Skocz do zawartości
IGNORED

monitor audio rs1 + nad c315 bee = 0 basu.

caralooh_pl

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Dac lite 60, nad 315+ monitor audio silver rs1. Faktem jest ze wokal jest wybitny, w natloku czasem sie gubi. Ale wzmak budzetowy....

Wszyscy z forum i nie tylko zawziecie pisali ze do 14m^2 monitory podstawkowe. Jestem troche zly bo mam Hd600, Dt990, wzmak tr. pod hd600 lampe pod dt990 i bylem zadowolony , ale chcialem tez glosniki. Czuje ze nie potrzebnie wpakowalem 3k, bo tak naprawde nie mam ochoty sluchac tych podstawek.

Myslalem ze w Hd600 jest malo basu. Ale mam wrazenie ze w tych monitorach wogole go nie ma. Zeby cos poczuc musze podrecic na 20%, ale wtedy jest za glosno soprany wbijaja sie w moje uszy. Zostaje mi tylko sluchac diany krall+ jakis fortepian, bo w calej reszcie czuje niedosyt.Nie wspominajac juz ze jest zbyt chlodno ....

Teraz moje pytanie:

Czy to wina monitorow, moze jednak powinienem pomyslec nad wiekszymi albo kolumnami ? Wiem ze wzmak wazy tylko 5kg, i byc moze ma mala wydajnosc pradowa. Nie mam w sumie jak tego sprawdzic. Czy w takim razie zakup np yaqina 100b, ma sens ? i tak i tak chcialem zmienic na lampe.

https://www.audiostereo.pl/topic/92274-monitor-audio-rs1-nad-c315-bee-0-basu/

A co Cie podkusilo na tego Nada?RS1 dobre monitory:)

Dobre, nie dobre, ale w monitorach tej wielkości 30Hz jest niesłyszalne...Żaden wzmacniacz tego nie zmieni, nawet za milion usd.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Monitory kupilem bo byly za 1K na kup teraz, wiec uznalem to za okazje. A nada bo nie znalazlem innej alternatywy, podobno jest najbardziej muzykalny, tego akurat zarzucic mu nie moge. Czyli wychodzi na to ze jednak monitory to kupa ? ;/

Monitory kupilem bo byly za 1K na kup teraz, wiec uznalem to za okazje. A nada bo nie znalazlem innej alternatywy, podobno jest najbardziej muzykalny, tego akurat zarzucic mu nie moge. Czyli wychodzi na to ze jednak monitory to kupa ? ;/

Te MA mają swoje zalety (np ładna obudowa), mają wady (np obniżenie ch-ki w okolicach 300Hz), ale ŻADNE monitory tej wielkości nie będą grały pełnym pasmem.

Takie monitorki nadają się na biurko obok monitora, regał w sypialni. Są doskonałe dla takich zastosowań.

Wydaje mi się, że podstawowym problemem w Twojej sytuacji jest akustyka pomieszczenia. Spróbuj wypożyczyć/wstawić większe kolumny - będziesz wszystko wiedział.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Te MA mają swoje zalety (np ładna obudowa), mają wady (np obniżenie ch-ki w okolicach 300Hz), ale ŻADNE monitory tej wielkości nie będą grały pełnym pasmem.

Takie monitorki nadają się na biurko obok monitora, regał w sypialni. Są doskonałe dla takich zastosowań.

Tak,najlepiej zagraja w pudełku po zapałkach.

Oczywiscie,ze monitor ma ograniczenia i kazdy kto je kupuje jest chyba swiadomy takiego stanu rzeczy.Ale to co da sie wyciagnac z tej jednej membrany w dziedzinie basu wystarczy do komfortowego odsluchu szczegolnie w 14 metrach.Tylko trzeba zapewnic te kilkadziesiat wat dobrego grania poparte dobrym zasilaniem :)

Tak,najlepiej zagraja w pudełku po zapałkach.

Oczywiscie,ze monitor ma ograniczenia i kazdy kto je kupuje jest chyba swiadomy takiego stanu rzeczy.Ale to co da sie wyciagnac z tej jednej membrany w dziedzinie basu wystarczy do komfortowego odsluchu szczegolnie w 14 metrach.Tylko trzeba zapewnic te kilkadziesiat wat dobrego grania poparte dobrym zasilaniem :)

Kilkadziesiąt W i niski bas to 100% śmierć tych głośników.

A cos sie uczepil niskiego basu?To sa monitory-zrozum człowieku!!!Autor watku nie podal ze ma dolki na charakterystyce tylko ze mu brakuje basu,moze to byc i 100Hz.

