Skocz do zawartości
IGNORED

gdzie szukać poprawy brzmienia ?

purysta

Rekomendowane odpowiedzi

jestem posiadaczem amplitunera AV Pioneer vsx810,jako źródło pracuje odtwarzacz dvd pioneer 535,kolumny to podłogowe Celestiony F30, ceny poszcególnych elemenów jako nowe wynosiły odpowiednio 3000,1200,1700. I wszystko było by w porządku gdyby nie fakt,że tak naprawdę to w 98% słucham muzyki,a w pozostała części to filmy.Więc zestawienie takie nie jest najszczęśliwsze dla mnie. TO juz wiem. Nie wiem natomiast gdzie szukać zdecydowanej poprawy brzmienia? zacząć od wymiany amplitunera na klasyczny wzmacniacz stereo np. rotel?,(koszt ok 2500 zł) czy też wymienić źródło na klasyczny cd (do 2500zł)? a moze taki sam efekt osiagnę kupująć drożesze kolumny pozostając przy wieloformatowości? jak kolejność ? dziękuję za podpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/9266-gdzie-szuka%C4%87-poprawy-brzmienia/

Witam.

Jestem w podobnej sytuacji jak Ty. Ja ustawilem sobie prirytety nastepujaco:

1.Wymiana ampiltunera na wzmacniacz stereo.

2.Zakup odtwarzcza CD/ GRAMOFONU (tylko te ceny nowych plyt i ich dostepnosc 8-().

Odtwarzacz DVD zostawiam , chociaz malo ogladam , to powrotu do VHS juz dla mnie nie ma (poza oczywiscie zapisem z TV).

Pozdrawiam i zycze powodzenia .

mhm, można mieć dobre dvd, w którymś z ostatnich wątków chwalono dvd onkyo z serii 500,

zakupić dobry DAC i może wyjśc z tego całkiem niezły zestaw, a funkcjonalność dvd zostaje

po prostu korzystać z niego jak z napędu...

to taka jeszcze jedna alternatywa nad, którą na marginesie się obecnie mocno zastanawiam...:)

pozdrawiam

Jest dużo projektów DACów DIY w sieci. Więcej niż ofert komercyjnych daców chyba nawet ? Widziałem lampowe, zasilane z baterii, czyste tranzystory - czego dusza zapragnie... Po co na MF zbierać skoro za połowę tej ceny ktoś z całą pewnością zmontuje nam taki bajer ?

I jeszcze zdjęcie rozbierane:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Parafrazujac pewien niedawny watek: IMHO 90% brzmienia to kolumny i akustyka pomieszczenia, po 5% daje dla wzmacniacza oraz zrodla, reszta kablom sie nalezy :-) Znaczy sie jak dla mnie, ze nie lubisz swoich Celestionow. Jezeli jednak sluchales ich z czyms innym W TYM SAMYM MIEJSCU i bylo dobrze, nabadz dobry wzmak stereo, najlepiej uzywany za grosze (relatywnie). W zmianie zrodla nie upatrywalbym duzych mozliwosci w kontekscie polki cenowej.

Miałem podobny problem.

Rozwiązałem go jednym posunięciem:

zakup zestawu Rotel 1062 + 1072. - udało mi się załapać na promocję komplet za 6 kzł

(jeżeli brak gotówki mozna posilić się zakupem ratalnym)

moje kolumny pozostawiłem bo grają bardzo ładnie.

Na szczęście miałem wyjście z amplitunera , tak że mogłem podłączyć z nowym wzmacniaczem.

Filmiki nadal oglądam i jest super. Suba nie potrzebuję - w 1062 jest podbicie basu w sam raz do

filmów (przy muzyce oczywiście tego nie używam)

Jeszcze niestety dochodzi koszt kabelków i bardzo ważna jest sieciówka.

No ale jakie efekty : barwa instrumentów, akustyka pomieszczeń, szczegóły, przestrzeń - super

trudno porównywac z amplitunerem kina.

• 8 lat później...

Znajdz jakis dobry urzywany cd, za 1-2k , ktory kiedys byl killerem. Cos np z ring dac, cyrusa, co co czasem ludzie sprzedaje od 1zl, albo naprawde tanio.

Dobra lampe, oczywiscie nowej tanio nie kupisz, ale na allegro widzialem edgara canora w komisie sklepie, mysle ze moglbys sie potargowac albo dac cos w zastaw.

Nie mow ze nie chcesz lampy, bo opinie ze nie ma dynamiki albo kluchowato mozesz sobie w bajki wsadzic. Na jakims badziewiu owszem i tak.

Dobrej lampy nigdy na nic nie zamienisz, jak zreszta ja:)

No i nie slychaj urzytkowanika wyrzej bo sieciowka do zestawu za 6k to smiech na sali.

Parafrazujac pewien niedawny watek: IMHO 90% brzmienia to kolumny i akustyka pomieszczenia, po 5% daje dla wzmacniacza oraz zrodla, reszta kablom sie nalezy :-)

Stawianie kolumn i akutsytki na pierwszym miejscu - pelna zgoda, ale operowanie procentami jest ryzykowne. Zależy jakie kolumny - wtedy wymagania wobec wzmaka mogą rosnąć.

Powrót po dłuższej przerwie...

Koledzy odświeżają powoli wątek, bo za 2 lata będzie 10 rocznica powstania. Myślę że przez ten czas kolega purysta już sobie poradził z tematem. W opisie widać że tak.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.