Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz zintegrowany stereo do MA GS 60

maxipim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie przymierzam się do kupna wzmacniacza zintegrowanego do kolumn Monitor Audio GS 60 - niestety jest to już model nieprodukowany stad ciężko o odsłuchy po za domem - jakie są wasze propozycje w temacie, z jakim klockiem te kolumny zagrają na 120% swoich możliwości - sukcesem będzie uzyskanie detalicznego, dynamicznego dźwięku w całym zakresie pasma + wyrazisty, dobrze kontrolowany bas - preferencje muzyczne to przede wszystkim jazz, klasyka symfoniczna ale również dobry rock i muzyka elektroniczna. Pomieszczenie 25 m kw, budżet ok5-10k - w polu zainteresowania są również urządzenia z rynku wtórnego - możne nie koniecznie z drugiej polowy XX w ale to nie jest stanowisko ortodoksyjne :-) - każda opinia będzie mile widziana - z góry dziękuje za pomoc

mxm

Z żadnym wzmacniaczem te jak i inne kolumny nie zagrają nawet na 50% swoich możliwości jeśli nie będą grać w dobrych warunkach akustycznych.

A zrobienie dobrej akustyki pomieszczenia, takiej na prawdę skutecznej może znacznie przewyższyć wartość tego systemu audio.

witam - sly30 - masz jak najbardziej racje i kwestia nie podlega dyskusji - jednak nie zawsze mozna taka adaptacje zrobic - ja niestety nie mam takich mozliwosci (z roznych powodow) i zdaje sobie sprawe ze musze isc na kompromis w tym temacie - zakladam ze dobrze zestawiony system jest w stanie zrekompensowac przynajmniej w jakims stopniu niedoskonalosci pomieszczenia - to jest niestety cena jaka musze zaplacic - dlatego tez ciekaw jestem opini i moze uda sie wynegocjowac choc 80% mozliwosci przy zalozeniu ze system gra na 120 a pomieszczenie zniweczy 40% naszego wysilku :-)

Witaj,

Miałem kiedyś te kolumny, bardzo ładna i detaliczna góra, wyrazista średnica i mocny bas. Przy doborze wzmacniacza zwróć uwagę na kontrolę niskich tonów: GS60 mają bas mało konturowy, basrefleksowy, jeśli lubisz jazz i chcesz, żeby kontrabas był dobrze odtworzony, to wzmacniacz musi trzymać bas mocno w ryzach. Dobrze by było, gdyby na średnicy miał również trochę ciepła i wypełnienia - mimo, iż średnie pasmo z GS60 jest ładnie "powleczone", to często jednak bierze górę ich przejrzystość, i tak np. trąbka Davisa potrafi mocno zakłuć.

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

Muszę ciebie zmartwić. Nawet gdybyś na system wydał kilkaset tysięcy to jego jakością nie zniwelujesz wad akustycznych pomieszczenia.

Wady te będą objawiać się w wielu aspektach brzmienia od dudnienia, po podkolorowania i przeciągania basu, aż po zupełny brak basu, poza tym szorstkość, bladość i brak blasku muzyki, brak głębi sceny, fatalna lokalizacja instrumentów, brak planów, przestrzeni, słaba stereofonia i wiele inny paskudnych zjawisk.

Przy złym doborze wzmacniacza i okablowania twoje kolumny zagrają na 20% swoich możliwości a przy możliwie najlepszym zestawieniu systemu na Max 40% w co wątpię bo trudno bedzie dobrać system idealnie.

To wymaga wielu, prób, porównań i niestety kasy.

Twoje kalkulacje i oczekiwania że może system zagra na 80% to pobożne życzenia.

Zapomnij o tym. Max 40% i to małe szanse na to.

Musisz zejść na ziemię i cieszyć się z tego że w ogole gra i jest muzyka.

