Skocz do zawartości
IGNORED

ASR Emiter 1

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Panowie ale bez kłótni bo są całkowicie niepotrzebne. Miałem już parę pieców do moich Kapp. Emitter daje im radę na luzie. Przestrzeń, swoboda płynących dźwięków a zwłaszcza średnica wybitna. Można kręcić gałką jak się chce a nie mowy o żadnych bolączkach basu. Jest idelanie kontrolowany. Wzmak podpięty do Kapp mimo bardzo głośnego i długiego odsłuchu wogóle się nie grzeje. Kappy nie robią na nim żadnego wrażenia. I to słychać.

Tylko że właśnie chcarakter tonalny Emittera chciałbym zmienić. Wiem że to profanacja ale jaki taki niewyrobiony mam gust muzyczny że lubię takie granie z przyłojeniem. Na niektórych płytach mi tego brakuje.

Magnepan ja wiem że pre zmieni charakter tonalny Emittera ale ja właśnie tego chcę. Od początku o tym piszę. O to mi właśnie chodzi. Tylko ta zmiana miała by mi wzmocnić dół nie niszcząć i nie zmieniając reszty.

Schafferowi nic o tym nie mówmy.

Ja wiem że Emitter swobodnie kontroluje Kappy 8.2i. jak kręcę gałką w rejony po 12-tej to bas taki jakiego pragnę. Zrzuca z łóżka i masuje wnętrzności. A mimo to jest pod pełną kontrolą.Tylko że poziom głośności już wtedy jest nie do przyjęcia. Więc nie w wydajności Emittera leży mój problem tylko w charakterze tonalnym tego urządzenia. Może moje zabiegi w odczuciu większości spowodują zepsucie jego brzmienia ale mnie to będzie odpowiadało.

Jeśli więc ktoś z Was ma ochotę i możliwość podpięcia jakiegoś zacnego pre pod Emittera i podzielenia się efektem takiego eksperymentu, byłbym zobowiązany.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

'Ja Mówię' fizyka fizyką ale chyba za dużo mówisz a za mało myślisz.Ale wszystkim to się zdarza.

Nie wiem czy wszystkim- tobie z pewnością,chcesz zgłupieć do reszty?idź ze sly na piwo,wrócisz z mózgiem jak kura,jak masz kawałek trawnika to ryzykuj.W audio zacząłem bawić się w czasie,kiedy producenci poważnych klocków, kabel sieciowy montowali na stałe a IC dorzucali w prezencie i od tamtego czasu takich kozaków których nieudolnie tu odgrywasz juz paru przerobiłem,więc idź głosić swoje prawdy objawione komu innemu,mnie taki bałah nie rusza.

Ja wiem że Emitter swobodnie kontroluje Kappy 8.2i. jak kręcę gałką w rejony po 12-tej to bas taki jakiego pragnę. Zrzuca z łóżka i masuje wnętrzności.

HQ 150, minął tydzień od twojego wpisu - czy udało się podpiąć Emittera innymi konektami albo czy podjąłeś jakieś inne próby ?

Niestety nie. Na razie wiosna w pełni więc temat ogródek jest bardziej aktualny. Może pod koniec tygodnia bedę miał jakieś pre dla próby.

Pewnie,ogródek jest bardzo ważny.Jak skończysz to napisz o nowych doświadczeniach.

Przedwzmacniacz do Emittera, jednak Polak potrafi. Może napisz do Friedricha Schäfera :)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nie nie zmieni. Prosiłem o opinie osób które już taki eksperyment robiły i nikt się nie odezwał. Czyli nikt go jeszcze nie robił. No to ja zrobię. Ale z pełną świadomością że jego wynik może się zakończyć zgodnie z Waszymi przewidywaniami.

Dam znać.

Gość Gosc

(Konto usunięte)
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Mam jeszcze jeden pomysł może trochę mniej kontrowersyjny niż dodatkowe pre. Może zmiana źródła mogła by wnieść pożądaną przeze mnie poprawę?

