Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw 2.1 do komputera do 1000zł (edifier, bose...)

spong

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Chciałem zapytać znawców lub ludzi, którzy po prostu użytkują dany zestaw co lepiej wybrać do niewielkiego pokoju 4x6m w bloku, do słuchania głównie muzyki (metal i elektroniczna) w 60% a także filmów i gier czasem (gram raczej na słuchawkach creative aurvana live) Imprez nie zamierzam robić takich żeby szyby się trzęsły zależy mi na klarownym dźwięku najbardziej.

Wertowałem forum ostatnie kilka godzin i znalazłem takie o to zestawy, które polecacie:

- Edifier C3 (ok.700zł)

- Edifier S330D (ok.600zł)

- Edifier S530D (ok.1100zł)

- Bose Companion 3 lub 5 ale jak narazie na allegro jest tylko 5 i to powyżej 1tyś zł, 3 poprostu nie ma nigdzie (chyba, że słabo szukałem)

Myślałem tez nad Creativami ale szczerze to z tego co piszecie to lepsze już by były Edifiery z tym, że np jaka jest różnica między C3 a S330D? Podobne mają parametry a 100zł trzeba dopłacić za C3.

Wiem, że to kolejny już post w podobnym temacie ale chciałbym usłyszeć konkretne podpowiedzi a nie w stylu "za tą kasę kup głośniki i wzmacniacz" bo bywało dużo takich odpowiedzi...

Wystarczy przejrzeć pierwszą i drugą stronę tego działu i odpowiedzi same wpadają... Za tysiaka nie warto kupować zestawu pc audio, bo można złożyć całkiem przyzwoity zestaw hifi...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

tak mozna ale raczej uzywany bo za nowy sprzet zaplaci sie o wiele wiecej.

Mam edifiery nawet C3 mam je na biurku w pracy i moge ci powiedziec jaka jest roznica.

C3 maja wiekszy subwoofer wieksze satelity i maja wzmacniacz ktory sie bardzo dobrze prezentuje.

S330d ma male satelity ale za to ma wejscie optyczne czego C3 nie ma ale i tak wedlug mnie C3 jest lepszym zestawem.

Ma super dzwiek i bas i mozna nawet godzinami sluchac na najwyzszych ustawieniach glosnosci i nic nie szczela nic nie wibruje a bas jest znakomity.

Tu masz odpowiedź:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawe egzemplarze BC3 kupisz na Ebayu za 800-850zł z przesyłką. Poza tym polecam także zapoznać się z opiniami osób które ten zestaw miały/mają i porównywały go nawet z droższym sprzętem. Dział opinii zaprasza.

Tu masz żebyś zbytnio nie pobłądził:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

nie patrz na test ktory jest jedyny na swiecie gdzie edifier slabiej wypadl i jeszcze szczegolnie ten model ktory nawet mam i moglem go porownac z Z5500 bo tez mialem.

DawidM masz ten model edifiera? Sluchales kiedykolwiek edifiera? Jestem pewny ze nie.

Test S550vsZ5500 ktory postowal inny uzytkownik moze bedzie dla niektorych interesujace.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nikt poza feda78 nie poleca Edifiera? Jeśli chodzi o zakupy na Ebayu to raczej nie bawie się w to. A propo zestawu hi-fi jeśli byłby lepszy do 1tyś zł niż np te Edifiery to jaki konkretnie wzmacniacz i kolumny? Rozumiem, że zostaje zestaw używany...tylko czy jakość dźwięku będzie lepsza niż takie Edifiery S530d?

A tak na marginesie to ja spong musiałem zmienić login bo nie mogłem wejść na poprzednim w mój założony temat, coś ze skryptem strony się działo...

@spongbob to jest tak że recka pclaba vs tylko feda78 ;p i w sumie też nie wiem, stoje przed takim samym zakupem co ty (do 1k zł), najlepiej zamówić, odsłuchać i najwyżej oddać przed upływem 10dni.

