Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnik centralny, small czy large ?

zyga101

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po mału dobiega u mnie konca składanie kina domowego, został mi do kupienia głosnik centralny no i tu pojawia się mój problem. Naczytałem się że dobry głośnik centralny bardzo mocno poprawia jakosc ogólnego przekazu więc jako że swoje kino oparłem na kefach serii C (przód c3, tył c1, sub c4) no to mój wybór padł na kefa c6 clr. Po przeczytaniu specyfikacji tego glosnika wychodzi na to że będzie to najlepszy głosnik z całego mojego zestawu (2x130mm basowy przetwornik + tweeter) więc jaki ma sens ustawienie takigo głośnika na "small" skoro jest tak bogato wyposażony w przetworniki średnio-nisko tonowe ?? jak ustawie na small to będzie chyba pykał tylko tweeterem, a średnie-niskie pójdą na sub ?? bo juz sam nie wiem jak to prawidłowo ustawić

spokojnie dawaj na Large

ja mam centrala z basami 2x100mm ( Wharfedale WH-2 ) i ustawione na large i mimo amplitunera 7x160W i głośnika mającego zalecaną moc 10-120W gra bardzo dobbrze i dostarcza basu w kinie dmomowym

po przełaczeniu na small , spadł bass z głośnika centralnego i to mi już dźwiękowo nie pasowało

kolumna centralna jest inaczej strojona i wielkość głośników nie ma nic do rzeczy, można sprawdzić jakie częstotliwości przenosi bez spadku

druga sprawa - nie każdy ma odcięcie w amplitunerze ustawione tak samo, ten kto ustawił na 40hz powie że nie ma różnicy, a ten kto ustawił na 100hz powie że gra beznadziejnie

obecnie normą jest że można regulować odcięcie dla każdych kolumn osobno (front, central, tyły), central najlepiej ustawić jako small i odciąć na 50-60hz

obecnie normą jest że można regulować odcięcie dla każdych kolumn osobno (front, central, tyły), central najlepiej ustawić jako small i odciąć na 50-60hz

THX zaleca ustawienie suuroundów na 80hz , a skoro one i tak przenoszą od 70-80hz ( Kef C6 od 65hz ) , to wg mnie ustawienie ich na small i odcięcie 50-60hz mija się z celem , ale moze się mylę

może w wiekszych kolumnach opcja small zagra lepiej niż largre ( u mnie akurat odwrotnie , ale centrala nie mam za dużego )

samo ustawienie small/large o niczym kompletnie nie mówi, jeśli nie podasz jakie masz ustawione odcięcie

KEF c6 od 65hz wg danych technicznych zapewne przy minimalnym spadku, wiec ustawienie na 60hz jest (teoretycznie) idealne, wyższy bas wpływa na głosy więc nie powinno się tego obcinać, z kolei 40hz i niżej jest już poza zasięgiem większości centralów nawet przy sporym spadku, więc to jest bardzo bezpieczna opcja (w sensie nic nie stracimy na jakości)

Ustawienie small i lagre to ustawienia przydatne do zgrania kolumn z subem bez tego niemożliwe było by równomierne uzysaknie basu z kazdej z kolumn. Ustawiając na small mamy możliwość odciać pasmo przy czestotliwości przy której dana kolumna nie przenosi juz x czestotliwości w to miejsce zgrywa się subwoofer. W szczególności przydatne jest to do zgrania frontowych kolumn z subem gdzie niektóre częstoliwości w lewej lub prawej kolumnie mogą się sumować z subem lub znosić powstaja wtedy podbicia lub zaniki basu na danym kanale. Osobiscie mam duze kolumny frontowe ale odciąłem je sobie przy 60hz podobnie również pozostałe tylnie i centralny, dzieki temu zródłem mojego niskiego basu jest tylko subwoofer a bas z kazdej kolumny jest jednakowy. Dla zainteresowanych wrzucam link z plikiem dts mojego autorstwa, który przygrywa kolejno w każdej z kolumn nizszym basem, to pozwala się zorientować czy mamy dobrze ustawione kolumny z subem w niskim basie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam, po mału dobiega u mnie konca składanie kina domowego, został mi do kupienia głosnik centralny no i tu pojawia się mój problem. Naczytałem się że dobry głośnik centralny bardzo mocno poprawia jakosc ogólnego przekazu więc jako że swoje kino oparłem na kefach serii C (przód c3, tył c1, sub c4) no to mój wybór padł na kefa c6 clr. Po przeczytaniu specyfikacji tego glosnika wychodzi na to że będzie to najlepszy głosnik z całego mojego zestawu (2x130mm basowy przetwornik + tweeter) więc jaki ma sens ustawienie takigo głośnika na "small" skoro jest tak bogato wyposażony w przetworniki średnio-nisko tonowe ?? jak ustawie na small to będzie chyba pykał tylko tweeterem, a średnie-niskie pójdą na sub ?? bo juz sam nie wiem jak to prawidłowo ustawić

