Skocz do zawartości
IGNORED

Jak połaczyć prosto komputer z amplitunerem ?

piotrek_poz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie jak najlepiej połączyć laptopa z amplitunerem H/K AVR 156 , który posiada USB ? (choć nie wiem jak to zadziała jak wyprowadzę z kompa sygnał przez usb do usb ampli. komputer posiada HDMI). Czytałem ten temat (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) więc wiem że najlepszy sposób jest przez konwertery i później do DAC. Ale na razie chciałbym to zrobić jak najlepiej nie nadwyrężając budżetu. Czy kablem HDMI połączenie laptopa i amplitunera będzie dobrym rozwiązaniem ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak, połączenie przez HDMI będzie jak najbardziej ok. Sprawdź czy masz w systemie widoczne urządzenie HDMI Audio. Zewnętrzny DAC ma sens jak podłączasz laptopa pod wzmacniacz stereo. W przypadku amplitunera lepiej powinno być przez HDMI.

jak najlepiej połączyć laptopa z amplitunerem H/K AVR 156 , który posiada USB

Akurat to frontowe gniazdo USB służy z pewnością do podłączenia np. pendrive albo (ewentualnie) dysku twardego.

Czyli komputera nie da się podłączyć w ten sposób, żeby amplituner służył jako karta dźwiękowa/DAC.

połączenie przez HDMI będzie jak najbardziej ok

Jeśli dobrze pamiętam (być może się mylę, sprawdzę to przy okazji), to u mnie z podłączeniem przez HDMI był mały problem. A mianowicie żeby móc odtwarzać dźwięk nie wystarczyło wybrać jako wyjście audio "Realtek Digital Outpu" (HDMI). Trzeba było także przekierować obraz na wyjście HDMI. Być może winna jest karta graficzna (GeForce 8400M GS) i/lub jej sterowniki. Albo mam sklerozę i coś źle zapamiętałem ;)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj, masz rację może być jak piszesz - można w takim wypadku włączyć klonowanie obrazu albo rozszerzony pulpit jeśi amplituner nie będzie chciał zaakceptować rozdzielczości ustawionej na laptopie.

Dzięki za pomoc :) a z tymi niewidocznymi wyjściami HDMI to najlepiej wgrać najnowsze sterowniki do karty dźwiękowej , bo jest to też częstym problem że po połączeniu laptopa do LCD jest obraz a nie ma dźwięku.

• 2 tygodnie później...

i wszystko podłączyłem kablami HDMI 1.4a wersja ale mam problem. Chodziło mi o to żeby dźwięk z komputera był puszczany w amplitunerze a on dalej mi podaje do TV i wychodzi mi że dźwięk słyszę z telewizora a nie z głośników , które są podłączone do amplitunera H/K AVR 156. Czy ktoś wie jak to zmienić ?

Dodaje , że mam ustawione wyjście w komputerze na ATI hdmi output.

Karta graficzna to Ati Radeon HD 4570 a telewizor to Sharp LCD.

Czy coś w amplitunerze muszę zmienić , czy w kompie a może w TV ?

"syste

"system audio" zmień "HDMI Audio To TV" na "off".

No właśnie to wyczytałem w instrukcji , lecz nie mam tej opcji w MENU. A szukam tego w "system setup" tak jak jest w instrukcji ale nie mam tej opcji

Czy coś ja może robię źle?

Może masz ustawione jako aktywne inne wejście w amplitunerze (np. spdif albo analogowe itp.) i hdmi działa wtedy jako pass-thru i nie ma tej opcji w menu. Niestety mam amplituner innej firmy i nie mogę porównać ze swoją konfiguracją, ale w moim jest tak, że w zależności od włączonego trybu są inne opcje w menu i też niektóre znikają nawet w zależności od rodzaju sygnału na wejściu.

• 4 tygodnie później...

i dalej nie rozwiązałem problemu . Już nie mam siły na ten ampli. Dalej przepuszcza on dźwięk do telewizora zamiast sam grać, a ta opcja co jest w menu niby właśnie żeby nie działa jako pass through u Mnie jest niewidoczna

• 4 miesiące później...

Trochę odświeżę wątek, bo moje pytanie jest identyczne z tematem (więc nie ma sensu zakładać nowego).

