Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwsze kroki z speaker workshop

Krzysztof Kam.

Rekomendowane odpowiedzi

Kit AVT2782. Układ prosty, płytkę można zrobić termotransferem. Opis jego wykorzystania we współpracy z SW w Elektronice dla Wszystkich, w numerach: marcowym i kwietniowym 2006.

Kuzyn murzyna

Właśnie zaczynam zabawę z SW obejrzałem już filmy instrukcyjne ale nadal nie mam pojęcia od czego zacząć.

mógł by ktoś mi pomóc?

Bo w SW jest wszystko od dupy strony. Sciągnij sobie Artę i Boxsim. Pomiary z Arty importuj do Boxsim. Zaoszczędzisz czas i nerwy.

Jeśli chcesz skorzystać to w ubiegłym roku przetłumaczyłem na j. polski opis LIMP.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mam już mikrofon ze wzmacniaczem ale zirytował mnie jig, na jednej stronce znalazłem schemat składający się z dwóch wtyków jack rezystora dwóch żabek i dwóch rezystorów wzorcowych. I nie mam pojęcia jak tym mierzyć i czy w ogóle da się tym coś zmierzyć?

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Kit AVT2782. Układ prosty, płytkę można zrobić termotransferem. Opis jego wykorzystania we współpracy z SW w Elektronice dla Wszystkich, w numerach: marcowym i kwietniowym 2006.

Nie polecam. W tym urządzeniu jest problem z brumem sieciowym.

Mam już mikrofon ze wzmacniaczem ale zirytował mnie jig, na jednej stronce znalazłem schemat składający się z dwóch wtyków jack rezystora dwóch żabek i dwóch rezystorów wzorcowych. I nie mam pojęcia jak tym mierzyć i czy w ogóle da się tym coś zmierzyć?

Tu masz wygląd Jig`a zgodnego z SW w budowie.

Ukryta Zawartość

post-21293-0-11226600-1331460207_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jig to takie na sile zrobione urzadzenie z kilka rezystorów i przelacznikow - zeby nie trzeba bylo recznie zmieniac ich konfiguracji. Mial uproscic pomiary, a stal sie odpychajacym od nich magicznym i skomplikowanym ustrojstwem z ktorego wiecej klopotu niz pożytku. Przynajmniej ja to tak widze.

Mam już mikrofon ze wzmacniaczem ale zirytował mnie jig, na jednej stronce znalazłem schemat składający się z dwóch wtyków jack rezystora dwóch żabek i dwóch rezystorów wzorcowych. I

Wystarczy jeden rezystor wzorcowy. Sam uzywam takiego wynalazku, ale do pomiarow impedancji - za pomoca LIMPa. Robertinus podal wyzej tlumaczenie do tego programu.

Co do pomiarow, to najprosciej wzmacniacz mikrofonowy podpiac pod wejcie liniowe, odpalić HomeImpulse i mierzyc -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Można w ustawieniach pomiarow zaznaczyc opcje zeby pokazywalo charaktertystke po wygladzeniu do okreslonej wartosci.

Tu jest instrukcja do SW -

Ukryta Zawartość

Tu nieco o pomiarach tego samego autora -

Ukryta Zawartość

a tu o box simie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

To jest pomiar moich kolumn przy pomocy HOLMImpulse odpowiednio pod kątem 0, 30 oraz 60

Waszym zdaniem jak to wygląda?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a to bez wygładzania,czy jest to w miarę realny pomiar?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rs2512, nie wiem jak to sie ma w Boxisimie, ale zwykle glosniki mierzy sie w obudowie, bo obudowa podbija charaktertyske, nazywa sie to efekt baffle step, a wiec rozne wymiary frontu = rozny spl, do tego dochodzi zafalowanie charki poprzez dyfrakcje (a to zalezy od odleglosci glosnika od krawedzi frontu). Podobnie z impedancja - dzialanie filtrow pasywnych jest uzaleznione od im pedancji glosnika, ale ta w tych miejscach w ktorych sa podzialy raczje nie zmienia sie po wlozeniu do obudowy (chyba ze dalbys glosnik sredniotnowy z wysokim fs do malej obudowy, albo odwrotnie - do obudowy stratnej).

