Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym podzielić się z Wami pewnym doświadczeniem które ostatnio zdobyłem, mianowicie dotyczy wyłączników nadprądowych między innymi Gigawatta. Jestem posiadaczem GW i powiem Wam, że w porównaniu ze zwykłymi automatami jest to przepaść!!! Po przejściu z GW na zwykłe automaty po prostu nie da się tego słuchać!!! Ale… właśnie, zaciekawiła mnie jedna rzecz. Na forum jest znany tu pewnie wszystkim kolega KonradR który jest przeciwnikiem wszelakich automatów w tym Gigawatta. Postanowiłem napisać do Niego z ciekawości dlaczego ma taką opinię a nie inną? Po rozmowie i wyjaśnieniu tego i owego zaproponował mi, że przyśle mi na test swoje obudowy wraz z wkładkami bezpiecznikowymi, wyglądają tak samo jak automaty które mocuje się na szynie DIN z tym, że zamiast hebelka wkłada się do środka wkładkę bezpiecznikową. Nadmienię jeszcze, że owe obudowy jak i wkładki są przez KonradaR zmienione, można by powiedzieć „stuningowane” jakie wrażenia odsłuchowe po usunięciu GW? Pierwsze co rzuciło mi się na uszy to jakby zniknął cały jakiś szum, zostały tylko dźwięki i muzyka, co zauważyłem, że wokale jak i instrumenty stały się bardziej naturalne, pełniejsze z bardziej okrągłą bryłą, nastąpiła lepsza separacja instrumentów, brzmienie ogólnie stało się jakby cieplejsze, przyjemniejsze w odbiorze, bardziej czyste i rześkie. Po osłuchaniu się stwierdziłem, że nie ma mowy do powrotu do GW, już nie mówiąc o zwykłych bo to jakaś tragedia!!! KonradR tyle razy zawsze pisał na forum by najpierw ogarnąć „szafkę” i w pełni teraz z Nim się zgadzam, także weźcie sobie do serca co opisałem, bo naprawdę warto spróbować coś w tej owej „szafce” pozmieniać. Nagle okaże się, że srebro wcale nie musi rozjaśniać i się nie drze, że rod nic nie osusza, że kable, wtyki, lampy które schowaliście kiedyś do szuflady bo nie brzmią, nagle zaczynają zachwycać! Jeśli jesteście zainteresowani tematem to piszcie śmiało do KonradaR, na pewno nie odmówi Wam pomocy w tej kwestii. A tak na marginesie to wbrew niektórym co o Nim myślą, według mojej opini jest to bardzo sympatyczny człowiek na poziomie z ogromną wiedzą w tym temacie.

Ot wsio…😊

@adamek_68

A jak cenowo do Gigawatta?

No i czy ma sens na instalacji, gdzie są tylko dwa esy jeden na wszystkie gniazda w chacie, a drugi na oświetlenie.

Niestety tak jest w wielu instalacjach osiedlowych z lat 70/80.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

4 minuty temu, sir.jax napisał:

@adamek_68

A jak cenowo do Gigawatta?

No i czy ma sens na instalacji, gdzie są tylko dwa esy jeden na wszystkie gniazda w chacie, a drugi na oświetlenie.

Niestety tak jest w wielu instalacjach osiedlowych z lat 70/80.

Jeśli chodzi o koszty to zapraszam do KonradaR.

Oczywiście że ma sens, sam się o tym przekonałem, ja mam praktycznie trzy esy, jeden na gniazda a drugi i trzeci oświetlenie, wszystkie trzy wymienione. Mieszkam w bloku.

Chciałem zmienić tylko na gniazda jedną szt. lecz Konrad wytłumaczył mi dlaczego warto zmienić wszystkie. efekt opisałem😊

Edytowane przez adamek_68
:
2 godziny temu, adamek_68 napisał:

według mojej opini jest to bardzo sympatyczny człowiek na poziomie z ogromną wiedzą w tym temacie

Nie tylko Twojej, znam Konrada osobiście i potwierdzam.👍

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

41 minut temu, dekoracja napisał:

widzę na grubo idziecie tu w klubie furutecha. a nie czekaj: klubie jakiegoś kolesia, którego ktoś inny też zna 🙂

Kolego, przeczytaj uwaznie co napisał Adam, to moze problem zniknie.