Nie ma high endu ani nawet Hi Fi bez adaptacji akustycznej.

sly30 - OK - nie kwestionuje tego - najprawdopodoniej masz 100% racji - ale zeby sprawe posunac do przodu przyjmijmy na potrzeby tego watku zalozenie ze pomieszczenie jest akustycznie optymalne - tzn poniewaz w tym momencie nie moge zrobic rucu w temacie adaptacji (z powodow technicznych) to jednak zakladam ze w najblizszej przyszlosci sie tym zajme - ale zeby sprawe konstruktywnie dalej poprowadzic - jaki wzmacniacz mozna uznac za referencyjny dla tych kolumn w okolicach tego budzetu - zakladajac np to co sugeruje EmilioE (dzieki za te uwagi one zdecydowanie rozjasniają zagadnienie szczegolnie w kontekscie basu :-) - przeciez adaptacje akustyczna musze tez optymalizowac pod jakies warunki - chyba ze sie myle - co moge zalozyc z ogromnym prawdopodobienstwem

EmiloE - masz moze jakies propozycje z wlasnego doswiadczenia - zasugerowano mi m. in. Hegel H70 lub H100. Music Hall A70.2, oraz Krell S300 - niestety z odsluchem bede mial chyba klopot choc szukam w Warszawie miejsca gdzie mozna by sie z nimi zapoznac - jednak caly czas zbieram propozycje a szczegolnie opinie osob ktore tak jak Ty mialy te kolumny i sa wstanie cos o nich w kontescie tematu powiedziec co przyblizy mnie do rozwiazania :-) choc wiem ze to wcale nie musi byc latwe i proste rozwiazanie

Krell może być całkiem dobrym tropem, wydaje mi się.

Hegli nie słyszałem, ale czytałem - teraz ta marka jest w natarciu: piszą, że H70 ciepłe, ale gorsza kontrola, zaś H200 chłodne z dobrą kontrolą. Może więc H100 będzie jak znalazł?

Nie wiem co koledzy tak piszą o akustyce - faktycznie masz taką złą?

Na pewno musisz mieć dobre wytłumienie pomieszczenia przy blaszanym tweeterze, bo jak będziesz miał płytki na podłodze i gołe ściany, to wysokie zakłują cię na śmierć.

Kwestia poskromienia basu GS 60 w trudnych warunkach akustycznych będzie arcytrudna. Jasna średnica również może być problemem - poważnie przemyśl kwestię akustyki.

Jedna z podstawowych zasad życia w domu audiofilskim: wystrój i umeblowanie salonu są dobierane pod kątem akustyki, a nie estetyki.

Ja muszę jeszcze tylko wywalczyć zgodę na ustroje na sufit :o)

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

EmilioE z akustyka jest tak jak to w domu zonatego mezczyzny :-) salon jest dos skapo umeblowany - udalo mi sie uzyskac zgode na obrazy na scianach (podbite pianka lub podobnym materialem) oraz zaslony na scianie z oknami - o panelach akustycznych moge zapomniec, podloga jest drewniana jednak nie uswiadczysz na niej dywanu, o przelamaniu sufitu moge zapomniec, meble sa drewniane, ciezkie (wiec nie brzecza) - w zamian za te ustepstwa nie musze sie tlumaczyc z kolejnych zakupow - wszelkie tlumaczenia o poprawie odsluchu, argumenty o lepszym dzwieku etc nie sa wymagane - to kompromis miedzy tym co sie chce a tym co mozna miec - niestety nie mam oddzielnego pomieszczenia - ale to nie powod by nie probowac udoskonalic tego co sie ma - wszak nie mozna nic nie robic z powodu ze nie mozna zrobic wszystkiego :-)

Maxipim,

To nie jest tak źle, ale dywan absolutnie, koniecznie, bezwzględnie musisz wywalczyć - przynajmniej na obszarze między kolumnami, już pal cześć gdzie indziej...

ok :-) tyle ze to wzmacniacz 5- kanalowy a ja chcialbym skupic sie na stereo we w tym momencie :-) ale oczywiscie dzieki rozumiem ze klocek wart jest szczegolnej uwagi (troche czytalem o FBI i juz wiem ze to urzadzenie cieszace sie ogromnym szacunkiem wsrod znawcow tematu :-)

EmilioE juz widzialem tu rozwiazanie i chyba sie nim bede posilkowal w temacie - tzw dywan chwilowy - jak jest czas na sluchanie (a mam z malzowina uklad ze ja slucham jak jej nie ma w domu - taki pakt o nieagresji) jest dywan - nie ma sluchania nie ma dywanu - przypomina to troche bycie troche w ciazy ale co zrobic - jak bie nie ma co sie lubi to sie nie lubi co sie ma - ale sie z tym zyje - mam nadzieje ze to wyjasnia sprawe akustyki (niestety nie idealnej ale swiadomej choc troche)

McIntosh MA 6500

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witaj,

zdecydowanie proponowałbym Ci wzmacniacz Hegel H100 lub system dzielony Quad serii Elite (pre + 2 monobloki). Dobrze zagra także integra Primare I32.

