Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC-10L + Quad 12L lub 11L

Aresius

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się nad kolumnami do tej lampy : Yaqin MC-10L.

Budżet: Do 2000 zł [ mogą być z drugiej ręki]

Preferencje : Piękne wokale, dość dźwięczną ale nie męczącą górę. Dobra namacalna przestrzenna prezentacja. Bas jest dla mnie najmniej istotny, w przyszłości może być wzmocniony subem.

Muzyka: Rock , rock symfoniczny [ melodyjny ], lekki metal symfoniczny oparty o instrumenty i sopran, filmowa, czasami pop etc.

Pokój: 14m2

Zastanawiam się nad QUAD 11L lub 12L. Za bardzo nie znam się na sprzęcie i tutaj pytanie do was. Czy Yaqin MC-10L wysteruje bez większego problemu te głośniki podstawkowe ? [ Quad 12l / 11l ]. Słyszałem że lampa lubi głośniki o wysokiej impedancji -> powyżej 90dB, wtedy takowe grają dając z siebie 120%. Te Quady maja "tylko" 86dB oraz są 6 ohm'owe. Czyli raczej rzadkość. To będzie miało jakiś wpływ na sterowność ? Dziękuję za rozwianie moich wątpliwości. Z drugiej strony już miałem zakupić Ushera S-520, który bardzo dobrze łączy się z lampą, aczkolwiek nie nadaje się za bardzo do np. rockalub cięższej muzyki. Z tego co słyszałem 12L/11L lepiej sobie radzą z taką muzyką. I także zastanawiam się czy się zgrają z lampą ze względu na swoje parametry oraz swój styl grania.. bo jeśli nie Quady to co innego do 14m2 do 2000zł z używanych ? .. hmm..

Specyfikacja Quadów:

QUAD 11L Bass 5", 125mm KEVLAR Tweeter 25mm Textile dome Recommended Maximum Amplifier power per channel 150w Nominal Impedance 6ohm (suitable for use with 8ohm amplifiers) Sensitivity (1w @ 1m) 86dB .

Czy polecanie coś jeszcze do 2000 z używanych i do tego rodzaju muzyki + ta lampa.

Z góry niezmiernie dziękuję, Aresius

https://www.audiostereo.pl/topic/92280-yaqin-mc-10l-quad-12l-lub-11l/

Nie podpowiem Ci czy te Quady zgraja sie z Yaqinem, natomiast moge Ci powiedziec, ze sam posiadam trudne do wysterowania podstawki dynaudio contour s 1.4, ktore maja 85dB i 4 ohmy, a napedza je lampa Linear Audio Research IA-30T bez najmniejszego problemu. Takze jesli masz mozliwosc to posluchaj i sprawdz.

yaqin gra typowo lampowo , quad graja bardzo cieplo gora jest fajnie pastelowa , sadze ze moze byc troche mulawato z lampa.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

ja tego yagina słuchałem dużo na audiowave

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kupione za 1800zł grało świetnie..lecz zależy co kto lubi..bardzo :lampowo"

Ukryta Zawartość

A w kwestii czy yaqin wysteruje quady - tak bez najmniejszych problemow

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Może Eposy m5i polecane przez Violeta, ja ich na pewno posłucham, a też szukam kolumn do tego wzmacniacza.

Generalnie Eposy nie grzeszą skutecznością i lubią sporo prądu ale jeśli Yaqin im to zapewni, to może być całkiem klarownie i dynamicznie.

Słuchałem Janka na 300B i na EL34. Prawda jest taka, że dynamiką one nie grzeszą. Sam miałem przez dłuższy czas na EL34. Dobierał bym kolumny z lekko uwypuklonym i bardzo szybkim, konturowym basem.

Osobiście doradzam zmianę tej lampy.

