Skocz do zawartości
IGNORED

\Jazz\ trio - forma doskonała?

ibanezq

Rekomendowane odpowiedzi

Czy podzieli ktoś mój pogląd, że trio jazzowe (piano, bass, dr) to najlepsze zestawienie do muzyki improwizowanej?

Oczywiście, że nie podzieli;) Tro fortepianowe jest może najbardziej popularne i przystępne, ale czy najlepsze ??? No nie! Tak nie można klasyfikować! Poza tym, prawdziwym wyzwaniem są duety.

Pozdr, M.

Parker's Mood

Ja tylko tak dla zasady i życzliwie, bo być może to forum czytają też dzieci (bo że w innych wątkach dzieci tu piszą, to pewne). "Piano" to nie pianino, ale fortepian.

No i przy okazji pytanie, jakie ciekawe trios słyszeliście (z fortepianem, ale nie w klasycznym układzie p, dr, b)?

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Myślę, że w muzyce rockowej też świetnie sprawdzają się tria, tzw power trio to np.: Gov't Mule z początku kariery. Dużo improwizacji, jamowania itp. Ale nie odważył bym się napisać, że to najlepsze zestawienie do improwizowania, na pewno zacne... Choć gdy słucham Tsuioshi Yamamoto Trio to faktycznie czuję ideę, która przyświeca tematowi.

Ja tylko tak dla zasady i życzliwie, bo być może to forum czytają też dzieci (bo że w innych wątkach dzieci tu piszą, to pewne). "Piano" to nie pianino, ale fortepian.

Ano. Przepraszam za pomyłkę. :)

Czy podzieli ktoś mój pogląd, że trio jazzowe (piano, bass, dr) to najlepsze zestawienie do muzyki improwizowanej?

Podchodziłem do różnych składów ale zawsze wracam do tria z pianinem.

Podzielam ten pogląd z zastrzeżeniem, że niewiele z niego praktycznie wynika. Tak samo, jak w klasyce idealnym współbrzmieniem i zgraniem instrumentów wyróżnia się kwartet smyczkowy. I co z tego? Tak samo wiele jest dobrych trio, jak i średnich a nawet kiepskich. Kwartetów smyczkowych jest też bez liku, ale wielkich tylko parę. Tak samo w trio grają już młodzi adepci jazzu, a Jarrett trio jest jedno ;-) Po prostu albo się umie grać i czuje temat, albo nie. Samo instrumentarium, skład, aparat wykonawczy, repertuar nie wystarcza, aby coś było dobre...

Tylko w polskim języku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Fortepiano designates the early version of the piano, from its invention by the Italian instrument maker Bartolomeo Cristofori around 1700 up to the early 19th century."

Fortepian to coś zupełnie innego niż to, na czym gra się współcześnie, czyli piano.

Z kolei to, co my nazywamy pianinem, to "upright piano".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i przy okazji pytanie, jakie ciekawe trios słyszeliście (z fortepianem, ale nie w klasycznym układzie p, dr, b)?

Ganelin Trio (Wiaczesław Ganielin, Władimir Czekasin, Władimir Tarasow).

Trio niewiarygodne i niepowtarzalne. Z fortepianem.

Wszystkie nagrania wydane przez Leo polecam gorąco.

To tak jak fagot i fagot. Nie pomyl się jak będziesz rozpracowywał ten instrument ;)

Pozdr, M

i nie radze angola przezywac "fagot-em", moze to zle, a napewno inaczej niz jako instrument muzyczny odebrac ;] heh

Errata : fagot - odmiana niemiecka i francuska. Dwa inaczej zbudowane instrumenty....takie miałem skojarzenia. Parę dni temu miałem okazję przyjrzeć się z bliska tym dwóm odmianom. Inaczej brzmią i inaczej wyglądają. Piękne instrumenty...

Ukryta Zawartość

Przepraszam za złe skojarzenia !

Pozdr, M

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.