Skocz do zawartości
IGNORED

Jedno i wielobitowe CD

opteron

Rekomendowane odpowiedzi

Przetworniki cyfrowo-analogowe można ogólnie podzielić na jedno i wielobitowe, moja niedawna przesiadka z CD63KI jednobitowego na NAD-a 524 24-bitowego dała mi sporo do myślenia. Mianowicie rożne firmy wychwalają swoje wyroby w których zastosowali właśnie te pierwsze a tu stary poczciwy Marantz zostaje zdeklasowany przez wielobitowca???

Na przykład taki NAD stosuje na skalę masową przetworniki w tańszych modelach 20 bitowe (np. 521 i 541) i w droższych 24 (524 i 542), wyjątkiem natomiast wręcz anomalią wydaje się być tańsza znacznie 1 bitowa 512-tka, kolejny odtwarzacz to Thule Spirit który o ile dobrze pamiętam również posiada 24 bit DAC. Moje osobiste odczucie jest takie iż te drugie grają bardziej „gładko” jakby analogowo, to chyba największy komplement jaki można skierować pod adres cyfrowego źródła, ale czy to jest regułą?

Czy można jasno i z góry założyć że jedne są lepsze od drugich?

pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

https://www.audiostereo.pl/topic/9230-jedno-i-wielobitowe-cd/

Z punktu widzenia fizyki przetwornik 1 czy 24 bitowy nie wyciagnie wiecej niz jest nagrane na plycie CD (slowka 16-bitowe). Co ciekawe, wiele hi-endowych, najnowszych CDP ma przetworniki jednobitowe.

Co do jakosci dziweku to nie moge sie wypowiedziec bo sam rodzaj przetwornika nie jest gwarancja niczego. IMHO.

Inna sprawa to upsampling 24bit/96kHz. Tu pojawia sie mozliwosc uzyskania dynamiki 140 dB zamiast maksymalnej 96 dB przy zwyklym dekodowaniu. Ale to znowu inne rejony rozwazan. Czytalem niedawno w dunskim pisemku swietny artykul o upsamligu 24bit/96kHz. Jak znajde troche czasu to przetlumacze i wpisze do dzialu artykuly. To rzecz ciekawa bo rozwiewa wiele mitow i wyrywa ze snu sniacych ufo-entuzjastow.

pzdrw

soso

I były to jedne z najlepszych aplikacji układów MASH ;)

Część analogowa i cyfrowa miały oddzielne i całkiem dobrze zaprojektowane układy stabilizacji napięcia.

Tylko te wzm. operacyjne NE5532 w układach wyjściowych :(

soso dzieki, jak znajdziesz czas na tlumaczenie to chetnie poczytam!

jozwa maryn

Na co wymieniles te NE5532?

U mnie siedza NJM, myslalem juz co prawda nad 2604, ale jakos sie zabrac nie moge, pozatym mam tylko 1 sztuke :P

pzdr

Soso mam prośbę... jakbyś parę fotek na maila z cyferki przesłał z tej wyprawy(na prywatny użytek ma się rozumieć) to byłbym wdzięczny ogromnie. Fanem nogi jestem nie mniejszym niż dobrego dźwięku...Ty zresztą chyba też skoro tam lecisz ? ;)

Pozdrawiam

Przetworniki jednobitowe mogą być 16,18,20,24 bitowe.

Dotyczy to w takim samym stopniu wielobitowców które mogą być 16 ,18,20 i 24 bitowe.Starsze są nawet 15 bitowe

Także twierdzenie że 24 bitowy przetwornik jest koniecznie wielobitowcem jest błędne.

Multibit wygrywa zazwyczaj ze swoim rywalem: większym basem,lepszą dynamiką i bardziej naturalną barwą.

Pozdr.

• Redaktorzy

Najpierw Darek dał mi jakieś kości TI, a ostatecznie pracował z najwyższymi Analog Devices, ale to było parę lat temu, a teraz już go nie mam więc nie mogę sprawdzić.

zorro, "Przetworniki jednobitowe mogą być 16,18,20,24 bitowe" - czym rozni sie przetwornik 1 bitowy 24bitowy od 24 bitowego?

(cos pogmytwalem ale wiesz o co mi chodzi) :)

Zorro niepotrzebnie czepia się słów. Chodzi z pewnościa o to nie ILE bitów przetwarza konwerter tylko JAK!