Ogólnie rzecz biorąc chciałabym podłączyć laptopa do systemu audio (żeby można było odtwarzacz pliki flac porównywalne z jakością CD lub 24bit/96kHz lub nawet 192kHz - ale to pewnie bardziej z ciekawości), jednak jednocześnie chciałabym wydać na to jak najmniej pieniędzy. Po przeczytaniu poradnika "pierwsze kroki w PC-Audio" i kilku artykułów w necie "wymyśliłam" takie rozwiązanie: laptop przez gniazdo USB -> konwerter USB asynchroniczne na SPDIF koaksjalne -> adapter ViaBlue (o którym była mowa w poradniku) -> amplituner przez wejście koaksjalne (Yamaha RX-V667). Czy takie rozwiązanie jest wystarczające, czy w ten tor mimo wszystko trzeba wpiąć jeszcze DAC'a?

Jeśli chodzi o użycie do tego kabla HDMI, to takie rozwiązanie odpada w moim przypadku. Próbowałam już wielu rzeczy (instalowanie nowych sterowników również), ale HDMI w moim laptopie nie chce przesłać audio do amplitunera (z innym laptopem, to się udało, więc to na pewno nie kwestia ustawień w amplitunerze).

Tak przy okazji mam jeszcze pytanie co do HDMI - można w ten sposób odtwarzać pliki 24bit/96kHz?

Trochę odświeżę wątek, bo moje pytanie

Tak naprawde to na początek, zakładam że laptop nie ma SPDIF:

1. sprawdź jeszcze raz to połączenie HDMI i to na dwa sposoby, podłącz kabel

- W laptopie (zakładam że Windows), naciśnij prawym przyciskiem myszki na głośnik i wybierz urządzenia do odtwarzania, zaznacz domyślne urządzenie HDMI i spróbuj czy gra

- Zainstaluj jakiś program audio np. Foobar2000, nastepnie File->Preferences->Playback>Output z listy Device wybierz HDMI, najlepiej cyfrowe WASAPI HDMI Apply OK i spróbuj czy gra

2. Czyste i stosunkowo tanie wyjście audio z laptopa jest przez sieć internetową:

- sprawdź czy nie masz czasem BluRay lub DVD które ma wejście sieciowe kablem lub WiFi oraz wyjście cyfrowe coaxial lub optical (takie jak na tylnej ściance twojego amli) oraz obsługuje DLNA

- jeśli masz takowe to podłącz do ampli, w Foobar2000 zainstaluj wtyczkę plug-in foo_upnp

- po podłączeniu DVD i ampli na ekranie TV powinnaś w sekcji audio widzieć serwer laptop-foobar i wybrać utwory

Wiele osób zamiast DVD BluRay używa tutaj Logitech Squeesebox, który spełnia podobną funkcję ale nieco wygodniej i nie potrzeba włączać TV, można też użyć AppleTV gen2 (tylko do 48kHz) i inne

Można też tu wstawić DAC dla konwersji SPDIF-analog (między DVD,Squeesebox itd a ampli), (celem ominięcia gorszej jakości DAC znajdującego się w ampli,DVD itd) jeśli się ma lepszy DAC

3. Połaczenie poprzez Bluetooth, twój ampli ma taką opcję - może masz kupiony - kupować specjalnie się chyba nie opłaca, niektóre laptopy też mają wbudowany Bluetooth a jak nie to można taki dokupić (cena nie jest wysoka), podłaczane do USB

- parujesz urzączenia Bluetooth i słuchasz

4. Połaczenie, wyjście USB z laptopa, tu jest wiele opcji ale wymaga dodatkowego sprzętu:

- konwerter USB-SPDIF (cyfrowy coaxial), tu jest wiele różnego sprzętu, głównie jako stereo, trudno coś podać zależy od jakości i ceny np.HiFace, konverter z tego forum, i inne. Łączysz zwykłym kablem USB i z drugiej strony kablem coacial 75 Ohm do ampli

- możesz też zakupić DAC z wejściem USB, wtedy na wyjściu masz analog który łączysz do wejść analogowych ampli, DAC można kupić w wersji stereo lub 5.1, 7.1, różna jakość i ceny

- podobnie jak powyżej, zamiast DAC, można użyć zewnątrzne interface karty muzyczne (wbydowany w kartę DAC), wtedy masz dodatkowo zapis, wejścia na mikrofon i sprzet muzyczny, takie karty są też do firewire IEEE 1394

- może być połączenie kombinowane: konwerter USB-SPDIF i dalej SPDIF-analog (tu DAC)

Jak widać opcji jest wiele, w różnej cenie, możliwości i jakości, i to nie jest wszystko. Proponuję zacząć od najmniej kosztownych, następnie wygodnych, dalej jakość i na koniec specjalne funkcje. Ale się rozpisałem, pewnie coś namieszałem, poprawić jak coś nie tak.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Dzięki za odpowiedzi :)

Wszystko ładnie i pięknie ale na końcu jak będzie ampli kina to gra nie warta świeczki

Dlaczego tak sądzisz? Czytałam, że ta Yamaha nie ma takiego najgorszego tego DACa...

