do każdej innej, którą będziesz miał w przyszłości. Z tym nieregulowanym V-LPS dopasowanie elektryczne pre i wkładki nastąpi tylko przypadkiem. Jeśli jest możliwość zakupienia całego set'u w jednym sklepie, to masz mocną podstawę do potargowania się z nimi o cenę całości. Nie słyszałem wprawdzie tych pre Musicala, ale mam pre słuchawkowe z serii M1 (M1-HPA) i mogę powiedzieć, że są to solidne urządzenia o dobrym brzmieniu.

Pozdro,

Yul

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.