Skocz do zawartości
IGNORED

NAJLEPSZY DYSK DO SQUEEZEBOXA

lukaszstach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od jakiegoś czasu jako źródło pracuje u mnie SQUEEZEBOX TOUCH, dysk podpięty pod USB

Czasami lubi się zawiesic, kolekcja muzyki - około 250 gb FLAC

Stąd pytanie - jakie jest najlepsze rozwiązanie pod względem dysku, zależy mi żeby chodziło to jaknajlepiej

czy rozważyc dysk zewnętrzny USB 3.0 (da to coś?) z własnym zasileniem?

Za pomoc z góry dziękuje

https://www.audiostereo.pl/topic/92853-najlepszy-dysk-do-squeezeboxa/

czy rozważyc dysk zewnętrzny USB 3.0 (da to coś?) z własnym zasileniem?

Po USB3 szybciej będziesz przenosił dane (USB2 ma barierę 30 MB/s ... przynajmniej na HDD którego mam ... przy podłączeniu do portu USB3 idzie kilka razy szybciej).

Natomiast czy przy Sqeezebox USB3 coś da? Jak nie ma on portu USB3 to na pewno nie. Jak ma to może coś da (jakieś wyszukiwanie albo coś podobnego, może trwać krócej)

No własnie chodzi mi o to w co jest sens zainwestować - na pewno chcę zmienić zasilacz na cos z EBAYA - typu" power station BOTBW), i na pewno chce jakis dysk lepszy postawić od tego co mam (3 letni dysk zew, z własnym zasilaniem - jakis chińczyk najtańszy to jest) - bawic sie w USB 3.0, postawić serwer jakis?

za konkretne rozwiazania z góry dzięki

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1, czy np z czymś takim "poczuje" róznicę w szybkości działania?

2. mozna to bezpośrenio połaczyć SBT, CZY BĘDĘ POTRZEBOWAŁ JAKIEGOŚ ROUTERA?

pozdr

Ukryta Zawartość

Zajrzyj to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Kolega korzysta z SBT Touch i ma ciekawe wnioski. Poza tym jest cały temat o SBT na forum.

Ukryta Zawartość

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Zdecydowanie najlepszym źródłem muzyki do Squeezebox (w dowolnej wersji) jest Logitech Media Server (jako oprogramowanie). Soft zarządza bazą danych, która jest indeksowana, a więc bardzo sprawnie przebiega wyszukiwanie i przeglądanie muzyki, bardzo łatwe jest tworzenie własnych składanek i list ulubionych.

Natomiast jako platformę sprzętową pod LMS polecam rozwiązania Synology - stabilne, ciche, doskonale dopracowane urządzenia typu NAS (dysk sieciowy), gdzie LMS jest jednym z dostępnych, bezpłatnych pakietów oprogramowania. Używanie dowolnej liczby odtwarzaczy Squeezebox w takim połączeniu z Synology NAS i LMS to czysta przyjemność.

Na potrzeby domowe spokojnie wystarczy jeden z najtańszych modeli - Synology DS-212J.

pozdrawiam,

Paweł

Zdecydowanie najlepszym źródłem muzyki do Squeezebox (w dowolnej wersji) jest Logitech Media Server (jako oprogramowanie). Soft zarządza bazą danych, która jest indeksowana, a więc bardzo sprawnie przebiega wyszukiwanie i przeglądanie muzyki, bardzo łatwe jest tworzenie własnych składanek i list ulubionych.

Natomiast jako platformę sprzętową pod LMS polecam rozwiązania Synology - stabilne, ciche, doskonale dopracowane urządzenia typu NAS (dysk sieciowy), gdzie LMS jest jednym z dostępnych, bezpłatnych pakietów oprogramowania. Używanie dowolnej liczby odtwarzaczy Squeezebox w takim połączeniu z Synology NAS i LMS to czysta przyjemność.

