Skocz do zawartości
IGNORED

REL seria T , a seria R

blackorek

Rekomendowane odpowiedzi

Są jakies istotne, znaczące różnice w jakosci dzwieku miedzy tymi 2 seriami czy bardziej jest to zabieg marketingowy bo budowa z bierną z prozdu i głosnikiem w dole jest w obu subach taka sama

Suchał może ktos tych 2 serii?

Zastanawiam sie pomiedzy modelem R328 i T9, zanim udam sie na odsłuchy chciałbym poznać Wasze zdanie...

https://www.audiostereo.pl/topic/92695-rel-seria-t-a-seria-r/

Witaj,

model R328 jest nieznacznie mocniejszy, ma większą membranę bierną, ogólnie jednak charakter brzmienia jest podobny i wybór w dużej mierze musi zależeć od wielkości pomieszczenia odsluchowego. Wydaje mi się, że pozostają tylko odsłuchy (prawdę mówiąc to najlepiej we własnym pomieszczeniu odsluchowym).

w przypadku pytan służę pomoca

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

witam,

różnice polegają na tym wg.specyfikacji producenta:

T-9 głośnik do dołu,pasywny radiator z przodu(10 cali),wzmacniacz w kl.AB-300W RMS,Lower Frequency:28Hz at -6bB in room

R-328 glosnik z przodu,pasywny radiator do dołu(12 cali),wzmacniacz w kl.D-350W RMS,Lower Frequency:22Hz at -6 dB in room.jest ok.3 kg cięższy,cena.

Mnie bardziej odpowiadał R-328.

Pozdrawiam.

Ja z kolei zastanawiam się nad T7 kontra 218.

Oczywiście znam parametry:

T7

Wzm. A/B 200W

30-120Hz

Głośnik 8"

Membrana bierna 10"

R 218

Wzm. D 250W

25-100Hz

Głośnik 10"

Tylko pytanie jak to się przekłada na granie. Czy warto dokładać do serii R.

Który lepiej sprawdzi się w muzyce.

Może ktoś jeszcze porównywał obie serie ?

Podobno są to urządzenia dedykowane do muzyki,ale w kinie potrafią poprzestawiać ściany i pomasować dolne partie brzucha(R328).może nie tak spektakularnie jak wyższe modele Paradigm czy Velodyne,tylko czy o to chodzi?.Rel kapitalnie daje się zestroić z systemem i uzupełnić brakujące dolne pasmo,co ma bezpośredni wpływ na ogólne brzmienie.Ja wybrałem R-328 tylko dlatego,że wydawał mi się bardziej szczegółowy niż T-9 poza tym ma mocniejszy wzmacniacz,niby nie dużo,ale 50W to zawsze większy zapas mocy.Producent sugeruje wygrzewanie suba przez ok.20 godzin,ja uważam ze 100 godzin to absolutne minimum.przez pierwsze 3 tygodnie sub co dziennie grał inaczej,a mięknąć zaczął dopiero po tygodniu(4-8 godzin słuchania dziennie)zmiany w systemie jakie wprowadził są niesamowite,zmieniło się praktycznie wszystko w odczuwaniu dźwięku,stał się bardziej plastyczny i namacalny.Pomieszczenie w którym gra to ok 28m2 przy nieszczęsnej wysokości 3,75cm.

Mam Rel-a R 505 i ten jest bardzo szybki.Spokojnie nadąża za frontami.Bas jest szybki,punktowy i dobrze kontrolowany.Dużo też zależy od rodzaju połączenia.Słuchając przy połączeniu wysokopoziompwym bas wydaje mi się "cieplejszy",bardziej miękki i plastyczny,przy połączeniu niskopoziomowym LFE bas jest twardszy. Jakkolwiek suba używam tylko do słuchania muzyki w 5.1 i do filmów,bo w stereo przy kolumnach ,które mam basu mi nie brakuje,ale np. pożyczyłem kiedyś małe monitory od kumpla i przy nich REL się przydał bardzo ładnie się z nimi zgrywając.

"Czy przy szybkiej muzyce, jakimś rocku i głośniejszym słuchaniu nadąża za kolumnami ? Nie ma wrażenia ciągnięcia się basu ? Nadąża uderzyć, całkowicie wygasnąć i ponowić ?"

Tak,jest równie szybki jak konstrukcje zamknięte,co prawda nie słucham speed metalu,ale do rock'a,bluesa,jazzu,muzyki klasycznej nadaje się doskonale.Dodaje stopie niesamowitego kopa,a linia basu jest wyraźna i nie zlewa się z reszta instrumentów,schodzi bardzo nisko a przy tym bas jest czysty i bez zakolorowań.U mnie nie zauważyłem tzw.boomy(buczenie dudnienie czy jakoś tak)na poprzednich subach miałem takie coś non-stop(fatalne pomieszczenie i drewniana podłoga na legarach).Niesamowicie szybki ,zwinny i nisko schodzący bas.Brzmi to może jak przedruk z ulotki reklamowej firmy REL,ale to prawda co firma deklaruje i nie ma w tym ani krzty przesady.

25m2,rzeczywiście kawał suba,może nawet trochę za duży,bo w sumie wykorzystuję nieduży % jego potencjału.

Ja mam 21m2, dlatego celuję w suba 8-10". Wiem , że przy subie można przedobrzyć.

Ja mam 21m2, dlatego celuję w suba 8-10". Wiem , że przy subie można przedobrzyć.

