Skocz do zawartości
IGNORED

proszę o pomoc w adaptacji pomieszczenia - układ głośników LCR

k9driver

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich

Bardzo proszę o pomoc w adaptacji pomieszczenia pod układ głośników LCR

Ściana zaznaczona na jasno czerwono i czerwono będzie stawiana na nowo i mogę ją wykonać z dowolnego materiału - grubość 17 cm - planuję podwójny regips - wełna 12cm - podwójny regips z drugiej strony

ścianka ciemnoczerwona to mój wymysł -0 nie wiem czy potrzebna, ale moja żona nie chce aby głośniki wystawały poza linie tv

głośniki dobrej klasy duże wysokość 95cm szerokość 23cm głębokość 15cm - przystosowane do montażu na ścianie

pokój 16m - mało mebli

Czy taki układ się sprawdzi

Siedzę w odległości 2m od tv który na 50cali

Muzyka 30%, Kino 30% Xbox 40%

system 5,1 na chwilę obecną odpada, muszę zadowolić się systemem LCR + subwoofer aktywny 100W

Czy wyciszenie ścianki zaznaczonej na czerwono da jakiś efekt?

każda wskazówka jest dla mnie na wagę złota

z góry dziękuję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ale moja żona nie chce aby głośniki wystawały poza linie tv

głośniki dobrej klasy duże wysokość 95cm szerokość 23cm głębokość 15cm - przystosowane do montażu na ścianie

pokój 16m - mało mebli

Moim zdaniem wyjdzie z tego koszmarek akustyczny. Prawie każdy głośnik "promieniuje" dookólnie niskimi częstotliwościami. Bas będzie niekontrolowany i niestrawny akustycznie.

Nie będziesz miał prawidłowej sceny stereo, nie mówiąc o "graniu" 3D - mówię tu tylko o użyciu dwóch kolumn do odsłuchu stereo.

Nic nie napisałeś, co to za wysokiej klasy specjalne kolumny, które można montować na ścianie. Rozumiem, gdy chodziłoby o głośniki surround, które montuje się na ścianie.

Moim zdaniem wyjdzie z tego koszmarek akustyczny. Prawie każdy głośnik "promieniuje" dookólnie niskimi częstotliwościami. Bas będzie niekontrolowany i niestrawny akustycznie.

Nie będziesz miał prawidłowej sceny stereo, nie mówiąc o "graniu" 3D - mówię tu tylko o użyciu dwóch kolumn do odsłuchu stereo.

Nic nie napisałeś, co to za wysokiej klasy specjalne kolumny, które można montować na ścianie. Rozumiem, gdy chodziłoby o głośniki surround, które montuje się na ścianie.

Wiem, że sytuacja jest nie za specjalna, lecz warunki mieszkaniowe są jakie są, W przyszłości jak zmienię mieszkanie to stworzę swój wymarzony pokój..... ale to inna bajka

Może taki układ ściany pozwoli mi odseparować kanał lewy od prawego:

amplituner spróbuje tak poustawiać, żeby basy szły na subwoofer a wysokie i średnie na głośniki

czy jest sens dawać za tymi głośnikami jakieś maty wytłumiające?

rys2%20na%20forum%20jpg_1331683905.jpg

sorki za duże zdjęcie, lecz jestem jeszcze nie obyty w posługiwaniu się tym forum

kolumny to paradigm w5 lewy i prawy i w5c centralny - świerzo kupione po okazyjnej cenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

na razie będą podłączone do starego pionera vsx1015, lecz za 3-4 miesiące jak uzbieram pieniądze ( i jak nie znajdę nic ciekawszego ) to kupię wzmacniacz 3 kanałowy emotiva i podłączę pod pre out pionera

Ukryta Zawartość

sorki za duże zdjęcie, lecz jestem jeszcze nie obyty w posługiwaniu się tym forum

Tym się nie przejmuje, rozmiar jest OK. Niestety nie wiem jak zagrają takie naścienne kolumny, ale fizyki nie przeskoczysz i zawsze taka ściana/ściany w pobliżu takiej kolumny będą miały wpływ na reprodukcję dźwięku. Taie jest moje zdanie, ale mogę się mylić.

Czy czytałeś może jakieś opinie o tych swoich kolumnach przed zakupem, może je słuchałeś w takim naściennym położeniu?

Pokój jest malutki i to problem którego się nie przeskoczy.

Gorzej jednak że kolumny są naścienne i co gorsza jak widać na rysunku

obudowane jakąś zabudową ktora ograniczy im promieniowanie na boki.

Jest jeszcze problem że całość jest niesymetryczna i wszystko jest przy jednej ze ścian.

Firma Paradigm nie jest zła ale trzeba mieć na uwadze fakt, że kolumny naścienne to nigdy nie są głośniki wysokiej klasy jak sądzi ten użytkownik.

Takie kolumny robi się dla mniej wymagających klientów, którzy aż tak bardzo do jakości brzmienia wagi nie przywiązuja i dlatego nie chcą przeznaczać na nie miejsca w pokoju.

