Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie się zdaje, ze 314ki były zawsze w brązowej izolacji, chyba nawet w recenzjach i zamieszczonych tam zdjęciach było o tym.

Kazda seria Furutecha charakteryzuje się właśnie kolorem izolacji jak brąz w 314, później są niebieskie i zielone, pomijam landrynkę.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

6 godzin temu, Ufo27 napisał:

Witam serdecznie chciałbym się doradzić w kwesti oryginalności furutecha 314ag czy to oryginał

Oryginalnego Furu sprzedawanego na rynku wtórnym poznasz po paragonie, który sprzedawca otrzymał przy zakupie i zachował na okazję ewentualnej odsprzedaży. Większość osób "siedzących w kablach" tak robi bo sami zwracają uwagę na to, czy jest paragon. Jest niemal integralną częścią kabla. Prawie tak, jak wtyczka  😉 Bez niego zakup stanowi ryzyko. Chyba, że dobrze znasz sprzedawcę i masz do niego zaufanie 

10 godzin temu, Ufo27 napisał:

No i wszystko jasne producent odpisał ,,FAKE'' 😉

Dla mnie już w pierwszym poście można to było napisać, ale nie chciałem psuć humoru koledze. 314ka nigdy nie była w czarnej izolacji, tak jak pisałem wyżej. 

• 1 miesiąc później...
  • 3 miesiące później...
W dniu 16.05.2022 o 19:09, flood2 napisał:

Furutech Alpha 3

Alpha 3 to dobry kabel, lepszy jest tylko wg mnie 762.

Ostatnio skłaniam się ku stwierdzeniu, że im grubszy tym lepsze granie.

Przyjrzałem się też dzisiaj z bliska (pod lupką) gniazdku IEC FI-03 rodowanemu (ale nie NCF) i muszę stwierdzić, że warstewka rodu powoli zanika. Ale nie ma się co dziwić skoro CD ma 14 lat i pewnie niejedno wpinanie przeszedł. Także trzeba by pomyśleć o jakiejś wymianie. W listwie e-TP60E R wymieniłem 2 szt. na NCF i przybyło tzw. mięsa ale jak wiadomo za dużo rodu też nie popłaca. Także nie wiem czy IEC na rod NCF to dobry zamysł.

A wracając do wpinania, przepinania, to jeden forumowicz zwrócił mi kiedyś uwagę, że kabel się wpina i już ma zostać więc trochę prawdy w tym jest.

Godzinę temu, naczesany napisał:

muszę stwierdzić, że warstewka rodu powoli zanika.

Skoro już poruszyłeś temat rodu, to muszę wspomnieć, że podczas montażu jacka Furu, gdy zaginałem ostrożnie tą blaszkę, która obejmuje przewód, rod odwarstwił się jakby się złuszczył. Zawsze coś podkładam pomiędzy szczypce a jacka żeby nie kaleczyć i mimo to taka wpadka. Pomyślałem wtedy, że chyba w Chinach to robią 😁. Jack kupiony w AVcorp.pl Co do przewodów Furu, to mam wrażenie, że w ich brzmieniu największą rolę odgrywają wtyki. Jako przykład podam bardzo dobry interconnect Alpha S22. Metr przewodu nie kosztuje dużo w porównaniu z wtykami, ale im droższe wtyki tym lepiej. Ktoś z kolegów forumowych, chyba @rafa, napisał kiedyś, że Furutech ma lepsze wtyki niż przewody i lepiej te wtyki stosować z innymi markami. Miał na myśli sieciowe. Coś w tym może być.

Edytowane przez slawsim
  • 5 tygodni później...

jakby ktoś był zainteresowany to sprzedaje FP-314Ag II długości 1,5m.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

• 3 tygodnie później...

Sprzedam wtyki kątowe rodowane. Jestem jedynym właścicielem, wtyki na kablu zasilającym listwe, praktycznie nie ruszane, nie poscierane

https://www.olx.pl/d/oferta/wtyk-zasilajacy-furutech-fi-e12l-r-rodowany-katowy-schuko-CID99-IDRFAjb.html

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Kolejne wtyki na sprzedaz

fi 38G i fi 28r

Kupione w blackdotaudio.eu 

https://www.olx.pl/d/oferta/wtyk-furutech-fi-e38-g-CID99-IDRH6ds.html

W dniu 3.11.2022 o 12:22, Mikelas76 napisał:

Sprzedam wtyki kątowe rodowane. Jestem jedynym właścicielem, wtyki na kablu zasilającym listwe, praktycznie nie ruszane, nie poscierane

https://www.olx.pl/d/oferta/wtyk-zasilajacy-furutech-fi-e12l-r-rodowany-katowy-schuko-CID99-IDRFAjb.html

Sprzedane

• 5 tygodni później...
W dniu 5.12.2022 o 20:57, Krzysiek B napisał:

Witam

Testował ktoś może s022n?

