Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo harman/kardon Hk3490

Marecki_LDZ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Jako że mój poprzedni temat został przeniesiony do działu PC Lab( pewnie dla tego że wspomniałem o zakupie dobrej karty dźwiękowej do komputera), powtórzę się i napiszę tylko o zestawie audio jaki mnie interesuje.

Póki co moja wiedza i zorientowanie w temacie jest dość słabe dlatego też potrzebuję trochę dobrych rad, a teraz do rzeczy:

Obecnie jestem już niemalże w 100% zdecydowany na amplituner Harman/Kardon Hk 3490 + Paradigm Mini Monitor v.7( choć w kwestii kolumienek jestem jeszcze otwarty na propozycje),z czasem będzie do tego dokupiony dobry sub.

Głównym źródłem dźwięku będzie komputer choć na ten temat się nie rozpisuje bo znowu przeniosą mi temat do PC lab. Co o tym wszystkim myślicie? Ciekaw jestem waszych opinii.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/92153-stereo-harmankardon-hk3490/

Witaj,

napisz trochę więcej informacji na temat wielkości pomieszczenia, gatunków muzycznych jakie będziesz zazwyczaj słuchał, Twoich preferencji brzmieniowych.

Połączenie HK3490 z kolumnami Paradigm jest optymalne, zapewniający mocny, szybki, efektowny dźwięk. Jeśli zazwyczaj słuchasz muzyki rockowej, popowej zdecydowanie polecam. Do spokojniejszych tematów poszukaj inne konfiguracji,

czekam na szczegóły

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

czekam na szczegóły

Jeżeli chodzi o pokój jest to taki typowy blokowy prostokąt ok 3,5m x 5,4m(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - taki rysunek na szybko )

I nad układem nic nie poradzimy chociaż i tak jest nieźle.

Generalnie słucham ciężkich klimatów, Rock, Metal ale też szybkiej muzyki klubowej.

Preferencje brzmieniowe: hmm nie wiem czy dobrze rozumiem co masz na myśli , ale liczy się dla mnie zdecydowanie czystość dźwięku, jego wyraźność, jeżeli chodzi o bas to chodzi o to by nie męczył po godzinie słuchania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W takim razie pozostać przy HK 3490 i kolumnach Paradigm, konfiguracja taka moim zdaniem powinna Cię w pełni satysfakcjonować.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki Q21.

Praktycznie nie spotkałem się z żadną negatywną opinią na temat i tego amplitunera i tych głośników, co lepsza z im większą liczbą osób rozmawiałem na temat tych Paradigmów tym bardziej się utwierdzałem w tym wyborze.

I tak też zostało, dziś sprzęt zamówiłem w fajnym sklepie w Łodzi, jeszcze dobre upusty dostałem więc tym bardziej jestem zadowolony i pewnie w środę/czwartek będę mógł się cieszyć dobrym stereo :)

Pozdrawiam.

Hym... Mam ten amplituner i gra ładnie, nawet bardzo ładnie w stosunku do ceny i wyposażenia, głównym źródłem jest macbook podłączony opticalem ale w konfrontacji z zupełnie nie wybajerzonym wzmacniaczem o mocy 2x50W kosztującym 2100 i mającym za źródło cd wartym drugie tyle (więc znacznie mniej niż komputer) wypada trochę blado, głownie jeśli chodzi o dynamikę, budowanie sceny i kontrolę basu (szczególnie po podpięciu pod większe kolumny) i nie dla tego że jest źle ale na to że może być lepiej. Może dlatego że w prawdzie harman ma 2x120w ale maksymalny pobór tylko 310W (dla porównania teoretycznie dużo słabszy wzmacniacz ma pobór 360W), można przyjąć że ten harman gra na poziomie gołego wzmacniacza za ok 1000zł. Warto zauważyć też ze producent nie podaje specyfikacji dla 4ohm bo po prostu harman nie jest w stanie z siebie oddać więcej niż 150W a spotkałem się gdzieś z informacją że w 4omach ta moc jest ograniczana grubo poniżej poziomu 100w, z 3omowymi bowersami 601 potrafi się ładnie zagrzać.

Mimo to to fajny klocek, głownie ze względu na wszystkie dodatki, myślę że jest w stanie pokazać pazur z dobrze dobranymi kolumnami.

Ja mam u siebie PM-7004 oraz HK-980. Jak dla mnie te urządzenia grają zupełnie inaczej, nie ma tam nic podobnego. Marantz ma o wiele więcej niskich (sam się ździwiłem), mocną średnicę i lekko wycofaną górę w porównaniu z Harmanem, ale pomimo tego szczegółów oddaje o wiele więcej. Harman ma dół bardziej miękki, jak by przyjemniejszy. Jest wiele negatywnych opinii o Harmanie na tym forum ale muszę przyznać że przyjemnie się go słucha:)

• 2 tygodnie później...

Siemanko.

Dzisiaj rano odebrałem w końcu amplituner, niestety rano nie miałem zbytnio czasu się nim pobawić, bo szybko musiałem iść do pracy, jedynie chwile radia posłuchaliśmy i tyle.

Teraz gdy wróciłem do domu okazuje się że już w ogóle nie ma dźwięku przez głośniki.

Gra tylko przez słuchawki, co się już mogło stać ?

Czemu przed wyjściem do pracy grało, a po powrocie już nie ?

Tyle jeżeli chodzi o moje pierwsze kontatkty z harmanem.

Nie wiem co robić dalej i mam ochote przerobić go na budke dla ptaków....

ech... ręce opadają...

Problem rozwiązał się sam ;)

W końcu mogę powiedzieć że pięknie to gra !