Na potrzeby domowe spokojnie wystarczy jeden z najtańszych modeli - Synology DS-212J.

pozdrawiam,

Paweł

Rozumiem, że w porównaniu do "zwykłego" dysku podpietego przez usb, komfort użytkowania zdecydowanie sie polepszy? (głównie chdzi mi o szybkość reakcji, i brak wieszania sie SBT)

POZDR

Rozumiem, że w porównaniu do "zwykłego" dysku podpietego przez usb, komfort użytkowania zdecydowanie sie polepszy? (głównie chdzi mi o szybkość reakcji, i brak wieszania sie SBT)

POZDR

W ogóle nie ma porównania - w takiej konfiguracji (jw) wszystkie operacje (wyszukiwanie, przeskakiwanie, odtwarzanie całego drzewa folderów, składanki losowe) działają błyskawicznie i w 100% stabilnie. Moja kolekcja muzyki liczy kilkadziesiąt tysięcy utworów i na takiej bazie LMS pracuje nadal szybko i stabilnie.

W ogóle nie ma porównania - w takiej konfiguracji (jw) wszystkie operacje (wyszukiwanie, przeskakiwanie, odtwarzanie całego drzewa folderów, składanki losowe) działają błyskawicznie i w 100% stabilnie. Moja kolekcja muzyki liczy kilkadziesiąt tysięcy utworów i na takiej bazie LMS pracuje nadal szybko i stabilnie.

no to wielkie dzieki ;)))

ostatnie pytanie w temacie - warto dopłacac do DS212J, wystarczy DS112J?

no to wielkie dzieki ;)))

ostatnie pytanie w temacie - warto dopłacac do DS212J, wystarczy DS112J?

Wybór jest prosty - chcesz mieć zabezpieczenie na wypadek awarii pojedynczego dysku i związanej z nią utraty danych?

Jeśli tak - kupujesz model 212 (dwudyskowy), umieszczasz w środku 2 dyski twarde i konfigurujesz RAID-1 czyli tzw. mirror. (w razie awarii wymieniasz tylko uszkodzony dysk, ale nie tracisz danych).

Wybór jest prosty - chcesz mieć zabezpieczenie na wypadek awarii pojedynczego dysku i związanej z nią utraty danych?

Jeśli tak - kupujesz model 212 (dwudyskowy), umieszczasz w środku 2 dyski twarde i konfigurujesz RAID-1 czyli tzw. mirror. (w razie awarii wymieniasz tylko uszkodzony dysk, ale nie tracisz danych).

Już ktoś kiedyś pisał że maciez nie jest formą backapu. Jest to rozwiązanie które pozwala na ciągłą pracę serwerów przy ewentualnych problemach sprzętowych nośnika danych jakim jest dysk. Nie ma problemu bo strona nie pada itd.

Więc lepszym rozwiazaniem za mias raidu jest zwykły dysk na usb który jest odłączony i jest w innym mieszkaniu/domu.

Takie rozwiązanie chroni przed jakimi kolwiek zdarzeniami losowymi natury sprzętowej. Dodatkowo nawet jeśli okradną Ci mieszkanie to dalej masz dysk w innym miejscu co pozwala unknąć przykrych niespodzianek.

Już ktoś kiedyś pisał że maciez nie jest formą backapu. Jest to rozwiązanie które pozwala na ciągłą pracę serwerów przy ewentualnych problemach sprzętowych nośnika danych jakim jest dysk. Nie ma problemu bo strona nie pada itd.

Więc lepszym rozwiazaniem za mias raidu jest zwykły dysk na usb który jest odłączony i jest w innym mieszkaniu/domu.

Takie rozwiązanie chroni przed jakimi kolwiek zdarzeniami losowymi natury sprzętowej. Dodatkowo nawet jeśli okradną Ci mieszkanie to dalej masz dysk w innym miejscu co pozwala unknąć przykrych niespodzianek.

w 100% masz rację, dodam jeszcze, że najlepiej wywieźć ten zewnętrzny dysk USB do innego miasta albo kraju, bo jeśli się zdarzy dajmy na to trzęsienie ziemi albo wybuch ładunku nuklearnego to dane mają szansę przetrwać :)

A nieco poważniej - najczęstszy problem z taką formą "backupu" polega na tym, że dopiero w momencie awarii użytkownik uświadamia sobie, że zapomniał wykonać odpowiednio aktualną kopię swoich danych.