To drugi od dołu model Furutech'a. Niżej jest 314ag.

Nie miałem tego o który pytasz ale mam 314ag na wtykach rodo Viborga 501 i 762 na wtykach Furu FI-E48 NCF (R).

Podpinając do CD CDP-7 TL/MkIII Lectora, zmiana jest kolosalna. Choć pozytywny wpływ 314-stki również słychać porównując z komputerowym. Jako ciekawostkę przytoczę: kiedyś jak dopiero raczkowałem w zasilających i za bardzo nie wierzyłem w ich zbawienny wpływ na brzmienie, zabrałem 314-stkę na Viborgach do salonu. Grał wzmak Cayin A-55 TP na fabrycznym. Po wpięciu 314-stki była słyszalna duża poprawa. Nawet sprzedawca był zaskoczony taką poprawą brzmienia.

Ja coraz bardziej skłaniam się ku stwierdzeniu, że im grubszy kabel tym lepsze brzmienie. Nie można pomijać też wpływu wtyków. Da się to zauważyć porównując np. Fi z serii 11 do 28/38 o 48-ósemce nie wspomnę (może metalowa tuleja ma pozytywny wpływ).

FP-S022N raczej do mniej prądożernych urządzeń jak CD, DAC. Można od tego zaczynać i mieć na uwadze jakość wtyków.

25 minut temu, naczesany napisał:

FP-S022N raczej do mniej prądożernych urządzeń jak CD, DAC. Można od tego zaczynać i mieć na uwadze jakość wtyków.

Podobnie jak 314ka, oba mają niemal ten sam przekrój.

314ka gra spoko na wtykach Cu, na rodowanych nie słuchałem, ale z rodowanymi chyba bym go nie łączył,  chociaż rozumiem, że może się podobać.  Sensowne wtyki Viborga, to te wyższe modele, bo rod nie jest łączony bezpośrednio z miedzią, ale jest warstwa pośrednia. 

Nie generalizowałbym też, że coś jest drugie od dołu, a coś zupełnie na dole, bo kiedyś z Mohikanem Hegla lepiej mi się sprawdziła 314ka niż taki 3TS20.

No i na koniec, nie grubość ma znaczenie, może mieć, ale nie musi. 

Ważniejsza jest geometria ułożenia drutów, wypełniacz (np.bawełna), dielektryk i jakość materiału przewodzącego, oczywiście wtyki mają znaczenie, a im wyżej tym lepiej.

7 minut temu, sir.jax napisał:

No i na koniec, nie grubość ma znaczenie, może mieć, ale nie musi. 

Ważniejsza jest geometria ułożenia drutów, wypełniacz (np.bawełna), dielektryk i jakość materiału przewodzącego

Przeanalizuję zagadnienie 🙂 Co do reszty - pełna zgoda. Nadmieniłbym jeszcze, jak ważne jest zaprawienie końcówek drutów poprzez zastosowanie np. widełek. Przekonałem się o tym stosując takowe. Wcześniej gołe druty, postrzępione, luzujące się. Warto zrobić raz i porządnie na lata. Oczywiście dochodzi zagniatarka (jakiś Knipex), ech te koszty. Ale ma się satysfakcję z dobrze wykonanej konfekcji.

@naczesany

Ależ wiem, że się przekonałeś, powineneś pamiętać wątek na innym forum w tej kwestii,  chyba też tam uczestniczyłeś jako obserwujący i zadający pytania. 😉

Godzinę temu, sir.jax napisał:

314ka gra spoko na wtykach Cu, na rodowanych nie słuchałem, ale z rodowanymi chyba bym go nie łączył,

Czy masz na myśli to, że może być "krzykliwie"? Może to przez jego posrebrzanie? Mam dwa takie przewody na starszych wtykach Furu, jeden z obu stron złocony, drugi ma wtyk IEC posrebrzany i ten gra lepiej, bardziej przejrzyście. Obecnie nie ma takich wtyków w dystrybucji zarówno tych złoconych jak i srebrzonych. Widziałem w sklepach 314Ag z rodem i jestem ciekaw jak to gra. Szukam Furu do CD i wzmaka słuchawkowego. Obecnie mam pod CD francuski Elecaudio na wtykach Viborg rod i jest niby dobrze, ale jednak nie cieszy mnie to jeszcze.