Wielobitowe można powiedzieć (w dużym skrócie), że przetwarzają je "razem", zaś 1-bitowe "seryjnie". Nie będę rozwijał tematu, bo pewnie na forum gdzieś to było maglowane a wyszukiwarka jest ;)

opteron>

Ostatnio "grzebałem się" w NAD 502. NAD512 jest prawie identyczny ;-)

Na wyjściu można zastosować było praktycznie dowolne z popularnych op-ampów, bo zasilanie jest ~15V

(plus i minus) i są też rezystorki, po których zmianie można uzyskać pożądany spadek napięcia.

Jest to bardzo "wygodny" w tunning'u odtwarzacz ;-)

W ogóle brzmienie tych starszych NADów jest naprawdę wyśmienite i nie dziwię się legendzie tej firmy.

Krótko mówiąc kiedyś przykładali się do roboty! Teraz jak jest nie wiem, bo nie "widziałem" żadnej z ich nowszych konstrukcji :(

>mi$kin

Nie czepiam się słów.Chodzi mi tylko o pewną precyzję.

Opteron piszę o wrażeniach z odsłuchu odtwarzaczy z przetwornikami wielobitowymi a żaden z wymienionych

takiego nie posiada ! Wszystkie mają Delta -Sigma.

O.K. Tutaj się zgadzam, żaden z wymienionych nie był "prawdziwie wielobitowy".

Żeby było zabawniej, część z nowych przetworników, tych aktualnie stosowanych, trudno zaliczyć do którejkowiek kategorii, bo część bitów przetwarzają delta-sigma, a część wielobitowo ;)

Zgadza się.

>Opteron

Przetworniki które niby sa 20 czy 24 bitowe wcale nie są przetwornikami wielobitowymi.Są top Delta-Sigma.

O różnicach jakie z tego wynikaja można poczytać trochę w artykule Thorstena Loescha:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zazwyczaj faktycznie wielobitowce są bardziej gładkie i analogowe,ale takich jest dzis montowanych fabrycznie niewiele.Poza tym ciężko wyłonić dźwięk samej kości DAC-a.Dźwięk całego odtwarzacza zależy od tak wielu spraw...

Ukryta Zawartość

moim zdaniem te daci sa prawie identyczne, po obydwu boli dupa. Sa jednak drobne niuanse, w przypadku 1bit. bol czuje sie juz po 10s. sluchania a przy wielobit. dopiera po kilku godz. (no chyba ze ma sie wygodna kanape).

Zeby byc bardziej obrazowym, sluchanie 1bit. dacow to jak sex z Agatką Wróbel (na jezdzca), jestes moze i pod wrazeniem ale jednak mocno przytloczony:) Z dobrym wielobit. czuje sie odp. dystans i relaks.

Chociaz wiekszosc i tak zalezy od implementacji.

a inni jakie maja wrazenia?

Ciekaw jestem jednej rzeczy, skoro Delta Sigma to przetwornik prawie niczym nie rozniacy sie od oklepanego powiedzmy np Mash, to skad moje wrazenia odlsuchowe zbiezne z brzmieniem DAC-ow wielobitowych? Porownywalem marantza z nadem, oba mialy te same moduly wyjsciowe NJM, wiec zasugerowalem sie tutaj autentycznoscia przetwornika multibitowego widze ze mylnie, nie wspominajac o chwytach marketingowych.

Zorro ale nie wyszstkie mialy Delta sigma bo marantz chyba jednak nie, CD 67 ma delte o ile dobrze pamietam?

Wiec w czym pies jest pogrzebany?

BTW Sex z Agatą Wróbel to bez jaj!!! :)

pzdr

2 grosze.

Nie ma co uogolniac, bo z dac'ami jest tak jak z innymi elementami toru. To co *teoretycznie* jest lepsze, nie zawsze musi brzmieć lepiej. Poza tym, jak pisze dht wszystko zalezy od implementacji. Akurat teraz slucham sobie dwoch CD, Heliosa 3 i Yamahe 993. Oba to DeltaSigma a roznia sie baaaaardzo brzmieniem. Yamaha dzieki dwom zasilaniom i wyjsciu analogowym w czystej klasie A brzmi gladziutko i analogowo, az za pastelowo. Helios to laserowa precyzja i dokladnosc, ktora potrafi zmeczyc na dluzsza mete. Chyba puszcze jeden kanal z Heliosa, drugi z Yamahy :-))

Jak napisał Bartek, wiele czynników ma wpływ. Dla wielobitowych dajmy na to bardzo duże znaczenie ma

np. jakość układów zasilających. Generalnie są one dużo bardziej "wrażliwe" na błędy w zasilaczach.