Apropo smierci,ja teraz pompuje po 500 wat na kanal do kolumn ktorych producent zaleca max 180w.I co to ja chyba slucham zywych trupow?

a czy przypadkiem miejsce odsluchu nie wypada w punkcie gdzie jest "dołek" dla niskich czestotliwosci? nie wiem jak rs1 ale rx1 dawaly wystarczajaco duzo basu w malym jak i w duzym pomieszczeniu

Apropo smierci,ja teraz pompuje po 500 wat na kanal do kolumn ktorych producent zaleca max 180w.I co to ja chyba slucham zywych trupow?

Gdybyś tyle na prawdę w nie "wpompował", to byłyby spalone. To że masz na wzmacniaczu namalowane znaczki wyglądające jak 5 0 0 W, jeszcze nie oznacza że tyle ładujesz w głośniki podczas słuchania.

Do autora tematu: te kolumny mają -3dB gdzieś przy 60 Hz, więc do Hadesu nie schodzą bez spadku SPL, ale sądzę że problem i tak leży w wymaganiach wzgl. słuchawek, które raz że schodzą pewnie niżej, a dwa mają podbity bas.

Gdybyś tyle na prawdę w nie "wpompował", to byłyby spalone. To że masz na wzmacniaczu namalowane znaczki wyglądające jak 5 0 0 W, jeszcze nie oznacza że tyle ładujesz w głośniki podczas słuchania.

Do autora tematu: te kolumny mają -3dB gdzieś przy 60 Hz, więc do Hadesu nie schodzą bez spadku SPL, ale sądzę że problem i tak leży w wymaganiach wzgl. słuchawek, które raz że schodzą pewnie niżej, a dwa mają podbity bas.

Hehehehheehe,namalowane znaczki hehehehhehee.A na jakich to produktach sa takowe namalowane?Trafo mam 2kW i faktycznie pelnego poweru nie pcham na glosniki,ale nie jest tez tak jak twierdzi bimara,ze zaraz smierc :)

Hej, dzieki za komenty, nawet za te ironicznce :) Rozumiem ze te 30CM w wysokosci nie moze wlasciwie uderzyc.Ale bardzo duzo kolumn ma taka wysokosc, wiec moze to nie ich wina. Przed glosnikami, mam stol o podstawie krzyza 80x80, do wysokosci 1m, moze on zabija caly bas.

Kupilem je pod wokal, orkiestre, ale fajnie by bylo tez czasem posluchac cranberries, ale niestety to nie wypala. Zlozona orkiestra chyba tez.

Jak juz pisalem, jedyne co mi zostaje do sluchania to wokal+piano, jamie cullum, diana krall,nikki yanofsky. Mam tez wrazenie ze soprany sa tez podbite..... podlaczylem suba logitecha ,24cm, ale totalna porazka :)

Dzisiaj pojde podlaczyc do 2x100W i opisze czy bylo lepiej

Mam tez wrazenie ze soprany sa tez podbite.....

Może przez bardzo ostry rezonans wysokotonowca:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wokal+piano, jamie cullum, diana krall

...mysle ze przy takiej muzyce nie powinno basu brakowac ...co innego gdy sie slucha Oldfielda, Vangelisa lub Massive Attack ..sam ma BR2 i nie narzekam...pobiegaj z glosnikami po pokoju jak chlopaki radza

...moze kable glosnikowe nie graja?

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

A jaki posiadacz wzmacniacz ?

Marantz PM7000 ale sluchalem ich tez na roznych wzmacniaczach Creek,Cambridge Audio,Denon i zawsze nie bylo zle porownywalem je z RS5 ...tu juz roznica w basie jest duuuuuuza

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Jednak problemem nie jest moc wzmaka ani glosniki , lecz moj pokoj. Jedyne miejsce w pokoju jest na wersalce pod sama sciana(wersalka musi byc rozlozona). Gdzie indziej kompletne pustka 100% wytlumienia dolu. Sam sopran

Co gorsza jak juz jestem pod sciana, wowczas jest jakies odbicie i lewa kolumna gra glosniej, a na wprost prawej jest przeszczal do kuchni. Moj pokoj to jakas totalna porazka;/

monitorki do rocka się nie nadają, chyba że akustycznego, w nich nacisk idzie na średnicę i górę, bas jest z reguły odchudzony, do rocka kup monitory jbl te większe one jeszcze dadzą radę, będziesz sobie przełączał i problem z głowy, jak Cranberries to jbl orkiestra ma

Moj pokoj to jakas totalna porazka;/

wstaw temat w 'akustyce', zrob plan swojego pokoju z wymiarami i rozmieszczeniem co gdzie stoi i wklej do watku

na pewno ktos doradzi....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.