Tak naprawde to na początek, zakładam że laptop nie ma SPDIF

Wczoraj, po przejrzeniu specyfikacji laptopa (kupowałam go jakieś 4 lata temu, więc nie wszystko już pamiętałam) okazało się, że jednak ma SPDIF, tylko współdzielone z wyjściem słuchawkowym.

Czyli w takim przypadku najprostsze rozwiązanie, to będzie podłączyć kablem optycznym laptopa i ampli....tylko czy jakoś będzie najlepsza?

1. sprawdź jeszcze raz to połączenie HDMI i to na dwa sposoby, podłącz kabel

- W laptopie (zakładam że Windows), naciśnij prawym przyciskiem myszki na głośnik i wybierz urządzenia do odtwarzania, zaznacz domyślne urządzenie HDMI i spróbuj czy gra

- Zainstaluj jakiś program audio np. Foobar2000, nastepnie File->Preferences->Playback>Output z listy Device wybierz HDMI, najlepiej cyfrowe WASAPI HDMI Apply OK i spróbuj czy gra

Robiłam to wszystko o czym piszesz, ale niestety nic nie pomagało. Kiedyś na jakimś forum przeczytałam, że niestety nic nie pomoże, bo HDMI w ampli nie jest kompatybilne z moim starym HDMI...zawsze wydawało mi się, że kolejne generacje są kompatybilne w dół, ale jak na razie przekonuję się, że jednak tak nie jest.

2. Czyste i stosunkowo tanie wyjście audio z laptopa jest przez sieć internetową:

Tego raczej bym nie chciała, bo to oznacza włączanie kolejnych urządzeń

3. Połaczenie poprzez Bluetooth

O takiej opcji jeszcze nie słyszałam...a jak tutaj z jakością dźwięku?

Lasmas, podawałeś też opcje z dźwiękiem 5.1, 7.1. Mnie interesuje tylko stereo. Podłączenie laptopa do ampli miałoby na celu tylko słuchanie muzyki w jakości CD.

Ja to testowałem z yamaha 1400 i z dac zewnętrznym , z tym w ampli i zewnętrzny wpiętym w 5ch input i zarówno na dac cube czy obecnym dacmagic średnio to było, wąskim gardłem pozostaje nadal amplituner kina i tego nie zmienisz , postawisz obok niego wzmacniacz stereo np rotela za 300-400zl i yamaha schowa sie do szafy ze wstydu i trzaśnie drzwiami za sobą . Jak masz możliwość to spróbuj sie z kimś umówić i posłuchać lub pożyczyć wzmacniacz stereo ze swoim laptopem

Na początek małe wyjaśnienia:

1. Próbuję trzymać się tematu, a nie ustalać najlepszy dźwięk

2. Sprzęt stereo o porównywalnej jakości będzie kosztował połowę, prosta sprawa (przy ampli jest 7 wzmacniaczy, 7x wejśia/wyjścia, 7x konwertery, to musi kosztować)

3. Sprzęt do odtwarzania 24-192 nie jest na razie dobrze dopracowany, często ten drogi

4. Nie znam tego ampli, ale wygląda że HiFi z niego nie jest, o tym trzeba pamiętać

5. Poprzednio napisałem "sieć internetowa" a powinno być "sieć lokalna" LAN, nie potrzeba internetu dla połączenia laptopa z innym sprzętem domowym

Jeśli laptop ma wyjście SPDIF to sprawdź jakie, coaxial czy optical (prawdopodobnie optical), będzie potrzebny dodatkowy specjalny kabel. W jakości super nie będzie ale powinno być lepiej niż wyjście analogowe (ominiesz zwłaszcza laptopowy DAC i trochę szumów).

Nie wiem dlaczego HDMI nie chce u ciebie działać, ale zostawmy to, i tak nie jest to typowe wyjście audio i mało wygodne.

Według mnie połączenie sieciowe jest tanie i stosunkowo dobre jakościowo. Problem tutaj jest że twój ampli ma WiFi w opcji (dołączane, nie wiem czy masz) i nie widzę gniazdka sieciowego RJ45 dla kable skrętki. Dobre elekty da np. Logitech Squeezebox Touch ale cena nowego to min. 800 PLN i dodatkowo dostęp do sieci lokalnej lub jak masz wolne gniazdko sieciowe w laptopie to można połączyć kablem skrętką skrosowaną.

