Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana smaru w windzie gramofonu G-601A. Jak to zrobić ?

Nikonowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jak usunąć stary smar z windy G-601A i napełnic nowym? U góry są dwie śrubki i to tyle. Na dole windy dwa zagłębienia jakby na specjalne nzrzędzie do rozkręcania. Czy całą windę jakoś się rozkręca? Nie mam pojęcia. Przepraszam, postanowiłem zamieścić nowy post ze zdjęciami, które zapewne pomogą w rozwiązaniu problemu. Może ktoś z Was już to przerabiał i chciałby pomóc. Dziękuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-33200-0-58428000-1330511004_thumb.jpgpost-33200-0-25952900-1330511016_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja są śrubki do do czegoś służą.Ano do napełniania.

Wykręcasz obie .w jedną podajesz smarowidło ,aż drugą wyjdzie,.Robisz to w stanie opuszczenia wajhy.

Ooops.. mialem nie pisac na tym nowozmienionym forum.:(

ja są śrubki do do czegoś służą.Ano do napełniania.

Wykręcasz obie .w jedną podajesz smarowidło ,aż drugą wyjdzie,.Robisz to w stanie opuszczenia wajhy.

Ooops.. mialem nie pisac na tym nowozmienionym forum.:(

:-) No dobrze. A co ze starym jakimś smarowidłem, niewiadmomo jakim?? Jak je z tamtąd usunąć?? Też za pomocą tych śrubek?

Mimo wielu prób nie udało mi się nigdy rozebrać tej windy.Wkładanie smaru drucikiem,przepychanie strzykawką,zalewanie rozpuszczalnikami itp próby gówno dały,więc zrobiłem nową windę od podstaw.Jak ktoś ma smykałkę i możliwości to polecam stronę audioproject.net tam są obrazki i opis.Co ciekawsze z kilku wind które mam tylko jedna działa i to bezawaryjnie od kilkudziesięciu lat.Reszta spada jak .....A

Sęk w smarowidle 300.000 ccu .jakaś pochodna dixhexysilico,,,,,,,,,,,,.Przepłukujesz strzykawka pod ciśnieniem ..Po napęłnieniu nowym środkiem i zakrecenu śruby ma nie być powietrza, w windzie.

Nie bój nic Yuleczku.

Wszystko działa.

Smar dostałem gratis , to kombinuję jak go użyć.

Na kanapkę się nie nada-paskudny jest.

Mieć smar, a mieć sprawną windę, to dwie różne rzeczy jak widać :)

Sęk w smarowidle 300.000 ccu .jakaś pochodna dixhexysilico,,,,,,,,,,,,.Przepłukujesz strzykawka pod ciśnieniem ..Po napęłnieniu nowym środkiem i zakrecenu śruby ma nie być powietrza, w windzie.

Ok, przepłukuję jakimś spirytusem czy innym rozpuszczalnikiem? Potem resztek muszę się chyba w jakis kolejny sposób pozbyć, bo może wejść w reakcje ze smarem. Co proponujesz?

jak dasz taki sam jak był, bezpłukania może być..A jak wypłuczesz idealnie w co watpię bo nie znam rozcieńczalnika do tego.to pozostaje przedmuchac sprżężonym powiettrzem.

Ja bym tylko uzupelnił..pamiętajac o zalecanej lepkości

Na Twoim miejscu płukanie wykonałbym czystą naftą niewiedząc z czego zrobiono uszczelniacze i zawór tłoka windy. Spirytus a tym bardziej rozpuszczalnik może skutecznie naprawic windę na amen. Większośc wind a także tłumików otwierania kieszeni kaseciaków pracowało na oleju wiskozowym odpowiedniej lepkości. Właściwy rozpuszczalnik do niego to octan.

Należy zalac cylinderek nowym olejem i odpowietrzyc układ. Wszystkie działają podobnie, ten w Thorensie również.

jak dasz taki sam jak był, bezpłukania może być..A jak wypłuczesz idealnie w co watpię bo nie znam rozcieńczalnika do tego.to pozostaje przedmuchac sprżężonym powiettrzem.

Ja bym tylko uzupelnił..pamiętajac o zalecanej lepkości

Ricon, masz rację. Stary smar postaram się usunąć bez inwazyjnie, czyli sprężonym powietrzem. To chyba będzie najlepsze. Bo każda chemia może zaszkodzić.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.