Spieszę z pomoca: 

Adam napisal, ze odbyl pewna "wycieczke mentalna" po ktorej okazalo sie, ze wiele forowych mitow bezpowrotnie pryska np. Opinie o srebrze o rodzie o ncf, pisal tez ze przeprosil sie z lampami, ktore dawniej "nie graly" a teraz sa lepsze niz te co "wtedy zagraly". Tak jakby wiele rzeczy bylo na abarot.

Jesli zderzysz te refleksje z tym co na tym watku nieraz bylo, to powiniennes mu podziękować, ze sygnalizuje fakt, ze dotychczasowe oceny mozna o kant potluc. Przeciez niejednokrotnie bywały tu dylematy czy niebieski jest lepszy od zielonego, czy i jak mocno 28/38 vs 48 czy jak to furu gold jest bezpieczniejszy od rodu i jak rod furu ma sie do neo.

I po takiej wycieczce nagle okazuje sie ze to co suszylo czy krzyczało, to nic innego jak realne pokazywanie problemów systemu, ktore poprzedzaja dany kabel/komponent, ze mylio sie objawy z przyczynami przez co wnioski były... próżne.

Jak to nic nie daje do przemyslen a tylko zauwazasz, wdzięczność kogos do kogos i krzywo ja pojmujesz, to juz Twoja sprawa.

Mysle ze jak ktos pomoglby zrobic u Ciebie "audiowa rewolucje" tez bylbys wdzięczny i nie moglbys siedziec cicho, cieszac sie tylko do lustra, patrzac jak koledzy wciaz lataja za wlasnym ogonem... 😉

Oczywiście  ,złoto nie zaokrągla skrajów pasma ,miedz nie podkolorowuje ,rod ,najgorszy przewodnik z nich ,mający niewątpliwie zaletę w postaci twardości, nie osusza .... Więc kupujemy na chybił trafił, wysyłamy do Konrada R by dotknął swoją magiczna dłonią i mamy HIGH END🤣     

Ncf na wtyku rca nie zagra ale na sieciowym  bajka🤣

W dniu 10.11.2021 o 10:22, Sebastian_2020 napisał:

Czy ktoś miał już okazję pobawić się nowym wtykiem Furutuecha RCA Furutech CF-102 NCF RCA? 🙂

Pozdrawiam 🙂

To jest tragedia, na pinie sygnałowym ncf jest ,,nałożony,, w postaci 6 pasków  

Tzn, że jakieś odsłuchy robiłeś i tragedia? U mnie nie zauważyłem, że tragedia, ale też nie mam bezpośredniego porównania z niczym. Mi się zdawało z opisów, że NCF jest w środku pinu sygnałowego, na zewnątrz nic nie ma, rod na miedzi, ale mogę się mylić, nie przyglądałem się. I tak liczy się dla mnie tylko zaleta brzmieniowa. 

1 godzinę temu, tedi02 napisał:

,rod ,najgorszy przewodnik z nich

Hmm... To ciekawe, bo producenci wtyczek w swych najwyższych topowych modelach przeważnie stosują rod...

U mnie sam rod, i świetnie się sprawuje. Jedynie do listwy miedź od Enerra dla delikatnego ocieplenia. Dlatego też wybrałem te rodowane RCA rodowane z NCF nowe do przewodu cyfrowego, zrobili mi w RCM na tym ich niedrogim kabelku srebrnym ze szpuli. No mam nadzieję, że Furutech nie wypuścił produktu, który jest aż tak beznadziejny, jakoś wierzyć mi się nie chce. Prznajmniej chyba nie jest gorszy od tej samej wersji bez NCF, I hope 🙂

4 godziny temu, Sebastian_2020 napisał:

Tzn, że jakieś odsłuchy robiłeś i tragedia? U mnie nie zauważyłem, że tragedia, ale też nie mam bezpośredniego porównania z niczym. Mi się zdawało z opisów, że NCF jest w środku pinu sygnałowego, na zewnątrz nic nie ma, rod na miedzi, ale mogę się mylić, nie przyglądałem się. I tak liczy się dla mnie tylko zaleta brzmieniowa. 