RAID (1) nie jest formą "kopii zapasowej" ale jako prosty i zasadniczo bezobsługowy mechanizm zabezpieczenia przed awarią POJEDYNCZEGO dysku sprawdza się stosunkowo dobrze. Inne przypadki skutkujące utratą danych (przepięcia, wyładowania elektryczne, pożary i tym podobne tragedie) zdarzają się stosunkowo rzadziej.

Optimum stanowi połączenie obu ww. form zabezpieczenia - dyski połączone w RAID 1 i dodatkowa kopia na nośniku zewnętrznym (offline).

pozdrawiam,

Paweł

Potwierdzam, że dysk po USB można traktować jako rozwiązanie doraźne. Niestety (przrzuciłem kilka dysków) jest to porażka w porównaniu do pracy SBT z NASem. Osobiście też mam SYnology (DS411+II) i hula to aż miło. Problemy o których piszesz znikną. Pytanie do komputerowych speców - jak najlepiej skonfigurować 4-dyskowego NASa pod względem bezpieczeństwa danych. Jako dane rozumiem - kolekcja płyt zgrana do FLACów, zdjęcia i filmiki rodzinne - nic więcej tam nie będę miał.

Potwierdzam, że dysk po USB można traktować jako rozwiązanie doraźne. Niestety (przrzuciłem kilka dysków) jest to porażka w porównaniu do pracy SBT z NASem. Osobiście też mam SYnology (DS411+II) i hula to aż miło. Problemy o których piszesz znikną. Pytanie do komputerowych speców - jak najlepiej skonfigurować 4-dyskowego NASa pod względem bezpieczeństwa danych. Jako dane rozumiem - kolekcja płyt zgrana do FLACów, zdjęcia i filmiki rodzinne - nic więcej tam nie będę miał.

Jeśli chcesz obsadzić wszystkie sloty na dyski (4) to najlepszą opcją będzie konfiguracja RAID-5 na 3 dyskach + dodatkowy dysk (poza RAID) na który można skonfigurować kopie zapasowe najcenniejszych danych i ustawić automatyczny harmonogram wykonywania tychże kopii. (używając wewn. oprogramowania Synology). W razie awarii któregoś z podstawowych dysków ten dodatkowy można dynamicznie przełączyć do roli "spare" i naprawić RAID, a w dowolnej chwili uszkodzony dysk wymienić na nowy.

Serwer juz zamówiony, zdecydowałem sie na model ds112j, i do tego seagate 2 TB - mam nadzieje że problemy znikną

A'propos - do sterowania używam IPada, zauważyłem, że SBT wysypuje sie żadziej korzystajac z fabrycznego pilota, niż przy obsludze przez IPada

Dzięki za fachową pomoc!!!

Czy można NASa podłączyć bezpośrednio kablem do odtwarzacza (oprócz tego będzie po WiFi do routera oczywiście, tylko router jest na drugim piętrze a NAS byłby koło odtwarzacza, dlatego trochę bez sensu, żeby stojąc metr od siebie komunikowały się przez routera piętro wyżej ;)

czy takie połączenia niesie ze sobą jakieś ograniczenia?

Czy można NASa podłączyć bezpośrednio kablem do odtwarzacza (oprócz tego będzie po WiFi do routera oczywiście, tylko router jest na drugim piętrze a NAS byłby koło odtwarzacza, dlatego trochę bez sensu, żeby stojąc metr od siebie komunikowały się przez routera piętro wyżej ;)

czy takie połączenia niesie ze sobą jakieś ograniczenia?

Podłączanie NAS do odtwarzacza przez USB nie ma sensu, tracisz wszystkie korzyści związane z zastosowaniem Logitech Media Server.

Komunikacja z softem, który de facto w 100% steruje odtwarzaczem musi zachodzić po TCP/IP/http.

Nie chodzi mi o SBT ani LMS.

Odtwarzaczem strumieniowym będzi BR (np. Oppo).

Na dysku NAS chcę umieścić ripy CD, filmiki i zdjęcia rodzinne.

Chcę móc to bez probelmu, z podglądem okładek itd. oglądać w swoim pokoju AV.

