Skocz do zawartości
IGNORED

HELP ME!!! Cięzkie wybory - KD

rott

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek witam wszystkich maniaków kina domowego - dopiero dzisiaj zarejestrowałem się na forum.

Jestem nowy i zielony, więc proszę o trochę wyrozumiałości.

Miesiąc temu podjąłem decyzje, że przy okazji remontu pokoju kupię kompletny zestaw KD wraz z TV.

Myślałem, że będzie to dużo prostsze. Pieniądze są - nic tylko kupować.

Od miesiąca więc przeglądam internet, grupy dyskusyjne, czasopisma, byłem również w salonie w Katowicach i stwierdzam, że niestety im dalej w las tym więcej drzew ;) (tj. wątpliwości i pytań).

Z natłoku różnych informacji bliski jestem obłędu i zaczynam myśleć o zainwestowaniu raczej w wyroby Polskiego Monopolu Spirytusowego niż o zakupie KD. Przy moim spożyciu byłaby to baaardzo długoterminowa inwestycja ;D

A na poważnie:

Od razu uprzedzam, że namiętnie korzystałem z wyszukiwarki, google itp. ;)

Odpowiedzi, które znalazłem nie do końca mnie zadowoliły.

Pozwoliłem więc sobie zadać po raz kolejny pytanie: co sądzicie o ....?

Na początek założenia:

1. Pokój o pow. ok. 15 m2

2. Przeznaczenie - 50% kino domowe, 25% stereo, reszta - TV, Radio i komputer (karta tunera SAT i gry ;))

3. Muzyka: różnista, raczej spokojna - instrumantalna, lekki jazzik a nawet classic, a w rzadkich przypływach wściekłości - techno

4. Nie jestem audiofilem ;)

5. Raczej nie będę korzystać z DVD-Audio i SACD

6. $ za całość 8-9k (chyba złapałem bakcyla - niepokojąco maleje fundusz na remont a rośnie na KD ;))))

7. Zakupy: TV - sklep, Amplituner - najprawdopodobniej import, DVD - najprawdopodobniej import chociaż mam pewne obawy (kłopoty z jakością we wczesnych modelach DVD Yamahy), głośniki - dystrybutor.

Po miesięcznych bojach doszedłem do zestawu:

1. TV - PANASONIC TX 32PS11 (panorama 32" 100Hz, bez zbędnych bajerów typu PIP, rozbudowany układ głośników itp. - głównie zależy mi na jakości obrazu)

2. Amplituner Yamaha RX-V650RDS (Yamaha bo ma korzystny stosunek możliwości do ceny, a 650 bo to najniższy model z YPAO - cenny dla takiego nowicjusza jak ja)

3. DVD - na razie czekam na Yamahę DVD-S550 i trochę mnie niepokoi zwłoka w pojawieniu się na rynku tego modelu. Miał być z początkiem czerwca, Audioklan mówi o lipcu, pesymiści o sierpniu. Podobno w Niemczech pojawiło się trochę w sprzedaży - czyżby jakiś bug i wstrzymanie dystrybucji?

4. Głośniki - KODA (wiem, wiem - znowu KODA ;))) ) AV702 + SW1000 lub F51 + SW100B (korzystny stosunek jakość/cena + wnioski z założeń)

Dziękuję wszystkim, którzy dotarli do końca tego przydługawego opisu, a bedzie super gdy ktoś w przypływie nudy i braku innego zajęcia zechce podzielić się swoimi uwagami i ew. propozycjami modyfikacji powyższego!

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/9271-help-me-ci%C4%99zkie-wybory-kd/

hmmm jesli o mnie chodzi o bym się zastanowił nad DVD. Z tego co czytam na forum to ta Yamaha jest raczej nie warta swojej ceny. Zastanów sie nad jakims pioneerem lub panasonicem.

jesli chodzi o kolumny to moim zdaniem Kody ci wystarczą chociaż jakbyś chciał być trochę bardziej ambitny to mógłbyś poszukać czegoś od B&W ale to pewnie będzie drozsze.

to tyle odemnie

Moje sugestie to:

1. Zamiast 32 calowego TV lepiej 29" - wyjdzie taniej, a w telewizji i tak większość programów jest w formacie 4:3. Do zaoszczędzonych pieniędzy dołożyć i uzbierać na projektor - warto.

2. DVD lepiej coś Panasonica - wyjdzie taniej i korzystniej (stosunek jakość - cena)

3. Nie kieruj się tylko tym, że posiada YPAO - wygodne, ale i bez tego poradzisz sobie z kalibracją głośników.

4. Co do Kody, hmm ja wolałbym np. JBL, Paradigm, no ale tu trzeba by albo kupić tylko część np. bez subwoofera, albo wstrzymać się z zakupem i dozbierać na caość w jednorazowym rzucie. Myślę jednak, że warto bo właśnie na głośnikach nie powinno się oszczędzać.

odnośnie YPAO, moj szwagier kupił kilka dni temu amp Yamahy 750 z tym yPAO. Od początku byłem do tego sceptycznie nastawiony i ... potwierdziło się, chyba że w momencie kalibracji (w nocy, cisza...) cos zaklocilo ten proces, scena przednia po auto była bez zarzutu ale ... tyły po prostu znikły, poza tym basu było za mało ale to już kwestia upodobań, ja lubie "zawirowania powietrza" a sub na ktorym ten zestaw chodzi to 34 kg pudło Goky (oznaczenia nie pamietam lecz nie ma go w ofercie polpaku) i zaczął pracować bardzo niemrawo. Jena rzecz mnie pozytywnie zaskoczyła w tym ampie, tryb pure direct, stereo w porownaniu z poprzednią Yamahą 3xx zdecydowanie lepsze a głośniki mimo, że "nie najlepszej" klasy (stare Mazurki 110) odżyły.