Co do odległośc - mierzysz po to, zeby (m.in) zgrac glosnikiw fazie. Co wiec z tego, ze zgrasz faze glosnikow w odleglosci 1m, skoro bedizesz sluchal z 2 metrow, a tam o zgraniu fazy juz nie bedzie mowy?

rs2512, nie wiem jak to sie ma w Boxisimie, ale zwykle glosniki mierzy sie w obudowie, bo obudowa podbija charaktertyske, nazywa sie to efekt baffle step, a wiec rozne wymiary frontu = rozny spl, do tego dochodzi zafalowanie charki poprzez dyfrakcje (a to zalezy od odleglosci glosnika od krawedzi frontu). Podobnie z impedancja - dzialanie filtrow pasywnych jest uzaleznione od im pedancji glosnika, ale ta w tych miejscach w ktorych sa podzialy raczje nie zmienia sie po wlozeniu do obudowy (chyba ze dalbys glosnik sredniotnowy z wysokim fs do malej obudowy, albo odwrotnie - do obudowy stratnej).

Co do odległośc - mierzysz po to, zeby (m.in) zgrac glosnikiw fazie. Co wiec z tego, ze zgrasz faze glosnikow w odleglosci 1m, skoro bedizesz sluchal z 2 metrow, a tam o zgraniu fazy juz nie bedzie mowy?

W Boximie jest możliwie robienie pomiarów w różnych obudowach. Visaton ma swoje własne obudowy pomiarowe. Poza tym jest też możliwość robienia pomiarów w obudowie DIN a jeżeli się robi zwrotnice dla gotowych kolumn to najlepiej mierzyć w gotowej obudowie a w Boximie ustawić w parametrach głośnika "zu siemulierende Box" co oznacza że będzie symulowana tylko zwrotnica bez symulacji kształtu obudowy.

Co do fazy to w ARTA trzeba ustawić przed zapisaniem pliku "minimum phase" a w Boximie trzeba ustawić przesunięcie głośnika w stosunku do przedniej ścianki. Nazywa się to Schallenstehungsort. Niestety trzeba to robić doświadczalnie. Zazwyczaj dla głośnika wysokotonowego jest to kilka milimetrów a dla niskotonowego kilka centymetrów.

Najlepiej to użyć dowolnego kondensatora na wysokotonowy i dowolnej cewki na niskotonowy i zmierzyć taką zwrotnicę a później zrobić symulację tych samych wartości na Boximie i wtedy dobrać przesunięcie tak żeby symulacja jak najlepiej pokrywała się z pomiarem.

Alle nie jest to aż tak bardzo krytyczne. 5mm w tą lub w tamtą różnicy nie zrobi. Najprościej jest wczytać jakiś głośnik Visatonu o podobnych rozmiarach i sprawdzić jakie wartości były używane przy tych głośnikach. No ale niebezpieczeństwo rozjechania się fazy przy takiem postępowaniu istnieje. Wtedy zwrotnica symulowana nie będzie pokrywała się ze zwrotnicą rzeczywistą.

A jeszcze jedno. Koniecznie trzeba też importować do Boxsima pomiar impedancji z limpa bo bez tego całą symulację zrotnicy można sobie o kant stołu rozbić. Dobrze jest też wpisać parametry głośników.

Niezupełnie. Ponieważ chodzi o zgranie fazy w częstotliwości podziału to znaczy żeby ci się sygnał obu głośników dodawał a nie odejmował, dla fazy nie ma znaczenia dla jakiej doległości będziesz mierzył. (ma znaczenie z innych powodów) Ponieważ dodają się dwa sygnały o takiej samej częstotliwości to przesunięcie fazy między tymi dwoma sygnałami się nie zmieni gdy się przybliżasz czy też oddalasz od głośnika. Dla 1kHz czy bedziesz mierzył z 1m czy z 2m to przesunięcie fazy miedzy obydwoma sygnałami o tej samej częstotliwości dla głośnika wysokotonowego i niskotonowego się nie zmeni. Może się jedynie zmienić gdy będziesz się przesuwał od osi głośników w górę i w dół.

Dziękuję za te informacje. Jakieś zasady i odleglości przy pomiarach głosników które będą potem użyte w symulacji muszą być zachowane.

Przy pomiarze impedancji Limpem zastanawiałem się czy w obudowie czy bez, bo w obudowie mamy dwie górki na niskich częstotliwościach.

Ale mimo wszystko, praktycznie interesuje nas częstotliwość podziału i fazy w tych miejscach, więc tu chyba nie jest to krytyczne.

Wszystkie dane tj. impedancja, przenoszenie i umieszczenie głośników łącznie z głębokością staram się wpisywać. Pominąłem chyba tylko w Arcie zaznaczenie "minimum phase" przy eksporcie danych.

Boxsim ukazał się w wersji angielskiej.