Czy nie będzie probelmu z komunikacją WiFi przy odtwarzaniu FLACów gdy router jest na innym piętrze?

Router to livebox, będą mi go wymieniać na ten nowszy, podobno z lepszym zasięgiem.

Obecnie jak odpalę laptopa na dole to nie ma problemów z wifi np. przy oglądaniu youtube, pytanie czy FLACi nie są bardziej wymagające?

Nie chodzi mi o SBT ani LMS.

Odtwarzaczem strumieniowym będzi BR (np. Oppo).

Na dysku NAS chcę umieścić ripy CD, filmiki i zdjęcia rodzinne.

Chcę móc to bez probelmu, z podglądem okładek itd. oglądać w swoim pokoju AV.

Czy nie będzie probelmu z komunikacją WiFi przy odtwarzaniu FLACów gdy router jest na innym piętrze?

Router to livebox, będą mi go wymieniać na ten nowszy, podobno z lepszym zasięgiem.

Obecnie jak odpalę laptopa na dole to nie ma problemów z wifi np. przy oglądaniu youtube, pytanie czy FLACi nie są bardziej wymagające?

Co do płynności odtwarzania mediów, a w szczególności FLAC - nikt Ci nie może dać gwarancji, że nie będzie zacięć.

Efektywne pasmo dostępne przez wifi zależy od wielu czynników (w tym zakłóceń) i może się wahać od pojedynczych Mb/s aż do 300 Mb/s. W tym pierwszym przypadku masz pasmo zbyt wąskie do odtwarzania FLAC, w drugim - wystarczające do odtwarzania nawet filmów FHD z wielokanałowym dźwiękiem. W rzeczywistości występują wszystkie opcje pośrednie :)

Moja sugestia jest taka (bazuję na własnych doświadczeniach): dysk NAS podłącz bezpośrednio do routera (etehernet). Nie ma żadnego racjonalnego powodu, aby taki dysk stał przy TV. Przy TV postaw mały, kilku-portowy przełącznik sieciowy i do niego przeciągnij również kabel od routera (dopuszczalna długość takiego połączenia to aż 100m). Wszystkie pozostałe urządzenia, a zapewniam Cię, że docelowo będzie ich więcej - będziesz podłączał krótkimi kablami (patchcord) do tegoż przełącznika.

Wifi jest dobre dla tzw. klientów - notebook, tablet, telefon. Urządzenia stacjonarne dużo lepiej działają na połączeniach stałych, czyli kablowych.

Ja bym dla początkujących polecał NetGear ReadyNas Duo/Ultra - ma oficjalne wsparcie logitecha.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam, RW

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja sugestia jest taka (bazuję na własnych doświadczeniach): dysk NAS podłącz bezpośrednio do routera (etehernet). Nie ma żadnego racjonalnego powodu, aby taki dysk stał przy TV. Przy TV postaw mały, kilku-portowy przełącznik sieciowy i do niego przeciągnij również kabel od routera (dopuszczalna długość takiego połączenia to aż 100m). Wszystkie pozostałe urządzenia, a zapewniam Cię, że docelowo będzie ich więcej - będziesz podłączał krótkimi kablami (patchcord) do tegoż przełącznika.

wiem że to najlepsze rozwiązanie :)

sęk w tym, że musiałbym ten kabelek ciągnąć przez strop :(

a to niezbyt mi się uśmiecha

Przy okazji dodam, że nas to są koszty stałe. Przy takiej konfiguracji musicie pamiętać że dysk ma określony czas bezawaryjnej pracy. Najczęściej siadają one prawie co do godziny ;).

Przy okazji dodam, że nas to są koszty stałe. Przy takiej konfiguracji musicie pamiętać że dysk ma określony czas bezawaryjnej pracy. Najczęściej siadają one prawie co do godziny ;).

Tak... w 100% masz rację. Każdy dysk posiada określony, średni (statystycznie) czas bezawaryjnej pracy.

Np, Seagate dla popularnych dysków serii Barracuda podaje czas MTBF jako 700.000 godzin, co zapewnia 80 lat ciągłej, bezawaryjnej pracy :)

Nieco poważniej - dyski pracujące w systemach typu NAS (praca ciągła) są znacznie mniej podatne na awarie (niż np.te pracujące w notebookach czy PC).