Yaqin jak na lampkę jest raczej mocnym wzmacniaczem, spojrzałem, że masz eposy (duże i małe) i napędzasz (małe) audiolabem. Miałem Audiolaba A przez chwilę w domu i moim zdaniem Yaqin ma więcej poweru ( chyba, że czas zatarł mi poczucie mocy - co bardzo możliwe).

mariuszdab

Myślisz że Eposy m5i poradzą sobie w 22m/2 bez suba?

Czy 16 znacznie różnią się brzmieniowo od m5?

Aresius

Przepraszam, że wykorzystuje Twój wątek, ale może razem czegoś się dowiemy.

Yaqin ma więcej poweru ( chyba, że czas zatarł mi poczucie mocy - co bardzo możliwe).

U mnie w bezpośrednim porównaniu z Yamahą był powolny. Nawet 25 wat mocy mu nie pomogło. Więc stawiam że mocy u kolegi brak :)

Do demonów prędkości nie należy - to fakt, dlatego pomyślałem o eposach - bo chyba bardziej go nie zamulą !?

PS. O Eposach m5i tylko czytałem, słuchał będę niebawem. Też szukam.

Arczi - co polecasz?

Tylko nie pisz, że wymianę wzmacniacza :)

25 W mocy ?

mariuszdab

Myślisz że Eposy m5i poradzą sobie w 22m/2 bez suba?

Czy 16 znacznie różnią się brzmieniowo od m5?

Przepraszam, musialem przeoczyc info dotyczące metrażu, myślę, że M5 obsłużą max 12-14m2.

Aha, jeszcze odnosnie 16, graja podobnie do 5 tyle, ze proporcjonalnie wiekszy bas. Poza tym 5 sa odrobinę żywsze, bardziej ekspresyjne.

anxion

Również na innym anglojęzycznym forum wspomnieli o dość ciepłej górze tak więc z lampą nie będzie dobrej synergii którą można uzyskać z innymi głośnikami. Poszukam więc czegoś innego ; ) Dzięki ; ) Jeśli ta lampa wysteruje takie to znak, że nie muszę się ograniczać do tych z dużą efektywnością o które do mojego budżetu nie jest łatwo dostać.

dida83

Ciężko będzie mi je dostać z drugiej ręki, ale także je dopisze do listy na odsłuch bo sprawiają wrażenie ciekawych, szczególnie budowanie sceny.

adamkwiatkowski

Także te Eposy 5mi je dołączam do listy na odsłuch. Pochodzę z Wrocławia więc może będzie gdzieś szansa je dorwać i połączyć z jakąś lampą najlepiej na EL34 lub inną. Jakbyś coś znalazł ciekawe daj znać ; )

adamkwiatkowski

Nie ma problemu ; ) Możesz śmiało się podpiąć pod ten topic ;]

Posluchaj cos z focal, bylem ostatnio we francji i sluchalem Chorus 826 V z prima luna poprostu bosko to chodzilo i nawet pan sprzedajacy mowil ze wszystkie focale najlepiej chodza z lampa jak dla mnie one sa budowane specjalnie na lampe (tak mysle).

Ukryta Zawartość

te mozna sadze ze w 2k sie zmiescisz

Ukryta Zawartość

Chyba jednak nie - przeleciałem tylko all...- brak kolumn z 2 ręki :(

705V są poniżej 2tys. ale niestety chyba troszkę małe.

Mam jeszcze chwile do zakupów - będę szukał :)

Jest nowy wątek o Devine Acoustics Elektra2- może Was zainteresuje?

Grały u mnie w zestawie z niemieckim odpowiednikiem Yacquina na KT88.

Było więcej niż dobrze. Dla mnie zaskakująco dobrze wypadł w tym zestawieniu ten lampowy wzmacniacz, do którego miałem zastrzeżenia szczególnie jeśli chodzi o zbyt nadmuchany dół pasma. Niskie składowe zaczęły pasować do reszty.

Ogólnie system grał barwnie, żywo, z dobrą średnicą i lampową górą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.