Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty, które warto mieć w swojej kolekcji

Waluch

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym ,aby w tym temacie chętni napisali tytuły płyt, które obowiązkowo powinny się znaleźć w każdej kolekcji winylowego maniaka.

Płyty, które są dobrze zrealizowane i muzycznie sprawiają Wam największą frajdę podczas słuchania.

Zacznę od siebie: (kolejność nie ma znacznia)

1. Led Zeppelin - I

2. Deep Purple - Machine Head

3. Marillion - Misplaced Childhood

4. Black Sabbath - Paranoid

5. Fleetwood Mac - Rumours

6. Pink Floyd - Dark Side of The Moon

7. King Crimson - In the Court of Crimson King

8. Supertramp - Crime of the Century

audiokarma.org

1. Kevin Eubanks - "Sundance"

2. Steve Khan - "Blue Man", "Arrows"

3. Porcupine Tree - cokolwiek na winylu, wszystko brzmi genialnie muzycznie jak i realizacyjnie

4. Sting - "Nothing like the sun"

5. Brand X - "Product"

6. Sade "Stronger than pride"

7. Jan Akkerman - Jan Akkerman 1977 (gitara jako goła lasia smyra Jana pod kołderką na okładce)

8. Ihsahn - "AngL", "After"

9. King Crimson - trylogia "Discipline", "Beat", "Three of a perfect pair"

10. Steve Tibbetts - "Exploded View", ECM, genialna przestrzeń pejzaży muzycznych, cudo

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

1. Peter Gabriel - So

2. Nirvana - Nevermind

3. AC/DC - Back in Black

4. Deftones - White Pony

5. Clannad - Macalla

6. Grace Jones - Nightclubbing

7. JMJ - Concerts in China

8. TSA - Czerwony album

9. Laboratorium - Quasimodo

Oczywiście zgadzam się z wszystkimi propozycjami kolegi Walucha, więc ich nie powielam. Jest wiele innych dobrze zrealizowanych płyt, ale niekoniecznie dobrych muzycznie, a chyba to jest najważniejsze. Deftones wrzucam, bo choć to cyfrowy wytwór niekoniecznie przygotowany pod winyl, jest to płyta którą strasznie lubię. Propozycje zupełnie luźne, na pewno mam lepsze płyty w kolekcji, ale jakoś te przyszły mi do głowy - ostatnio słuchane.

Waluch: tak długo słuchałem remasterów Marillion na CD, że ciężko mi ich słuchać na winylu. Mam Jester's i Misplaced i strasznie chudy jest ten dźwięk. Wpadły mi w rączki ciekawe 12" z utworami, których nie znałem z CD, jest 12" Market Square Heroes, gdzie jest świetny numer - Three Boats Down the Candy albo jakoś tak. Na drugiej stronie Grendel też daje radę.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Pink Floyd - Wish You Were Here

Simon & Garfunkel - Bridge Over Troubled Water

Beethoven - V Symfonia (jak najlepsze wykonanie, ja mam czeskie -dyr. Paul Kletzki)

Stevie Wonder - Songs in the Key of Life

Allman Brothers Band - At Fillmore East

I z tą muzyką mogę spędzić wieczność nawet w piekle. Jasne, że fajnych "kawałków" jest więcej, ale te przyszły mi do głowy jako pierwsze.

Gość rydz

(Konto usunięte)

1.Coleman Hawkins-Syrius.

2.Peter Horton,Slava Kantcheff-Rock on Wood.

3.Chuck Marohnic-Permutations solo piano.

4.Coleman hawkins,Ben Webster-Ilinois Jacquet,Ike Quebec.

5.Joe Sealy Trio Dave Young Pete Magadini-Sackville.

6.Brendan Perry-ARK.