Np, Seagate dla popularnych dysków serii Barracuda podaje czas MTBF jako 700.000 godzin, co zapewnia 80 lat ciągłej, bezawaryjnej pracy :)

Musiał bym się zapytać jakie dyski są wrzucone w macierz na serwerze. Ale wiem że trochę dłużej niż gwarancja i są wymieniane. Więc mamy zgoła odmienne doświadczenia :)

Musiał bym się zapytać jakie dyski są wrzucone w macierz na serwerze. Ale wiem że trochę dłużej niż gwarancja i są wymieniane. Więc mamy zgoła odmienne doświadczenia :)

No widzisz mi jeszcze zaden dysk nie padl a kompa mam juz z 15 lat jak nie dluzej, wprawdzie jakis czas temu sprzedalem najstarszy dysk 10gb ale mimo kilkuletniej pracy u mnie wciaz dzialal...

Nastepna sprawa nalezy zrobic backup i w razie awarii kupic nowy dysk skopiowac dane zbackupowane i uzywac...

Ostatnia sprawa dyski jednak maja jedna wade... sa mechaniczne wiec ryzyko istnieje ale caly czas sie rozwijaja i tanieja (no ostatnio podrozaly ze wzgledu na powodzie) wiec do czasu az padnie terazniejszy ro juz beda niemechaniczne dyski wiec na dane audiowizualne to idealna sprawa...

chwilowy brak działalności w audio.

No widzisz mi jeszcze zaden dysk nie padl a kompa mam juz z 15 lat jak nie dluzej, wprawdzie jakis czas temu sprzedalem najstarszy dysk 10gb ale mimo kilkuletniej pracy u mnie wciaz dzialal...

Nastepna sprawa nalezy zrobic backup i w razie awarii kupic nowy dysk skopiowac dane zbackupowane i uzywac...

Ostatnia sprawa dyski jednak maja jedna wade... sa mechaniczne wiec ryzyko istnieje ale caly czas sie rozwijaja i tanieja (no ostatnio podrozaly ze wzgledu na powodzie) wiec do czasu az padnie terazniejszy ro juz beda niemechaniczne dyski wiec na dane audiowizualne to idealna sprawa...

Czym innym jest dysk w macierzy w serwerze czy w nasie bo ten w pc pracujących godzin i operacji ma dużooo mniej :)

Jedną z najciekawszych rozwiązań jest kombajn softwarowy p.t. Vortexbox.

Ja mam coś takiego - nagłaśnia mi dwa pomieszczenia:

W jednym gra squeezebox touch, w drugim - sam serwer.

Obydwa za pośrednictwem DACów oczywiście.

Podlączenie dysku zewnętrznego do Squeezeboxa to ból.

Powód:

w takiej konfiguracji "hula" wersja Logitech Media Server okrojona, wgrana fabrycznie w Squeezeboxa.

Przewaga serwera to większe zasoby (MHz procka i pamięć pozwalają na szybsze przeglądanie zasobów) natomiast natomiast przewaga Vortexboxa nad innymi serwerami to jego dedykowany charakter (wbudowany Bliss ściąga zdjęcia albumów i porządkuje muzykę, wbudowany serwer SAMBA, pluginy przeróżne, integracja z innymi odtwarzaczami, jeśli by CI się kiedyś znudził Squeezebox i byś chciał Sonosa, odtwarza muzę sam, bez Squeezeboxa - tak jak u mnie, steruje do 5 niezależnych DACów).

Vortexboxa kupisz w bardzo dobrej konfiguracji na e-bayu, w cenie niewiele wyższej niż sam hardware. Albo zrobisz tak jak ja: zainstalujesz toto sam - program jest open source, bazuje na Fedora. Źródło: vortexbox.org.

Twoje rozwiązanie też bardzo zacne.

PS:

O ile wiem to nie ma możliwości podłącznenia NASa do Squeezeboxa przez USB - ten port obsługuje tylko FAT32 a o ile wiem NASy nie mogą "emulować" tryb dysku zewnętrznego (cokolwiek miałoby to znaczyć).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.