Dzięki Panowie,

Do wookash

Też mam pewne wątpliwości co do nowej Yamahy DVD-S550. Mam nadzieję, że inżynierowie Yamahy odrobili zadanie domowe i poprawili sprzęt. W Panasonicu nic ciekawego nie znalazłem, jednak Pioneer model 565 jest całkiem, całkiem.

Analizowałem B&W, ale niestety cena - za kompletny system - od 6k w górę.

Myslałem nawet o układzie na początek fronty i central, ale to i tak min 3k. Zresztą mój priorytet to KD.

Do budasty

Dzięki za info o YPAO w praktyce. Chyba przeceniłem ten gadżet. Zaczynam myśleć o zmianie amplitunera 650 na 450. Z uwagi na wielkośc pokoju (niecałe 15 m2) i jego przeznaczenie (niestety nie mogę w całości przeznaczyć go na mini kino domowe) mniejsza 0 10W rms moc 450 nie wpłynie znacząco na odsłuch. Z uwagi na powyższe budowa systemu 7 kanałowego również raczej odpada.

Zamiast Pure Direct w 450 jest Direct Stereo, zresztą moim priorytetem jest KD.

Dlatego po zmianie 650 na 450 zostałoby trochę kasy na lepsze DVD lub zestaw głośników.

Do jarekw

Od zwykłego 29" Thomsona zaczynałem moje poszukiwania, a skończyłem na 32" 100Hz panoramie Panasonica ;). Co do projektora - miodzio, ale w moim przypadku raczej nierealny z uwagi na cenę (w necie ceny zaczynają się od 6-7k) i "warunki lokalowe" - niecałe 15m2 na których muszę upchnąć jeszcze parę rzeczy.

DVD - kombinuję z Pioneer'em

Amplituner - chyba jednak 450 zamiast 650 ;), a kasa na DVD lub głośniki.

Głośniki - poszukam jeszcze, może uda się kupić coś lepszego w sensownej cenie.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Jeśli chciałeś kupć 650 tylko dla YPAO to chyba rzeczywiście nie ma sensu.

Jak można sprawdzic w moim "o mnie" sam u siebie posiadam 440 z głośnikami Kody (gorszymi niż wymienione przez ciebie i z gorszym subem) i na prawdę jest bardzo dobrze w KD i to nie jest tylko moja opinia. Swojego DVD bym nie polecał bo starsznie głośno chodzą w nim płyty. Jeśli chodzi o amplituner to terz kupiłbym 650 ale tylko dlatego że mi się priorytety troche zmieniają i kieruję się powoli w stronę stereo.

Moim zdaniem Yamaha 450 + DVD 565 pioneer'a + Kody (szczególnie 702 z subem 1000) to zajedobra konfuguracja ze te pieniądze. Koda 702 zagrają nawet przyzwoicie (jak na swoją cenę) w stereo a w KD będzie super. Nie znam kolumn F51.

Naprawdę będziesz zadowolony z takiego zestawu a co ci zostanie możesz przeznaczyc spokojnie na remont :))

ps. zwróc może jeszcze uwagę na ilość pilotów. 1 od amplitunera + 1 od DVd + 1 od TV. Gdybyś kupił DVD yamahy to byc ci jeden odpadł ale może ci to nie przeszkaza (mi nie przeszkadza mimo że mam jeszcze jeden od CD :). Tak piszę bo może o tym nie myślałeś, mimo wszytsko ja i tak kupiłbym DVD 565 pioneera.

Tonsil - chyba pas.

Do elfan

"wiesz,zdarza sie tak ze co dorsze to nie znaczy sie że lepsze;)"

dotyczy Yamahy 650 i 450 czy lepszych (droższych) głośników i dvd? ;D

A na poważnie: jak wcześniej pisałem nie jestem melomanem i mój przytępiony słuch ;) może nie docenić finezji kolumn kupionych za sporo wyższą kasę. Zresztą powiem szczerze, że czytając recenzje niektórych zestawów kolumn wracałem na początek tekstu sprawdzić czy aby na pewno opis dotyczy kolumn ;D

Do wookash

Co do pilotów to może jakaś deseczka i wszystkie poxipolem na deskę?

Mnie dojedzie jeszcze 1 do komputera (karta tunera SAT) ;D

Może pilot Yamahy załatwiłby sprawę. W manualu 450 i 650 na ostatnich stronach są kody producentów min. TV Panasonica, DVD Pioneera. Do CD NAD jest z 8 kodów :). Może nie wszystkie funkcje były by dostępne ale jest to jakieś rozwiązanie.

F51 po tuningu ma chyba elfan.

A co do remontu - no cóż panele podłogowe mam, na ściany trochę farby a i mebelki jakoś odmłodniały i już tak nie irytują (może i tu pomoże farba). Brakuje jedynie stolika (oczywiście pod KD) ;D no i może bardzo wygodnej kanapy.

6-7 kzł? a może takie projektorki?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo ten własnej roboty za 1400zł ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena rzeczywiście trochę niższa ale.... pozostaje nadal kwestia warunków lokalowych. Od ściany do ściany mam tylko 3 metry.

Patent za 1400zł to chyba rzutnik do folii + notebook z ekranem bez tylnej ścianki ;). Chociaż w tej cenie raczej trudno kupić używkę z dobrą kartą grafiki i wysoką rozdzielczością ekranu.

Zresztą swego czasu widziałem takie notebooki z możliwością wykorzystania do prezentacji. Zdejmowało się tylną ściankę i kładło na rzutniku do folii prezentacyjnych. Jakość do tego celu wystarczająca ale do KD?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.