2x130mm (LOL) to rzeczywiście arcy bogate wyposażenie sekcji średnio nisko tonowej :)))) dzięki za sporą dozę humoru przed snem :)))

No nie każdy wchodzi tu na forum panie nookie żeby kozaczyć sprzętem za 20 tys. Dla mnie po przesiadce z komputerowych pierdziawek efekt który uzuskałem jes miażdzący w porównaniu z tym co było, a wracając do tematu, Subwofer mam kef c4, odcięcia mam ustawione na frontach, tyłach i centralce tak samo na 80hz no i jeszcze zagwozdka z tym subwoferem bo w sumie mam ustawione żeby na sub szły dane z frontów + LFE i odcięcie na 120 hz a to chyba sporo za dużo ??

Przy niewielkim centralnym lepiej ustawić go na small.

Załóżmy, że taki centralny przenosi efektywnie do 80Hz (wcale bym się nie zdziwił).

W kanale centralnym pojawia się dźwięk 50Hz.

W przypadku gdy centralny jest "large" ten dźwięk nie zostanie odtworzony.

W przypadku gdy jest "small" zostanie odtworzony - przez subwoofer.

Tak więc tę opcję small trzeba potraktować jako zwrotnicę kierującą dźwięki zbyt niskie dla centrala do suba.

W takim układzie centralny i tak będzie odtwarzał dokładnie to samo pasmo co przy ustawieniu large (gdy się go przytnie powiedzmy na 60hz).

Tylko w przypadku dużych, pełnopasmowych centrali warto ustawić ja jako large, choć i wtedy cięcie np. przy niskich 40Hz nie zaszkodzi.

THX zaleca ustawienie suuroundów na 80hz

O ile pamiętam, to THX zaleca wszystkie na Small i bas ze wszystkich kanałów wyłącznie na S-W.

W przypadku gdy centralny jest "large" ten dźwięk nie zostanie odtworzony.

W przypadku gdy jest "small" zostanie odtworzony - przez subwoofer.

Jest jeszcze funkcja, która u mnie nazywa się Bass Augment: głośniki ustawione na Large dostają pełne pasmo, jednocześnie częstotliwości poniżej progu odcięcia idą dodatkowo na S-W.

Tak jak napisałem wczesniej najlepiej jest ciąc wszystkie kolumny jeśli posiadamy subwoofer, trudno jest bowiem zgrać bas wszystkich kolmn z subwooferem bez tego podziału, moze niektórym to się nie podobać bo jest to kastrowanie pasma, ale gwarantuje najlepsze efekty. Niektóre amlitunery mają też opcję potraktowania głownych kolumn jako kanał LFE dla wszystkich kolumn, wtedy to one przygrywają basem dla pozostałych kanałów. Zostawienie centralnego na large jest gwarancją ze nie usłyszymy na tym kanale zadnych nizszych efektów, lub będą odgrywane znacznie ciszej bo amlitunery dzielą wtedy pasmo LFE pomiedzy głosnik a subwoofer

Bobcat ma rację. Bas na suba najlepiej dwa. głosniki w THX graja liniowo. Sopran w kolumnac przednich w polowie wysokosci ekranu tyly oddalone o dokładnie taka sama odleglosc od sluchacza. ITP

Ukryta Zawartość

Jak ustawisz to tak to wykorzystasz w pełni THX i niech ci co przesmiewają ta technologie uslysza. Gwarancja ze dzwiek bedzie lepszy niz w w sali kinowej.

