Skocz do zawartości
IGNORED

Czysto teoretyczne pytanie o spalenie wzmacniacza?

filpat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

czy jeśli głośnikowe przewody wielożyłowe będą podpięte pod włączony wzmacniacz w trybie bi-amping a wypięte z kolumn, to spowoduje to natychmiastowe spalenie tranzystorów? Zakładamy, że przewody leżą osobno, ale żyły z nich wychodzące się stykają.

Pytanie nieco głupie, ale trochę mnie zastanawia.

Pozdrawiam

Czyli krótko mówiąc chodzi ci o zwarcie na wyjściu? Albo włączy się zabezpieczenie, albo się skopci :-)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Dzięki za odpowiedź. Dokładnie o zwarcie chodzi. Trochę byłem zaskoczony, bo widziałem taką sytuację u kogoś na starym espiricie. Ponoć często zmieniał kolumny na włączonym wzmacniaczu i nic się nie działo. Spodziewałbym się, że coś się spali, a tu nic ?

Jestem zwolennikiem braku zabezpieczeń na wyjściu.

Coś za coś.

Jednak bywało, że zwarcie jakiegoś odstającego drucika ze splotu powodowało upalenie tego drucika...;)

jeśli nie ma sygnału na wyjściu a poziom napiecia stałego na poziomie mV to sie nic nie spali no bo jak ?

Cudów nie ma napięcia nie ma to i prądu nie ma ! to chyba podstawowa zasada :)

wiec jesli nawet wzm jest właczony a coś sie zewrze przy braku sygnału nic sie nie stanie

Jesli jest sygnał to zalezy co jest szybsze tranzystor czy zabezpieczenie :)

Ogólnie stare dobre wzm z zabezpieczeniami przy małych poziomach sygnału cieżko było upsuć

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.