Edytowane przez slawsim

Już zamówiłem s022n na złoconych więc jutro się dowiem. Chcę go podłączyć do wzmacniacza.

314 na złoconych jedenastkach mam od wielu lat i fajnie doświetla mi zarówno źródło jak i wzmacniacz. Na samym źródle i ze zwykłym kablem na wzmacniaczu już jest porównywalnie lepiej. Krystaliczność,separacja i wyrazistość dźwięków na czarnym tle jest świetna i nadal jest to nie przekombinowany dźwięk, a bardziej w stylu kabla no name.

Myślałem nad Alpha 3, TCS31 albo s032n ale większość, jak nie prawie wszystkie kable jakie testowałem dawały efekt dużego zagęszczenia dźwięku i utraty "pazura w dźwięku". Liczę na to, że s022n z powodu tego, że ma mniejszy przekrój zagra szczuplej.

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, slawsim napisał:

Obecnie mam pod CD francuski Elecaudio na wtykach Viborg rod i jest niby dobrze, ale jednak nie cieszy mnie to jeszcze.

Przerabialem swego czasu eleca z roznymi wtykami i zdecydowanie najlepiej wypadl z wattgate classic. ELec ma ladna, lekko ciepla barwe, srednice, a wtyki sa energetyczne, dzwieczne, przejrzyste i razem bardzo mi sie to podobalo.

1 godzinę temu, sir.jax napisał:

Nie generalizowałbym też, że coś jest drugie od dołu, a coś zupełnie na dole, bo kiedyś z Mohikanem Hegla lepiej mi się sprawdziła 314ka niż taki 3TS20.

No i na koniec, nie grubość ma znaczenie, może mieć, ale nie musi

Dokladnie tak, istotne jest zgranie kabla z danym urzadzeniem oraz wspolzgranie z reszta klockow w systemie. Im wiecej urzadzen w torze audio, tym wiecej kombinacji, sa oczywiscie pewne zasady ktore sie sprawdzaja ale nie zawsze i nie u kazdego. Dla tego warto sprawdzac jak najwiecej wariantow, czasem mozna sie zaskoczyc. Co do grubosci, tez uwazam, ze nie jest decydujaca o jakosci, bardziej o przeznaczeniu do grupy urzadzen, ale tez nie zawsze.. zalezy co chcemy uzyskac/ polepszyc/zmienic, nie pogarszajac przy tym dobrych cech ktore juz mamy.😉

36 minut temu, Cezary_58669 napisał:

najlepiej wypadl z wattgate classic

tych classic jest kilka rodzajów. Które masz na myśli, złocone, srebrzone czy rodowane?

38 minut temu, Cezary_58669 napisał:

ELec ma ladna, lekko ciepla barwe, srednice, a wtyki sa energetyczne, dzwieczne, przejrzyste i razem bardzo mi sie to podobalo.

Czy tu opisujesz wtyki Elecaudio? Oni chyba tylko złocone produkują.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, slawsim napisał:

tych classic jest kilka rodzajów. Które masz na myśli, złocone, srebrzone czy rodowane?

Czy tu opisujesz wtyki Elecaudio? Oni chyba tylko złocone produkują.

Opisuje kabel elec cs361 oraz wtyki wattgate classic, jest jeden rodzaj.

46 minut temu, Krzysiek B napisał:

Myślałem nad Alpha 3, TCS31 albo s032n ale większość, jak nie prawie wszystkie kable jakie testowałem dawały efekt dużego zagęszczenia dźwięku i utraty "pazura w dźwięku". Liczę na to, że s022n z powodu tego, że ma mniejszy przekrój zagra szczuplej.

Utrate pazura powoduja czesto zlocone wtyki, rod jest rowniejszy i pelniejszy.

TCS31 na rodzie nie powinien nic zamulac, raczej odwrotnie🙂

6 minut temu, Cezary_58669 napisał:

wtyki wattgate classic, jest jeden rodzaj

Właśnie sprawdzałem na stronie Wattgate.pl i są takie jak wyżej wymieniłem, dlatego zapytałem czym pokryte. Domyślam się, że masz na myśli rodowane. Chyba, że classic standard, to są złocone. Przewód mam własnie CS361.

Edytowane przez slawsim
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.