Rewelacja.

Bałem się o poziom basu w tych Paradigm'ach ale momentami jest go nawet trochę za dużo.

Ale jak na pierwsze wrażenie to jestem zachwycony, czyściutki, wspaniały donośny dźwięk.

Problem rozwiązał się sam ;)

W końcu mogę powiedzieć że pięknie to gra !

Rewelacja.

Bałem się o poziom basu w tych Paradigm'ach ale momentami jest go nawet trochę za dużo.

Ale jak na pierwsze wrażenie to jestem zachwycony, czyściutki, wspaniały donośny dźwięk.

jak milo ,nastepny kolega zlapal kroliczka,pozdrawiam.

• 1 rok później...

Jestem posiadaczem harman kardon hk3490 ktory gra z monitor audio bx2 podlaczone przez kabel optyczny z komputerem (podkresle ze nie mialem mozliwosci w swoim miescie na odsluch tego amplitunera z tymi kolumnami wiec musialem (co mnie kosztowalo duzo czytania i opini innych) wybrac w ciemno. Powiem tak : na moje ucho nie jest to dobra konfiguracja (nawet w utworach najlepszej jakości FLAC nie jest za dobrze nie mowiac o mp3 gdzie jest tragedia do takiego poziomu ze nie mam ochoty na sluchanie mp3 amplik byl takze podlaczony wczesniej z cd technicsa i nawet na oryginalnych plytach nie brzmial tak jak bym tego oczekiwal dzwiek jak z kompa we flacu.

tony niskie (bas) - jest ale nie taki jaki byc powinien czasami za duzo, a czasami jak by go nie bylo nie schodzi nisko i jest jakis sztuczny

tony wysokie (sopran) - metaliczny blachy nie brzmią żywo (ogolnie sopran jakis nie poukladany bez podkreslen akcentow)

tony średnie - tu jest nie najgorzej wokale brzmia dosc naturalnie sa podkreslone i wyrazne

-radio tego amplitunera to porazka producenta brzmi jak chinski tandetny magnetofon ze slabo nagranej amatorsko kasety-az sie sluchac nie chce a juz tym bardziej brac glosniej (jest przytlumione w kazdym dzwieku-nie ma detali i dynamiki)

Nie dyskwalifikuje tego amplitunera bo w opiniach innych uzytkowinkow jest chwalony - moze zagral by lepiej w innej konfiguracji (zreszta sa rozne gusta i gusciki co do dzwieku-to co mi nie za bardzo odpowiada innym moze sie podobac)

- zamierzam dokupic do tego zestawu suba (zastanawiam sie nad harmanem hkts200 lub 210 - to mocny sub z obudowa zamknieta wydaje mi sie ze powinien uzupelnic doł ktory nie schodzi nisko w monitor audio bx2 i moze kolumienki z yamaha pianocraft na tyl by stworzyc kwadrofonie i poszerzyc obraz stereo dodajac wiecej detali i wysokich tonow by brzmialy bardziej naturalnie i byly podkreslane kiedy trzeba

Daj sobie spokój z tym subem i wymień amplituner na jakiś porządny , używany wzmacniacz.

Ja tez popełniłem błąd zakupu tego HK.

U mnie grał z klipsch RF 82, później dokupilem JBL es 250 bo mi basu było malo ( rzeczywiście ten HK nie poradził sobie z moimi o kolumnami ).

Przypadkowo kolega wpadł do mnie ze starym technicsem za 100 zł. I ten zagrał o wiele przyjemnie niż HK. Ja sprzedałem HK, kupiłem technicsa, później yamahe AX 900 i jestem zadowolony.

Zapomniałem - suba sprzedałem - basu z moim nowym nabytkiem mam tyle samo co z subem w Hk, dodatkowo jest lepiej kontrolowany.

Miałem kiedyś HK 3490 i grał z Heco Celan 700. Nie radził sobie z basem, była katastrofa. Po podpięciu dobrego wzmacniacza stereo kolumny pokazały co potrafią a bas o niebo lepszy niż na tym HK. Moim skromnym zdaniem to ten HK nie gra dolnym basem.

Miałem kiedyś HK 3490 i grał z Heco Celan 700. Nie radził sobie z basem, była katastrofa. Po podpięciu dobrego wzmacniacza stereo kolumny pokazały co potrafią a bas o niebo lepszy niż na tym HK. Moim skromnym zdaniem to ten HK nie gra dolnym basem.

Jaki był to dokładnie wzmacniacz? Pytam, bo sam zastanawiam się nad doborem wzmacniacza do heco metas 500xt, narazie gra to z advance acoustic map105 ale wiem, że można lepiej.

• 2 lata później...

... Po 3 latach od zakupu HK 3490 do dzisiaj jestem z niego bardzo zadowolony. Zamieniłem jakieś 4 miesiące temu Paradigmy na ASW Cantius ML V i jest jeszcze lepiej. Takie granie mi pasuje. Od jakiegoś czasu szukam jednak jego następcy, tylko dlatego, że potrzebuję 2 wejść optycznych. Miałem okazję testować Sony STR-V 555ES, który bardzo mi kolega zachwalał, ale w stereo nie przypadł mi do gustu, wąska scena+duże zaszumienie. Nie powalił mnie na kolana. Ba! Nawet nie wywołał radości słuchania. I chyba pozostanę przy sprawdzonej marce i będę szukał coś HK. Najbardziej widziałbym HK 990 ale trudno o niego na portalach ogłoszeniowych. Może coś z nowszych urządzeń Harmana ? HK 3770 ? Temu muszę się przyjrzeć.

Pozdrawiam zadowolonych z HK 3490 ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.