Jak wspomnieli moi przedmówcy, duże znaczenie ma akustyka pomieszczenia odsluchowego, tak więc nie widzę problemu, aby zorganizować odsłuch poszczególnych modeli wzmacniaczy w Twoim domu, w Twoim pomieszczeniu odsluchowym. Takie prezentacje dadzą Ci możliwość wyboru optymalnej konfiguracji, zakup będzie bezpieczny bez ryzyka związanego ze zgraniem całego systemu.

w przypadku pytan służę pomoca

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

jest wątek odnośnie macintosha:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnio do swoich MA GS20 zakupiłem Marantza PM15s2 i bałem się że może zabrzmieć trochę ostrawo i chłodno ale co ciekawe i dziwne zagrał wręcz odwrotnie.Może nie ciepło ale na pewno z lekkością i gracją,bas pięknie kontrolowany jak trzeba to umie przywalić gdzie trzeba.Największe zaskoczenie było dla mnie że płyty których wcześniej nie dało się słuchać,remastery,teraz można z przyjemnością posłuchać.Nawet Metallica brzmi dobrze,znikła gdzieś kłująca góra,nabrała takiej przyjemnej pastelowej otoczki.Wreszcie muzyka klasyczna gra pięknie,skrzypce brzmią tak jak powinny.Myślę że warto posłuchać PM15S2 w jakimś salonie, a nóż się spodoba to brzmienie.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

wyglada ladnie :-) prezentuje sie godnie - troche mnie niepokoi ten 220 watowy zasilacz bo to przy ok 300 W RMS moze wykazywac niewydolnosc a GS60 to jednak 200W na kanal - ale jak najbardziej nalezy mu se przyjzec - odsluch w salonach moze byc troche utrudniony bo GS to juz przeszlosc jesli chodzi o aktualna oferte a ze mialy wysoka cene to raczej juz ich nie ma :-) ale dzieki za pomoc - na pewno sie mu przyjze

No GS znaleźć już ciężko ale są przecież nowe modele MA GX200/300 które bez problemu można znaleźć w większości salonów.Różnią się oczywiście brzmieniem od starszych modeli ale ogólne właściwości rodziny MA są przecież podobne.Zawsze jest jakieś porównanie.Co do mocy PM15S2 to zależy co się oczekuje i w jakim pomieszczeniu będą grały.W styczniowym numerze Audio testowali wersję Limited właśnie Marantza PM15+CD i podłączyli pod niego kolumny potwory o mocy 250/300W na kanał i według testera ładnie je rozruszał.A były to nie byle jakie kolumny bo z zakresu 27/30 tys.Chociaż czy w pełni ten wzmacniacz je napędził to wątpię!

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

co do GX to oczywiscie masz racje - co prawda wstega wysokotonowa zmienia troche (a moze duzo - mam GX50 na tylnym surroundzie i centralny ale ze wzgledu na zdecydowana roznice miedzy tymi najmniejszymi monitorami GX a najwiekszymi podlogowcami klasy GS nie mozna tego porownac wiarygodnie) charakterystyke ale jest to najlepsze rozwiazanie w takiej sytuacji - co do testow; - niestety mam duza rezerwe do calego zagadnienia - 500 W uzyskac z 220 W zasilacza - oczywiscie te wszystkie wielkie kondensatory, trafa etc moim skromnym zdaniem zabezpieczaja chwilowa wydajnosc ale z duzym prawdopodobienstwem mozna zalozyc ze przy dluzszej pracy z obciazeniem w gornych partiach stanow wysokich zaowocuje slyszalna niewydolnoscia (albo wrecz sprzetowa) - tak uczyli kiedys w szkolach branzowych - ale oczywiscie z rownie duzym prawdopodobienstwem mozna zalozyc ze sie myle i ze technologie bezstratnego powielania mocy sa doskonale i stara wiedza jest tylko historia szamanska :-) dodatkowo jeszcze sam fakt testow ktore no coz jakie bywaja kazdy wie ...... zdecydowanie wole opinie uzytkownikow ktorzy swoj sprzet testuja najczesciej w realnych warunkach odsluchowych i uzytkowych ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.