Bluetooth jest dobrym połączeniem, ciągnie trochę energii. To rozwiązanie tylko jak już masz dostarczone razem z ampli (jest jako opcja), dokupywanie nie jest opłacalne.

Ostatnie, wyjście USB: popularne wyjście audio, jednak dobre jakościowo dopiero przy wyższych cenach i to nie wszystkie. Konwerter HiFace2 to już 600 PLN, zbyt drogo do tego ampli, i to też nie żadne cudo. Można popatrzeć za trochę tańszym, ciężko polecać, każdy ma jakieś wady jakości, możliwości lub ceny, może forumowy od JarekC.

Ja z swojej strony, jeśli godzisz się na ekperymentalne, to rozważ QNKTC AB-1.2, cena 120$ + 15$ wysyłka i może VAT i cło. Małe, wygodne, zasilane z USB ale jeszcze w trakcie dopracowania.

Ciężko coś wymyśleć żeby tanie, proste i dobre.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Nadal twierdzę że jeśli ma spdif to wystarczy tylko kabel do ampli i nic więcej, inne rozwiązania tylko przedrożą całą sprawę i nie poprawią dźwięku przy amplitunerze, chyba że autosugestie

wąskim gardłem pozostaje nadal amplituner kina i tego nie zmienisz , postawisz obok niego wzmacniacz stereo np rotela za 300-400zl i yamaha schowa sie do szafy ze wstydu i trzaśnie drzwiami za sobą . Jak masz możliwość to spróbuj sie z kimś umówić i posłuchać lub pożyczyć wzmacniacz stereo ze swoim laptopem

ech..wiem, że ampli, to nie to samo co wzmacniacz :( Płyt słucham właśnie na wzmacniaczu stereo. Chciałam po prostu uniknąć kupowania DACa do tego wzmacniacza, ale wygląda na to, że jeśli chcę mięc jakość CD z plików flac, to bez DACa się nie obejdzie

Jeśli laptop ma wyjście SPDIF to sprawdź jakie, coaxial czy optical (prawdopodobnie optical), będzie potrzebny dodatkowy specjalny kabel. W jakości super nie będzie ale powinno być lepiej niż wyjście analogowe (ominiesz zwłaszcza laptopowy DAC i trochę szumów).

Optyczne i właśnie w ten sposób podłaczę go do ampli (zawsze to lepiej niż słuchać z gośników laptopa). Będzie to na tą chwilę najtańsze i najłatwiejsze wyjście (nie mam WiFi do ampli).

Ostatnie, wyjście USB: popularne wyjście audio, jednak dobre jakościowo dopiero przy wyższych cenach i to nie wszystkie. Konwerter HiFace2 to już 600 PLN, zbyt drogo do tego ampli, i to też nie żadne cudo

Właśnie wstępnie myślałam o dokładaniu pieniędzy na tego HiFace'a, ale chyba rzeczywiście szkoda kasy, skoro to i tak znacząco nie poprawi jakości przy moim ampli.

Ciężko coś wymyśleć żeby tanie, proste i dobre

Niestety wiem - nie można kupić jednocześnie taniej i dobrej rzeczy (i tyczy się to niestety właściwie wszystkiego).

Ok. Dzięki za rozjaśnienie tematu. Nie pozostaje mi nic innego jak odkładać na DACa...a na razie pozostanę przy optycznym połaczeniu.

ech..wiem, że ampli, to nie to samo co wzmacniacz :( Płyt słucham właśnie na wzmacniaczu stereo. Chciałam po prostu uniknąć kupowania DACa do tego wzmacniacza, ale wygląda na to, że jeśli chcę mięc jakość CD z plików flac, to bez DACa się nie obejdzie

Sprawdz czy

a) twoj amplituner ma pre-out

b) czy ma mozliwosc pracy jako dac czyli czy potrafi dac sygnal analogowy na pre-out jesli na wejsciu ma sygnal cyfrowy.

O ile pierwsza opcja jest dosyc popularna to druga juz nie.

Ale jesli ampli ci tak dziala to podlaczasz pre-out do wejscia wzmacniacza setreo i problem dokupowanai dac'a masz rozwiazany.

server unreachable;--

I znów prodigy cube pokaże. Znacznie więcej przy takim dacu z amplitunera, amplituner zawsze przepuści dźwięk przez swoje cudowne bebechy i wykastruje ze wszystkiego a przy tym ampli to ten preout będzie pewnie odczepem wyjść głośnikowych .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.