Stąd zresztą w pewnej mierze wynika taki potencjał jeśli chodzi o tunning odtwarzaczy w tymi DACami - większość producentów po prostu nie przykłada się jak należy do projektu zasilania :(

>operton

Marantz CD67 ma własnie Delta-Sigma SM5872A/B. Jest on zintegrowany z filtrem cyfrowym.Takie "all in one"

Robi wszystko a nic dobrze.

Ta róznica którą usłyszałeś między Marantzem a NAD wynika raczej z innej koncepcji brzmienia którą stosują te firmy.

Przesłuchując jednak dwa odtwrzacze z tego samego przedzialu cenowego z tak róznymi przetwornikami jak Delta-sigma i Multibit te róznice słychać. Niezależnie od brzmienia firmowego.

Oczywiscie aplikacja przetwornika jest bardzo ważna . Dzięki różnym technikom z tej samej "kosci" mamy zwykłe Hi-Fi i Hi-End.

Prawdziwych 1-Bitowców już chyba prawie nie ma. Pozostał jesli się nie myle tylko Sony. Większosc to Delta-Sigma czyli połączenie zalet obu technik , 1-Bitowej i Multibitowej.

Artykuł Torstena jest naprawdę pouczający.

Bartek1 dzięki za link do artykułu Thorstena, faktycznie można się wiele dowiedzieć o poziomie obecnie produkowanych DAC-ów, weźmy na przykład taki koncern jak Burr-Brown, który robi owe integry ze scalonym stopniem analogowym na NE5532 !!! Tragedia.

Jeszcze takie pytanie czy przetworniki 1-bitowe (nieszczęsna Delta-Sigma) o rozdzielczości 20 lub 24 bitów, ma coś wspólnego z częstotliwością nadpróbkowania 96/192kHz i jak ewentualnie ma się to do efektu końcowego. Czy np. PCM1710 można próbować zmienić na PCM1716?

Ukryta Zawartość

Układy jak dla mnie wydają się być podobne, ale wolę sięgnąć Waszej opinii.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Wszystko zalezy od aplikacji - jedni konstruktorzy potrafią wydobyć więcej z multibitowców inni z nie. Z moich doświadczeń - CD17MKII lepiej od Nada 541 ale gorzej Od Meridiana 506.20 na przykład. Widać wzrost jakości wraz z wydaną kasą ot co. A pole dla tuningu zawsze się znajdzie:))) (jak ktoś lubi - ja wolę wymieniać klocki;)))

eee to właśnie jest PCM1716, tak już lepiej, ale zanim go znalazlem.... :)

BTW ma ktoś na odsprzedaż 1 szt 2604 ???

pzdr

Nie chce mi się czytac wszystkich wpisów, zresztą tak czasem lepiej. Warto w takich przypadkach zaufać doswiadcazeniu starszyzny audiofilskiego świata, a taki nie jest mi obcy. Od wielu lat pprzetworniki wielobitowe są uważane za audiofilskie, a co za tym idzie DVDAudio jednoznacznie wygrywa w konfiguracji 24/192 nad jednobitową technologią SACD MC, która podobno, jak ostatnio zostało opublikowane, na wyjściu zostaje zamieniana na DVDAudio (co za ironia losu-czytaj prasa krajowa).

Pozdrawiam i czekam na dokładniejsze pytania.

Nerter,

Piszesz:

'

Soso mam prośbę... jakbyś parę fotek na maila z cyferki przesłał z tej wyprawy(na prywatny użytek ma się rozumieć) to byłbym wdzięczny ogromnie. Fanem nogi jestem nie mniejszym niż dobrego dźwięku...Ty zresztą chyba też skoro tam lecisz ? ;)

Pozdrawiam

'

Ale ja nie wiem o jaki mail chodzi? A zdjec i owszem, narobilem jak glupi klusek. Atmosfera byla, oj byla, szczegolnie, ze Dania wygrala 2:0 !!!

pzdrw

soso

Ja sobie w barze przy piwku ogladalem meczyk :), atmosfera na meczu musiala byc niezla, soso, moze byles w telewizji :)

Co ciekawsze fotki mozesz podeslac i do mnie jesli mozesz :)

pozdrawiam

Grzesiek

Chodzi mi po głowie zakup CD,którego już miałem ale było to dawno i nie pamiętam co siedziało w jego wnętrzu. Chodzi mi o

Ukryta Zawartość

Ciekaw jestem Waszych opinii ponieważ kiedyś spodobało mi się jego brzmienie ale było to jeszcze zanim tak na dobre zaczynałem się wsłuchiwać w głębsze dźwiękowe detale i rodzaje DACów.

Ukryta Zawartość

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.