Ncf to dodatek do nylonu obudowy 🙂 na środkowym pinie jest miedz occ a na masie juz stop miedzi.

Dzieki Bogu, ze masz poprawna interpunkcję i oczy nie krwawią 😉

Ale swoja droga warto czytac co tam jest i nie przewalac w ciemno tony sprzętów wtykow i kabli. Audio to zwykla fiza, a nie magia dzialania raz tak a raz inaczej.

4 godziny temu, adamek_68 napisał:

Hmm... To ciekawe, bo producenci wtyczek w swych najwyższych topowych modelach przeważnie stosują rod...

Najgorszy przewodnik o prawie (poza srebrem) najszerszym pasmie...

Producenci sie mylą w topowych produktach i powinni drapac wtyki i co tam jeszcze bedzie podpowiedziane 😉

3 godziny temu, adamek_68 napisał:

Raczej nie sądzę by był gorszy.

Widze, ze ostatnio w furu ncf ciągnie wszystkie produkty, w tym tak dziwnie spizycjonowsne wtyki jak 102. Nie moge skumac dlaczego jest dylemat z dolozeniem 200~300zl do srebrnych topowych wbtow... Nie wiem kto bedzie w stanie odkupić takie furu i za ile, zeby mialo to sens.

Ale spoko. Sa fani marek za wszelka cenę. To nic złego samo w sobie.

2 godziny temu, KonradR napisał:

Najgorszy przewodnik o prawie (poza srebrem) najszerszym pasmie...

Czyli, że co, że ród i srebro to najgorsze przewodniki.

Rod w połączeniu z NCF jest właśnie fajny niż sam w bele plastiku zatopiony 😉

Poza tym z rodem raczej chodzi o co innego niż niż przewodnictwo.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Czyli nie sluchałeś, ale wiesz z góry co i jak. Fajnie. Ale jak już teoretyzujesz, to sprawdź chociąż dokładnie fakty tej teorii. NCF nie jest tylko w obudowie, ale, przed wszystkim, w środku pinu sygnałowego. Więc nawet ta teoria się tu nie zgadza Twoja. Plus jeśli coś kupuję, to nie po to, żeby odsprzedać, więc nie rozumiem po co takie dygawacje. Nie przeczę jednak, że może WBT srebrne lepsze. Nie neguję Twoje wiedzy, ale nie rozumiem ludzi, którzy mają misję przywołania kogoś do parteru nie mając oparcia w odsłuchach koknkretnego produktu. 

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Czyli, że co, że ród i srebro to najgorsze przewodniki.

Rod w połączeniu z NCF jest właśnie fajny niż sam w bele plastiku zatopiony 😉

Poza tym z rodem raczej chodzi o co innego niż niż przewodnictwo.

Nie widziałeś 😉 ze sie nabijalem z tamtych wymysłów, 6 paskow etc. ...

Godzinę temu, Sebastian_2020 napisał:

Czyli nie sluchałeś, ale wiesz z góry co i jak. Fajnie. Ale jak już teoretyzujesz, to sprawdź chociąż dokładnie fakty tej teorii. NCF nie jest tylko w obudowie, ale, przed wszystkim, w środku pinu sygnałowego. Więc nawet ta teoria się tu nie zgadza Twoja. Plus jeśli coś kupuję, to nie po to, żeby odsprzedać, więc nie rozumiem po co takie dygawacje. Nie przeczę jednak, że może WBT srebrne lepsze. Nie neguję Twoje wiedzy, ale nie rozumiem ludzi, którzy mają misję przywołania kogoś do parteru nie mając oparcia w odsłuchach koknkretnego produktu. 

Nie widzialem w opisie zeby ncf byl wypelniaczem metalu. Np. styki gniazda iec... Gdzie to zmiescili w tym malej blaszcze 😉

Nie neguje zadnych zakupów. Kazdy robi ze swoimi pieniedzmi po uwazaniu.