Mam Jester's i Misplaced i strasznie chudy jest ten dźwięk.

a ja nigdy nie słyszałem całościowo w/w albumów na CD :] ,więc nie mam porównania vinyl vs cd

ale ... mam oba wydania UK (1st EMI, ciemny label )i GER ( jasny label EMI , club edition )Misplaced Childhood i wiesz co ... wydanie niemieckie gra pełniej , więc może warto się skusić na to wydanie

Pojawiło się w temacie kilka płyt, których zupełnie nie znam, a bardzo chętnie poznam :)

między innymi w tym celu założyłem ten temat , dziękuję i proszę o więcej

audiokarma.org

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

1. Bobby Enriquez- "Live! in Tokyo" - Polskie Nagrania MUZA- nagranie z 82, płyta wydana w 87. Cena 500zł, skreślona na 750zł. Ogień :)

Dałem za nią na bygoskiej giełdzie ( stadion Chemika) całe 5 zł. Zupełnie nieużywana, okładka trochę podniszczona od cotygodniowego noszenia na stadion.

To taki największy szok w mojej kolekcji. Wspaniale nagrany jazz, Bobby to czarnoskóry pianista.

Tak jak widać podgląd z Jutuba wygląda okładka.

- jest ich naprawdę bardzo dużo, tu parę wybranych na szybko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość rydz

(Konto usunięte)

<<Excelku,ale my tu chyba o naprawdę świetnych płytach,bo wiesz,płyta Elvisa,szczególnie jedna strona jest bardzo słabiutka,Dave Brubeck też nic specjalnego.

Myślę że założycielowi tematu nie o to chodziło:)

<<Excelku,ale my tu chyba o naprawdę świetnych płytach,bo wiesz,płyta Elvisa,szczególnie jedna strona jest bardzo słabiutka,Dave Brubeck też nic specjalnego.

Myślę że założycielowi tematu nie o to chodziło:)

ta czerwona The Beatles też brzmi tak sobie, wiem bo mam, muzycznie to juz sprawa gustu ...

The Clash - "London Calling"

Simon&Garfunkel - "Parsley, Sage, Rosemary & Thyme"

Yes - "Fragile"

Bill Evans - "Autumn Leaves"

Myślę że im mniejsze będą nasze listy tym pomocniejszy może okazać się ten temat. A zresztą realizacja "na dworze szkarłatnego króla" to IMHO żadne mistrzostwo, choćby ze względu na perkusję która brzmi jak stare garnki. Za to muzycznie - wybitna.

Wszystko co wyszło Vollenweidera na winylu.

The Alan Parsons Project - The turn a friendly card i Robot (wszystkie płyty Parsona brzmią świetnie)

Mike Oldfield - Amarok, mistrzostwo świata

Bob Marley - Kaya, trudno ją przesterować

Jon Vangelis - The best of

Oprócz podanych przez kolegów Vollenweidera, Parsonsa, Brendana Perrego, dodaje:

Dead Can Dance - Into the Labyrinth (wyd. MFSL) mistrzostwo

Dire Straits - Brothers In Arms, Love Over Gold, On Every Street

Sade - Diamond Life

Sting - oprócz Nothing które juz padło to dodałbym The Soul Cages (płyta nagrana w stylu dolby surround)

Jonathan Butler - Jonathan Butler

Tina Turner - Foreign Affair

Al Stewart - Year of the Cat, Time Passages, 24 Carrots

David Bowie - Station to Station (wyd USA)

Dla niektórych kontrowersyjny ale moim zdaniem warto - Genesis Box 1970-1975

więcej grzechów na tą chwilę nie pamietam:)

Generalnie nie mam i nie słyszałem źle zrealizowanej płyty z wytwórnia A&M. Wszystkie brzmią rewelacyjne np wszystkie płyty Stinga.

powoli robi sie kopia wątku dobrze brzmiące LP ...

powoli robi sie kopia wątku dobrze brzmiące LP ...

no właśnie , a nie to było celem założenia tego wątku

także podajemy również tytuły płyt, bo sama dobra realizacji to wg mnie za mało, musi być ona uzupełniona o świetną muzykę :)

( a o gustach się nie dyskutuje, zawsze powinno się być otwartym na muzyczne odkrycia z różnych gatunków )

audiokarma.org

To ja dodam jeszcze dla podniesienia wątku:

Jean Michel Jarre - Equinoxe

Guns N' Roses - Use Your Illusion I & II

Prince - Purple Rain

Depeche Mode - Violator

Oczywiście zgodnie z zamysłem autora wątku, podaję płyty które najbardziej angażują mnie jako słuchacza podczas odtwarzania, i którym towarzysza niezapomniane emocje.

pozdrawiam

Porcupine Tree - Signify, Up The Downstair oraz teraz wydane wznowienie The Sky moves Sideways (wszystkie Kscope) - angażują mnie emocjonalnie, realizacyjnie w czołówce.