A propo zestawu hi-fi jeśli byłby lepszy do 1tyś zł

jeśli nie trzeba Ci dużo basu to bierz solo7c, wszystko inne może i zagra lepiej, ale tu masz 100% nowki (miałem solo7c przez miesiąc, zaczeło coś piszczeć z wysokotonowych -> reklamacja skończyło sie zwrotem kasy, w tym sammy czasie widziałem innych użytkowników z podobnym problemem nawet z solo6c, wiec ja juz w solo nie inwestuje, po2 dystrybutor(sunnyline) ma lipne warunki gwar.)

heh to świetne mi polecasz głośniki, które się psują na potęgę...najchetniej bym wział Bose Comp. bo wszędzie każdy gada, że grają rewelacyjnie tylko problem jest, że ich nigdzie nie ma więc nie wiem skąd ci ludzie je kupują chyba tylko na zagranicznych aukcjach na ebayu pełno ich jest ale boje się, że mi przyślą nie to co kupię...

dlaczego mnie sprawdz sobie recenzje na calym swiecie nie ma ani jednej negatywnej na temat S530D same pozytywy w niemczech mowia na forach ze o wiele lepsze i tansze niz firmy teufel czyli nie jestem tylko ja ktory tak mowi.

Wszyscy patrza tylko na rynek polski a tutaj edifiery sa dopiero od niedawna czyli duzo klientow jeszcze napewno nie maja ale wszystko z czasem microlab tez tak zaczynal.

heh to świetne mi polecasz głośniki, które się psują na potęgę

he fakt, jakaś lipna seria może była (poleciłem i odradziłem w tym samym poście ;) nvm, zawsze to jakaś opcja)

najchetniej bym wział Bose Comp. bo wszędzie każdy gada, że grają rewelacyjnie

niby ok, ale wielkośc satelit, nie jestem w stanie w nie uwierzyć, wyglądają "zbyt plastikowo"
na

ebayu pełno ich jest ale boje się, że mi przyślą nie to co kupię...

nawet jeśli przyjdą ok, co z gwarancją ? gdzie wysyłać i na kogo koszt, to jest pytanie.

@ Feda

Słuchałem Edifierów, wg. mnie nie grają one lepiej od BC3, ale to moje zdanie. Poza tym głośniki do kompa/notebooka mają być kompaktowe, jeśli mówimy o zestawach multimedialnych, dobrze spasowane i grać tak jakbyśmy się nie spodziewali usłyszeć takiego dźwięku. Poza tym recenzji BC3 jest więcej, wszędzie podkreśla się w ich wadach tylko ich cenę, ale tak jak mówiłem można kupić je taniej. Np. tu przykładowa recenzja:

Ukryta Zawartość

Kupiłem je zastępując swój znacznie droższy zestaw audio, i zastąpiły go godnie. Jesli nie pasuję takie 2.1 to tylko zostaję alternatywa w postaci monitorów aktywnych(z tym że tu trzeba także dokupić standy), lub manta v5 + standy pod kolumny.

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

znowu zaczynacie się kłucić co jest lepsze tak jak w innych tematach, chciałem tylko informację od znawców bądź użytkowników, co bardziej polecacie już wiem od feda78 że Edifier jest git a od DawidM, że Bose Comp., osobiście jestem za B.C.3 lub Edifier S530D lecz nie mam pojęcia jak grają oba bo nigdzie nie mogę tego sprawdzić, wyglądem tylko mogę stwierdzić, że B.C.3 są zdecydowanie bardziej eleganckie (przede wszystkim nie mają tandetnego świecącego panelu sterowania) ale kupić je to jest największy problem (ebay nie wchodzi w grę)...

www.bose.pl

Mozna sobie zamowic po sieci. Cena BC3 to 1229 zl.

Wiem, że można kupić nie pytałem nigdzie gdzie mogę kupić bo przez oficjalną stronę są dostępne za kosmiczną cenę.

BC5 grają trochę inaczej niż BC3, niemniej powinienneś być zadowolony(ze względu na budowę satelit lepiej nadają się do KD i gier), mam nadzieje że kupiłeś egzemplarz europejski, Alton miał BC5, gdzieś tu jest jego opinia a na YT dobre video poglądowe. Jeśli kupiłeś nowy egzemplarz to pełnoprawne brzmienie dopiero uzyskasz jak kolumny popracują na średnim poziomie głośności po kilkudziesięciu godzinach pracy, typowe wygrzewanie się kolumn(przetworników).

