Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie kable lepsze czy gorsze od światowej elity

tomii241

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie odnośnie kabli polskich firm co sadzicie o ich możliwościach i jakie warto polecić do różnych systemów od budżet i do Hi End. I jak wypadają w porównaniu cena/jakość jak również czy dorównują światowej elicie, Mam na myśli analogowe RCA XLR Zasilanie i Głośnikowe.

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Najlepsze są polskie samoróbki z posrebrzanego aluminium z przetopionych puszek po piwie ;)

A tak na serio to chyba najbardziej utytułowane jest Albedo a z małych producentów czy też wytwórców "autorskich ?" Sonus Oliva. Ostatnio się niestety rozczarowałem bo uświadomiono mnie na forum, że np. taka polska Audionova to prawdopodobnie kupuje gotowce w chinach i sprzedaje pod swoim szyldem..... problem z tym, że nawet ich nadruki firmowe na kablach zaraz się ścierają i zostajesz z no namem ;).

W ostatnim teście Audio Video kable Albedo pobiły wiele zachodnich kabli zajmując 1 miejsce..... no ale Albedo Monolith to koszt rzędu 2400 zł więc raczej są to kable dla zaawansowanych w chorobie....

Kiedyś wydawało mi się, że kable to kable i cała reszta to marketingowa ściema. Do czasu aż podłączyłem mojego furutecha fa220 xlr i Acrolinka jakiś model za 2700 zł i oniemiałem pierwszy raz coś usłyszałem a miałem tych kabli mase. Acrolink zagarał po prostu tak że dało się usłyszeć różnice. Niestety musiałem go oddać bo narazie nie stać mnie na taki kabel. Teraz siedzę i wspominam jak grał mój system z Acrolinkiem. Czy istnieje tańsza Polska alternatywa dla kabli za 3000 z zachodu??? Aha jednego jestem pewien to nie psychoakustyka. To fakt że kable dużo zmieniają!! Nie rozumiem jednak szaleństwa w postaci kabli za 20 tyś i więcej.

Kiedyś wydawało mi się, że kable to kable i cała reszta to marketingowa ściema. Do czasu aż podłączyłem mojego furutecha fa220 xlr i Acrolinka jakiś model za 2700 zł i oniemiałem pierwszy raz coś usłyszałem a miałem tych kabli mase. Acrolink zagarał po prostu tak że dało się usłyszeć różnice. Niestety musiałem go oddać bo narazie nie stać mnie na taki kabel. Teraz siedzę i wspominam jak grał mój system z Acrolinkiem. Czy istnieje tańsza Polska alternatywa dla kabli za 3000 z zachodu??? Aha jednego jestem pewien to nie psychoakustyka. To fakt że kable dużo zmieniają!! Nie rozumiem jednak szaleństwa w postaci kabli za 20 tyś i więcej.

tak tak a swistak siedzi i zawija....

Albedo robi różne kable, jedne są udane, drugie mniej - słuchałem wszystkich oprócz Versusa i tego podstawowoego "zielonego" modelu, ale Monolith jest bezkonkurencyjny!!! Nie ma sobie równych w znacznie, znacznie droższym przedziale cenowym zagranicznych marek! To najlepszy kabel jaki w życiu słyszałem! :)

Potwierdzam-Albedo to świetne kable.Posiadam najnowszą wersję Versusa ic,ten kabel jest naprawdę dobry.Pozdrawiam

Obecnie mam w planach zakup flagowego modelu -Metamorphosis ic .Słyszałem opinie że ten kabelek prezentuje pozim kabli 2-3 krotnie droższych...chętnie to zweryfikuje niebawem.Pozdrawiam

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

Zainteresuj się polskimi kablami Equilibrum.

A miał ktoś może styczność z tym ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Jakimś konkretnie modelem?

Powiem tak można zgłupieć od tych kabli to jak szukanie igły w stogu siana każdy pisze że jego najlepsze ja szukam najlepszego do 2000 który gra jak kable za 5000,6000 istnieją jeszcze wybitne kable RCA w rozsądnej cenie ??????

Ja nie widzę korelacji między położeniem geograficznym a jakością dźwięku. Ceny to osobny temat. Jakiś czas zajmuję się kablami sygnałowymi RCA analogowymi i cyfrowymi, i to co mi z tego wychodzi, bardzo mi się podoba, zresztą nie tylko mnie, choć nie wszystkim słuchającym aż tak bardzo i jednoznacznie na plus, ale jest tu pewne ale - surowce nie pochodzą z Polski. Czyli jakby nawet pisać o moich kablach, to czy to będzie o polskich kablach? Natomiast świetny surowiec na kable głośnikowe lub zasilające to już można znaleźć wyprodukowany na terenie kraju, i pewnie też u nas miedź na niego wydobyto.