Takie kolumny robi się tylko do zestawów 5.1 czy 7.1 i do kina domowego albo do gier efekt może być niezły.

Nigdy nie przeznacza się takich kolumn do stereo bo one sie po prostu do tego nie nadają.

W stereo można uzyskać efekty 3D i inne cechy dobrego dźwięku ale kolumny muszą być oddalone od ścian w tym od ściany przedniej.

Stare powiedzenie mówi że jak chcesz kupić dobre i tanie to musisz niestety kupić 2 komplety, jeden tani, drugi dobry.

Zakup po okazyjnie cenie z reguły później mści się okrutnie.

Gość ma tu 2 opcje:

- sprzedać te naścienne i kupić wolnostojące ale wtedy trzeba brnąć dalej w akustykę itd.

- dokupić tylne głośniki z tej samej serii i zrobić 5.1 ale wtedy nie moża żadnych z tych kolumn chować w zabudowach.

Muszą mieć możliwość promieniowania chociaż na boki bo tak są skonstruowane.

Pokój jest malutki i to problem którego się nie przeskoczy.

Gorzej jednak że kolumny są naścienne i co gorsza jak widać na rysunku

obudowane jakąś zabudową ktora ograniczy im promieniowanie na boki.

Jest jeszcze problem że całość jest niesymetryczna i wszystko jest przy jednej ze ścian.

Firma Paradigm nie jest zła ale trzeba mieć na uwadze fakt, że kolumny naścienne to nigdy nie są głośniki wysokiej klasy jak sądzi ten użytkownik.

Takie kolumny robi się dla mniej wymagających klientów, którzy aż tak bardzo do jakości brzmienia wagi nie przywiązuja i dlatego nie chcą przeznaczać na nie miejsca w pokoju.

Takie kolumny robi się tylko do zestawów 5.1 czy 7.1 i do kina domowego albo do gier efekt może być niezły.

Nigdy nie przeznacza się takich kolumn do stereo bo one sie po prostu do tego nie nadają.

W stereo można uzyskać efekty 3D i inne cechy dobrego dźwięku ale kolumny muszą być oddalone od ścian w tym od ściany przedniej.

Stare powiedzenie mówi że jak chcesz kupić dobre i tanie to musisz niestety kupić 2 komplety, jeden tani, drugi dobry.

Zakup po okazyjnie cenie z reguły później mści się okrutnie.

Gość ma tu 2 opcje:

- sprzedać te naścienne i kupić wolnostojące ale wtedy trzeba brnąć dalej w akustykę itd.

- dokupić tylne głośniki z tej samej serii i zrobić 5.1 ale wtedy nie moża żadnych z tych kolumn chować w zabudowach.

Muszą mieć możliwość promieniowania chociaż na boki bo tak są skonstruowane.

Tej ścianki na rysunku zaznaczonej na czerwono, drzwi i tej zabudowy jeszcze nie ma dopiero mam zamiar ją postawić (muszę - dziecko w drodze)

Kolumny są pierwsza klasa - dynamiczne z piękną górą i średnicą, i jak ja to nazywam ''budują przestrzeń'' - nie sprzedam ich na pewno bo jestem z nich zadowolony

nie chcą systemu 5,1 w tym pomieszczeniu - jest za małe 3,1 mi w zupełności wystarczy (znając życie do czasu)

znalazłem w internecie zdjęcie kogoś ze stanów i miał te głośniki zamontowane tak:

dew2_1331760331.jpg

33_1331760462.jpg

też mogę je zamontować w ten sposób lecz ...

proszę o jakieś pomocne wskazówki które mogą coś wyciągnąć z podobnego ustawienia,

Ściankę za nimi stawiam od nowa więc mogę dać jakieś dodatkowe maty wygłuszające lub rozpraszające za głośnikami , mogę też wyłożyć ją drewnem, tapetą, byle by wycisnąć więcej z tego zestawu co posiadam

Kolumny są pierwsza klasa - dynamiczne z piękną górą i średnicą, i jak ja to nazywam ''budują przestrzeń''

Przepraszam, to po co chcesz coś "wyciągać z ustawienia"?

Ściankę za nimi stawiam od nowa więc mogę dać jakieś dodatkowe maty wygłuszające lub rozpraszające za głośnikami , mogę też wyłożyć ją drewnem, tapetą, byle by wycisnąć więcej z tego zestawu co posiadam

"maty wygłuszające lub rozparzające za głośnikami" nic nie wniosą do wysokich i średnicy, a z basem nie powalczysz takimi matami.

Przepraszam, to po co chcesz coś "wyciągać z ustawienia"?

"maty wygłuszające lub rozparzające za głośnikami" nic nie wniosą do wysokich i średnicy, a z basem nie powalczysz takimi matami.

Po prostu nie chce popsuć, na chwilę obecną za głośnikami nie ma żadnej ściany - tylko 3,5 m przestrzeni, która musi zostać wykorzystana na dodatkowy pokój w mieszkaniu

Po prostu nie chce popsuć, na chwilę obecną za głośnikami nie ma żadnej ściany - tylko 3,5 m przestrzeni, która musi zostać wykorzystana na dodatkowy pokój w mieszkaniu

Rozumiem - w takim razie jak ma to być ścianka działowa z płyty k/g z wełną mineralną w środku i mają na niej wisieć kolumny - to faktycznie trzeba ją zrobić porządnie lub zrobić z czego innego.