Piszę na świeżo po tym jak podłączyłem zestaw Bose, który dziś odebrałem na poczcie i powiem krótko - BOMBA! Dźwięk jest tak czysty jak w dobrych zestawach stereo (np Technics, do którego porównuje bo miałem kiedyś taki ale był duuużo większy i droższy) Bas jest ogromny mam ustawione na jakieś 40% i gra idealnie, ustawienie w połowie powodowało "drżenie podłogi":) Najlepiej słucha się utworów w których dominuje wokal i delikatne gitary, klawisze, perkusja - przynajmniej jak narazie odczułem ogromną różnicę w tym co miałem do tej pory (zestaw phillips tzw wieża) Ostre utworki też dają kopa bas zabija ale w pozytywnym znaczeniu i czuć ich moc! Chillout równie pięknie brzmi, cały pokój (12m) wypełnia się dźwiękiem, czystym dźwiękiem! Reasumując - jest poprostu wspaniale, polecam wszystkim Bose Companion 5!

A nie mówiliśmy. :P

Najlepiej słuchaj na wył. EQ w odtwarzaczu.

widzę udany zakup, aż sam chętnie bym je nabył....

jeszcze tylko pytanie do reszty

z 2.1, jeśli nie bose, to w cenie do 1k, w co inwestować ?

edifier c3/330 (530 ma za dużego suba) będzie gorszy microlabów h200 (bo chyba do 1k z microlab to tylko te) względem jakości dźwięku ? czy jeszcze coś innego ?

Możesz szukać używanych teufeli w tej cenie(ebay). Generalnie do 1K zł, nie brał bym innego z 2.1 niż BC3(moja opinia). Są jeszcze podobne Creative T3, czy ewentualnie Swans M20, ale to dobry zakup do 500-600zł. Potem się już nie opłaca. Alternatywa to zestawy aktywne 2.0 + dokupienie do nich standów.

zakup udany ale cos jest nie tak, mam win7 64bit i z tego co czytałem dużo ludzi ma ten sam problem otóż sprzęt gra ale np jak włączam mp3 a poźniej wyłączam i chcę posłuchać z youtuba coś bądź włączam grę nie ma dźwięku i trzeba restarować zestaw tzn wyłączyć z prądu lub USB, jest to prawdopodobnie błąd 64bitów bo pod win xp ludzie nie mają tych problemów, najgorsze jest to że nie ma rozwiązania tego problemu a niestety jak tak dalej będzie to je sprzedam, jedynie co można jeszcze zrobić to spróbować zainstalować win7 32bit ale czy to pomoże? Już mi ręce opadają bo cały dzień szukam rozwiązania i nic...

Zainstaluj sobie Linux Mint 12(używam i sobie chwale) lub najnowszego Suse. Jeśli nie grasz to będzie to optymalny wybór, jeśli cię nie stać na komputery Apple i ich system. Jeśli grasz na komputerze to tylko Win Xp 32 bitowy lub nowszy Windows 7.

ja zawsze proponuje zakup sobie sprzet, odsluchaj jak sie nie podoba masz 10 dni na zwrot, nie masz zadnych kosztow przy tym. Do 1000zl zawsze S530D bym proponowal, subwoofer gra bardzo dobrze i nie zepsuje ci zadnego utworu sam sprobuj przekonasz sie. Mam edifiery od lat i wiem co mowie a nawet jak ci sie nie bedzie ich dzwiek podobal to nic nie straciles.

ja zawsze proponuje zakup sobie sprzet, odsluchaj jak sie nie podoba masz 10 dni na zwrot, nie masz zadnych kosztow przy tym. Do 1000zl zawsze S530D bym proponowal, subwoofer gra bardzo dobrze i nie zepsuje ci zadnego utworu sam sprobuj przekonasz sie. Mam edifiery od lat i wiem co mowie a nawet jak ci sie nie bedzie ich dzwiek podobal to nic nie straciles.

może masz racje, i może nawet bym je wziął gdyby nie sub, który ma 47cm x] przy biurku nie mam miejsca, pod biurko tym bardziej nie wejdzie, tzn wejdzie ale będzie wystawał co będzie nie ciekawie wyglądać

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.