Natomiast gratuluje próby zrownywania litego kawalka pure silver wbt vs. occ i stopu miedzi od furu 😉 powodzenia. Fizy nie przeskoczysz.

Co do sprawdzania... Widly z samego occ rod od furu vs widly wbt i Cu ale i Ag... No wyszlo... Hmm no nie Furu.

Podaj powod dlaczego mam ponownie sprawdzać occ i srebro. W rca ma byc inaczej? Nfc miedz w  srebro nie zamieni.

Einstein powiedzial "jak ktos sie spodziewa dwoch roznych efektow z jednego eksperymentu, to musi byc idiota"... Przepraszam, kieruje sie ta maksyma. 

Sebastian, doczytałem i środkowy pin to rurka dookola plastiku z ncf.

Wbty maja lamany i samorozpieralny pin, ktory nie jest rurką. Maja tez mase jednym zabkiem a furu dookola "tulipanem". Srebro vs occ, srebro vs stop miedzi...

No podpowiedz mi cokolwiek na korzysc... Czym się mam skusic?

Edytowane przez KonradR
3 hours ago, KonradR said:

Sebastian, doczytałem i środkowy pin to rurka dookola plastiku z ncf.

Wbty maja lamany i samorozpieralny pin, ktory nie jest rurką. Maja tez mase jednym zabkiem a furu dookola "tulipanem". Srebro vs occ, srebro vs stop miedzi...

No podpowiedz mi cokolwiek na korzysc... Czym się mam skusic?

Spoko, nie mam potrzeby nic nikomu udowadniać 🙂 Pozdrawiam.

11 minut temu, Sebastian_2020 napisał:

Spoko, nie mam potrzeby nic nikomu udowadniać 🙂 Pozdrawiam.

Sebastianie luzik. Na pewno plus jest taki, ze mozesz sie podzielic swoimi uwagami i wnioskami czy to sie komus podoba/zgadza itd.

Nieważne jak sie ma do wbt, choc byloby ciekawe zestawienie z wbt Cu. Tu przynajmniej jest jedna kategoria. W widlach ją zmam. W rca nie. Fajnie jakbys okreslil "ligę" tych wtykow. 

Btw jak sie zaopatrujesz na ten kabel pomiędzy wtykami. Pisałeś coś o srebrze z metra czy jakos tak. Na co to, cyfra czy analog?

To jest kabel cyfrowy u mnie, ktoś mi go polecił, FX - Alpha Ag, RCM robi konfekcje coś jak z landryną 🙂 Na pewno jest wiele kabli, które by „zagrały” lepiej, ale chwilowo musze zatrzymać się z wydatkami 🙂 ponoć ten FX - Alpha Ag to taki bardzo dobry stosunek ceny/jakość… Czytałem tez po fakcie dużo dobrego o tym srebrnym WBT 9 którym piszesz kiedyś może pokombinuje dalej, albo kupie jakiś gotowy cyforwy, na razie sam streamer jest u mnie wystraczającą nowością 🙂

2 godziny temu, Sebastian_2020 napisał:

To jest kabel cyfrowy u mnie, ktoś mi go polecił, FX - Alpha Ag, RCM robi konfekcje coś jak z landryną 🙂 Na pewno jest wiele kabli, które by „zagrały” lepiej, ale chwilowo musze zatrzymać się z wydatkami 🙂 ponoć ten FX - Alpha Ag to taki bardzo dobry stosunek ceny/jakość… Czytałem tez po fakcie dużo dobrego o tym srebrnym WBT 9 którym piszesz kiedyś może pokombinuje dalej, albo kupie jakiś gotowy cyforwy, na razie sam streamer jest u mnie wystraczającą nowością 🙂

A co miales wczesniej? Duza roznica? Nie jestes zdziwiony bo to przeciez idealna cyfra 0 i 1 a nie sygnal analogowy? 😉 wpływ kabla  na zero-jedynki... Czy zauważyłeś juz, ze sygnal cyfrowy to najtrudniejszy przypadek sygnalu analogowego?