Obecnie jako źródło mam odtwarzacz CD Onkyo Integra DX-7911. Mógłbym go potraktować jako transport i dołożyć zewnętrznego DAC-a. Tylko który będzie taki z bardzo mocno zaakcentowanym, może nawet przesadzonym basem?

Szukając róznych opinii i recenzji doszukałem się takiej opinii o Assusie Xonar Essense One. Nawet Fr@ntz widzę że miał okazję z jego możliwościami się zapoznać i właśnie jego bas określił jako piekielny. Co o tym sądzicie?

Z chęcia kupiłbym taki w kwocie do 3tzł.

Może Dac z wyjściem na stopniu lampowym. Lampa doda coś od siebie. Ostatnio testowałem na magnepanach Emittera I - wersja z roku 2009. Jako źródło był DAC na lampach ECC88 Mullard. Bas był bardzo fajny i całość brzmiała pastelowo.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Może Dac z wyjściem na stopniu lampowym. Lampa doda coś od siebie. Ostatnio testowałem na magnepanach Emittera I - wersja z roku 2009. Jako źródło był DAC na lampach ECC88 Mullard. Bas był bardzo fajny i całość brzmiała pastelowo.

U mnie by się przydał DAC który w innych systemach dawał by bas zbyt obfity, przesadzony, efekciarski. Miałem na krótko Havana DAC i brzmieniowo był identyczny z moim CD. Byłbym wdzięczny za typy DAC-ów które Wam wydawały się zbyt przesadzone w dole pasma.

Ja wymienilem w swoim Emiterze I alpsa na potencjometr TVC(potencjometr czy jak kto woli przelacznik sekwencyjny na auto-transformatorach),rzeczywiscie informacji dwa razy wiecej sie pojawilo,bas nabral przyslowiowego miecha zdecydowanie wiecej ale dzwiek stal sie rowniez ciezszy a wokale nabraly masy choc mniej zwiewne i swobodniejsze byly.W rezultacie powrocilem do alpsa i znow pojawila sie swoboda,przyjemnosc,lekkosc i muzykalnosc...

podlaczałem emitera do wielu zestawów w bezpośrednim porównaniu tzn od wysokoskutecznych sonido które mialem przez rok potem jbl'e starsze następnie zoolery,altec'i,dali,elektrostaty itd.-nigdy basu nie brakowalo(moze dlatego ze pomieszczenie było do 20m)nawet przy cichym słuchaniu ale co do modelowania tego basu to diametralną zmiane uzyskalem wszelakimi kabelkami i ustawieniem...

jak to koledze HQ150 nie pomaga to brak juz pomysłów

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dzięki Panowie za rady. U mnie chyba pomieszczenie nie jest pomocne w uzyskaniu preferowanego przeze mnie brzmienia. Może jednak bi-amping. Czekam na sprzęt do prób. Niestety nie mam w okolicy żadnego znajomego z wybitnym pre więc ciężko z eksperymentami.

moze prosciej było by wymienic wzmacniacz, nie sadze zeby experymenty ktore proponuje autor sie udały

Nie chciałbym rezygnować z Emittera. Ta przyjemność słuchania jest fenomenalna. Może mu po prostu coś dołożę na dół.

Dzięki Panowie za rady. U mnie chyba pomieszczenie nie jest pomocne w uzyskaniu preferowanego przeze mnie brzmienia. Może jednak bi-amping. Czekam na sprzęt do prób. Niestety nie mam w okolicy żadnego znajomego z wybitnym pre więc ciężko z eksperymentami.

Nie chciałbym rezygnować z Emittera. Ta przyjemność słuchania jest fenomenalna. Może mu po prostu coś dołożę na dół.

Czekamy na eksperymenty z Emitterem.

Ale moim zdaniem odrzuć próby z pre a zacznij z konektami.Oszczędzisz czasu i pieniędzy.