Idźmy dalej - założmy, że listwa zasilająca zawiera filtr common mode (jestem przeciwnikiem tego patentu, i pisałem do czego on de facto służy), to na pewno rdzeń do dławika nie został wyprodukowany w Polsce, a raczej w Chinach, a i elementy pasywne też na pewno nie w Polsce. Ktoś mi tu może zarzucić nonsens w rozumowaniu, bo przecież dowolne polskie urządzenie, ma środku tyleż polskości, co prawie wcale, ale że kabel jest bardzo generycznym elementem toru, to można na upartego szukać stricte polskiego produktu, i znajdzie się taki, to jest mała część rynku. Postawienie fakbryki produkującej kable to poważna inwestycja, i jak ktoś się w coś takiego bawi, to albo już ma inny dochodowy biznes, albo będzie ciągnął druty także na potrzeby przemysłowe. Jest jeszcze trzecia droga - próba ustawienia kosmicznych cen drogą marketingu, estetyki, itp. Wtedy może fabryczka się zwróci. W przeciwnym razie możemy rozmawiać o krajowych konfekcjonerach kabli, którzy potrafią mniej lub bardziej z pożytkiem dla dźwięku składać w kabel elementy różnego pochodzenie. Przykładowo wtyczki - śmiem wątpić, że w Polsce są produkowane jakieś inne niż zasilające, skądinąd w szerokim wyborsze np. w Castoramie. Te wypaśniejsze to zapewne produkcja na zamówienie w Azji importowana do Polski. Itd., itp. Za granicą robią podobnie, stąd można powiedzieć, że to ganz egal czy polski czy nie polski, bo i tak rzadko będzie polski, a zresztą jakie to ma znaczenie? Dane statystyczne można by przeanalizować, tylko skąd je wziąć? W branży audiofilskiej podział rynku dyktuje w dużej mierze dywersyfikacja gustów. Potrafią być tak diametralnie różne, że te same kilka produktów mogą dwie osoby poszeregować dokładnie w odwrotnym porządku ze względu na odczuwaną jakość dźwięku. Jak jeszcze dojdzie estetyka jako czynnik decydujący, to już mamy takie zróżnicowanie opinii, że od razu widać, że czego by nie zrobić, to jest szansa na trafienie w grupkę wielbicieli, jeśli tylko zapewni się poziom co najmniej poprawny, a jakość wykonania wykluczającą samozniszczenie lub szybki rozpad połowiczny.

Gdyby spytać mnie, to oczywiście robię najlepsze kable, do tego są tanie jak barszcz, czyli w Polsce jest pod tym względem znakomicie - dobrze i tanio. :) I nie słyszałem lepszych kabli, żaden nie podobał mi się bardziej. W sumie nie jestem pewny tylko co do Tara Labs The Zero, bo słuchałem prawie 3 lata temu.

Zgodnie z panującymi ostatnio trendami medialnymi dodam, że

WYPOWIEDŹ ZAWIERAŁA LOKOWANIE PRODUKTU.

:-)

Ja mogę z czystym sumieniem polecić Albedo - mam Versusy i są to naprawdę świetne kabelki (interkonekty i głośnikowe). Wersja z rodowanymi końcówkami jest jeszcze lepsza niż zwykły IC Versus. Z kabli zasilających - u mnie najlepiej wypadły kable Sound Art Moc IV/V

Majkel słusznie zauważył myśl jest polska cała reszta ze świata; już nic się u nas na poważna skalę nie produkuje taka kolejna montownia i składanie długopisów ten kraj.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dziękuję bardzo wszystkim za to że znaleźli czas aby mi odpisać. Dziś zamówiłem dwa kable jeden to WireWorld Gold Eclipse w naprawdę dobrej cenie drugi to Albedo Monolith, Co do Albedo czytałem opinie co do WireWorld kupuję w ciemno bo dobra cena najwyżej odsprzedam. Jak by ktoś znał ten kabel proszę o opinię. Dzięki raz jeszcze

miałem parę stówek na kable - kupiłem jakieś mocno już przechodzone srebrne Albedo z wysokiej półki (nówki powyżej dwóch tysiaków chyba). Jestem zadowolony bo przynajmniej wiem, za co zapłaciłem. Tyle co dałem na wtórnym to warty jest chyba sam surowiec. Porządne srebrne widły po obu stronach no i sam kabel. Wiem, że nie kupiłem marketingowego bełkotu, pierd...nia trzy po trzy, Złotych pudełek, chińskich szkiełek udających diamenty i innego gówna. Mam spokojną głowę, że to produkt wyceniony uczciwie a nie legenda, że nie jest to podrobione i co ważne daje realny zysk względem jakiś marketowych kabelków za 30 pln.