W przeciwnym wypadku zyskujesz korzyści ale nie uzyskasz w pełni tego po co to było projektowane

Ukryta Zawartość

THX zaleca to i tamto, a wy nie bierzcie tego na poważnie bo nie macie kolumn z certyfikatem THX

to słynne odcięcie na 80hz i ustawienie na small, z tego co pamiętam było zalecane do ich certyfikowanego zestawu opartego na kolumnach dipolowych

w systemach opartych o monitory również się takie rozwiązanie sprawdzi, ale chyba nikt nie jest głuchy i sam słyszy jakie ustawienie jest lepsze dla podłogówek z dobrym basem, 80hz dla takich kolumn to wg mnie pomyłka

Też mnie te "zalecenia" THX śmieszą, a raczej nie same zalecenia, tylko traktowanie ich jak jakiejś wyroczni.

Wiadomo jakie są zestawy 5.1 thx - dobry sub i 5 solidnych, acz stosunkowo niewielkich głośników, które najzwyczajniej w świecie przenoszą liniowo tylko trochę ponizej 100Hz. No więc co tu można innego "zalecić"?

Jakimś dziwnym trafem oryginalne ścieżki dźwiękowe 5.1 są zapisywane z pełnym pasmym w 5 kolumnach a to jak się potem je poprzycina powinno być wynikiem trzeźwej oceny możliwości zestawu oraz wynikiem prób z różnymi konfiguracjami.

Np. jak komuś zależy na jak największych możliwościach dynamicznych, to powinien mieć bardzo mocnego suba lub dwa i przyciąć resztę kolumn tak, żeby nie było ryzyka kompresji (lub nawet uszkodzenia) przy najgłośniejszych fragmentach.

Przy nastawieniu na jakość/naturalność, to w przypadku pełnopasmoych zestawów można im zostawić pełne pasmo, przeważnie jakość np. dialogów męskich jest wtedy lepsza itd.

Powyższe to tylko moje spostrzeżenia, nie żadne prawdy objawione, jak napisałem każdy powinien popróbować i znaleźć złoty środek dla określonych wymagań.

Zgadza się jeśli ktoś ma kolumny zdolne odgrywać dobrze niskie częstotliwości to wskazane było by ich nie obcinać, problem polega na tym że większość układów kina to mały central z midbasami w okolicach 10 -16cm podobnie głośniki tylnie i duże fronty, to taki najbardziej popularny układ kina 5.1 i w takim wypadku nie ma bata zeby te mniejsze głośniki zagrały tak jak dobry sub. Aby wyrównać ten bas który odgrywają nam duże fronty a czego nie zagra nam taki centralny lepiej go odciąć przy jego dolnej granicy przenoszenia. Druga sprawa to to ze większość amplitunerów pozwala na niezależne odcięcie kolumn przy różnych częstotliwościach i można sobie dobrać to odcięcie indywidualnie a nie traktować to 80hz jak wskaźnik. Swoje kolumny epos m22i m5i i m8i również mam odcięte a do małych nie należą. W moim przypadku najlepiej sprawdziło się odcięcie, ale na różnych częstotliwościach pozwolę sobie przytoczyć dla przykładu: centralny poniżej 60hz już nie przenosi z satysfakcjonującym ciśnieniem i tam został odcięty podobnie tyły, fronty odcięte zostały przy 40hz. Gdybym tak nie zrobił i zostawił wszystkie kolumny na duże + sub to powoduję że poziom basu jest różny dla poszczególnych kanałów. Czyli fronty świetnie odgrywały swoje dolne rejestry znacznie głośniej niż podstawkowe m5i i centralny m8i. Dla wszystkich którzy mają podobne gabarytowo kolumny w układzie 5.1 daje link z plikiem dts, który należy wypalić na płytę jako audio cd. Nagrałem tam próbkę basu odgrywanego kolejno w każdym kanale wystarczy usiąść w miejscu odsłuchu i posłuchać czy natężenie basu jest identyczne w każdym kanale, jeśli nie to znaczy że ustawienia poszczególnych głośników nie są idealne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.