• 1 miesiąc później...
Gość Gosc

(Konto usunięte)

No i skończyło się na razie na wymianie wzmaka. Emitter 1 poszedł piętro niżej, do kina domowego, żeby tam pod pre-out Onkyo 905 pracować. Zasila tam Infinity RSIIIb. Wiem że to straszna degradacja ale skoro już go mam, to niech na razie tam będzie. Jak kiedyś dokupię jakiś przyzwoity procesor to znowu Emitter pokaże swoje możliwości.

Natomiast do stereo wypożyczyłem, a następnie nabyłem, integrę od Pana Darka Kuleszy. Mam co chciałem.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dalej twierdzę ze Pan Shaffer z ASR robi jedne z najlepszych wzmaków zintegrowanych na naszej planecie ale uwaga

wszystkie te po roku 2004 i zasilane akumulatorami .

Też zawsze będę twierdził że Emitter to rewelacyjne wyroby. Mam staruszka ale dźwięk z niego to poezja. Tylko z Kappami nie ma kopa. Na konstrukcje za 30-50tzł mnie niestety nie stać. Emittera zresztą się nie pozbyłem tylko znalazł swoje miejsce w kinie domowym. Znalazłem alternatywę dla mnie lepszą i dużo tańszą. Obecnie czekam na konstrukcję dzieloną, cztery razy mocniejszą.

Też zawsze będę twierdził że Emitter to rewelacyjne wyroby. Mam staruszka ale dźwięk z niego to poezja. Tylko z Kappami nie ma kopa. Na konstrukcje za 30-50tzł mnie niestety nie stać. Emittera zresztą się nie pozbyłem tylko znalazł swoje miejsce w kinie domowym. Znalazłem alternatywę dla mnie lepszą i dużo tańszą. Obecnie czekam na konstrukcję dzieloną, cztery razy mocniejszą.

Widzę że jest ładny na Ebay.de ale 14teu. Z 2006r.

Witam.Panowie czy mieliscie doswiadczenia z wymiana kondow w Emiterze I-mam staruszka bo z konca lat 80-tych<fs 85> sa tam jak w wiekszosci starszych modelach w zasilaniu Frako,doszukujac sie opini w sieci i po znajomych audiofilach tudziez elektronikach choc sa bardzo rozbiezne,doradzaja mi zebym wymienil na Vishaye BC-sa od Frako<ktore maja niezly srodek i sa dosc rowne w pasmie> bardziej rozdzielcze i szybsze w dzwieku o zdecydowanie przyjemniejszej gorze.Z jednej strony ta opinie jakby sie potwierdzala poniewaz nowsze wersje Emittera I<wersja exclusive> sa napakowane wlasnie tymi BC Vishay"ami.Czekam na opinie szanownych kolegow

• 2 tygodnie później...

Witam.Panowie czy mieliscie doswiadczenia z wymiana kondow w Emiterze I-mam staruszka bo z konca lat 80-tych<fs 85> sa tam jak w wiekszosci starszych modelach w zasilaniu Frako,doszukujac sie opini w sieci i po znajomych audiofilach tudziez elektronikach choc sa bardzo rozbiezne,doradzaja mi zebym wymienil na Vishaye BC-sa od Frako<ktore maja niezly srodek i sa dosc rowne w pasmie> bardziej rozdzielcze i szybsze w dzwieku o zdecydowanie przyjemniejszej gorze.Z jednej strony ta opinie jakby sie potwierdzala poniewaz nowsze wersje Emittera I<wersja exclusive> sa napakowane wlasnie tymi BC Vishay"ami.Czekam na opinie szanownych kolegow

Na Twoim miejscu sprzedałbym ten egzemplarz i kupiłbym nowszego ASR Emitter po 2002 roku produkcji a dla 100% satysfakcji

po 2004 roku.Będziesz ukontentowany.

Witam

proszę o informację czy ktoś miał styczność z aktywnymi filtrami firmy ASR. Jaki mają wpływ na brzmienie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie miałem styczności z tą sieciówką ale jeśli chcesz to mogę zasięgnąć języka.Może Roger będzie coś wiedział , zapytaj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.