Niezupełnie. Ponieważ chodzi o zgranie fazy w częstotliwości podziału to znaczy żeby ci się sygnał obu głośników dodawał a nie odejmował, dla fazy nie ma znaczenia dla jakiej doległości będziesz mierzył. (ma znaczenie z innych powodów) Ponieważ dodają się dwa sygnały o takiej samej częstotliwości to przesunięcie fazy między tymi dwoma sygnałami się nie zmieni gdy się przybliżasz czy też oddalasz od głośnika. Dla 1kHz czy bedziesz mierzył z 1m czy z 2m to przesunięcie fazy miedzy obydwoma sygnałami o tej samej częstotliwości dla głośnika wysokotonowego i niskotonowego się nie zmeni. Może się jedynie zmienić gdy będziesz się przesuwał od osi głośników w górę i w dół.

Wiem, że robimy lekki offtopic, ale:

Ukryta Zawartość

Jak na moje oko, odsuwając się od kolumny zmieni się długość dróg jaką ma przebyc fala dzwiekowa z poszczegolnych glosnikow. A ze nie sa to linie rownolegle, wiec odleglosci nie zmienia sie proporcjonalnie. Moze jest jakis blad w tym mysleniu, ale imho zarowno odleglosc jak i kat pomiaru ma znaczenie.

Ukryta Zawartość

Jak na moje oko, odsuwając się od kolumny zmieni się długość dróg jaką ma przebyc fala dzwiekowa z poszczegolnych glosnikow. A ze nie sa to linie rownolegle, wiec odleglosci nie zmienia sie proporcjonalnie. Moze jest jakis blad w tym mysleniu, ale imho zarowno odleglosc jak i kat pomiaru ma znaczenie.

Dokladnie tak jest. Jesli os odsluchu bedzie przebiegac dokladnie posrodku, miedzy centrami akustycznymi glosnikow, to wraz z rozsnaca odlegloscia od glosnikow nadal bedziemy mieli ta sama odleglosc od kazdego z glosnikow. Prosciej piszac, jesli ktos mierzy kolumne dwudrozna na osi tweetera z odleglosci metra i pozniej do takiego ustawienia do pasuje zwrotnice, to tylko w takim ustawieniu bedzie ona pracowac najdokladniej.

Wiekszosc budujacych nie zaprzata sobie tym glowy, bo nie buduje kolumn wyrownanych czasowo, a takie kolumny wymagaja niezwykle precyzyjnego pomiaru, ustawienia glosnikow i dopracowania zwrotnicy.

Wiekszosc budujacych nie zaprzata sobie tym glowy, bo nie buduje kolumn wyrownanych czasowo, a takie kolumny wymagaja niezwykle precyzyjnego pomiaru, ustawienia glosnikow i dopracowania zwrotnicy.

Ale takie kolumny odwdzięcza się lepszym dźwiękiem, więc gra warta świeczki :)

HolmImpulse, jak sama nazwa wskazuje mierzy odpowiedź impulsową (Arta także), więc można to zrobić w domowych warunkach.

Czyli do pomiaru głośników które będziemy symulować w np. Boxsimie nie zmieniamy wysokości mikrofonu dla pomiaru głośnika wysokotonowego i niskotonowego zamontowanych w obudowie a odległość może być nawet 2 metry [tak jak będziemy słuchać]?

Czyli do pomiaru głośników które będziemy symulować w np. Boxsimie nie zmieniamy wysokości mikrofonu dla pomiaru głośnika wysokotonowego i niskotonowego zamontowanych w obudowie a odległość może być nawet 2 metry [tak jak będziemy słuchać]?

Tylko że z dwuch metrów dostaniesz za dużo odbić z pomieszczenia. Ja bym raczej do pomiaru ustawił mikrofon na poziomie górnej krawędzi głosnika niskośredniotonowego i mierzył z jednego metra. Głośnik wysokotonowy ma wystarczająco dobrą kierunkowość a niskośredniotonowy nie.

Lub inaczej. Z odległości z której będzie się słuchać i wysokości gdzie znajduje się oś głośnika wysokotonowego poprowadzić linię prostą do środka głośnika niskośredniotonowego i mikrofon ustawić na tej lini w odległości 1m od kolumny.

Dzięki za te informacje.

Muszę zrobić pomiary jeszcze raz bo poprzednio zmieniłem wysokość mikrofonu.

Generalnie myślałem, że w programach symulujących można korzystać z pomiarów bez obudowy a w programie zadać wielkość obudowy, położenie głośników i ilość wytłumienia.

W ten sposób nie trzeba by składać wcześniej skrzynki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.