Skocz do zawartości
IGNORED

Wharfedale Opus2-3 czy Dali Mentor 8

bolus

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam Kolumny Wharfedale Opus2-3 Muszę je reklamować (popękał lakier) .Po 7 miesiącach zaproponowano mi zamianę na Dali Mentor 8 lub dalsze oczekiwanie na nową obudowę.Na odsłuch raczej nie ma szans a wiadomości na ich temat jest bardzo mało.Kolumny podpięte są do Denona PMA-2010AE.Może jakieś sugestie.Jedni twierdzą że Denon i Dali to nie porozumienie inni przeciwnie a ja mam problem.

https://www.audiostereo.pl/topic/92699-wharfedale-opus2-3-czy-dali-mentor-8/

Mialem Dali Ikon 6 z zestawem Denona 1500 AE. Bywalo, ze wysokich tonow bylo za duzo, w zaleznosci od plyty. Poza tym bylem bardzo zadowolony z dzwieku. Mentory 8 to 2 klasy wyzej, Denon tez porzadny. Jesli lubisz otwarta, szczegolowa gore pasma, bedziesz zadowolony. Jesli kreci Cie natomiast wycofana gora, okragle, cieple brzmienie to mozesz odczuwac dyskomfort. Nie przejmowalbym sie tym co ludzie mowia, ich gusta sa tak rozbiezne, ze jedyna miarodajna opinia to Twoja wlasna. Dali Mentor 8 to kawal glosnika, bedzie bas, ladna, wypchnieta srednica naturalnie brzmiaca i otwarta, napowietrzona gora pasma. Ja kupuje taki styl, fajnie sie na tym muzyki slucha. Wharfedale tez mialem z Denonem 1500, tyle ze Diamond 9.5. Dla mnie ten dzwiek byl nieakceptowalny jako calosc. Bas i srednica dobre, natomiast wycofana i malo detaliczna gora pasma mnie wnerwiala i caly dzwiek wydawal sie sklejony, ciezki, malo detaliczny. Twoich Wafli nie znam, byc moze na gorze brzmia duzo lepiej niz Diamondy 9.5 Reasumujac, Dali z Denonem to zaden mezalians, spotyka sie czesto takie zestawienia i jesli polubisz te szkole brzmienia, to kazdego dnia bedziesz czul radosc ze sluchania muzyki. Osobiscie polecam takie zestawienie. I jeszcze jedno...w Dali lakier nie popeka:) to robota Made in Denmark, zadne tak chinskie raczki, choc i one bywaja perfekcyjne, chociazby w obudowach Monitorow Audio.

Wielkie dzięki to mnie trochę uspokoiło.Opusy2-3 to potężne kolumny bardzo szczegółowe kiepsko nagrane płyty są brutalnie demaskowane.Jak dla mnie góra za wysoko wolę trochę spokojniej.Muzyka gitarowa super to samo muzyka klasyczna, jazz ale rock i jego ostrzejsze odmiany to nie na tych głośnikach.Tak samo przy cichym słuchaniu, dynamika ginie Żeby dało się słuchać trzeba trochę podkręcić poziom głośności.Ogólnie jak będę musiał się z nimi rozstać nie będę rozpaczał.Mam cały zestaw Opus do kina domowego:Opus2-M2,Opus-Tri-centre,Sub SW-380 ale ten zestaw może zostać fronty będą inne ale myślę będzie dobrze.

Te dwie kolumny grają inaczej. Wharfedale grają do środka (tzw. inward sound) a Dali bardziej od siebie :) Jak usłyszysz Dali bedziesz wiedział o co chodzi. Ja wolałbym dali ale tylko jeśli masz pomieszczenie w miarę dobrze wygłuszone. Tzn. nie jest goło i wesoło na ścianach. To świetne kolumny. Denon rzeczywiście nie do końca pasuje wg mnie ze względy na wysokie które nie są bardzo kulturalne. Słuchać się da ale kto co lubi.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Wiadomo, że bez odsłuchu to ciężko a i każdy lubi co innego ale ja również poszedłbym na wymianę tych Opusów na Mentory 8. Nie powinno być gorzej :)

Pozdrawiam,

Michał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.