Dobrze myslisz za duzo basu nie mzoe byc a kupic i sluchac go na 50% i przy tym wyadac wiecej kasy to nie jest to dobry pomysl, chyba ze kogos stac i nie zalezy mu na tym. Teraz do kolegi Kowala nie zgodze sie ze twoj sub z basem reflexem jest tak samo szybki jak sub z obudowa zamknieta. To jest nie mozliwe technicznie i dlateego z obudowa zamknieta stosuje sie subu do muzyki bo jest wieksza kontrola nad tym basem i sa szybsze od subow z basem refleksem. Kiedys w necie byl film velodyna spl 1200 ultra i byl pkazanay przy takiej bardzo bardzo szybkiej muzyce jak reaguje membrana - poezja ;-) ja osobsicie spl 1000 ultra w akcji widzialem i zakochalem sie w tym subie i w przyszlym roku kupuje go, ale to i cena jest inna tego suba. A przy tym maly zgrabny ladny i uklad magnetyczny 9.8 kg :-) Tez bardzo fajny jest paradigma sub seismic w cenie do 5 tys naprawde zabija konkurencje - zreszta mozna poczytac o nim w necie co ludzie pisza i jak na testach wypada ...

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Dobrze myslisz za duzo basu nie mzoe byc a kupic i sluchac go na 50% i przy tym wyadac wiecej kasy to nie jest to dobry pomysl, chyba ze kogos stac i nie zalezy mu na tym. Teraz do kolegi Kowala nie zgodze sie ze twoj sub z basem reflexem jest tak samo szybki jak sub z obudowa zamknieta. To jest nie mozliwe technicznie i dlateego z obudowa zamknieta stosuje sie subu do muzyki bo jest wieksza kontrola nad tym basem i sa szybsze od subow z basem refleksem. Kiedys w necie byl film velodyna spl 1200 ultra i byl pkazanay przy takiej bardzo bardzo szybkiej muzyce jak reaguje membrana - poezja ;-) ja osobsicie spl 1000 ultra w akcji widzialem i zakochalem sie w tym subie i w przyszlym roku kupuje go, ale to i cena jest inna tego suba. A przy tym maly zgrabny ladny i uklad magnetyczny 9.8 kg :-) Tez bardzo fajny jest paradigma sub seismic w cenie do 5 tys naprawde zabija konkurencje - zreszta mozna poczytac o nim w necie co ludzie pisza i jak na testach wypada ...

Lolek

:) ja mam rel r-328 i nie jest to klasyczna obudowa bas-reflex(pasywny radiator 12 cali),a skoro nie kupiłeś jeszcze to wejdz do dobrego sklepu i posłuchaj własnie tego rel'a,może i on cie zachwyci.http://www.youtube.com/watch?v=bi5zvv_kcDg co prawda to nie jest model który posiadam,ale daje pewien pogląd co do konstrukcji i możliwości.

Pozdrawiam

Witam,

Ja parę dni temu w ciemno nabyłem REL T1. Miałem wcześniej suby DALI Ikon i KEF PSW2500, jakiś Tannoy. Niestety po pierwszym odsłuchu miałem już banana na twarzy. REL deklasuje to czego słuchałem wcześniej. Nic nie buczy, nie charcze po prostu jest super bas. Schodzi bardzo nisko i jak na moje ucho jest bardzo wysokiej jakości, świetnie zróżnicowany w zależności od nagrań. W niektórych nagraniach ma się wrażenie jakby nie było niskich tąpnięć i jakby sub był wyłączony. Pozory jednak mylą - jak się go wyłączy dopiero słychać jaki kawał dobrej roboty odwala REL. Odezwę się za jakiś czas jak się subik wygrzeje.

Pozdrawiam Posiadaczy RELa ;-) i nie tylko

:) ja mam rel r-328 i nie jest to klasyczna obudowa bas-reflex(pasywny radiator 12 cali),a skoro nie kupiłeś jeszcze to wejdz do dobrego sklepu i posłuchaj własnie tego rel'a,może i on cie zachwyci.http://www.youtube.com/watch?v=bi5zvv_kcDg co prawda to nie jest model który posiadam,ale daje pewien pogląd co do konstrukcji i możliwości.

Pozdrawiam

Witam sluchalem kolego Rela r -328 tak mi sie wydaje - ten srodkowy w kazdym bardz razie z serii R ( to chyba o ten chodzi ) i w porowaniu do velodyna spl 1000 ultra - dla velodyne duzo lepszy, fajniejszy, ladniejszy , mniejszy a mocy szal ;-) i jak bardzo kontrolowany bas i jak szybki to poezja ale kazdy ma inny gust i o tym sie nie dyskutuje.... Jeszce mi sie podoba paradigma seismic tez jest maly subik a z taka moca i tak kontrolowany ze pelen zachwytu bylem dla niego i jak dla mnie chyba bardziej bylbym nastawiony na niego niz na rela , velodyne oczywiscie lepszy ale i drozszy....

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Lolek,

jak już kupisz i bedziesz miał w domku u siebie to wtedy możemy ewentualnie porozmawiać o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świetami Wielkiej Nocy.A narazie są to tylko twoje marzenia.

cyt:"punkt widzenia jest jak dziura w dupie-każdy ma własną":)

Pozdrawiam ;)

P.S.

sorry za zdublowanie odpowiedzi dla kolegi Lolka w innym temacie,ale już mi ręce opadają proponuje zamknać temat(bicie piany nic nie wnosi)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.