Przeskakiwales ze światla na "metal" czy tylko w ramach metalowego styku?

Edytowane przez KonradR
3 minutes ago, KonradR said:

A co miales wczesniej? Duza roznica? Nie jestes zdziwiony bo to przeciez idealna cyfra 0 i 1 a nie sygnal analogowy? 😉 wpływ kabla  na zero-jedynki... Czy zauważyłeś juz, ze sygnal cyfrowy to najtrudniejszy przypadek sygnalu analogowego?

Przeskakiwales ze światla na "metal" czy tylko w ramach metalowego styku?

To mój pierwszy i jedyny kabel cyfrowy jak miałem 🙂 Wszystko przede mną jeszcze zatem 🙂

U mnie wchodzi w grę tylko spdif.

Fizyka - srebro ,następnie miedz ,złoto, ostatni rod.  WBT ,konsekwentnie unika tego materiału, topowe oyaide ,galwanizacja z platyny zpalladium bodajże i jak podają, te materiały wybrane na podstawie odsłuchu.Choc Słuchałem IEGO ,srebrne rodowane i nie było naleciałości rodu ,podobnie gniazdo montazowe cardasa ,z tym że pośrednia warstwa to srebro.Brzmia świetnie. Neotech sieciowe up occ rodowane ,przeskakuja FIRUTECHA FI 50NCF ! Poprzednia  wersja wtyków, bez ncf , była całkiem ok ,równe w paśmie, z charakterystycznym sznytem rodu  ,jeśli potr,e ujęcie autorytetu, cytuje pszoniaka ,porównującego rodowane ze złoconymi furutecha ,,czy zagrały lepiej ? Nie ,inaczej.,,    Na  paru systemach przetestowane,50 ncf ponad 3 tygodnie pod prądem,     ten sam materiał muzyczny ,po wpięciu wtyków, znów min.24 h by się ułożył kabel , prowadzone notatatki ,PAMIEC JEST ULOTNA ,PRZYZWYCZAJAMY SIE ,PO PRWNYM CZASIE AKCEPTUJEMY ,ncf -zmniejsza ,oddala źródła pozorne ,środek, szary ,bez wypełnienia,  wprowadzają kompresję, dużo przestrzeni ,aksamitna, gładka gora, ale rozmycie krawedzi dźwięku, bas ok ,ale jak wyżej kompresja dynamiki. Jak się ma rozjechane systemy  , kable zrobione przez garażowych zaplataczy ,to nawet ncf jakoś zagra ,SLUCHAJCIE MUZYKI ,TESTUJCIE NA WLASNYCH USZACH ,NIE SUGERUJCIE SIE TYM CO LUDZIE PISZA ! KAZDY MA INNĄ  AKUSTYKE ,INNEY GUST MUZYCZNY ,JAKIS BIZNES Z TEGO.   Transport ,Jays ,źródło, DDDac pcm1794 ,pre i piec AIR TIGHT ,kolumny CAESARIO WAGNER , kable topowe BERTRAM ,SREBRO LUB MIEDZ ,przez wielu recenzentów uważane jako najlepsze na tym globie ,średnica drutu odpowiada ludzkiemu włosowi, skręcane  itd .Natomiast  neotech up occ,po spolerowaniu rodu,wypadł rewelacyjnie ,polerka aż się świeci jak lustro ,wystarczy co kilka miechów przetrzeć szmatką, pozdrawiam.

Wkładka bezpiecznika zakupiona w leroy  lub castorama  ,do tego bezpiecznika dedykowany ,czyli 10 ×38 mm ,ściągamy kapsle ,dajemy drut prostokątny neotecha  ,miedz lub srebro monokrystaliczne, dobrze wypolerowac ,zamknąć, odsłuchać ,ewentualnie przekręcić o 180'  to wszystko  slychac i widać na ekranie TV.!Wyrzucacie wszystkie ,ahp ,gigawatty i inne wynalazki , obciazalnosc ok20A ,przy większym, dźwięk się zamula ,TV przekolorywuje  .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.