Proponuję poszukać w Internecie projektów takiej ściany.

Tu masz przykład takiej odpowiedniej ściany - jak widzisz to nie taka prosta sprawa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozumiem - w takim razie jak ma to być ścianka działowa z płyty k/g z wełną mineralną w środku i mają na niej wisieć kolumny - to faktycznie trzeba ją zrobić porządnie lub zrobić z czego innego.

Proponuję poszukać w Internecie projektów takiej ściany.

Tu masz przykład takiej odpowiedniej ściany - jak widzisz to nie taka prosta sprawa.

dzięki, właśnie o to mi chodziło

dzięki, właśnie o to mi chodziło

Ta ściana z przykładu jest dość masywna - dla Twoich potrzeb ściana może być mniej okazała - myślę, że trzeba zastosować odpowiednią izolację antywibracyjną dla takiej ściany, by kolumny nie przenosiły wibracji na resztę konstrukcji. Ścianka taka może być zrobiona ze szkieletu z kantówki drewnianej ze wzmocnieniami w miejscu mocowania TV i kolumn z wypełnieniem z wełny mineralnej i obłożona np płytą k/g - z tym, że takową płytę dobrze by zamocować na czyś amortyzującym - uszczelki silikonowe, lub coś podobnego. Na pewno są jakieś takie projekty.

Poszukaj sobie w sieci takiego dokumentu - tam są przykłady budowy takich ścianek:

"Recording Studio Design 2nd Edition"

Autor Philip Newell

Ta ściana z przykładu jest dość masywna - dla Twoich potrzeb ściana może być mniej okazała - myślę, że trzeba zastosować odpowiednią izolację antywibracyjną dla takiej ściany, by kolumny nie przenosiły wibracji na resztę konstrukcji. Ścianka taka może być zrobiona ze szkieletu z kantówki drewnianej ze wzmocnieniami w miejscu mocowania TV i kolumn z wypełnieniem z wełny mineralnej i obłożona np płytą k/g - z tym, że takową płytę dobrze by zamocować na czyś amortyzującym - uszczelki silikonowe, lub coś podobnego. Na pewno są jakieś takie projekty.

Poszukaj sobie w sieci takiego dokumentu - tam są przykłady budowy takich ścianek:

"Recording Studio Design 2nd Edition"

Autor Philip Newell

Dzięki - "Recording Studio Design 2nd Edition" to super poradnik - szkoda, że nie ma tłumaczenia na język polski

Z rad w nim zawartych przyda mi się kilka wskazówek, kolega przetłumaczył to co mnie interesowało

i wynika z niego, że ściana powinna składać się przynajmniej z 5 warstw - im więcej tym lepiej - z tym, że każdy materiał nawet grubości 1mm jest liczony jako jedna warstwa (jakoś tak dziwnie), przy czym warstwa z desek sklejki lub płyty nie może bezpośrednio stykać się ze ścianami cementowymi lub z cegieł i elementy metalowe muszą być podklejone grubą taśmą antywibracyjną lub dżwiękochłonną (ciężko u nas o taką)

i tak dla przykładu moją ścianę postawię:

1warstwa - tynk 2mm

2 warstwa - bloczek komórkowy 50mm

3 warstwa - Panel dźwiękochłonny 6mm(dźwiękoizolacyjny) taki jakich używa się pod panele podłogowe - w tym opracowaniu zalecają takie w kształcie plastrów miodu, lecz nie mogę nigdzie takich znaleźć

4 warstwa - Sklejka 18mm

5 warstwa - wełna mineralna twarda gęsta 50mm

6 warstwa - pustka powietrzna 30mm(w niej stelaż drewniany (drewno podklejone taśmą antywibracyjną) na tv i głośniki a także poprowadzony peszel na przewody

7 warstwa - podwójna płyta gipsowa anty ogniowa (bo jest gęstsza od zwykłej nieogniowej) 2x1,25mm

8 warstwa - gruba tapeta na płótnie 2mm

jak już się uporam ze wszystkim to wstawię zdjęcie

jak już się uporam ze wszystkim to wstawię zdjęcie

Super -projekt na ścianę imponujący - to dobrze zważywszy, że za ścianą chyba będzie mieszkać Twoje dziecko.

Dokumentuj postępy konstrukcji - będzie super materiał na ciekawy wątek. Trzymam kciuki za powodzenie przedsięwzięcia.

Podwójna plytę gipsową możesz rozdzielić green glue, lub silikonem. Pamiętaj o dylatacji płyt i pozostałych el. konstrukcji po obwodzie (taśma dźwiękochłonna).

Wszystkie te zabiegi na wyrost w kontekście super mostka jakim będą drzwi!! Pewnie z szybą, bo to mieszkanie, z prześwitem na dole.

Ościeżnica na profilu metalowym czy drewnianym?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.