PS. Te płyty posiadam, na resztę dokonań Wilsona i spółki przyjdzie pora...

Dla niektórych kontrowersyjny ale moim zdaniem warto - Genesis Box 1970-1975

Co może być kontrowersyjnego w płytach Genesis do "DUKE" włacznie?

A więc moje typy.

1. Wzmianowany wyżej Genesis z naciskiem na .... broadway"

2. Yes ( trudno wybrać która płyta ) " GOING FOR THE ONE "

3. Pink Floyd " Meddle " ( ale i " Animals" i cała reszta )

4. Rush cała dyskografia z naciskiem na świetny koncert "a show of hands"

5. Marillion " Fugazi"

6. Emerson Lake & Palmer świetna " BRAIN SALAD SURGERY" I "TRILOGY"

7. Led Zeppelin 1,2,3,4,5,6,7,8,9

8. Peter Gabriel " UP" ORAZ powalająca "scratch my back"

9. King Crimson " IN THE COURT OF THE CRIMSON KING"

10.Wishbone ash " Agrus"

Z góry przepraszam wszystkich wykonawców i zespoły , których nie wymieniłem

oraz za kolejność,która jest zupełnie przypadkowa.

A czy ktoś miał do czynienia z Gotye Making Mirrors 2x180g, ale w wersji wybitej przez V2 Benelux? Jak w ogóle z ich realizacjami bo nie mogę znaleźć opinii? Znalazłem 4 różne wydawnictwa (USA, Europa, Australia i właśnie V2 Benelux). Pozdrawiam!

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

2. Old Ideas- Leonard Cohen- Sony Music-2011r.-180g- sprzedawana w MM za jakoś 54 zł i to trzeba mieć, gdyż w cenie, w kopercie oprócz winyla znajdziemy ten sam materiał na CD i możemy sobie indywidualnie, ponownie zdefiniować co jest lepsze: CD czy winyl?

Materiał bardzo zacny, a przyjemność pałowania nośnika ( winyl/CD) w zależności od humoru, czystości igły, zawartości alkoholu we krwi- bezcennna.

Dziwny temat.

Co oznacza: "obowiązkowo powinny się znaleźć" ?

Ze względu na co? Na super-extra realizację?

Ja kupuję to, co mnie się podoba. Wiadomo, że szukam jak najlepszego tłoczenia, ale tych płyt, które chcę mieć i słuchać.

Czy mam się obowiązkowo katować Sade, Jarrem EL&P(dobór przypadkowy) bo płyty świetnie zrealizowane?

Słuchać ich pochylając się nad miednicą czy usypiając?

Ze względu na co? Na super-extra realizację?

głównie ze względu na wartość muzyczną - taki miałem zamysł zakładając w/w temat

trzeba być otwartym na nowe horyzonty muzyczne, a nie narzekać ,że nie ma czego słuchać , bo nic nowego się nie pojawia

każdy ma inny gust i podając z łaski swojej kilka tytułów które lubisz pokazujesz innym zainteresowanym co jest warte posłuchania

audiokarma.org

Nie narzekam chłopie :)

Tysiące tytułów jeszcze przede mną.

Ale dziwi mnie np. to, że Ty , wielki fan Beatlesów, nic nie umieściłeś z ich dorobku.

Dziwny temat.

Co oznacza: "obowiązkowo powinny się znaleźć" ?

Takich tematów jest legion na różnych forach. Ich celem nie jest narzucanie czegokolwiek komukolwiek. Moim zdaniem to fajna zabawa, bo jeśli kilka osób wymieni jakiś nieznany mi tytuł, jest to sygnał, by się z tym zapoznać.

Jak to mówił Randal Graves, "I like to expand my horizons".

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.