Co do innych marek polskich to trudno powiedzieć. No może poza audionovą, która zdaje się robi kable dla najgłupszego gatunku audiofila. Jak czytam ich stronę i te kwieciste opisy systemów, cudownych patentów i skrótów... A to zwykły podły chiński makaron kupowany na kilogramy. Podłączenie tego do sprzętu raczej popsuje wszystko co można kablem zepsuć.

mi też udało się kupić na allegro głośnikowe Albedo Air III. Tanio i w dobrym stanie. To świetne kable rozwalające konkurencję w katalogowej cenie. Z drugiej ręki za mniej niż połowę nokautują.

Sonus Oliva też mi się podobały, słuchałem i IC i głośnikowe. Dobra rzecz. Świetny stosunek jakości dźwięku do ceny.

Bardzo dobre kable głośnikowe w przedziale od 30zł do 130zł robi Polska firma Hotline

miałem wypożyczone cztery modele ,został najdroższy Blue Spiral

mam go ok 8 lat i nie mam zamiaru zmieniać.W tej chwili mam nim okablowane nawet

kolumny wewnątrz.

JARO 66

Mam Hotline Silver Spiral jestem z niego zadowolony , możesz opisać różnice między Silver a Blue. Nie miałem okazji "posłuchać" tego drugiego.

Różnica jest w wypełnieniu ogólnie jest więcej dżwięku,scena jest lepiej poukładana,dżwięk staje się głębszy

barwa zostaje taka sama.

Ostatnio się niestety rozczarowałem bo uświadomiono mnie na forum, że np. taka polska Audionova to prawdopodobnie kupuje gotowce w chinach i sprzedaje pod swoim szyldem.....

Akurat tego nikt nie wie i raczej jest to nieprawdą. Po co rozglaszac takie dyrdymały. Ktos gdzies cos palnie, a stado baranow powtarza.

Przewod za 2700zl to juz jest szalenstwo. Co w nim jest takiego zeby tyle kosztowal? Chyba ze jest wykonany z czystego srebra wiec wtedy taka cene mozna usprawiedliwic. W innych przypadkach to zwykle zdzierstwo.

Co do innych marek polskich to trudno powiedzieć. No może poza audionovą, która zdaje się robi kable dla najgłupszego gatunku audiofila. Jak czytam ich stronę i te kwieciste opisy systemów, cudownych patentów i skrótów... A to zwykły podły chiński makaron kupowany na kilogramy. Podłączenie tego do sprzętu raczej popsuje wszystko co można kablem zepsuć.

Otworz byle jaka gazete audio i co tam znajdziesz? Jescze bardziej wybujałe opisy i jakos nikt sie do tego nie czepia? A wrecz zachwyca. Takie opisy to normalka, nie tylko w kablarstwie. Osadzasz tu Audionove jako sciagajaca gotowe przewody z Chin tylko tak naprawde nikt tego nie wie i nie widzial. Ktos kiedys cos palnal na forum, a reszta powtarza. Ja mialem kilka przewodow Audionovy i do dzis mam glosnikowiec Moonwalk BI-Wire i bardzo mi on pasuje. Nie slyszalem jakos nigdy zepsucia po ich podpieciu. A ty jakie przewody Audionovy przerobiles? Pewnie wszystkie, na zdjęciach w necie.

?👈

Akurat tego nikt nie wie i raczej jest to nieprawdą. Po co rozglaszac takie dyrdymały. Ktos gdzies cos palnie, a stado baranow powtarza.

Przewod za 2700zl to juz jest szalenstwo. Co w nim jest takiego zeby tyle kosztowal? Chyba ze jest wykonany z czystego srebra wiec wtedy taka cene mozna usprawiedliwic. W innych przypadkach to zwykle zdzierstwo.

Otworz byle jaka gazete audio i co tam znajdziesz? Jescze bardziej wybujałe opisy i jakos nikt sie do tego nie czepia? A wrecz zachwyca. Takie opisy to normalka, nie tylko w kablarstwie. Osadzasz tu Audionove jako sciagajaca gotowe przewody z Chin tylko tak naprawde nikt tego nie wie i nie widzial. Ktos kiedys cos palnal na forum, a reszta powtarza. Ja mialem kilka przewodow Audionovy i do dzis mam glosnikowiec Moonwalk BI-Wire i bardzo mi on pasuje. Nie slyszalem jakos nigdy zepsucia po ich podpieciu. A ty jakie przewody Audionovy przerobiles? Pewnie wszystkie, na zdjęciach w necie.

Tak... firma z Pcimia Wielkiego stała się producentem kosmicznych technologi. Dorośnij.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.